spomalené pripojenie na internet

Sekcia: Konfigurácia 23.09.2005 | 21:26
Michal   Návštevník
Na internet som pripojený cez ethernetovú kartu, je to pevná linka 1024 kbps. Používam SuSE 9.3 a IP adresa sa prideľuje automaticky cez DHCP pri boote. Môj problém je, že keď si vo firefoxe otvorím nejakú stránku, Firefox vypisuje "looking up www.linuxos.sk" asi 10-15 sekúnd a až potom sa začne naťahovať stránka a natiahne sa veľmi rýchlo. Keď potom klikám na linky, tiež sa otvárajú rýchlo. Ale ak niečo začnem čítať a kliknem na link o 2 minúty, opäť trvá 10 sekúnd, kým sa začne naťahovať. Podobne keď chcem stiahnut nejaký súbor, napr. z ftp serveru v Konquerore. Asi 10-15 sekund trva, kym sa zacne stahovat a potom sa uz stiahne rychlo. Skusil som nabootovat aj live Knoppix a robi to iste. Vo Windows 98 je to cakanie na natiahnutie stranky tak do 2 sekund. Nevyznam sa v tychto sietovych veciach, preto by ma zaujimalo, ci to nejako suvisi s nastavenim DHCP alebo s niecim inym? Vdaka.
    • Re: spomalené pripojenie na internet 23.09.2005 | 20:07
      Avatar jurajb Debian, K/Ubuntu  Používateľ
      Neviem ci ti poradim, ale podobny problem som mal este tusim s Mandrake 10, ked som sa pripajal cez mobil. Pri instalacii som nemal zasunuty kabel, takze mi ho system nedetekoval. Pripajal som sa potom rucnym zadavanim modprobe atd..... Ping bol velmi pomaly a stahovanie cez ftp trvala vecnost... Potom som sa nasr.. a preinstaloval system, ale uz som daval pozor, pri instalacii, aby mi ten kabel system detekoval a bolo to v poriadku. Tipoval by som to mozno na nejaky problem s hardverom, alebo skus zmenit adresy DNS.
      • Re: Re: spomalené pripojenie na internet 23.09.2005 | 20:39
        Michal   Návštevník
        Vdaka za odpoved. O chvilu pride SuSE 10, uvidim, co sa bude diat po nainstalovani. Aj ked v tom to asi nebude, pretoze mne to od maja, ked som instaloval SuSE 9.3, slo v pohode, len posledne 2 tyzdne mi robi toto. Je to zhruba odvtedy co mi odisiel zdroj a vymenil som ho za iny (ale s tym to asi nemoze suvisiet, kedze vo Win 98 mi to nerobi - aj ked tam travim minimum casu, musim to este preskumat).
        • Re: Re: Re: spomalené pripojenie na internet 23.09.2005 | 20:52
          Avatar Jozko Mrkvicka Matejovie Gentoo  Používateľ
          skus zmenit DNS !!!:)
          A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows.
          • Re: Re: Re: Re: spomalené pripojenie na internet 23.09.2005 | 21:26
            Michal   Návštevník
            OK, v yaste sa to da lahko zmenit. Je tam polozka DNS a meno hostitela. V nej su tri IP adresy nameserverov a zaskrtnute "aktualizovat nazvove servery a prehladavaci zoznam pomocou DHCP. Zmenil som primarny server tak, ze som ho vymenil s tym druhym. A teraz to fici ako blesk. Takze vdaka za pomoc, problem vyrieseny. BTW, ten primarny server bol zrejme dns server mojho poskytovatela a ak som to spravne pochopil, zrejme je z nejakeho dovodu velmi pomaly.