Ako ste sa k Linuxu dostali?

Sekcia: Komunita 05.12.2011 | 13:30
Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
Ahojte :-) Ako ste sa vlastne k Linuxu dostali? Táto otázka je zaujímavá preto, lebo určite to nebolo vďaka nejakému marketingu nejakej firmy (ak v poslednej dobe možno odmyslíme Android), ani sme ho nikdy pred tým nevideli v žiadnej reklame.

Tak začnem. Ja som sa k nemu dostal cez brata jedného môjho známeho, ktorý s ním vtedy experimentoval, raz s Fedorou, raz s Ubuntu. Vypálil mi CD vtedy Ubuntu 6.10 a ja som si ho doma nainštaloval. Vtedy som bol z toho taká lama, že som potreboval, aby mi pomohol nastaviť internetové pripojenie. Bol to môj vôbec prvý konatkt s Linuxom.
http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 13:56
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Táto téma tu už bola :)
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 13:59
        Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
        V tom prípade sa ospravedlňujem, nevšimmol som si ju. Tak potom to berte ako oživenie staršej diskusie :-)
        http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
        • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 14:30
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          V dobe ked sa tu na tuto temu diskutovalo tu chodili aktivne denne stovky ludi, a v tej teme bolo neviem kolko sto prispevkov.. To boli casy, teraz ti tu moc ludi nenapise..
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 14:35
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            Takých tém je tu niekoľko, poslednú si pamätám od eMDiho
            Ešte som vygoogli Stanovu, ale pamätám si aj na rozsiahlejšie.
            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 08.12.2011 | 09:45
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            Portál je už poriadne starý, trebalo by inovovať po technickej stránke. Ja vo voľnom čase robím na veľkom update, ale problém je, že vo voľnom čase, ktorého moc nie je. Vývoj ide relatívne pomaly aj preto, že sa snažím urobiť najlepší produkt aký dokážem. Aktuálne zdrojáky sú štandardne zverejnené na githube.
            • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 08.12.2011 | 13:32
              Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
              Investovat? :-D Do projektu ktory zgrupuje open source komunitu? To hadam nie...
              Na nejakom frameworku by bol novy system hotovy za tyzden roboty, so vsetkym.

              Skoda len, ze ked skoncim s robotou, mam uplne ine starosti, povinnosti a tuzby ako sediet znova za kodmi.
              There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
              • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 08:47
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                Pochybujem, že by bol za týždeň hotový pri pomerne vysokých nárokoch na kvalitu (nie, fakt nehovorím o žiadnych hello world-och). Framework síce tú najľahšiu prácu za teba vyrieši a čo je dobré zvyčajne poskytne nejakú základnú štruktúru projektu, takže nie je potrebné ju navrhovať od základov (proste URL resolvery, modely ...). Len pre zaujímavosť si zoberme obyčajnú syntax diskusie. V aktuálnej verzii sa používa HTML kód, ktorý prejde parserom a vďaka tomu je možné relatívne bezpečne pastovať nejaké tie výpisy do tagov pre aj so znakmi < a > bez toho, aby boli takto interpretované. Len pre zaujímavosť si v zdrojákoch pozri adresár html_editor.

                Pre takto osekaný kód by som chcel poskytnúť možnosť editácie vo vizuálnom editore (preto HTML). Videl som množstvo projektov čistiacich HTML, ale oprava tagov bola takmer na všetkých mizerná.

                Ďalšou drobnou komplikáciou, ktorú musím riešiť je to, že W3C mi hádže polená pod nohy. Napísať rozumne HTML a CSS je prakticky nemožné a všetko musím ohackovať. Základný layout som riešil asi 2 dni a to s nim nie som moc spokojný. Aspoň, že spĺňa aspoň aké také požiadavky (aby vyzeral ako tabuľkový a aby sa panely resizovali podľa šírky okna zhruba v pomere 30%:70%.

                Ďalšie veci, na ktorých si dávam záležať je loadovanie webu. Chcel by som, aby web bol fakt rýchly a aby bez javascriptu generovalo prvé zobrazenie webu max. 4 requesty. Je to síce pomerne smiešna požiadavka, ale rýchlosť loadovania je jedným z dosť podstatných kritérií umiestnenia webu vo vyhľadávačoch. Priebeh načítavania je možné vidieť na tomto screenshote.

