priemerná záťaž systému

Sekcia: Hardware a Drivery 13.12.2011 | 11:17
Martin   Návštevník
nazdar. Prosím Vás, čo je to tá priemerná záťaž systemu? Keď zapnem pc, procesor ide normálne, ram cca na 400mega, ale indikator záťaže ukazuje plný stav a pc ide jak stará 486ka. Postupne to klesá a v priebehu cca 2 minút ked nič nerobím, sa to ustáli na minime. By ma zaujímalo, čo sa vtedy deje v pc a či nemám niečo zle nastavené. Vďaka.
    • Re: priemerná záťaž systému 13.12.2011 | 11:33
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Pozri si aké procesy ti žerú procesor.
      Typujem to na Javu, skús v terminály top alebo v klikacom Monitore systému.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: priemerná záťaž systému 13.12.2011 | 12:04
        martin   Návštevník
        práve že tam nič nevidím. Procesor ide v pohode, na minimum, aj ram. Naplno je cache, čo mi tiež nič moc nehovorí. Len tá záťaž systemu je naplno. Preto si myslím, či to nie je nejaká chýba
        • Re: priemerná záťaž systému 13.12.2011 | 12:18
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Pozeral si to v klikátku, alebo v top? V klikátku si ich daj zoradiť podľa využitia CPU.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: priemerná záťaž systému 13.12.2011 | 13:11
      lieko jr.   Návštevník

      Load average konkretne byva klouzavy prumer delky runqueue (zalezi na systemu), neboli tedy zjednodusene kolik procesu by se rado dostalo k lizu na CPU v dane casove jednotce. Neni zavisle na poctu CPU, na tom zavisi threshold, kdy vam velikost runqueue zacne vadit. Spolecne s %CPU a context switches je to dobry ukazatel zamestnanosti vasich CPU. Jednotlive jsou ty hodnoty nejasne a samy o sobe vam o systemu reknou asi tolik, jako pohled pres zavrene okno o tom, jak se obleci (ano, v zime muze take svitit slunicko na krajinu bez snehu, vypada to na triko a je pritom pod nulou, ale to zjistite jen teplomerem nebo otevrenim okna).

      Cili -

      %CPU (idealne pro jednotliva jadra) vam reknou kolik procent casu se stravilo skutecnou praci. Pokud je to dlouhodobe nad 90%, kouknete na dalsi dve hodnoty a zvazte upgrade/prikoupeni CPU

      load vam rekne, kolik bylo pracechtivych. Do 1x pocet_zpracovavajicich_jednotek je to puste flakani CPU. Do 2x PZJ je to na soucasnych procesorech celkem v pohode. 3xPZJ a vice uz je na povazenou a pokud se to casteji opakuje, prohlednete si zbyle dve hodnoty a zvazte prikoupeni/upgrade CPU

      context switche (sloupec cs, pripadne csx ve vmstat, napriklad) - ukazuje pocet prepnuti uloh/threadu v danem casovem rozmezi. Prepnuti kontextu s sebou nese nejakou rezii, napriklad ulozeni stavu predchozi ulohy, casto i nutnost vylit cache CPU a nalit do ni data a kod noveho kontextu, a po tu dobu vam CPU nedela nic uzitecneho a nepocita se to do %CPU. Muze tedy dojit i na situaci, kdy mate obrovsky load, ale %CPU treba na 40%, zadne swapovani ani velke IO, a pritom je system jak slimak. V tom pripade se podivejte na cs, bude to asi v tisicich ci desetitisicich a to vam pak ani Power6 nepomuze, protoze bude proste vetsinu casu jen velmi rychle cekat na data z pameti.

