C/C++ IDE a debugger

Sekcia: Programovanie 21.01.2011 | 13:10
Evžen   Návštevník
Zdravím.

Už dlhšie mám takú dilemu. Na PC mám nainštalovaný Archlinux a Debian(testing). Debian používam od verzie 3.0 woody a takpovediac už som si naň dosť zvykol. Ako beží pekne stabilne, len mi tam vadí, že tie verzie balíkov sú dosť outdated. Archlinux som mal doteraz nainštalovaný doteraz len na skúšku, ale zisťujem, že je nejak o dosť rýchlejší a verzie balíčkov sú naj/aktuálnejšie a stabilita systému je tiež v pohode.

Myslíte si že je tento systém vhodný na to aby sa v ňom vyvíjali aplikácie ? Konkrétne mám na mysli C/C++ konzolové a grafické aplikácie. Ako je to s kompilovaním týchto aplikácii, povedzme ak mám x86_64 systém a chcem aplikáciu skompilovať na i386, je na toto v Archlinuxe zabudovaná podpora, alebo treba robiť veľké čachre so systémom aby som niečo také rozbehal ?
V Debiane nebol problém doinštalovať lib32 a potom ak chýbali nejaké mysql 32 knižnice stačilo ich stiahnuť a manuálne doinštalovať.

Ďalej sa chcem opýtať aké C/C++ IDE a debugger by ste mi odporučili/ktoré používate a prečo, prípadne ktoré sa vám nepáčia prečo a prečo sa vám nepáčia. Mohli by ste dodať aj na akej úrovni v C/C++ ste, prípadne koľkoročné skúsenosti s ním máte.

Mohli by ste sa vyjadriť aj konkrétne k programom: gdb, ddd, kdbg, anjuta, geany, codelite, codeblocks, kdevelop, eclipse-cdt, netbeans.

Ďakujem.
    • Re: C/C++ IDE a debugger 21.01.2011 | 13:32
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      jo mozes kompilovat na 64 bit. archu pre 32 bit, a nielen pre tu istu cpu architekturu, OS atd (cross kompilacia sa to vola, google napovie viac).

      co sa tyka debugeru, jedine asi gdb a rozne jeho gui frontendy (ale tie stoja sa staru backoru).

      jedine pouzitelne IDE je Qt Creator. to je asi nieco normalne co som pouzival na linuxe. ale vystacis si aj s normalnym textovym editorom vim.
      • Re: C/C++ IDE a debugger 22.01.2011 | 20:13
        Evžen   Návštevník
        Tak to je super.

        Pri debugeri mi ide hlavne o to aby sa vedel zapojiť na už bežiaci proces, a možno by bolo dobre ak by sa vedel zapojiť na proces ktorý beží na inom pc na sieti a potom o to aby vypísal ktoré vlákno pád spôsobilo a nech vyznačí v zdrojáku kde to padlo.

        Qt creator vyskúšam. A k tomu vim, pochybujem, že by si chcel pracovať s kilami kódu práve s vim. A neznášam vi vim gvim a všetky jeho odrody, tie jeho skratky a správanie mi spomaľujú prácu.
        • Re: C/C++ IDE a debugger 22.01.2011 | 21:18
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          neviem ci to zvlada remote debugging.
          • Re: C/C++ IDE a debugger 22.01.2011 | 22:56
            Avatar Dušan Ďurech Debian Lenny 5.0  Používateľ
            Ked chce debuggovat proces pomocou gdb na inom PC v sieti, staci sa tam pripojit cez ssh
      • Re: C/C++ IDE a debugger 23.01.2011 | 01:40
        Avatar Grawp   Používateľ
        Qt Creator zďaleka neni jediné použitelné IDE.

        Používam eclipse na C/C++ pre x86, používam ho aj pre AVR a takisto aj na Qt aplikácie. Má to aj grafického Qt designera, ale toho nepoužívam, píšem to ručne.
        Má milión nastavení, podporuje ručne tvorené makefiles aj automaticky tvorené makefiles (ktoré sú stále zrozumitelné), pri qmake-u sa dokáže pri vytvorení nového súboru, spýtať, či ho má pridať do project file.........
        Má nevýhodu len tú, že to beží pod javou, ale aj tak je to neporovnatelne rýchlejšie ako Netbeans.
        A hlavne ma výborne integrovanú podporu GDB. CodeBlocks s GDB je oproti tomu priam peklo, to radšej cez konzolu ručne definovať breakpointy....
        • Re: C/C++ IDE a debugger 23.01.2011 | 13:29
          Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
          suhlasim, Eclipse je jedno z prostredi, ktore toho dokaze skutocne vela

          je pravda, ze primarne je na Javu, ale ked doinstalujes balik eclipse-cdt mas naplno aj C/C++, a mne vyhovuje napriklad aj rozsiritelnost o Python (eclipse-pydev)
          • Re: C/C++ IDE a debugger 23.01.2011 | 15:35
            Evžen   Návštevník
            So všetkými horespomenutými softvérmi som už mal tú česť.

            Netbeans bol na programovanie v jave v pohode a verím, že aj pre C/C++, ale ako sa pri ňom pečie celý pc, to sa mi nepáči. A keďže aj eclipse je v jave, bál som sa ho, ale fakt je rýchlejší :) Len by ma zaujímalo prečo Debian nemá v repozitároch CDT.

            Codeblocks mi pripadá nedokončený, ale vedel by som si ho po určitých zmenách a opravených bugoch predstaviť ako moje obľúbené IDE:
            1 niektoré okná zachádzajú za obrazovku
            2 cppcheck nevie po dvojkliku switchnút na niektoré zdielané zdrojáky
            3 v setting pre pána jána, to ako veľké ikony tam dali :D
            4 upravenie okna management - dať preč search, ten by mal byť auto a možnosť vybratia tabov ktoré sa majú zobraziť a možnosť odpojenia tabu
            5 debugger - attach to process, tam mi chýba, list aktuálnych procesov, ale ináč nemiver
            6 v status bare dole mi chýba scope
            7 Ctrl + LClick ??? WTF ????
            8 Crtl + PGUP/PGDOWN ??? WTF ???
            9 Ctrl + Tab by si mal pamatať, čo bolo pred a nie listovať dookola
            10 bolo by viac šetriť miesto.