                Medzi ďalšie problémy, ktoré riešim patrí napr. podpora cachovania priamo na webovom serveri (nginx) tak, aby rýchlosť načítania aspoň pri robotoch bola čo najvyššia.
                • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 11:29
                  Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                  Nemôhol som si nevšímnúť, že je to samý python. Akú vidíš v ňom hlavnú výhodu oproti PHP? Úprimne ma to zaujíma.
                  http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
                  • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 12:35
                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                    No ono je to nadlhšie. V prvom rade predpokladám, že odpovedám PHP-čkárovi (sám v práci robím v PHP, python som sa učil asi 2 hodiny).

                    Asi najväčší rozdiel medzi starým projektom a týmto je, že nerobím s čistým jazykom, ale s webovým frameworkom. Minule som tak mlátil jeden autobazár a v podstate postaviť takýto web na pythone s frameworkom django je otázkou 2 dní (pozor, som úplný začiatočník v tomto). Takže najväčším rozdielom ani nie je tak jazyk, ale použitie frameworku.

                    S djangom som začal robiť tak náhodne. Čo ma fakt zaujalo bol spôsob riešenia problémov. S djangom pracujú prevažne ľudia, ktorí majú pomerne veľké skúsenosti. Ak v PHP riešim nejaký problém je pomerne zložité vygoogliť dobré riešenie, pretože v PHP je množstvo začiatočníkov, ktorí svoje polovičné nedorobené riešenia vešajú kde-kade. To sa u django moc nestáva, jednoducho zadám do googla to, čo ma zaujíma, jeden klik a je to.

                    Ako jazyk je samozrejme Python úplne iný než PHP. Syntaktické rozdiely nechajme stranou, už len detekcia blokov podľa whitespacov je pomerne divočina ;) Na PHP ako jazyku sa mi nepáči strašne slabá typová kontrola. Napr. "0" == false pretože sa automaticky konvertuje na číslo. Na prvý pohľad to vyzerá drobnosť ale nejeden krát som kvôli takejto blbosti strávil deň hľadaním chyby v cudzom kóde. V pythone musím síce explicitne pretypovávať a ak to neurobím tak ma jednoducho za to sprdne výnimkou, ale vždy lepšia neodchytená výnimka než zlé prepočítavanie položiek v nákupnom košíku.

                    Ďalším rozdielom v jazyku je podpora pomenovaných argumentov. Môžem si bez problémov dovoliť urobiť konštruktor s 10 parametrami, z ktorých bude 9 voliteľných a tie, u ktorých chcem vlastnú hodnotu len pri volaní konštruktora nastavím. Toto inak veľmi elegantne rieši django v queryset objektoch (Auto.objects.filter(znacka = hladana_znacka, naburane = False)) pričom funkcii filter môžem ešte prihodiť ďalších 20 voliteľných parametrov. Tieto drobné syntaktické špecialitky umožňujú vytvoriť framework s elegantným zápisom zatiaľ čo v PHP by som niečo také musel riešiť (ak by bol ekvivalentný framework) takto: Auto::objects->filter(Array('znacka' => $hladana_znacka, 'naburane' => False));
                    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 21:57
                      Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                      Je to zaujimave. A co by si povedal na Cakephp alebo Zend? Ja sa teraz ucim Javu, aby som konecne pochopil objektovemu programovaniu, MVC a s navykmi, ktore som mal z Php, C++, Pascalu a inych prevazne strukturovane orientovanych jazykov som mal zo zaciatku trochu co robit, aby som sa do toho dostal. Ked sa komlet naucim Javu chcem sa pomerne na urovni naucit Cakephp a potom sa pustit do programovania jedneho portalu zameraneho na opensource, ktory by mohol mat pomerne velku odozvu. zatial nechcem nikde konkretizovat co to ma byt. Neviem ako vyzera Python, ale ak si sa naucil programovaci jazyk za dve hodiny, tak klobuk dole. To si sa ho ale nenaucil komplet, ci?
                      http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
                      • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 15.12.2011 | 09:24
                        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                        No asi som zhýčkaný inými jazykmi, ale čokoľvek bežiace na PHP sa mi zdá trápením pre akéhokoľvek pokročilého programátora. Ja som teraz dlhú dobu programoval v C++ a je fakt nádherné vidieť silnú typovú kontrolu, drobnosti ako to, že kompilátor sám vychytá 90% chýb, statická kontrola na pozadí, prakticky 100% presné dopĺňanie syntaxe a to používam ako editor / IDE vim ...

