USB modem pod Linuxom

Sekcia: Hardware a Drivery 02.04.2012 | 00:34
d_   Návštevník
Dobrý deň,

nepoznáte nejaký USB modem alebo nemáte nejaké skúsenosti s nejakým USB modemom, ktorý bezproblémovo pracuje pod Linuxom a dal by sa zohnať na Slovensku?

Ďakujem.
    • Re: USB modem pod Linuxom 02.04.2012 | 02:40
      Avatar menom   Používateľ
      A nemohol by to byt mobil pripojeny cez usb kabel ?
      Myslim, ze vacsina mobilov, ktore sa daju pouzit ako modem vo windows (teda maju od vyroby danu moznost pouzitia s pc ako modem, spolu s nejakym PC Suite) funguje aj pod Linuxom.
      Pravda zalezi aj od toho pre aky linux sa rozhodnes, treba to prakticky odskusat.
      Dlhsi cas som takto pouzival SE w910i a teraz Nokiu N900.

      Ak to musi byt len usb modem, tak vacsina sa da rozbehnut, pozri clanky:

      http://linuxos.sk/clanok/370/index.html

      http://linuxos.sk/clanok/369/index.html
    • Re: USB modem pod Linuxom 02.04.2012 | 16:31
      WlaSaTy   Návštevník
      Otázkou je, či ten modem chceš na mobilné pripojenie (Flarion, EDGE/GPRS) alebo na pevnú linku (DSL). Teda, ako už bolo správne podotknuté, skús byť konkrétnejší že jako sa chceš pripojiť.

      Nepredpokladám, že by Ťa zaujímalo pripojenie cez dialup alebo ISDN. Tie sa už roky rokúce nepoužívajú.
      • Re: USB modem pod Linuxom 03.04.2012 | 07:00
        MARTIN   Návštevník
        mal som v ruke 3 a z toho 2 išli. Tretí ide po aktualizácii jadra. My na lazoch by sme to riešili tak, že požiciam, vyskúšam, kúpim. Neviem ako ty, ale myslel som na usb 3g modemy.
    • Re: USB modem pod Linuxom 06.04.2012 | 14:28
      Avatar vojto   Používateľ
      Ešte som nepočul o nejakom USB broadband modeme, bežne predávanom na Slovensku (hlavne HUAWEI sú tu v ponuke, osobne mám skúsenosť so 4 rôznymi typmi), ktorý by pod Linuxom nebežal. Čím novšia verzia Linuxu resp. Linux distribúcie, tým väčšia pravdepodobnosť, že po zasunutí modemu do USB portu sa všetko nastaví samo. Dokonca mne sa tuším s distribúciou Ubuntu 11.10 stalo, že po prvom zasunutí kľúča, bez akejkoľvek konfigurácie či inštalácie čohokoľvek, sa systém hneď pripojil na Internet (zadávanie PIN bolo na SIM karte vopred vypnuté). Nechutné. :-)


      Boli časy, boli, ale sa minuli, keď výrobcovia USB broadband modemov (pardón, telekomunikační operátori) ich predávali len s podporou pre najrozšírenejší OS. Z tých čias je tiež možné na Internete nájsť kopec príbehov, ako komplikovane bolo potrebné Linux systém nastavovať, aby vôbec modem fungoval. Dnes už je však komunikácia zvládnutá veľmi dobre. Viď spomenutá skúsenosť.