      PZJ - to je zavisle na architekture. U starych procesoru je to proste procesor. Dnes to ale je slozitejsi, protoze mame vicejardova CPU a jeste muze kazde jadro nabizet vicero vice ci mene paralelnich procesnich jednotek. Napriklad na intelech muzete mit quad-core a kazdy core s HT, takze mate 1 cip, 4 jadra, ale 8 zpracovavajicich jednotek. Pak hodne zalezi na velikosti sdilene cache a na tom, jestli server zpracovava jedny binarky dokola nebo mnoho zcela ruznych. Pak mate SUNovske T2 apod, kde mate 8 jader, kazde s dvema paralelnima pipeline a kazda pipeline ma ctyri sady registru (HW thready), ktere toci dle potreby (nizka rezie prepnuti mezi dvema HW tasky). Tam je tedy PZJ 64, ale musite se pak peclive divat a srovnavat load, csx a %CPU pro jednotlive HW thready, abyste urcil, jestli potrebujete vic CPU nebo jinou architekturu. Kvuli temto vecem vam uz davno nestaci koukat jen na load nebo jen na %CPU.

      Zakladni scenare jsou tyto:

      Vysoke %CPU a vysoky load - asi chcete vic a rychlejsich CPU. Nezapomente na primerene navyseni pameti, at nezacnete tuhnout na ni nebo na discich.

      Vysoke %CPU a nizky load - asi chcete rychlejsi CPU, asi mate malo paralelni nebo vubec neparalelni aplikaci. Holt smula, pripravte si penezenku, asi skoncite u IBM P6. Ostatne s tou chybu neudelate ve vetsine scenaru, pokud tedy na to mate. Mozna vas ale vyjde lepe poohlednout se po softwaru, co dela totez, ale paralelne.

      Nizke %CPU a vysoky load - mate asi paralelni provoz, pricemz kazdy thread vyrizuje jen kratke pozadavky nebo ma vysoke IO, takze casto odchazi dobrovolne z CPU. Chcete vic zpracovavajicich jednotek (asi vic CPU, nebo vymenu za vicejadrove), ale pokud mate navic vysoke IO, tak bych asi zkusil nejdrive vice pameti a rychlejsi disky/sit. Kvuli tomuhle delali SUNove svoje T procesory. Tohle byva typicky stav webovych a aplikacnich serveru.

      Tolik asi obecna voditka. Jedno slovo nakonec - neverte prosim moc udajum o %Wait. IO Wait uz na mnoha novejsich systemech bud neni nebo je nesmyslny a je to casto i explicitne uvedeno v manualech. Nekde mate dokonce tohle policko proste nastavene natvrdo na 0 a existuje jen kvuli kompatibilite. Kdysi to byvala doba, kterou se cekalo na IO, jenze mame DMA, cache, silne paralelni provozy atd, a to vsechno vec zkresluje natolik, ze je ta postaru merena a pocitana hodnota proste k nicemu, krome tech nejjednodussich pripadu (single-core desktop, mozna :-)

      ----skopirovane z abclinuxu nevedel som najst link


      • Re: priemerná záťaž systému 13.12.2011 | 15:49
        martin   Návštevník
        lieko, si zabil...:) je to zaujímavé, aj ked tomu rozumiem cca na 10%. Procesor mám amd, s dvomi ňadrami velkost košíka 3.3, a pamäť 4giga. Tento akt ktorý mi robí starosť sa deje po štarte systemu a sám skončí tak do dvoch minút. Cpu aj pamať nie sú vyťažené, ale pc ide pomali.
        • Re: priemerná záťaž systému 13.12.2011 | 17:46
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Tak mne vyhľadanie toho vlákna na AbcLinuxu trvalo celé dve sekundy, skopčenie prvého riadku a paste do googla

          Z roku 2009
          http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/260689

          Niečo na tom je pravdy, keď veľa procesov čaká na zámok, zamykanie zabere dosť veľa réžie. V dnešnej dobe, keď už väčšina procesov BKL nepotrebuje, dokonca sa dá jadro bez BKL skompilovať, sa to moc často nestáva.

          Pripomenulo mi to nevysvetliteľné spomalovania systému, keď som ešte používal Ext, ten som pochoval a roky idem spokojne na ReiserFS.

          Pokiaľ ti príkaz top nevypíše žerúci proces, tak je to Ext, zahodiť spáliť, daj ReiserFS.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org