                        Čo sa týka kompletnosti môjho učenia jazyka tak ubezpečujem každého, že na zemi nechodí človek, ktorý by kompletne ovládal C++. Našťastie existuje postačujúca úroveň typu "nepoznám všetky možné zákutia, ale na programovanie mi to stačí". Takže za naučenie sa jazyka považujem poznanie paradigiem, ktoré sa v jazyku používajú (python prevažne OOP, trochu funkcionálneho programovania), základov syntaxe a nutného minima štandardnej knižnice. Paradigmy som samozrejme poznal aj predtým, takže zvyšok bol už len o syntaxe a základoch štandardnej knižnice.

                        Včera som trochu prerobil svoj vim na poriadne IDE pomocou týchto pluginov. Škoda, že také niečo nepoznám aj pre PHP, v práci by sa to moc hodilo (prečo vôbec robím v práci s PHP???).
                        • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 15.12.2011 | 10:37
                          Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                          Tu som našiel, že fakt sa dá C++ na programovanie webu použiť, ale fakt dokáže vyradiť PHP? Keď si zoberiem len ten mrak funkcií, ktoré má PHP pre prácu so serverom, skutočne sa mu dokáže C++ v tomto prostredí vyrovnať?

                          Inak ja pracujem s editorom Emacs.
                          http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
                          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 15.12.2011 | 13:07
                            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                            http://www.webtoolkit.eu/wt
                            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 15.12.2011 | 18:57
                            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                            Ja C++ používam pre desktopy, dotykovky, embedded, ale ako už bedňa napísal dá sa aj na weby. A reálne keď sa tak pozerám na PHP nezdá sa mi, že by niečo extra ponúkalo.
            • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 11:15
              Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
              K tomu portálu, musím sa ho zastať, že sa mi páči. Stránka je rýchla, bez blbín, ktoré by mohli odvádzať pozotnosť, k veci a to, že technicky môže byť staršia, to nejak moc nevnímam. Mňa zaujíma "duch" tej ktorej stránky, alebo projektu. Čo na nej doslova žeriem je to, že na rozdiel od www.pcforum.sk môžem tu do textu priamo vkladať HTML. :-)
              http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
      • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 14:02
        maniak   Návštevník
        Ja som sa k linuxu dostal v r. 2003 ked som dostal od rodicov svoj prvy PC a k nemu bolo napalene CD Linux Caldera. Kedze vsak islo o moj prvy PC tak hned prisiel kamarat, nainstaloval mi XP a Warcraft 3 a islo sa drtit. K linuxu som sa 'vratil' az po niekolkych rokoch gamingu , haha :D
        • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 11:56
          Avatar Maroš K Fedora 20,Arch Linux,Linux Mint  Používateľ
          Ty si riadne dal teraz :)
          Linux Mint (desktop),Fedora 38 Gnome (osobný notebook)
    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 15:46
      Avatar default Debian  Používateľ
      ja neviem, zda sa mi ze ked som chodil kazdodenne sem tak som hladal v softwari a nasiel tam ubuntu, to som mohol mat mozno 9 rokov, skusil som to a nepacilo sami to tak sa potom priebezne nic nedialo, mozno kazdy rok som sa k tomu vratil, priami kontakt bol na jednej univerzite v meste (uz si nepamatam kedy) , tam mali ubuntu a ja som tomu nechapal co to je, neskor v kniznici som sa stretol so solarisom, a az asi pred rokom, ked som bol nastvaty ze sa len hram hry a nerobim nic uzitocne som zobral, tusim linux mint a od vtedy som sa k windowsu nevratil, tusim raz som skusal xpcko, a vistu vo virtualboxe asi obidvoje, a prvy krat som o tom pocul ked som ani nevedel ze ide o system v computer press casopisoch, tam bolo ze software pre linux a ja som tomu nechapal co to je, tiez som kedysi mal = medzi windows a operacnym systemom :)
      R.K
    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 18:12
