Instalacia K/X/Ubuntu

Sekcia: Aplikácie & Desktop 31.12.2011 | 03:02
Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
Zdravím, mám niekoľko otázok. V Linuxe som viac--menej začiatočník, ale v práci s PC začiatočník nie som, takže by som chcel niektoré kroky v oboznamovaní sa s Linuxom preskočiť...

Doteraz som Linux skúšal pod VirtualBoxom, teraz si ho chcem nainštalovať “naostro”. Plánujem inštalovať Ubuntu (klasika s Unity) + Gnome Shell + XFCE + KDE (aby som sa s tým všetkým bližšie oboznámil). Koľko cca priestoru vyhradiť pre systém a aplikácie, aby bolo dosť (s nejakou rezervou) a zároveň aby som zbytočne neplytval? Keďže s linuxovými aplikáciami mám zatiaľ minimálne skúsenosti, chvíľu potrvá, kým si “odfiltrujem” nepotrebné veci, takže inštalovať budem jednotlivé prostredia v predvolenom rozsahu.

Ešte jedna otázka k rozdeleniu disku. Ak som to dobre pochopil, ak dám samostatnú partíciu pre /usr, aj v prípade, že by som chcel v budúcnosti zmeniť distribúciu, toto si môžem ponechať. Je to tak? Ako odporúčate rozdeliť disk, koľko GB na / a koľko na /usr?

Ďalej: Windows zatiaľ neopúšťam, potrebujem ich k práci... Čo so zdieľaním dát? Urobiť samostatnú partíciu (Ak áno, aký formát? FAT alebo niečo iné?), alebo sa môžem spoľahnúť na ntfs-3g a zapisovať z Linuxu priamo na NTFS?

A ešte k swapu. Mám 4GB RAM, predpokladám, že v Linuxe ich tak skoro nevyužijem. Potrebujem nejaký swap, alebo sa zaobídem bez neho? A keby som chcel používať hibernáciu, swap musí mať min. veľkosť RAM-ky, alebo stačí toľko, koľko bude RAM-ky obsadenej?

Vopred ďakujem za odpovede.
    • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 01.01.2012 | 23:33
      rabej   Návštevník
      Moja inštalácia ubuntu aktívne používaná dvoma užívateľmi má necelých 8 GB . Neviem koľko zaberú XFCE a KDE . /usr z toho zaberá necelé 4 GB .
      Nedokážem s istotou potvrdiť, že môžete používať ten istý /usr pre viac distribúcií. Inštalátor každej distribúcie nainštaluje svoj /usr s predvoleným zoznamom softwaru. Potom môžete balíčkovacím programom doinštalovať a odinštalovať programy podľa svojho uváženia. Odborníci zásadne neodporúčajú pridávať a odoberať programy mimo balíčkovacieho systému.
      Zdieľanie dát medzi operačnými systémami nutne nevyžaduje samostatnú oblasť. Múdri ľudia tvrdia, že linux je schopný stabilne pracovať s NTFS. Pravdepodobne nájdete programy pre w... na prácu so súborovými systémami používanými v GNU/Linuxe.
      Štandardné pravidlo pre veľkosť swapu je dvojnásobok veľkosti ram práve kvôli uspávaniu. Ale pri súčasných veľkostiach operačných pamätí sa od toho ustupuje a dá sa fungovať aj bez swapu.
    • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 15:18
      WlaSaTy   Návštevník
      :Koľko cca priestoru vyhradiť pre systém a aplikácie, aby bolo dosť (s nejakou rezervou) a zároveň aby som zbytočne neplytval?

      Pokiaľ sa tvoje náviky moc nezmenily, tak cca o trochu viac ako pri tom virtualboxe.

      :Ako odporúčate rozdeliť disk, koľko GB na / a koľko na /usr?

      Pokiaľ sa takto pýtaš, tak disk nepotrebuješ deliť. Len si ho nepreplň zálohovaním internetu. A mymochodom, asi si myslel /home.

      :Čo so zdieľaním dát?

      Ovládač ntfs-3g je stabilný i keď pomalý. Ale, pozor pri zápise ak budeš prepínať hibernované systémy.

      :A keby som chcel používať hibernáciu, swap musí mať min. veľkosť RAM-ky, alebo stačí toľko, koľko bude RAM-ky obsadenej?

