HP ProLiantn ML110 G6

Sekcia: Hardware a Drivery 04.10.2011 | 12:12
Roji   Návštevník
Ahoj zdravym vas, potrebujem pomoct mam tuto masinu tento server naistaloval som nan ubuntu. Ma dve sietove karty jednu priamo na doske jednu som pripojil k routru a druhu ku switchu. A mam taky problem ze ta karta co je k routru je v ubuntu oznacena ako eth0 to je v poriadku ale druha ta co je pripojena do switch je oznacena ako virbr0 a to je zle pretoze sa neviem na server pripojit cez webmin, lebo tu kartu virbr0 nevidim ani ju nepingne. Potreboval by som nejakym sposobom ak to je mozne aby ta druha karta nebola ako virtualny britch ale ako eth1. radili mi aby som sa kukol do biosu ze tam sa to da prepnut ale neviem kde prosim o radu dakujem
    • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 12:13
      Roji   Návštevník
      edit: "Ma dve sietove karty priamo na doske....."
    • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 13:40
      Peter S.   Návštevník
      nesuvisí vibr0 s Xenom alebo virtualizáciu alebo tak nejak?
      potom by som povedal, že druhá sieťovka vôbec nemá vytvorené sieťové rozhranie (teda eth1) a vôbec nemáš vytvorené spojenie na ten switch.
      Mám to chápať tak, že jedna strana eth0 pôjde napríklad von do internetu a druhá eth1 do nejakej vnútornej siete?

      Čo takto tu dať 'ifconfig -a' a 'route -n'
      • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 14:10
        Roji   Návštevník
        takto ja postupujem podla tohotu navodu tu cize ano jedna sietovka pojde do vonka a druha bude vo vnutornej siete a vsetko to stroskotalo na tu ked som upravil subor a pridal don
        # The secondary network interface
        auto eth1
        iface eth1 inet static
        address 192.168.1.1
        netmask 255.255.255.0
        network 192.168.1.0
        broadcast 192.168.1.255

        a nasledne restartol tak mi vypisalo ze eth1 device nieje a skusal som ze namiesto eth1 som dal virbr0 vtedy prebehlo vsetko ok lenze ostatne pc v sieti ju nevideli jeden PC v sieti som nastavil takto
        IP Adresa : 192.168.1.2
        Maska : 255.255.255.0
        Brána : 192.168.1.1
        DNS : 192.168.1.1
        a skusil som ho ping a nic skusil som sa prihlasit cez webmin a nic.
        mam tam len virbr0 eth0 a lo
        A pritom ten server ma dve sietove karty len jedna sa tvary ako virtualna
        • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 14:42
          Peter S.   Návštevník
          na nastaveni eth1 nevidim nič zle, stroj nereštartuj ked chceš nahodiť sieť, ale rob to príkazmi:
          ifdown eth1
          ifup eth1

          Takto uvidíš aj možné chybové hlášky...

          Čo sa týka vituálnej karty, keby si mal obidve sieťovky pripojené v rámci jednej siete, tak by som ešte pochopil že ti systém sám vytvoril nad nimi (!) jednu virtuálnu ktorá by zabezpečila nejaký load balancing alebo backup... Ale aj to pochybujem že by takéto niečo urobil system sám...

          To že eth1 nie je vytvorená, vidíš cez ifconfig -a?
          Ono je ešte šanca že systém na nu nemá driver...
          • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 14:52
            Roji   Návštevník
            ano to ze eth1 nieje som pozrel cez inconfig -a

            prikaz ifdown eth1 vypise chybu interface eth1 not configured

            a akym prikazom zistim ci tam chybaju ovladace?
            • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 15:17
              Peter S.   Návštevník
              re: "prikaz ifdown eth1 vypise chybu interface eth1 not configured"

              no kedže eth1 nemáš hore, tak najprv skúšaj príkaz ifup (=interface up) - toto môže dať relevantné informácie

              Čo sa týka tých ovládačov, tak to pravdu povediac presne neviem... možno najprv zisti aké sieťovky máš: lspci -vvv | grep -i ethernet, potom na nete zistiš aký modul si vyžadujú a potom cez lsmod overíš či sú načítané..

              No ale ak sú obidve uplne rovnaké, tak toto problém nebude...
    • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 17:15
      WlaSaTy   Návštevník
      Niektoré servre mali o jednu sieťovku naviac. Tá sa ale používala na vzdialený prístup ako KVM po sieti. Pozri sa do biosu či to nie je tento prípad. Ak by to tak bolo, tak porozmýšľaj či nebude rozumnejšie tam dať externú kartu aby si tam nemusel behať pri výpadku HW.