      Avatar xapoh Mint  Používateľ
      Ja som sa k linuxu dostal niekedy v 9 rocniku zakladnej skoly ... co je tak pred 8-9rokmi. Vtedy sa mi zapacil, ale zostalo to viacmenej pri platonickej laske... potom raz ten isty kamarat u ktoreho som ho videl mi priniesol ubuntu asi to bola 5.10. To som sksusal spociatku ako dualboot kde som bol viac vo windowse ako tam no postupne sa pomer vyuzivania obmedzil len na hry pod windows a ostatnu pracu pod linuxom. KOPku na priemyslovke a bakalarku som robil tiez pod linuxom, aj ked office som si emuloval vo virtualnom XP. Diplomovku idem riesit tak isto. Windows mam tiez, ale zapinam ho jedine ked dostanem chut si nieco zahrat... co pri nedostatku casu bolo naposledy niekedy v septembri. Moja prva distribucia ktoru som ako prvu pouzival a nainstaloval bola vsak knoppix z PCrevue :)
      • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 20:30
        martin   Návštevník
        presťahoval som sa na samotu, a jediný internet tu mám cez mobil. Zistil som že mi ubúda kredit aj ked nemám pustený prehliadač. A to sviňa windows stale niečo ťahal. Tak som kúpil knihu ubuntu a o mesiac už boli widle odinštalované. A už by som nemenil. Až na pár problémov s hardware som nadmieru spokojný.
    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 05.12.2011 | 20:23
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      Joooj to sa písal rok 2001 alebo dva, som bol este mlady a pekny
      myslim ze som skusal live cd knoppixu z casopisu (zvladol som ho len nabootovat - vytacaci internet bol nad moje sily)
      ale uz v 2003 som mal nahodeny debian (ktory som celkom zvladol ovladat)
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 06.12.2011 | 11:54
        Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
        Ja som začal (ako napovedá verzia Ubuntu, ktorú som uviiedol ako môj prvý konrakt s Linuxom), koncom roku 2006, takže také doby si nepamätám. Ako v tom roku Debian vyzeral?
        http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
        • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 07.12.2011 | 14:55
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
          gnome sa dost podobalo terajsiemu xfce
          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 07.12.2011 | 15:50
            Avatar Maroš K Fedora 20,Arch Linux,Linux Mint  Používateľ
            Začiatky s Linuxom? To je krásna story..
            Bolo to v roku 2008, kedy som si na nete niečo pozisťoval a povedal som si,že pôjdem do toho. Lenže som hneď stroskotal na usb modeme AD 2622, takže z toho najprv nič nebolo.Z tohto obdobia pochádza môj prvý post na toto fórum. Po čase som ukecal maminu na kúpu routera a linuxovanie sa mohlo začať. Prvé bolo Ubuntu 8.10, najprv ako dualboot,ale keď mi padlo nelegálne XP, mamina mi povedala,že tam v pohode môžem Linux nechať ako jediný systém.
            Toto bol náš domáci desktop, ktorý stále ide,najdlhšie sa na ňom udržala Fedora, od septembra je tam Linux Mint LXDE edition, s ktorou som maximálne spokojný.
            Na notebooku som spočiatku nepremýšľaľ,že by som tam dal Linux, ale po tom,ako ma začalo vyhadzovať z wifi, bratranec mi tam hodil tiež Ubuntu, kde samozrejme išlo wifi ako s medom. Ten notebook je história,,lebo je už u niekoho iného,ale vraj stále ide (je to Acer Aspire, kúpený v USA roku 2007).
            Pred rokom som si kúpil nový notebook, kde som takmer okamžite naištaloval Fedoru,ktorá je tam stále a podľa všetkého nebudem meniť.
            Linux bolo dobré rozhodnutie a doteraz mi jeho rozmanité distrá robia radosť.
            Linux Mint (desktop),Fedora 38 Gnome (osobný notebook)
            • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 08.12.2011 | 12:13
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              na notebooku Acer Aspire z roku 2005 práve pracujem. Stále je rýchly a všetko v Linuxe funguje ako má :)
              • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 08:25
                tomy   Návštevník
                V 99-tom som si kúpil časopis a bolo v ňom také zelené CD s OpenSuse :-)). Ten počítač mám stále doma....a je funkčný a samozrejme aj CD.