      Keď to budeš inštalovať, tak Ti to pri otázke o hybernácii navrhne riešenie.
      • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 20:18
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        Vo VirtualBoxe som dosk nerozdeloval ja, nechal som to na instalator.
        Nie, nemyslel som /home.
        A riesenie mi to pri rucnom rozdelovani disku nenavrhlo ziadne...

        Dal som / 5GB, /usr 5GB, /home 9GB, na swap som dal na skusku nieco vyse 1GB. Uvidim, co to urobi... Ale ten swap uz viem, ze som dobre neurobil, hibernovat sa mi nepodarilo, takze na tento ucel je to ocividne malo a inak ho nepotrebujem... takze ho asi pri najblizsej zmene zrusim uplne...
        • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 20:29
          WlaSaTy   Návštevník
          Pokiaľ si naozaj myslel /usr, tak nechápem kam tým mieriš. Pochopil by som /opt, /var alebo tmp.

          Ohľadne riešenia, vybral si pri inštalácii že budeš hibernovať? Ak áno, tak Ti to malo vytvoriť všetko tak aby to fungovalo. A ak nie, tak je pochopiteľňé, že sa to nezdržovalo s odmietnutou možnosťou.
          • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 20:32
            Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
            OK, objasnis mi strucne, ako je najvhodnejsie Linux nainstalovat s ohladom na pripadne buduce zmeny? /home samostatne, to mi je jasne...

            Otazku tykajucu sa hibernacie som pri instalacii nezaregistroval...
            • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 20:55
              WlaSaTy   Návštevník
              Pokiaľ mi objasníš že čo si Ty osobne predstavuješ pod pojmom pripadne buduce zmeny, tak v poho.
              • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 21:00
                Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                :-)
                Linux zatial nepouzivam ako pracovny nastroj, ale skor ako "hracku", aby som sa s nim lepsie oboznamil. Takze predpokladam, ze skor ci neskor sa nevyhnem nejakej reinstalacii, pripadne zmene distribucie... Nie vsetko, co pobabrem (ako napriklad vcera odstranenie prepinaca ploch z panela Kubuntu) budem schopny opravit v ramci existujucej instalacie, aj ked sa o to urcite budem pokusat...
                • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 21:34
                  Avatar default Debian  Používateľ
                  "(ako napriklad vcera odstranenie prepinaca ploch z panela Kubuntu)" , ja mat tvoje problemy
                  R.K
                  • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 21:50
                    Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                    Pre skuseneho uzivatela KDE to urcite nie je problem, ale ja som zatial nenasiel moznost, ako to vratit naspat. :-)
                    Z hladiska variability sa mi KDE paci viac ako Gnome, ale (podla mna) je menej intuitivne, budem sa asi musiet poobzerat po nejakom manuali...
                    • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 21:53
                      Avatar default Debian  Používateľ
                      vo widgetoch to mas staci to pricapit na panel kam chces, a ked tam uplne vpravo na paneli (ak nemas zamknute widgety) kliknes na tu ikonu tej malierskej palety tak sa dostanes ako keby do edit modu a mozes polozky v paneli aj presuvat
                      R.K
                      • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 01:39
                        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                        Vdaka, konecne som to nasiel. Widgety som uz predtym niekolkokrat neuspesne prehladal. Nakoniec som niekde na Internete nasiel, ze sa to vola Pager, tak som si ho odfiltroval. :-) Ale najlepsie na tom je, ze kym som sa k tomu dopracoval, uz ho vlastne vobec nepotrebujem, lebo klavesovu skratku Ctrl+F8 som nasiel skor. :-))

                        Ale pozeram, ze sme uz dost odbocili od povodnej temy... Su tu nejake pravidla, ako a kde diskutovat, resp. je urcene miesto pre taketo zaciatocnicke otazky?
                        • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 02:21
                          Avatar default Debian  Používateľ
                          co ja viem, zakladat novu temu koli tomu aby si si dal na panel jeden widget? :) , najlepsie by bolo keby bol daky linuxos.sk chat, alebo keby aspon boli ludia v jabbim miestnosti linuxos.sk, na taketo rychle veci, inak ja tiez nepotrebujem tu vec na prepinanie ploch, pouzivam easystroke , ovladam vecsinu veci s tym, nemam ani na dekoraciach okien tlacidla na ovladanie okna, je to program ktorym sa ovlada pomocou giest mysou co len chces, je to pre mna dost rychle a efektivne, prepinam s tym aj plochy ...
                          R.K
                          • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 10:01
                            Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                            Nemyslel som kvoli jednemu widgetu. Ale ked niekto zacina Linux aktivne pouzivat, alebo zacina pouzivat KDE, tak tych otazok asi bude mat viac...
                • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 21:43
                  WlaSaTy   Návštevník
                  Pokiaľ Ti ide len o to, tak je lepšou voľbou virtualizácia a point in time snapshoty.

