nový hw, prosím poradiť.:)

Sekcia: Hardware a Drivery 28.07.2011 | 11:33
Avatar Martin LinuxMint 11,avlinux   Používateľ
nazdar súdruženkovia. Prosím Vás o radu ohladne kúpy nového hw. Pozeral som na internetovom obchode komponenty a neviem od čoho sa mám odraziť. Či začať od výberu dosky a k nej kúpiť procesor, alebo najprv vybrať procesor. Je tam milión mozností, socket AM2.AM2+,AM3 atď, jedno, dvoj, troj, šesť jadrové a ja som z toho debil. A okrem toho neviem, či si mám pri výbere dosky všímať okrem socket aj nejaký parameter, ktorý ovplyvňuje jej vykon. Tým dzúram čo sa tam disky pchajú trochu rozumiem, ale ide mi o to, aby som nekúpil drahý procesor a k tomu slabú dosku alebo podobne. Pc používam na gimp a openshot. Keď budem mať lepšie pc, chcem skúsiť aj iné videoeditory. Môžete mi prosím poradiť hlavne ohladne tých jadier a parametrov dosky? Vďaka.
    • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 11:48
      Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
      a nechces notebook? :D
      je to skladne, prenosne, ide to ked vypadne elektrina a neriesis taketo veci :-)
      lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
      • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 13:22
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Tvoja odpoved mi nepride moc rozumna..

        Sam som uprednostnil notebook pred PC a dopadlo to rozne, len nie dobre:

        Od casteho pouzivania vysuchana sasi pod rukami, vysuchany touchpad ( vymena bola mozna, ale pomerne draha - pri beznom PC to neriesis, kupis novu klavesnicu za par eur, o servis sa nestaras )
        Nedostatocne velky displej aj napriek tomu ze to bolo LCD: 15,6” s pomerom 16:9 a rozlisenim 1366x768. ( v praci pracujem na 22" wide, doma mam 19" wide.. )

        Dalsia vec - kupil som si ho ze ked budem potrebovat, tak ho budem prenasat, ale bolo to velke, neprakticke lenovo ( v ruksaku neprakticke, v ruke v taske este viac ) - cize som ho nikam neprenasal.

        Spominas vypadok elektriny - imho mnozstvo negativnych stranok:
        1) router mame doma na elektrinu, cize jedine o co neprides, su tvoje neulozene `data` s ktorymi pracujes
        2) bezat na stave zo zasuvky a mat pritom bodnutu baterku v notebooku je neumyselna vrazda baterky. Zo skusenosti znamych viem, ze po dvoch rokoch behu na zasuvke so zasunutou baterkou sa ta baterka stala na prenos nepouzitelna
        3) vacsina ludi, ktori pracuju s PC a maju radi svoje data si kupia UPSku, lacnejsiu APCckovu najdes za 80 EUR ( neviem kolko stoji nova bateria do notebooku, ale len na porovnanie ;) )

        A moc skladne to nie je, zatial co na stole zabera stvorcovu plochu resp. plochu plnej sirkyxdlzky, kedze je polozeny na stole zabera moc miesta. PC si das pod stol, popr. vedla stolu, monitor na kraj stola a cely stol mas volny

        Dalsia nevyhoda nb: prehrievanie + vela ludi si zvykne brat notebook do postele resp. na gauc a na kolena z vlastneho pohodlia - chalani nic v zlom, ale nie je to prospesne pre vasho kamosa, podla vyskumov aj podla varovania vyrobcov notebookov by ste sa mali vyhnut akemukolvek dlhodobemu styku notebooku s vasimi slabinami. + z dovodu pohodlia vacsina ludi voli polohu, ktora nie je prospesna pre chrbticu.

        Dalsim bodom je nedostacujuci vykon, popr. dostacujuci vykon ale kvalitne prehrievanie.. To pozna hadam kazdy.

        Caste pouzivanie notebooku taktiez prispieva k vytvarania tz. karpalneho tunela na zapasti, poznam nejedneho programatora, ktory mal operovane zapastie z dovodu karpalneho tunela.