                Radšej by som položil otázku - prečo používate /vybrali ste si/ tú-ktorú distribúciu ?
                • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 11:27
                  Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                  Tú distribúciu si môhol dotyčný človek vybrať kedykoľvek a vôbec by to nemusela byť jeho prvá. Tak napríklad, môj prvý kontakt s Linuxom bol s Ubuntu 6.10, potom som začal na Fedore, prešiel som ešte pár distribúciami a teraz mám zase Ubuntu 10.04 LTS a ak ho tým Unity bez možnosti výberu Gnome nezabili, tak nevidíim dôvod distribúciu meniť. Som veľmi zvedaý ako dopadne upgrade. Kebyže mám momentálne nejaký Suse, tak by som popísal, prečo som si vybral Suse, ale v žiadnom prípade by som tým nepopísal môj prvý kontakt s Linuxom, keďže pri najlepšej vôli by som nevedel, že autor otázky sa chcel opýtať na prvé krôčky s Linuxom.
                  http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
                  • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 09.12.2011 | 22:55
                    Marek Z   Návštevník
                    Ja som sa k linuxu dostal cez unix. Asi v 1994 sme na FEIke dostali nových unixových tenkých klientov (malo to 2MB pamate). Fungoval na tom multitasking a internet. Sťahoval som poštu a robil súčasne niečo iné. Malo to xwindow a bolo to v tej dobe lepšie ako ešte nereleasnutá WIN95. Ono keď vidíte ako sa vďaka kšeftu zabíja lepší produkt... Internet by tu bol skôr nebyť MS. Každopádne linux som začal používať vďaka tomu, že sa mi do počítača s opatchovanými Winmi dostali hekeri (pravdepodobne čínski, lebo nestačili vymazať dočasné súbory s čínskymi znakmi) a veľmi ich zaujímali moje súbory (mali modifikovaný dátum = tiež nestihli poupratovať po sebe, bordelári). Keď mi začala haprovať klavesnica tak som vytrhol sieťový kábel z PC a nestačili dokončiť čo začali. Takže vďaka tejto skúsenosti žreb padol na Ubuntu 8.10 a tak som pokračoval až do dnes. Linux je unikát, keď si predstavíte čo všetko sa v ňom za ten čas vylepšilo a s takým malým rozpočtom.
                    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 10.12.2011 | 00:07
                      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                      Okolo Linuxu sa točia stámilióny dolárov a je to najrýchlejšie rastúci softvér na svete. Veľa ľudí si stále myslí, že je to len klub zasvätených. Opak je pravdou, už pred dvoma rokmi, viac ako dve tretiny kódu napísali komerčné firmy. Red Hat zarába ťažké stámilióny dolárov a len v Brne zamestnávajú viac ako 250 programátorov. Linux je už ťažký biznis, ale stále slobodný a maintainer je stále jeho tvorca Linus Torvalds.

                      Pre nezainteresovaných odporúčam filmy o Linuxe: The Code tiež nazývaný The Code Linux a Revolution OS.
                      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                      • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 10.12.2011 | 01:16
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                        Ešte doplním, treba si prečítať knihu od Eric S. Raymond The Cathedral and the bazaar.

                        Zaujímavo opísaný postup ako môže slobodná myseľ a prístup k životu zmeniť všetko o čom ste si mysleli že nieje života schopné a úspešné. Linux obrátil biznis naruby.
                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 18:02
                          Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                          Stiahol som. Pomaličky si ju budem riadok po riadku prekladať. :-)
                          http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
                          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 20:43
                            Avatar borg Fedora  Administrátor
                            tusim to je prelozene do cestiny.
                            • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 21:07
                              Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                              Aj tak.
                              http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
                    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 18:08
                      Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                      To ty si mal aké citlivé dáta? A to sa ti asi akou formou dostali do počítača?
                      http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 14:09
      Mr.Pytagoras   Návštevník
      Moj prvy kontakt bol este so starym mandrake tusim 8.2, to tusim ze bolo v nejakom casopise.

