ACTA

Sekcia: Komunita 27.01.2012 | 15:12
Johnny   Návštevník
Ahojte.

Aký máte vy názor na ACTA ? To akože slovensko ide tiež skočiť do studne, lebo tam skočili aj ostatný ? Pochopil som to dobre ?

http://dsl.sk/article.php?article=12038
    • Re: ACTA 27.01.2012 | 15:50
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Môj názor je taký, že táto doba ide pekne do prdele a určite sa toho bude musieť veľa zmeniť. Mysli na to, konaj tak, vol tak, ži tak. ACTA je len taký malý dôsledok.

      Mám aj prvé návrhy, tak keby to niekoho zaujímalo napíšem :)
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: ACTA 27.01.2012 | 16:14
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        • Re: ACTA 30.01.2012 | 02:37
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          V piatok som tu napísal niekoľkostránkový elaborát, tak som to radšej zmazal :) v sobotu bol LOS offline, tak dnes skrátená verzia.

          Problém tejto doby je skupovanie firiem nadnárodnými finančnými skupinami. Kto ste niekedy videli čo sa stane po odkúpení úspešnej slovenskej firmy, finančnou skupinou mi dáte za pravdu. Dosadia tam svojich ľudí, ktorí majú za úlohu maximalizovať zisk a to bez ohľadu na to či je už súčasný zisk jeden z najlepších v obore. Dobré vzťahy vo firme veľmi rýchlo začnú upadať a najschopnejší ľudia ako prvý odchádzajú. Krátkodobo sa im škrtením výdajov podarí zvýšiť zisk, ktorý ale čoskoro upadne.

          Prečo sa dostávajú do krízy kedysi úspešné firmy? Jednoducho, kto vypracuje firmu od piki, presne vie ako sa mu to podarilo, kto pre tú firmu čo spravil a ako má správne fungovať. Finančné skupiny o tomto nemajú ani páru a pokles je len otázkou času.

          Tento problém sa prehĺbil ešte cez krízu ktorá začala na konci 2008 a aj veǩé spoločnosti ako je naša bola nútená dostať finančnú injekciu. Vzťahy v firme sú v poslednom roku na bode mrazu a každý si to prenáša aj domov. Všimli ste si že už úplne vymizli také tie panelákové posedenia, alebo teraz keď bývam na dedine, nejaké tie návštevy, ktorých prv bolo nespočítane.

          Keď už rozohrali hru ako nás dostať tam kde chcú, čo tak ešte legálne odpočúvať, čo robia doma? Celkom úspešne sa im to darí, pretože sú zvyknutí, že za prachy si kúpia hocikoho. ACTA je len malá časť z toho čo sa deje.

          Ako sa tomu dá zamädziť? Ťažko, ale možnosti sú. Demokracia by mala slúžiť hlavne ľuďom a nie jen zneužívaniu. Podľa mňa rozdiel medzi tým, keď má človek miliardu, alebo desať miliard nieje poznať.

          Stanovil by som maximálny zisk. Čiže ostatné peniaze by firma musela investovať do rozvoja, a zamestnancov., týmto by sa obmedzila chuť finančných skupín do skupovania spoločností. Je paradox, že najviac peňazí vlastnia ľudia, čo pre túto spločnosť nič nevytvorili.

          Poďalšie všetci čo doteraz boli vo vláde, vykrikovali aké antikorupčné zákony uzákonia. Najviac peňazí sa z rozpočtu rozkradne, videli ste okrem zvyšovanie poplatkov na obyčajných ľuďoch, že by sa naozaj začalo bojovať proti kurupcií?

          Začať sám u seba a snažiť sa presvedčetiť ľudí okolo seba, že sa s tým dá niečo robiť. Nevoliť stranu pretože tá ma šancu sa dostať do parlamentu a to je akoby som daroval hlas Ficovi atď.