        Momentalne vlastnim PC a netbook. Netbook ako maleho kamosa na prenos a multimedialne centrum ( tj hudba, filmy, a pod. ), pouzivam ho ale velmi malo. S PC som spokojny, aj cenovo, aj vykonovo. Dobry pc si je mozne poskladat za uz 300-400 eur, dobry notebook stoji radovo stovky eur vyssie od 800.
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 15:04
          Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
          mam DELL 11.6" (1366x768), intel SU4100 (2 jadro)

          - vydrz na baterku cca 6 hodin (na gimp netreba net). raz za mesiac ho pustim bez nabijacky a necham vybit, nech sa neznici baterka.
          - klavesnicu pouzivam integrovanu, to co na tom napisem zatial ziaden damage na obale nesposobilo (predpokladam ze v gimpe toho tiez moc nenapise).
          - mys samozrejme externa (inak si pracu neviem predstavit. aj ked multitouch co tam je potesi).
          - obcas pripajam externy monitor (filmy, v pripade gimpu to bude asi nutnost) 11.6" mi inak plne postacuje (firefox, pidgin, konzola guake, soffice).
          - hmotnost cca 1,2 kg, mini rozmery (konstantna hrubka), bezproblemov prenasam v bahotu.
          - ked si citam PDF scripta, tak jedine z postele. notebook mam vedla seba na zosite/knizke/whatever pretoze odspodu nasava vzduch na chladenie a nerad by som ho upiekol. je to lepsie ako sedit za stolom.
          - cena 500e pred vyse rokom.

          momentalne nemam prehlad co je na trhu, narychlo som nasiel pre ilustraciu toto (moja preferencia, kazdemu samozrejme vyhovuje nieco ine):
          http://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-edge-13-3-cerny-0217-2sg-d194154.htm

          lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
        • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 15:09
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Nedá sa nič len súhlasiť, nemožnosť si tam pychnúť inú dosku, alebo si tam hodím druhý disk z ktorého chcem ťahať dáta, hrozná práca s klávesnicou a o nákladoch na servis ani nehovorím.

          Čo sa týka pôvodnej otázky, ja mám AMD Athlon™ X2 Dual-Core je to dvojjadro 2 x 3GHz a skoro stále je to prepnuté na 800Mhz, keď si pozriem štatistiky, tak z 800Mhz sa to prepína menej ako 1%. Používam najčastejšie NetBeans, GIMP, Inkscape, Nautilus, XTerm, Firefox, Cairo Dock a všetko ide ako hodinky. Inak dvoj jadro znamená že sú to dva procesori v jednom púzdre. Keď som ho kupoval, tak Intel rovnakých parametrov stál skoro raz toľko, za tie prachy dávalo AMD štvor jadro.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 15:33
            Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
            2 jadro = 2 jadra v 1 CPU, nikde som nespomenul 2 CPU.

            osobne nevidim zmysel kupit PC a menit dosku. 2 roky mas na ntbk zaruku a doska ma zivnotnost cca 5 rokov pre acer a podobne sroty, lepsie znacky koncia ako funkcne exemplare v muzeu. zmena dosky bez zmeny CPU (upgrade) je nezmysel. ak by si chcel menit dosku aj CPU, asi by si menil aj RAM = staval novy PC

            HDD vies pripojit cez USB/eSATA/firewire (sikovnejsi maju LAN storage)

            AMD bolo lacnejsie, ale malo vysoka spotreba (co je problem pri ntbk). V sucasnosti vykonovo aj cenou vedie intel (aspon tie vybehove modely co sa predavaju v europe. v USA to moze byt ine).
            lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
            • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 16:15
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
              Si to zle prečítal, tá druhá časť je odpoveď na pôvodnú otázku ;-)

              Do PC zapychneš bez problémov hocijakú zvukovku, radič, ďalšiu grafiku, mám tam výsupy na IDE aj SATA disky. Čo sa týka kvality, tak kúpiť shit notebook ala ACER je fakt sebevražda. Dcére som kúpil DELLa, pretože to jediná značka ktorej verím. Nie su to lacné veci a keď to porovnám s PC, tak za tú cenu by som mal tri, v takej zostave ako mám ja, štyri.

