Daňové priznanie 2010 na Linuxe

Sekcia: Komunita 28.03.2011 | 16:08
hufis   Návštevník
Zdravím Vás priatelia,

riaditeľstvo daňovej správy SR sa tento rok rozhodlo sabotovať doterajšie riešenie, umožňujúce vyplniť daňové priznanie (DP) pomocou internetového prehliadača. To čo dobre fungovalo 7 rokoch, odrazu nepostačuje.
Hlavným argumentom tejto zmeny bolo zahltenie servera v čase špičky (30 - 31. marec).
Riešenie je a bolo spravované spoločnosťami IBM Slovensko (HW) a Notitech s.r.o. (SW).

Dnes na stránke http://www.drsr.sk nájdete pre podanie DP aplikáciu "eDane". Táto aplikácia vyžaduje inštaláciu komunikačného prvku technológie .NET a z rozpočtu SR si vzala 40.000 €

Daňové priznanie online teda nefunguje. Predstavme si alternatíva k eDane
V prípade ak máte problém s riešením eDANE, spoločnosť Novitech naďalej prevádzku doterajšie riešenie (postavené na PHP). Tentoraz na svojom portály - link: http://tlaciva.novitech.sk

Zamyslenie na záver:
Aj Vás rozčuľuje nutnosť inštalácie programového balíka spoločnosti Microsoft, nevraviac o nutnosti vlastniť / zakúpiť / zaplatiť / len operačný systém spoločnosti Microsoft. Je azda TOTO nová forma dane ?


* Rozumiem tomu, že sa Daňové riaditeľstvo rozhodlo optimalizovať svoje riešenie, avšak prečo smerom ktorý zvýhodňuje Daňový úrad a nie bežný daňový subjekt, daňovníka ?

* Rozumiem tomu, že sa Daňové riaditeľstvo rozhodlo vyhovieť dopytu po elektronickom zadávaní údajov, prečo však po temer 7 rokoch, mení koncepciu riešenia a vnucuje mi technológiu .NET ?

* Mimochodom, prečo tento rok nieje toto riešenie prístupne ako alternatíva ?


citujem z vyjadrenia hovorkyne DRSR na portály www.atlas.sk (link - http://dnes.atlas.sk/ekonomika/statna-sprava/734663/danove-priznanie-online-nefunguje-alternativou-su-edane)

Ešte koncom februára daňové riaditeľstvo pritom tvrdilo, že nová aplikácia bude slúžiť ako alternatívne riešenie. "Riešenie elektronického vyplňovania daňových priznaní bude nasadené paralelne, teda bude alternatíva voči súčasnému portálu,"uviedla 28. februára Zuzana Bukovinská z kancelária generálneho riaditeľa DR SR. Pripravovanú offline aplikáciu na vyplňovanie daňových priznaní prezentovalo daňové riaditeľstvo ako alternatívne riešenie pre prípadné problémy s internetovým portálom. Požiadali sme DR SR o vysvetlenie aktuálnej situácie.


* Prečo prevádzkovateľ portálu verejnej daňovej správy, Daňové riaditeľstvo SR sabotuje vlastné riešenie a nevie si zabezpečiť, ani len platný certifikát pre šifrovanú komunikáciu, tak ako to dokáže akákoľvek banka ?


CHYBA: nie je možné overiť certifikát pre www.drsr.sk, vydaný „/C=CZ/CN=I.CA - Standard root certificate/O=Prvni certifikacni autorita a.s.“:
Vyskytol sa certifikát podpísaný samým sebou. !!!!!
    • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 28.03.2011 | 16:25
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      skusil si to spustit pod mono ? teda ak to nevyzadaje .net 3.5 a vyssie.
      • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 29.03.2011 | 11:50
        hufis   Návštevník
        samozrejme skúšal som to - s negatívnym vysledkom :(
        • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 31.03.2011 | 12:58
          Avatar Maroš K Fedora 20,Arch Linux,Linux Mint  Používateľ
          Ahojte, zamiešam sa aj ja do diskusie.

          Moja mamina robí na daňovom úrade, my sme na to išli klasicky cez portál drsr.sk a išlo to úplne v pohode. Tak si to neskúšal? Jediné, čo bolo treba, mať nainštalovaný Adobe Reader, keďže vyplnené daňové priznanie sa ukladalo do zvláštneho formátu.
          Linux Mint (desktop),Fedora 38 Gnome (osobný notebook)
          • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 02.04.2011 | 12:10
            ARny   Návštevník
            Ja len nerozumiem jednej veci. Ten formular na drsr.sk je uplne super a vsetko hra perfektne. Ale vobec nechapem, preco sa tam neimplementovalo tlacitko ulozit ako pdf. Namiesto toho sa to uklada do nejakeho dost zvlastneho formatu od adobe, s ktorym som mal dost problem a az kolegovi, ktory ma nejaku zvlastnu verziu adobe readeru sa to podarilo dostat do PDFka. To je taky problem tam pridat to tlacitko a rovno do PDFka to poslat?

            Btw. skusal som to napriklad vytlacit cez "PDF tlaciaren" ale bez uspechu. Nechapem preco sa taketo veci komplikuju. Ved ked si chcem nieco upravit tak idem na ten portal, nahram si tam exportovane data (napr. aj z toho FDF formatu), zmenim a zasa si to dam poslat ako PDF. Ved toto je zakladna vec aby ste si to boli schopny rychlo a lahko vytlacit prip. preniest a nezabili cele hodiny hladanim vhodneho programu na pracu s FDF a natahovanim vzdialeneho PDF templatu. Zatial ten formular hodnotim ako nepouzitelny.
            • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 02.04.2011 | 16:51
              dash   Návštevník
              Úplne súhlasím! Momentálne je tá webová implementácia dobrá iba na to aby som si to tam bezchybne a rýchlo vypočítal ale potom to aj tak musím ručne prepísať do papierového tlačiva... Som zvedavý koľko za to dostal zaplatné človek, ktorý namiesto obyčajného a univerzálne podporovaného PDF tam dal nejakú akože univerzálne podporovanú ale prakticky nepoužiteľnú blbosť :-(
      • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 02.04.2011 | 12:13
        XMen   Návštevník
        Mono je len parodia na .NET v linuxe aby sa ludom dali zalepit usta s tym, ze to akoze "neoficialne" funguje aj pod linuxom. V zivote by som nepripustil aby sme .NET aplikacie robili "akoze" aj pre linux. To sa da manazerom, ktory o tom rozhoduju, vzdy pekne vyhovorit.
    • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 03.04.2011 | 01:00
      Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
      Ano aj ja by som rad vedel preco nebola aplikacia eDane napisana v multiplatformnej jave...
      301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
      • Re: Daňové priznanie 2010 na Linuxe 03.04.2011 | 16:49
        WlaSaTy   Návštevník
        Pravdepodobne to nebolo predmetom objednávky.

        Ale, mňa skôr zarazilo prečo sa zadávateľ sťažuje že si ON nenaimportoval do MONO certifikát Prvej certifuckačnej autority získaný cez autorizovaný komunikačný kanál? Veď tá pôvodná otázka nemá zmysel. Iné by bolo, keby ten podpis nesedel alebo keby sa nedal naimportovať bežným spôsobom.