          Tento problém sa netýka len Slovenska, je to choroba tejto doby. Treba sa rozprávať zo svojimi kámošmi, aby vedeli čo sa deje a snažiť sa zmeniť túto dobu, už kto ako môže. Ako hovorieva RMS, hoci si z neho ľudia robievajú posmech, "poďme vytvoriť lepšiu spoločnosť".
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: ACTA 27.01.2012 | 19:37
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        Napis, ja som zvedavy. inac to je total offtopic diskusia.
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Re: ACTA 27.01.2012 | 21:02
      Avatar chatpall   Používateľ
      najskor si ozrejmime o com cela ACTA je... diky.
      NERUSTE TENTO UCET!!!
      • Re: ACTA 28.01.2012 | 10:18
        d_   Návštevník
        • Re: ACTA 28.01.2012 | 13:21
          Avatar chatpall   Používateľ
          dve propagandisticke videa? dakujem! :)

          zacneme sa bavit vazne na temu ACTA?
          NERUSTE TENTO UCET!!!
          • Re: ACTA 28.01.2012 | 14:13
            johnny   Návštevník
            Jaj, ty ako budeš veľmi rád, ak napríklad skrsne v hlave oraklu,ms, alebo jablku, že linux porušuje ich patent a do pár hodín budú linux stránky a repozitáre off ???

            Chceš aby to viedlo k tomu, že ťa bude každý špehovať ?

            Nakoniec zakážu aj šifrovanie, lebo ťa nebudú môcť kontrolovať.... :D
            • Re: ACTA 28.01.2012 | 14:47
              WlaSaTy   Návštevník
              Špehovanie tu máme technicky doložené už cca dvesto rokov. Nejaká zmena, napríklad v tom že sa prestane tajiť cenzúra?
            • Re: ACTA 28.01.2012 | 18:07
              Avatar chatpall   Používateľ
              no a prave preto by som bol rad aby sa zacalo diskutovat na temu acta, tieto veci su osetrene nasou legislativou. nasa legislativa nie je "pripravena" na to aby tretie strany "mohli" a dokonca "chceli" robit tieto veci. nasa legislativa nepozna dokonca ani pojem otvorenej licencie, nasa legislativa nepozna vela veci, z ktorych asi tato dobrovolna iniciativa urcitych zaujmovych skupin vychadza... chcem sa bavit na urovni o acte a jej dopad na denno denne pouzivanie pc. "otvoreny" software bude alebo nebude moct prehravat DRM ? co sa stane s otvorenym software ak zacnu vsetky zainteresovane strany smerovat legistalitu v duchu acta.... je tu niekto kto by dokazal zodpovedat tieto otazky?
              NERUSTE TENTO UCET!!!
              • Re: ACTA 28.01.2012 | 18:35
                johnny   Návštevník
                Veď to, že ako by sme to mohli prijať, keď u nás ešte stále nie sú uznané BSD,GPL a iné podobné licencie, ako potom chcú uplatňovať ACTA ?

                Ako potom môže niekto vedieť, či porušuje zákon ?
    • Re: ACTA 29.01.2012 | 15:42
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
      buducu sobotu (4.2.2012) sa v BA na namesti slobody uskutocni protest proti ACTA ... planuje sa z Vas niekto zucastnit?
      • Re: ACTA 29.01.2012 | 16:12
        WlaSaTy   Návštevník
        Ja nie.

        Tento nezáväzný incident totižto považujem za minoritný problém. Do nášho súdnictva sa z Ameriky pomaly vkráda zrušenie prezumpcie neviny, ale to tu nikoho netrápi. Lebo sa nejedná o slobodu zálohovania internetu a voľbu pozerania seriálov ktoré v tomto regióne ešte nevyšli.