              A pre mňa najdvôležitejšia vec, pohodlie, s klávesnicou si šúcham po stole sem tam, monitor si nastavím do výšky a vzdialenosti aká mi vyhovuje, pretože inak by som mal krčnú chrbticu už dávno v hajzlu, nehovorím o vyliatej káve do noťasu, hoci ten neviem či nemá odtokový kanálik.
              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 16:24
                Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                Zjavne sa zhodneme.. Inak, ja doverujem notebookom zn. Lenovo, je to fajn vyrobca. Popr. by som dokazal este investovat aj do Thinkpadov, ale tie su odporne drahe, za take peniaze si kupim odporne namakany server a do domu 4 tenke klienty, ku kazdemu klientovi 17" monitor a este aj usetrim.
                There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 22:25
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                  Ja dôverujem DELLu len z vlastnej skúsenosti. Na firme máme všetko od DELLu a ešte sa nič nepokazilo, ani výsluhové PC a notebooky čo si ľudia odkúpili domov, ešte som sa z niečim podobným, čo sa týka elektroniky nestretol, úspešnosť 100%. To by presvedčilo hocikoho, zatiaľ som počul len od jedného kámoša že sa niekomu pokazil DELL, ale s tým bohvie ako to bolo :-)
                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 23:22
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                    Inak nerád by som aby to niekto bral ako bernú mincu, kúpi si DELLa pokazí sa mu a príde ma nakopať do zadku, to je len vlastná skúsenosť.
                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 12:23
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      dobrý predajca ti priamo vysvetlí k tomu niečo, často je to ale o peniazoch. Povedz kde si a do koľko zháňaš nový PC a dostaneš presnejšiu radu.
    • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 13:06
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Informuj sa u svojho lokalneho predajcu. Kazdopadne VELMI ODPORUCAM vyhnut sa skladanym PC priamo z predajne, ma to mnozstvo nevyhod:

      1) PC je zapecateny, porusenim pecate stracas zaruku ( tj. ked si chces vymenit mechaniku, alebo pridat disk, hold nemozes
      2) Su velmi casto predrazene
      3) Nesplnaju ani zdaleka konkretne poziadavky

      Radsej si zozen kamosa, ktory sa do skladania trosku vyzna, popr. sa priuc nieco ty, nakup si vsetok potrebny hardware sam a poskladaj/te to.
      Verim v to, ze ked prides do nejakeho obchodu, ze mas vo vrecku XYZ eur a chces si poskladat sam PC, tak ti na zaklade tvojej specifikacie narokov a poziadavok urcite vyhoveju a dokazu ti poradit, co ako skombinovat.

      K maticnej doske dostanes aj dokumentaciu, cize zapojenie nebude az take zlozite. Staci nad tym posediet hodinku.

      Prajem ti, nech to dopadne dobre. Popripade sa este ozvi, ako si dopadol. S prip. problemom radi pomozeme.
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: dare devil 28.07.2011 | 15:07
        Avatar Martin LinuxMint 11,avlinux   Používateľ
        ďakujem ti za odpoveď k veci:) Mám problém s predajcami, nechcú mi predať dosku bez toho aby ju nainštalovali, vraj kôli záruke. A ďalšia vec, prioritou každého predajcu je zisk. A to neznamená že to bude dobre aj pre mňa. Hneď prvá skúsenosť, začali mi núkať grafickú kartu za 150€. Pritom viem za grafická nie je na strih videa nevyhnutná. Na zobrazenie áno, ale na proces nie. Na to mi stačí moja nvidia 7600 z bazoša za dvacku. Tak som si chcel vybrať niečo z alzy, len mám problém s výberom. Chcem dosku okolo 80 a procesor okolo 100€. Viac nemám, nedám, žena by ma zabila.
        • Re: dare devil 28.07.2011 | 16:06
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Tak si pozri specifikaciu motherboardu ktory si si vybral a podla nej si vyber, co tam dopasujes..

          Dolezite:

          typ slotov na pamat : ddr1/2/3 zohladni pri vybere RAM
          socket pre procesor : zohladni pri vybere procesora, ktory si kupujes ( ak ma doska socket 754 , musis kupit procak na socket 754 )
          podpora ata/sata diskov : skontroluj si dostupnost ATA/IDE a S-ATA konektorov pre pripojenie diskov, podla dostupnosti si kup nove disky ( SATA/ATA ), popr. kup dosku, ktora podporuje typ tvojho terajsieho disku
          kup si graficku kartu, ktoru dokazes na svoju dosku nastrcit, tj. napr. do slotu AGP alebo PCI-E .. Ak chces, mam doma dve AGPckove nvidie, za par korun ti jednu poslem. Ale su uz mimo zaruky, su ale plne funkcne ( ak chces, upresnim ti o ake typy sa jedna, ked budem doma, momentalne som v praci )
          zdroj: kup si zdroj, ktory ti dokaze utiahnut vsetok hardware aj s rezervou.

          a podla typu dosky napr. atx, si dokup prislusnu skrinku, aby ti don pasovala..