                  • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 21:47
                    Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                    Virtualny Linux som mal doteraz (viacero distribucii), je to rozdiel. Najma v rychlosti (Unity na HDD je daleko rychlejsie ako vo VirtualBoxe), ale aj vo vzhlade. Napriklad Gnome Shell som de facto videl az po nainstalovani na HDD, vo virtualnom prostredi mi toho vela neukazal...
                    • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 02.01.2012 | 22:28
                      jozef   Návštevník
                      Mohol by si uviesť parametre tvojho počítača, do akej miery treba šetriť miestom, prípadne vysvetliť, pre akú prácu potrebuješ Windows a prečo sa tá práca nedá robiť v Linuxe.
                      • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 00:32
                        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                        Na HDD mam okolo 200 GB volneho miesta, ale kym sa nenaucim efektivne pracovat pod Linuxom a nebudem citit, ze prisiel cas na definitivnu zmenu hlavneho OS, nechcem vsetko presuvat na linuxacke particie.

                        Co robim pod Windows? V poslednej dobe sa jadro mojich sukromnych aktivit presuva do cloudu, takze po tejto stranke by problem nebol. Ale do prace z casu na cas potrebujem pracovat s dokumentmi, ktore Open/Libre Office nezvladne, resp. nie bez dlhotrvajuceho prisposobovania. A pouzivam aj aplikaciu, ktora nema open source alternativu, pod Wine som to este neskusal...
                        • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 00:43
                          Avatar default Debian  Používateľ
                          co tak prezradit aka aplikacia, to by si mohol cakat ze sa ta to dakto spyta, take veci rovno pis
                          R.K
                          • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 00:49
                            Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                            Ked pisem, ze nema alternativu, tak tomu verim. :-) Je to ODIS, aplikacia na ocenovanie prac v stavebnictve. Cista komercia, neviem si predstavit, naco by take nieco niekto robil zdarma...
                            • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 01:03
                              Avatar mmatko   Používateľ
                              ODIS pre linux - ale asi iny :)
                              • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 01:10
                                Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                :-)
                                • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 10:00
                                  jozef   Návštevník
                                  Miesta tam máš dosť, tak na začiatok môžeš pre linux vyhradiť zhruba polovicu 12GB na system, 80GB na home a 4GB na swap.
                                  Po odskúšaní distribúcie inštalovať druhú do pôvodných partícii aj s možnosťou neformátovať home. Niekedy však pôvodné konfiguráky
                                  KDE a Gnome môžu robiť problémy, najmä pri radikálnej zmene verzii.
                                  MS Office a niektoré ďalšie win aplikácie pracujú pomerne spoľahlivo cez Wine, PlayOnLinux, CrossovweOffice, kvôli tomu by si nemusel
                                  bootovať do windows.Ak by sa dal rozchodiť ten komerčný program vo wine, tak by si windows potreboval len málo.
                                  Na nete som našiel diskusiu o využití výhod linuxu a pohodlia použitia niektorých osvedčených win programov. Môžeš si to pozrieť.

                                  http://www.linuxon.sk/forum/20-ine/6962-linux-pre-windowsakov
                                  • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 11:29
                                    WlaSaTy   Návštevník
                                    Žiaľ,
                                    pri špecializovanom programovom vybavení musí mať človek sto percentne kompatibilný nosný systém. Pozri sa koľko stojí ten program a načo mu slúži. Doménu majú slovenskú.

                                    Ak bude chcieť naplno riešiť Linux, tak si ten program môže nehať v dual boot-e alebo vo virtuálnej mašine.
                                  • Re: Instalacia K/X/Ubuntu 03.01.2012 | 15:58
                                    Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                    Takze cely system odporucas na jednu particiu, nedelit to? Teda do buducnosti, kedze som to uz medzitym nainstaloval. :-)