        • Re: ACTA 29.01.2012 | 17:07
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
          to je pravda, rovnako to prebehlo v USA, vsade len SOPA a PIPA ale to ze sa USA stava policajnym/vojenskym statom (s tamkmer neobmedzenou pravonoucou armady) tomu sa venuje jeden mensi podclanok

          co mna osobne zaraza na ACTA su colne kontroly notebookov, usbcok a MP3 prehravacov

          ako pravnik som velmi zvedavy na dopad na slovensku legislativu - ktora ako sa pise uz vyssie naozaj nie je pripravena a dovolim si tvrdit ze nas zakonodarny organ je neschopny reagovať na zmeny a KVALITNE ich premietnut to zakonodarstva

          ale mam taky pocit ze viem o com napisem dizertačnú prácu :D

          P.S. co konkretny myslis zrusenim prezumpcie neviny v USA a ako sa sem vkrada ??
          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • Re: ACTA 29.01.2012 | 17:35
            Avatar chatpall   Používateľ
            mozno naraza na situaciu, ked sem prichadza uvazovanie: mam zbrojny pas - mam zbran - som vrah
            NERUSTE TENTO UCET!!!
            • Re: ACTA 29.01.2012 | 17:56
              WlaSaTy   Návštevník
              Zbrojný pas kôli skúškam a testom znižuje pravdepodobnosť zneužitia zbrane.

              Ale, existuje opačný prípad. Chcú aby poskytovatelia internetu boli zodpovedný za chovanie svojich zákazníkov. Ale, zbrojné fabriky, úradníci vykonávajúci testy oprávnenia vlastnenia a nosenia zbrane a ani sprostredkovatelia obstarávania zbraní a munície počas ich životného cyklu už nemajú byť spoluzodpovedné za vraždy spáchané ich výrobkami a službami. Toto je jednoznačný pokus o diskrimináciu a utláčanie poskytovateľov. Bol niekto vôbec potrestaný za zmarené ľudské životy keď drbla tá fabrika kde rozoberali staré granáty?
          • Re: ACTA 29.01.2012 | 17:47
            WlaSaTy   Návštevník
            Teba zaráža prehliadka osobnýh dát? Tak to su asi ešte nebol na UK Border.

            Mimochodom, pri dokázaní vlastnenia pedofilného materiálu si automaticky vinný aj keď si ho nenadobudol. Podobná situácia existuje pri všeobecnom ohrození. Predstav si, že Ti niekto cez man in the middle pozmení vzhľad stránky o obrázok s určitou tématikou ktorý sa zobrazí vo veľkosti 1x1 pixel. Alebo, si predstav že pošleš trochu pracieho prášku v obálke. O ich reálnom nasadení nie je potrebné informovať. Občas to útvary preženú ako to bolo v prípade autora programu g-mask. Desať natvrdo bez odvolania a za nič. To bolo síce v Japonsku, ale USA tieto veci pred tým začala vyvážať do sveta ako demo verziu ďiaľkového ovládania ovčanov. A ovčania to prijali radi a bez výhrad.
            • Re: ACTA 29.01.2012 | 22:26
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
              v anglicku som bol nedavno a kontrolovali mi akurat tak ci notebook je notebook a nie bomba, zatial som sa nestretol s hlbsou kontorlou, a to som pri vstupe do USA bol na "pohovore" na hranicaich kde som musel vybalit cely kufor a batozinu - ale NIKTO z colnikov/uradnikov sa NICOHO nedotkol vsetko som robil JA - to povazujem za normalne

              v booku mam firemne data - obsahujuce obchodne a bankove tajomstvo, nehovoriac o sukromnych udajoch klientov, preto mam encryptovany disk, heslo v biose, milion adresarov a podadresarov - fest by ma zaujimalo ako dlho by trvala kontrola :D

              akakolvek ina prehliadaka ako "omrknutie" vypnuteho zariadenia je pre mna nepripustna, najme vramci hranic EU (slobodny pohyb osob tovaru sluzieb a kapitalu - idea shengenu a EU)
              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • Re: ACTA 29.01.2012 | 23:41
                WlaSaTy   Návštevník
                Pretože v UK už roky platí zákon, že pojem súkromné dáta neexistuje. Na požiadanie ich musí každý sprístupniť úradovi. Jediný dôvod je, pretože zákon. A to, Že to po Tebe nikto nechcel, znamená len to, že si mal šťastie. Pochybujem že tí úradovia majú previerku. A tak sa ľahko môže stať, že sa obchodné tajomstvo dostane pomozou zákonnej cesty do nepovolaných rúk. A ak im to nesprístupníš, tak si pôjdeš sadnuť. A v base sa smajlíky len tak z prdele nerobia.