          Verim tomu,ze ked si navyberas hw, a napises do nejakeho online eshopu ci ti to mozu skontrolovat niekde na supporte, ci to vsetko bude pasovat dokopy, tak ti velmi radi odpisu.
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • ďakujem 28.07.2011 | 17:14
            Avatar Martin LinuxMint 11,avlinux   Používateľ
            vďaka páni všetkým. Celkom ma potešila informácia o dvojjadre, ten je za celkom rozumnú cenu. K tomu vyberiem dosku, ale dočítal som sa niečo o nejakom parametre ohladne rýchlosti komunikácie medzi jednotlivými komponentami, len neviem ako sa to volá. Pozriem to doma na nete a dám to sem. Budem rád keď si nájdete chvíľku a dáte k tomu komentár.
    • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 19:51
      Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
      Osobne by som radsej isiel asi do Intelu...
      napr. tuto v alze nieco taketo -> Intel Pentium G620T - nizka spotreba, slusny vykon + integrovana grafika (na hranie hier sa asi nesustredujes, cize by ti mala stacit)
      Je to socket 1155, k tomu teda prislusnu dosku.
      Ak si len nejaky bezny nenarocny uzivatel, tak nejaku drahu asi nema vyznam kupovat (napriek tomu - spolahlivejsimi znackami by mali byt Asus alebo Gigabyte). Zameral by som sa vsak, samozrejme, na vybavenost dosky (zvukovka, ci chces aj DVI, HDMI alebo USB 3.0).

      Do uvahy by mozno prichadzalo aj nejake taketo mini-ITX riesenie. Je tu vsetko vcelku, nizka spotreba, graficky vykon mozno o chlp lepsi ako ten Pentium, ale mal by to byt o dost slabsi procak a tebe ide hlavne asi o procesorovy vykon, cize radsej asi osobitne Pentium + k nemu dosku...

      Zatial by som teda len asi tolko... ;)



      • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 21:31
        Avatar Martin LinuxMint 11,avlinux   Používateľ
        www.alza.sk/amd-athlon-ii-x2-260-d180822.htm
        www.alza.sk/asrock-760gm-gs3-d196912.htm
        Toto som si zatiaľ vybral, dúfam že sa to zobrazí. Môžete k tomu niečo?
        • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 22:58
          Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
          Este chyba, co vlastne vsetko chces kupit a na co vsetko to ma sluzit a cena a... :)
        • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 29.07.2011 | 12:22
          Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
          Mozes si pozriet aj napr. tento test, mohol by ti tiez trochu pomoct. (Je tam Pentium G620 (oproti G620T by mal mat o trochu vyssi vykon a spotrebu) aj Athlon II X2 265)
    • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 22:56
      Avatar default Debian  Používateľ
      odkial si? ja poznam fajnovy eshop kde si vyberes sam komponenty a oni sa ti do toho nestaraju, proste si objednas suciastky a sam si to doma poskladas, ja som si kupil pred 2 rokmy takto pc za 11000 SK, a poskladal sam, parametre:
      procesor: Intel core 2 duo 2.6 Ghz
      ram: 2gb Samsung
      grafikcka karta: Nvidia Geforce 9800 GT
      doska je MSI, a to teda ratam aj bednu, zdroj, a potom este DVD mechaniku, a HDD (160gb)

      NA VIDEO perfektne pretoze je vsetko fajnove a graficka karta je nabuchana a ma 1gb pamet, tam na tom by si sa s videom vyhral, ja som svoj pc dal len ako priklad, je to masina, mal by si sem dat za aku cenu by si to chcel, moj pc a ma na linuxe plne podporovany hardware ---> ovladace
      R.K
      • Re: nový hw, prosím poradiť.:) 28.07.2011 | 23:09
        Avatar Martin LinuxMint 11,avlinux   Používateľ
        čo sa týka tej ceny, už som spomínal, doska cca 80, procesor cca 100. Ostatné mám.