Úsporný Linux ?? Skúste poradiť podeliť sa o poznatky...

Sekcia: Ostatné 02.01.2011 | 20:19
Jozi   Návštevník
Zdravím, úvodom vás chcem ubezpečiť že som prečítal pár tém tu aj inde, ale nikde som nenašiel konkrétne ani viac menej vzdialene môj problém...

Pre tých ktorým sa to nechce čítať celé Chcem sa spýtať na nejakú aplikáciu pod linuxom ktorá by dokázala vypnúť nepotrebné procesy odpojiť zvukovu kártu alebo podobné prkotiny.. wifi a bt sa mi dajú vypínať hardwerovo. Alebo teda tiež že poradte nejakú úspornú distribúciu linuxu. Úspornú v tom slova zmysle aby nežralo toľko baterky na notebooku na cestách..


Mám notebook Lenovo G550A intel core 2 duo nvidiu 512 grafiku 4GB ram, 320 GB hdd. Mám na ňom legal win7 x64 na ňom mi vydrží na baterke pri úsporných opatreniach - zníženie taktu, jasu plus vypnutie všetkých kravín ktoré nepotrebujem (myslím bt wifi plus všetky programy ktoré mám spustené (moc ich spustených nemám ale tak napríklad mávam spustený real player downloader plus ine)proste všetky okrem základných vo win už viem ktoré sú to. Mám a niekedy aj využívam možnosť vypnúť/odpojiť (zvukovú kartu, sieťovú atd atd) 3 až 3,5 hod. Skúšal som najskôr Kubuntu, to sa mi celkom pozdávalo, všetko bolo fajn ale problém nastal keď som zas cestoval vlakom a šiel som na baterku, a chcel som si pozreť film. áno jas som stíšil takt tiež šiel na najmenej čo to dalo no výdrž baterky bola oproti 3 hodinám iba hodinku a pol ... Pre porovnanie .. som pozeral parametre filmu (z osobnej skúsenosti viem že je rozdiel v akom rozlíšení film je plus počet snímkov a tieto všetky veci no v tom problém nebol) to pracovné prostredie KDE sa mi zdalo že by mohlo dosť žrať, (aj keď som v ňom porušil všetky efekty čo som vedel čo sa dali z nastavení). Skúšal som potom aj ubuntu (kde bolo gnome tiež som dal že žiadne efekty) ale výsledok nebol takmer o nič lepší ... a tak sa na Vás obraciam s prosbou o radu, či sa to dá nejako, či existuje nejaká aplikácia aby povypínala všetky nepotrebné procesy v Kubuntu alebo pre ubuntu alebo aj inú distribúciu som otvorený novým možnostiam.Alebo ak by vedel niekto povedať ktoré procesy môžem s čistým svedomím povypínať (myslím tých pri ktorých nieje moje uživateľské meno).Alebo ak by niekto vedel kde sú vypísaneé procesy a je tam napísané aj načo presne slúžia aj to by pomohlo. Alebo teda poradiť nejakú úspornú distribúciu. Osobne by som bol najradšej keby niekto vedel ako prispôsobiť Kubutu alebo Ubuntu.
Respektíve niekde som čítal že by sa nejako malo dať prepnúť z GUI prostredia do textového, to by mi prakticky tiež stačilo teoreticky by mohli byť povypínané zbytočné procesy, len by ma zaujímalo či by sa potom cez to dal pustiť film hudba alebo dokumenty prezerať. To sa pýtam pretože si to predstavujem ako prácu v termináli, ak to tak nie je tak mi prepáčte a poučte prosím :-)

Ďakujem za každú radu, každú zmysluplnú odpoveď.
    • Re: Úsporný Linux ?? Skúste poradiť podeliť sa o poznatky... 02.01.2011 | 21:14
      Avatar default Debian  Používateľ
      Je tu viac moznosti, zacal si s textovym rezimom, to neni zrovna pohodlne riesenie, ak zacinas. Mal by si skusit debian, na nom je zalozene ubuntu, akurat ze nepouziva efekty , tiez bezi na gnome, prostredie by si si prisposobil, ak si zviknuty na windows 7 tak to mozes mat kludne takto: http://www.rkopca.run.sk/obrazky/linux/ostatne/mojaplocha.png , to je moja plocha, zvik s Windows7 :) , to mozes mat tak v akejkolvek distribucii co vyuziva gnome. nepoznam ziadnu aplikaciu co by tie veci vypinala,mozes ich manualne vymazat so spustanych aplikacii ak vies ze neisu potrebnene pre beh systemu ale debian urcite bude na tom energeticky lepsie ako ubuntu, je mozne si tam doinstalovat aj ine prostredie, napriklad LXDE to dost setri prostriedkamy
      R.K
    • Re: Úsporný Linux ?? Skúste poradiť podeliť sa o poznatky... 02.01.2011 | 22:42
      D'   Návštevník
      skús klávesovú skratku ctrl+alt+f1 ( prepnutie naspať je ctrl+alt+f7 alebo ctrl+alt+f8 ), prihlás sa a napíš

      sudo service kdm (alebo gdm) stop

      týmto vypneš grafické rozhranie. Zapneš ho naspať pomocou takého istého príkazu, len namiesto stop dáš start.