      Mimochodom, píše sa bridge, ako most. A to vibr0 je virtuálne premostenie, teda sa nejedná o ďalšiu fyzickú kartu. Aspoň nie v tejto konfigurácii.
      • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 17:55
        Peter S.   Návštevník
        podľa mna nie je nevyhnutné mať na serveri mať dve sieťovky a dve rozhrania. Ak ma switch, tak tento switch zabezpeči rozhranie medzi internetom a lokálnou sieťou a server môže s ostatnými pc komunikovať cez neho...
        Teda záleží aj na tom čo presne chce od tohto servera aby robil....
        • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 18:22
          WlaSaTy   Návštevník
          To je fajn, ale škola asi nebude mať prachy na managed switch. Takže keď si skontroluje nastavenie Železa, tak sa ozve. Pri proliantoch sa to volalo myslím že iLO a škoda je to zahodiť. Obvykle za také niečo firmy priplácali dosť slušné prachy keďže to ušetrilo výjazd do housinguaj s doplnkovou faktúrou. Ja by som radšej išiel do druhej sieťovky, ak je to ono.

          Ale, môže to byť aj niečim iným, a na tú dosku mohli pricvaknúť nejakú inú kartu. Alebo ju mohli nehať v biose (či efi) vypnutú.
    • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 21:11
      Roji   Návštevník
      Takze som si pozrel nakoniec nieco viac o tomto servery na nete a zistil som ze to ma len jednu sietovu kartu sice to ma dva porty ale ten druhy je ako pisal WlaSaty, a ten idiot ktoremu som vravel ze potrebujem server podporujuci linux(dva rovnake disky a dve sietovky jedna na maticnej a druha externa) ktory robil objednavku mi vravel ze to ma dve sietovky a ja dobra dusa som mu uveril vsak to chlapik co vlastni PC shop som myslel ze sa vyzna a ja jak debil som rozmyslal ci ja som somar ze neviem to rozchodit ci co . Tak zajtra idem za riaditelom nech doobnedna druhu sietovku dovtedy sa k tomu serveru ani nepriblyzim lebo ma len nasral :) uf uz nebudem doverovat nikomu okrem dobrym ludom na forach ty ma este nesklamaly dakujem Vam vsetkym ;)
      • Re: HP ProLiantn ML110 G6 04.10.2011 | 22:22
        WlaSaTy   Návštevník
        A ešte drobnosť. Model sieťovky si daj poradiť od predajcu HW a nie od trúby čo si prihodí maržu za donášku z agem-u, bgs alebo alzy. A s tým strojom, ak to bolo kupované mimo recyklácie, tak to asi nebude mať aktívnu licenciu na iLO. A je teoreticky možné, že by sa to dalo degradovať na sieťovku. Niektoré HPčka to mali. Videl som tak spravené konfigurácie rady DL.

        • Re: HP ProLiantn ML110 G6 05.10.2011 | 00:24
          Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
          Tato to zial nevie. Je to priamo napojene na ten ich BNC modul, ci ako to volaju. Kazdopadne, do tohto servera sa da kupit a vopchat akakolvek PciE sietovka. Nie je nijako zaplombovany a ani zaruka nehovori nic o otvoreni. Mame tychto strojov cele hordy a su to dobre masinky za dobru cenu :) Samozrejme s klasickymi nie-HP SATA diskami a obycajnymi nie-HP ramkami s ECC.

          Este k tej iLO. Je tam licencia na zakladne ovladanie a prehlad (ovladanie napajania, prehlad o senzoroch, atd.). Pre KVM treba dokupit licenciu za priblizne 100 eur (+- autobus).
          Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
          • Re: HP ProLiantn ML110 G6 05.10.2011 | 00:38
            WlaSaTy   Návštevník
            Akúkoľvek sieťovku by som tam nedával. Ale, závisí od plánovaného využitia. Na realtek-u človek nedosiahne taký prietok a spoľahlivosť ako niečo s TCP offload-om. Predajca už bude vedieť.

            Inak serverové disky reportujú aj chyby ktoré sa opravili autokorekciou. A to sa nepáči SW raidu. Nebol to ten prípad? Pamäte sú na tom podobne, a pre všetkých veľkovýrobcov železa.
            • Re: HP ProLiantn ML110 G6 05.10.2011 | 01:10
              Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
              Neviem, nemal som ziaden problem ani s original diskami (inak su to obycajne WD tie so zltou nalepkou), ani s neoriginal diskami (tiez vacsinou tie WD so zltou nalepkou). Pamat je na tom podobne, kupujem vacsinou Kingston (tu mam akurat na stole typ KTH-PL313E/2G), ktore sa v serveri tvaria uplne rovnako, ako originalne, akurat stoja o polovicu menej ako tie od HP.

              Mame tych serverov naozaj dost, ale ani jeden zatial nevykazuje nejaku poruchovost. Musim povedat, ze uz davno som nebol s niecim tak spokojny, ako s tymito krabicami.
              Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
              • Re: HP ProLiantn ML110 G6 05.10.2011 | 01:24
                WlaSaTy   Návštevník
                Serverové edície prechádzajú testovaním. Ak obstoja, tak sa predajú drahšie. Ten zvyšok sa odpredáva naspäť výrobcom. Nálepka na nich obvykle obsahuje rozdiel v jednom písmenku. Takže pomer cena výkon majú v pohode.