      To som vsak nevedel vobec ovladat tak som zas presiel na windows

      No potom som sa jedneho dna nastval sam na seba pretoze som len hral na pocitaci a nic nerobil, naformatoval som komplet disk(zmazal som napriklad save z Diabla 2 amazonka na urovni cca 80 :) ) a doma som nasiel mandrivu, asi 2006 sa mi vidi, potom som ju chvilku pouzival, potom som presiel na openSuse 10.2, tu som pouzival az do 11.0, potom chvilku fedora a potom ked vydali Debian 5 tak som sa konecne odhodlal ho nahodit, ten som pouzival az dokym som si nekupil novy notebook, tam mam teraz ubuntu 11.04 ktore som si vyladil a funguje uplne skvele.

      Ked tak porovnam ten Mandrake 8.2 a teraz toto Ubuntu 11.04 (rozdiel tusim 6 rokov) tak celkovo linux a aj vsetko rozhranie preslo milove kroky.
    • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 15:36
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Nedavno som nasiel pri upratovani Ubuntu 6.06 LTS este originalku zo shipitu.. Celkom nostalgia
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 18:01
        Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
        Na svoju prvú skúšku Ubuntu 6.10 nezabudnem a niektorým známym sa nechcelo veriť, že fakt som som sa podujal to vyskúšať. Mysleli si, že to mám len linuxovú tému.
          Takto: Dare_devil, prosím ťa, nevieš, aké malo vtedy Ubuntu s Gnome požiadavky? Lebo keď si porovnám, ako mi vtedy šlapalo to staré a to, ako mi pri skúške šlapalo to terajšie (10.04 LTS) na preste som istom počítači, je to naozaj citeľný rozdiel. Toto 10.04 mi šlape len s XFCE, aj to ako ako-tak, tak tam mám pre istotu ešte Lubuntu desktop. Robil som to tak, že som tam dal Lubuntu 10.04 a potom som pridal Xubuntu desktop. Ale aj tak: napriek relativnemu komfortu, ktorý Xfce poskytuje, šlape to celkom dobre a nie je problém, ak mám otvorených aj viac aplikácií pomerne dosť vyžierajúcich ramku
        http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
        • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 12.12.2011 | 22:35
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Na 2.0 GHz CPU , smiesnej grafickej a tusim 512 MB RAM som v pohode pouzival este pred dvoma rokmi ubuntu s gnome a mastil v nom vo wine CS 1.6 bez sekania , upravoval obrazky v gimpe, normalne pracoval..

          Na 1.7 GHz CPU , 256 MB RAM a este smiesnejsej grafickej som v pohode pred 6 rokmi pouzival Opensuse 10.0 s KDE3

          A teraz na veci ktore potrebujem robit potrebujem stvor jadro.. Hold, doba sa meni
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 13.12.2011 | 10:39
            Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
            Štvorjadrový procesor, to by som nepovedal. Na jednom stroji mám 2,4 GHz a na druhom 1,7 Ghz a keďže sa nehrávam hry, úplne mi stačia. Na ten nároky až tak nerastú, ak opomenieme hry. Na RAM podľa mňa rastú rýchlejšie, čo si vysvetľujem, že je to kvôli pribúdaniu nových funkcií v programoch. Super je, že na rozdiel od propietárnych sustémov máme možnosť voľby distribúcie, alebo si ju robno môžeme poskladať sami v závislosti od hardware. Inak, nech si hovorí kto chce, čo chce o zoštíhľovaní, nároky na hardware sa stále zväčšujú.
            http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
          • Re: Ako ste sa k Linuxu dostali? 30.01.2012 | 17:51
            Avatar jajo Debian|Sabayon|win7  Používateľ
            ja mám dvojjadro Phenom II na 3,2GHz a málokedy je záťaž vyššia ako 30%, RAM je 4GB a swapuje skôr výnimočne (Sabayon)
            v NTB je 1,6GHz PentiumM a zvyčajne ide na 600MHz a záťaž polovičná (Debian).
            Takže ak nerobíš niečo veľmi špeciálne, tak 4 jadrá sú nezmysel