      Filmy v termináli asi nie ( teda ja som o tom ešte nepočul...), na hudbu napr cmus, na web napr lynx, elinks a pod. Odporúčam používať screen alebo byobu.
    • Re: Úsporný Linux ?? Skúste poradiť podeliť sa o poznatky... 03.01.2011 | 14:10
      Avatar Grawp   Používateľ
      Hmm.. mám tiež Lenovo, ale to také problémy nemá. S KDE spotreba 13W pri čítaní textu, takmer nezávisle na jase. Zníženie jasu mi fakt spotrebu velmi neznižuje. Pri lahkej záťaži napr. jave (Eclipse C++ IDE) + jeden dvojhodinový 1080p film cez VDPAU + jeden 40 min. 720p reálna výdrž cez 4 hodiny. Keď si odmyslím, že mám 9čl. baterku... tak je to asi 2,6 hodiny pri 6čl.
      Nepoužívam žiadne tweaky a podobne. Je to čiste defaultné Kubuntu. Kedysi som skúšal podĺa roznych návodov napr. zapnúť na SATA LPM powersave mód, no ono to v týchto nových jadrách robí defaultne samo, teda pokial to človek naschvál neprestaví.

      Pokial teda máš vypnuté efekty a v pozadí ti nebežia nejaké hashovacie procesy a podobne, tak s tým už vela nespravíš. To je jak s autami. Možeš z trabanta zhodiť celú karosériu, vybrať všetky sedačky, ale vždy to bude nenažrané.
      • Re: Úsporný Linux ?? Skúste poradiť podeliť sa o poznatky... 03.01.2011 | 14:49
        Absolutne nespokojny   Návštevník
        Na vycistenie systemu skus toto:
        BleachBit quickly frees disk space and tirelessly guards your privacy.
        Free cache, delete cookies, clear Internet history, shred temporary files, delete logs, and discard junk you didn't know was there. Designed for Linux and Windows systems, it wipes clean 90 applications including Firefox, Internet Explorer, Adobe Flash, Google Chrome, Opera, Safari,and more. Beyond simply deleting files, BleachBit includes advanced features such as shredding files to prevent recovery, wiping free disk space to hide traces of files deleted by other applications, and vacuuming Firefox to make it faster. Better than free, BleachBit is open source.

        na vycistenie pri boote toto:
        Disable unnecessary services in Ubuntu - Boot-Up Manager Boot-Up Manager is a Perl-Gtk2 application to handle runlevels configuration of any debian derivative system. With this program the user will easily start and stop boot-up scripts, without the necessity to handle thru complex links and permissions.

    • Re: Úsporný Linux ?? Skúste poradiť podeliť sa o poznatky... 03.01.2011 | 16:12
      WlaSaTy   Návštevník
      Zaujimave napady. Prehravanie filmov cez konzolu sa dalo napriklad v mplayer-i na vystup cvidix, ale neviem ci je to este podporovane v binarnych ovladacoch. Skor by som sa zameral na rozumne ovladace grafiky ktore by uz mali vediet prehravat filmy na grafike bez dodatocneho zatazovania CPU a v pripade CPU zas aktivovat znizovanie frekvencie. Ohladne vypinania nepotrebneho HW, tak by som odporucil skontrolovat ci nie je vypnute ACPI ktore sa stara do istej miery aj o to.
    • Re: Úsporný Linux ?? Skúste poradiť podeliť sa o poznatky... 04.01.2011 | 12:23
      Avatar Ondrej Danko Debian | Fedora  Používateľ
      Ahoj nainštaluj si utilitu powertop, pomocou ktorej zistíš na akej frekvencii je procesor, procesy s najväčšou spotrebou.
      Ďalej určite sa oplatí laptop-mode-tools, kde treba si prejsť konfiguráciu aby mali významný efekt. Takže hlavný konfiguračný súbor nájdeš v /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf kde povoľ ENABLE_AUTO_MODULES zmenou hodnoty na 1, konfiguráciu modulov nájdeš v /etc/laptop-mode/conf.d/, napríklad určite sa oplatí povoliť kontrolu bluetooth, cpufreq ;-) Ak náhodou máš SSD disk tak vypni HD powermanagement v hlavnom konf.súbore.

      Ale najväčší problém je s nvidia grafikou, originál ovládač síce obsahuje powermizer, ale ten sa hocikedy pretaktuje na plný výkon. Určite vypni aspoň efekty v powersave profile.

      Čo ešte trocha šetrí energiu je aj použitie okenného manažéra typu OpenBox (LXDE ho tiež používa).