preco existuje take mnozstvo inych distribucii

Sekcia: Ostatné 11.09.2012 | 13:08
Avatar nighthawk Gentoo  Používateľ
Caute,

mal by som otazku asi skor filozofickeho typu. Nie som v linuxovom svete novacik. Poznam hlavne rozdiely medzi Fedorou, Centos, Red Hat, Gentoo,...atď. Keď ale niekto pridem na stranku: distrowatch tak tam najde naozaj velke mnozstvo inych distribucii o ktorych nikdy nepocul. Ja urcite nie. Ked sa pozriem na vacsinu tak zistim ze zvycajne vychadzaju z nejakej "hlavnej" distribucie (Ubuntu,..). K comu su tieto distribucie? Potrebujeme ich vobec mat tomto linuxovom svete?

Vdaka za akekolkvej odpovede, snad sa nezacne flame war.

    • Re: preco existuje take mnozstvo inych distribucii 11.09.2012 | 13:40
      Viktor   Návštevník
      Modelová (optimistická) situácia:

      Gymnázium potrebuje do vedeckých informačných učební (4x učebne po 25 PC) niečo, čo je jednoduché na správu, bez vírusov. Tak im nejaký študentík spraví ubunťácky fork, v ktorom budú predinštalované výučbové programy na merania a fyziku a matiku a pod., a len sa to nainštaluje na každý komp zvlásť.. Nerozmýšlajme teraz nad server <-> tenký klient logikou.

      Alebo niekto vytvorí distribúciu, ktorú potom následne ponúka pre internetové kaviarne. Je okresaná, prednastavená, obsahuje monitoringy siete..

      Teda.. Predovšetkým si myslím že kopa distribúcií je určených pre lokálny "trh" a sú bližšie špecifikované na konkrétnu problematiku.. Ak nepočítame deti, ktoré potrebujú prispievať do linuxovej komunity tým, že ju budú viac trieštiť robením si vlastných upravených distribúcií, miesto toho aby ten čas a energiu vrazili už do niečoho existujúceho a majoritného. Tu ide o egotrip, nie o reálny výsledok.

      Čo čakať od spoločnosti, kde jedinec chce byť vždy ten najlepší, najsilnejší, kde si zaplavený egotripom na každom kroku a komunitná aktivita, súdržnosť a spolupatričnosť sú degradované pod úroveň "sily" jednotlivca?
    • Re: preco existuje take mnozstvo inych distribucii 11.09.2012 | 15:39
      Avatar Grawp   Používateľ
      Skúsim aj ja dať nejakú odpoveď. Ako vieš, Linux je jadro a býva rôzne skompilované pre rôzne zariadenia spolu s rôznymi driverami. Niečo ide pre taký switch, iné pre iný, niečo ine na sparc server, niečo iné je v Androide na jednom samsungu, niečo iné na druhom. A tak to začína.
      A ak budeme brať do úvahy iba to mizivé percento x86 zariadení, určených pre desktop, ktoré reálne môžu mať rovnaký kernel, dopĺnaný len modulmi, tak aj tak narazíme hneď pri prvom spustenom programe. Init.
      Niektorí ludia tvrdia, že program na automatické spúštanie ostatných programov má byť čo najjednoduchší.. tj. nejaký shell a na ňom bežiaci skript. Iný tvrdia, že je lepší trilion riadkový kód, ktorý má integrovaný online resolver závislostí, spúšťa paralelne programy hádam aj na grafických kartách, podporuje eventy od udev, posiela dbus správy, atď. A potom sú niektorí ludia, ktorí by najradšej oboje naraz, jednoduchosť aj mnoho features.
      Potom sa dostaneme k X bordelu, tam moc toho neni, všetci jednodtne čakajú kým Wayland dospeje a nahradí XXX bordel, až na Canonical. Ale tí musia na to tlačiť, inak by napr. Nvidia nedávno neohlásila, že sa na ten Wayland predsa len pozrie. Ako vidíš, ani tu neni nič čiernobiele... možno akurát na tie kocečky, keď sa zapne prádzny X)

      Toto všetko sú veci, ktoré nedajú až tak jednoducho vyriešiť zaškrtávacím políčkom pri inštalácii. Další problém ale už áno a to sú desktopové prostredia. No i tam to neni až také jednoduché. Ono grafické prostredie != window manager. Takisto grafické prostredie napr. može mať viacero takých tých notify busov s vyskakovacími somarinami. A pripraviť balíčky, tak aby to zapadalo do seba, keď uživatel chce vymeniť jednotlivé komponenty.. no to by sme sa nikam nedostali.
      A ktoré prostedie by malo byť ako defaultné a s ktorými komponentami? Alebo dať používatelovi milíon možností pri inštalácii? Čo ak to má byť pre noob-a? Ja rád KDE, lebo sa tam dá nastaviť všetko na čo pomyslím. Napr. toolbary a menu v mnohých aplikáciach mám vypnuté, ale klávesovou skratkou, ich viem okamžite zapnúť. Okraje okien mám tiež vypnuté a rozmýšlam, že zruším aj hornú lišťu s názvom okna a tlačitkami. Iný ludia zas nemôžu mať dostupnú viac ako jednu možnosť, lebo inak povedia, že je to zložité a nahovno.

      A keď už spomínam balíčky.....
    • Re: preco existuje take mnozstvo inych distribucii 14.09.2012 | 17:14
      tomo_tn   Návštevník
      Pretoze moze.

      pacman.linuxd.org
      • Re: preco existuje take mnozstvo inych distribucii 14.09.2012 | 23:08
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        Tóno, skús namiesto (sorry ale dosť trápneho) linku napísať niečo o tom systéme
    • Re: preco existuje take mnozstvo inych distribucii 14.09.2012 | 23:05
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      Tak tak, súhlasím s tým, čo bolo už vyššie. Existuje niekoľko veľkých distribúcii, ktoré po dobrom nastavení môžu robiť čokoľvek.

      Malé projekty robia často to, že nastavia na daný účel veľkú distribúciu. Príkladov je veľa. Tak napríklad Greenie malo byť pre oblasť SK+CZ, s minimom nastavení po inštalácii a s čo najlepšími možnosťami už na LiveCD.

      Vlastne keď si pozrieš distrowatch a tam si dáš ktorýkoľvek systém, je tam o ňom nejaký ten pokec, čo je to a na čo je to dobré. Príklad:

      http://distrowatch.com/table.php?distribution=partedmagic

      Parted Magic is a small live CD/USB/PXE with its elemental purpose being to partition hard drives. Although GParted and Parted are the main programs, the CD/USB also offers other applications, such as Partition Image, TestDisk, fdisk, sfdisk, dd, ddrescue, etc.

      Voľný preklad: Parted Magic je malý živý systém na rozdeľovanie disku a má pár ďalších programov na prácu s diskom
    • Re: preco existuje take mnozstvo inych distribucii 21.09.2012 | 11:08
      Avatar nighthawk Gentoo  Používateľ
      ďakujem za slobodo-myselne odpovede. Mozno som uplne tak nechapal svet Linux-u a tiez sa zhodneme s vasimi nazormi. diky