                Je zaujímavé, že tu niekto rieši high ultra krutoprísne blokovanie DNS, ktoré sa dá už teraz obísť. Ale všetci ignorujú fakt o absencii súkromia a pošľapanej ľudskej dôstojnosti.

                Mimochodom, ten americký zákon bol naozaj nadčasový. Jeho výťažnosť sa začala napĺňať až po vyše sto rokoch a teraz zažíva boom.

                http://en.wikipedia.org/wiki/All_Writs_Act
      • Re: ACTA 02.02.2012 | 10:15
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        neblazni, v takejto zime
    • peticia proti ACTA 30.01.2012 | 12:47
      xmrk   Návštevník
      moj nazor na ACTA je jasne proti, a kto ma podobny nazor, prosim o podporu peticie proti ACTA.
    • Re: ACTA 01.02.2012 | 23:05
      Avatar juray ArchLinux  Používateľ
      Inak zatial sa tu k tej ACTA nikto nevyjadril, kazdy len vyzyva podporit protesty... nekto nevyzve aby si ju niekto aj precital. Ja som tak urobil a nevidim dvovod k davovej histerii. Precital som si aj kopec clankov na "renomovanych" IT a spravodajskych weboch. Podla mna cisty HOAX. Zmluva nie je dokonala, nepaci sa mi zbieranie a analyza statistickych udajov.. ale ktory web dnes o vas udaje nezbiera? Mne napr google cita maily a na zaklade kluc slov zobrazuje reklamu. Fejsbuk poskytuje udaje firmam a takisto cieli reklamu. Akurat ze na to nemam dokaz ale mam dvovod si to mysliet. Mate clubkaty v supermarketoch s ciarovym kodom? Tie tiez sluzia iba na zbieranie udajov. Samozrejme udaje o ktorych hovori ACTA mozu byt pouzite proti Vam. Kontroly na hraniciach funguju aj dnes, vdaka prehladaniu bytov bolo odhalenych niekolko uchylov a pedofilov.. su to hnusne prostriedy ake funguju.
      Ak niekto vyslovene neupriami na seba pozornost policie, nema sa coho bat...
      ...ale ak bude trestne spravit si z originalneho cd mp3, alebo uz len zalohu, tak ma naseru.

      Naivne? -- Nemoze to viac podporit rozvoj software pod licenciou GNU GPL ci vydavanie cd pod Copyleftom? Viac uzivatelov GNU software moze znamenat aj viac Donejtu, a viac volne siritelnych CD viac ludi na koncertoch. Nie?

      Moje stanovisko k dohode ACTA je zatial nerozhodne, pretoze poznam umelcov ktory ziju iba z hudby stylom z ruky do ust. Uvedomujem si dolezitost ochrany autorskych prav, nie koli Shakire a detom Jacksona, ale koli vsetkym muzikantom, maliarom, designerom, programatorom, spisovatelom, vynalezcom, .... to ze sa s patentmi da aj kupcit je ina vec a je to problem nenazranych gigantov... zastavam sa chtiac-nechtiac vsetkych, ale myslim hlavne na tych menej znamych umelcov ...

      Vlastne ACTY sa ja osobne nebojim, ale takisto ju k zivotu nepotrebujem preto protest podporim. Potrebuju ju iba vydavatestva kolotocoveho priemyslu. Uvedomeli ludia si to CD, LP aj tak kupia. Soft je zadara pod licenciu GNU, kde-tu necham donate (aj euro je euro,wiki odomna dostala rovnych 5 minuly rok:) ... tak co ...

      Ale ochrana autorskych prav to treba - nie je to prezitok z 19. storocia ako si mysli isty odbornik v jednom clanku ktory som kdesi o tomto cital.
      • Re: ACTA 06.02.2012 | 13:29
        Peter   Návštevník
        ACTA je vo väčšine prípadov tak všeobecne napísaná, že nezáleží na jej texte, ale na výklade. Takže v princípe nikto nevie, čo sa vlastne dohodlo.