                Ale, inak sú kanón na vrabce pre raid mirror na poštovom servri kde ide ešte antivirák a zdieľanie diskov.
    • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 15:40
      samalama   Návštevník
      ".... ifconfig..."
      tak to si rovno naistaluj 2.0 jadro...

      "... a ten idiot ktoremu som vravel ze potrebujem server podporujuci linux(dva rovnake disky a dve sietovky jedna na maticnej a druha externa)..."
      myslim, ze ten idiot si ty

      a potom sa cudujeme, v akom stave je skolstvo, ked tam robia taki chytraci...
      • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 16:06
        Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
        ".... ifconfig..."
        tak to si rovno naistaluj 2.0 jadro...
        Nie na vsetkych distrach funguje prikaz ip v zaklade. Preto je ifconfig dobry fail-over a netreba ho hned odsudzovat. Na zakladne priblizne informacie je stale vhodny.

        So zvyskom viacmenej suhlasim. Treba si uvedomit, ze v pocitacovych obchodoch robia vacsinou ludia, ktorych sice pocitace zaujimaju, ale nemaju kapacitu ani na to, aby zacali robit weby alebo spravcu siete (to bola hyperbola). Preto si vzdy treba vsetko skontrolovat na webe vyrobcu a obchodnikovi urcite nikdy nic neverit.
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
        • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 19:46
          samalama   Návštevník
          "... Nie na vsetkych distrach funguje prikaz ip v zaklade... "
          tak to je chyba danych distribucii, ale zaroven to nie je ospravedlnenie pre kvazi administratora, ktory ide riesit napr. aj skolsku siet...

          "...Preto je ifconfig dobry fail-over a netreba ho hned odsudzovat..."
          tak stavajme domy s valkov tak ako dakedy, ved na obycajne byvanie to staci...

          proste nie je mozne, aby v statne sprave pracovali ludia bez minimalne pokrocilych vedemosti. je absurdne, aby sa administrator vseobecne spoliehal na predajcu, to je tiez absurdne. ale to je vacsinou chyba ludi, ktori "to cele riadia"...
          • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 20:28
            WlaSaTy   Návštevník
            Tak tam choď robiť Ty, za tabuľkový plat. Zadávateľ otázky má snahu urobiť si potrebné veci svojpomocne a neplytvať zverenými financiami. Čo máš Ty?
            • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 20:36
              samalama   Návštevník
              co mam? nerozumiem...
              • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 21:16
                WlaSaTy   Návštevník
                Presne na to narážam. Nerozumieš, ale ukázať sa musíš. V pondelok Ťa čaká 5minútovka, tak sa choď učiť.
                • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 21:50
                  samalam   Návštevník
                  mi prosim ta vysvetli vyznam otazky "co mas ty" v kontexte danej temy...
                  • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 21:56
                    WlaSaTy   Návštevník
                    Pokiaľ chápeš kontext danej témy, tak chápeš aj vnorenú otázku. V opačnom prípade sú tvoje reakcie odveci a tým pádom zbytočné. Ale, to si už priznal.
                    • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:07
                      samalama   Návštevník
                      pozri, dany server som kupoval aj ja, ale ako prve co som pred kupou urobil bolo, ze som si precital jeho tech. dokumentaciu. nemam viac co dodat...

                      inac cela tema je o tom, ze dany clovek ide robit nieco, o com nema ani potuchy. a tak to potom aj vyzera...
                      • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:18
                        WlaSaTy   Návštevník
                        Podľa tvojej rétoriky Ti tvoj vek nedovoluje ani založiť si účet. Už si sa rozhodol či ideš na strednú?
                        • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:23
                          samalama   Návštevník
                          trapna odpoved na to, co som napisal, nemyslis?
                          • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:44
                            WlaSaTy   Návštevník
                            Áno, zhodnotil si sa dobre. Ale už je veľa hodín, takže umyť zúbky, vycikať a spať!
                            • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:45
                              Avatar default Debian  Používateľ
                              je tristvrte na devat :) lol
                              R.K
                              • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:54
                                WlaSaTy   Návštevník
                                Áno, ten šrác by už mal ísť do postele.
                                • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:58
                                  Avatar default Debian  Používateľ
                                  zase pozor, nechcem sa zas kukat ako sa tu v beznych diskusiach objavuju hadky, je dobre ked ho opravis ak hovori daco zle ale nemyslim si ze je to zas dovod robit hustu atmosferu ;)
                                  R.K
                                  • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 22:59
                                    Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                                    tak tak... nehádajte sa, Wlasaty s Radom majú pravdu... a teraz vypnúť PC, vycikať a spať :)
                                • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 23:23
                                  samalama   Návštevník
                                  co k tomu dodat.
                                  skus sa venovat teme...
      • Re: HP ProLiantn ML110 G6 08.10.2011 | 23:28
        Peter S.   Návštevník
        ale prosímťa...
        toto nie je firma z 30 servermi na ktorých bežia kritické produkčné aplikácie....
        a čo sa týka ifconfigu, platí to isté, pre daný účel je to uplne adekvátny nástoj...