        To, že mnohé firmy informácie o tebe zbierajú je fajn, ale ty im tie údaje poskytovať nemusíš. Google ani Facebook k životu nepotrebuješ a prinajhoršom môžeš ich služby využiť prostredníctvom Tor-u. Ak však výklad ACTA stanoví, že nesmieš svoju komunikáciu anonymizovať (napr. tým Tor-om), tak v súčasnej internetovej dobe tie údaje poskytovať budeš musieť.

        Ochranu autorských práv považujem za prežitok obmedzujúci moje vlastnícke práva (k môjmu telu).
        http://www.mises.cz/literatura/obzaloba-dusevniho-vlastnictvi-30.aspx
        • Re: ACTA 21.02.2012 | 10:29
          bubo   Návštevník
          ACTA je medzinárodná zmluva a jej dôsledok bude taký že naša NRSR bude musieť upraviť zákony podľa nej = defacto zvýšia sa právomoci pri odhaľovaní porušovania autorských práv cudzincov. To, že nás špicľuje štát je bohužiaľ realita. Ani na to netreba nejaké extra prostriedky, aby si zistil čo potrebuješ. To, kto predáva nelicencované kópie je známe, len sa to legálne nedá dokázať = museli by explicitne priznať, že odpočúvajú. A na to je ACTA.

          Dosť ma štve, že v obchodoch predávajú audio a video materiál, ktorý nie je lokalizovaný pre slováka = dabing výlučne český (aj to dosť lacný), hudba spievaná anglicky. Proste to nemá takú hodnotu, čo za to pýtajú. Samozrejme keby bola ACTA, tak cena pre slováka je taká istá (alebo odosť vyššia) ako pre američana. Je to proste postavené na hlavu.

          BTW: Často sa mi stane, že keď kupujem značkové handry, tak tiež nie sú prispôsobené tunajšiemu klimatu = sú outlet a sú dostupné väčšinou ku koncu sezóny. Jedlo ani nehovorím: nebolo vypestované u nás = neobsahuje antialergény tejto oblasti, potom sa čudujeme, že je toľko alergikov. Cena je však svetová.
    • Re: ACTA 19.07.2012 | 15:08
      twitinka   Návštevník
      Prosím vás, ako je to s tou ACTOU v UK? lebo 28.7. sa stahujem do Londyna a mala osm v plane si vziat napalene dvd-cka s filmami a notebook a mobil, kde mam tiez kopu mp3 a filmov stihnutych... A nerada by som bola, keby ma zavreli hned na letisku?!? :) dakujem za odpovede :)
      • Re: ACTA 19.07.2012 | 15:46
        WlaSaTy   Návštevník
        Z tohoto pohľadu sa v UK nič nezmenilo.

        Na letisku si povinná po vyzvaní sprístupniť dáta v akomkoľvek zariadení (telefón, prehrávač, pamäťové médiá). A musíš im to sprístupniť aj keby to bolo zaheslované alebo zakryptované. Dôkaz o legálnom nadobudnutí musíš podať Ty. Ale, nadobudnutie musí byť legálne podľa UK legislatívy. Takže operovať tým, že si si to stiahla na Slovensku je zbytočné. Toto je dosť sranda, keď si zoberieš film ktorý Ti niekto daroval bez účtenky.

        Inak, mne sa chceli hrabať iba raz v takých veciach. Nevedeli čo za tehlu som mal zo sebou, tak som ten telefón Nokia Communicator 9110i otvoril nech sa pozrú. Ale, nechodím tam často.
        • Re: ACTA 19.07.2012 | 17:05
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          off topic, ale... hľadali by aj na pevnom disku na skrytej partícii? :)
          • Re: ACTA 19.07.2012 | 18:32
            WlaSaTy   Návštevník
            Skús si na tú rečnícku otázku sám zodpovedať.