wifi v linuxe

Sekcia: Konfigurácia 11.11.2012 | 20:36
Martin   Návštevník
Čaute všetci ja by som mal jednu otázočku, našiel by sa tu nejaký ochotný človek, ktorý už má nejaké skúsenosti s linuxom a ktorý by bol ochotný sa stretnúť? Mám taký problém, že na notebooku lenovo g550, keď si nainštalujem mint, ubuntu, alebo fedoru, tak si nedokážem zapnúť wifi, a kvôli tomu musím stále fungovať na windowse. Čítal som už nejaké fóra, kde riešili podobné problémy, ale na moju osobu je to doslova španielska dedina. Nemám ani poňatia čo by som mal robiť. Keby sa našiel nejaký chlapík z Bardejova prípadne Prešova tak by sme sa mohli stretnúť a možno by mi aj pomohol. Je to totiž taký najväčší problém prečo nemôžem prejsť na linux úplne.
    • Re: wifi v linuxe 11.11.2012 | 21:23
      petertomasy   Návštevník
      a nestačí to vyriešiť cez fórum , alebo nejaký komunikátor? nepíšeš akú máš distribúciu ,aké železo atď. ... to aby som si to zisťoval sám ... ak sa chceš posunúť (profesionálne) ďalej, musíš na sebe zapracovať , aspoň trochu. naučiť sa používať wiki, google , a pod. . tu máš návod ,ako postupovať , nutnosť je mať pripojenie na internet pevnou linkou. platí to pre distá ala debian. inak karta je for linux bezproblémová
    • Re: wifi v linuxe 12.11.2012 | 11:49
      Avatar vojto   Používateľ
      Ak chceš pracovať fakt už len pod linuxom, tak investuj trochu času do prečítania celej sekcie tu na linuxos.sk "Otázky pre nováčikov". Je to investícia do seba samého.

      Potom ti určite nebude robiť problém zistiť, aký máš presne v NB model WiFi karty (nemysli si, že Lenovo G550 sa vyrába v jedinej verzii - je ich kopec rôznych) no a ujo google ti už povie, ktorá že to linux ditribúcia si s danou WiFi najlepšie rozumie.

      Vec sa má tak, že KAŽDÁ distribúcia je po konečnom počte krokov jej administrátora schopná využiť každý HW, ktorý jazdí aspoň v jednej Linux distribúcii. Pre nováčika je samozrejme schodnejšie vybrať si presne tú (jednu) distribúciu, než snažiť sa meniť naslepo systém, ktorému ešte veľmi nerozumie. Pravdepodobne by tak skôr došlo k jeho znefunkčneniu.
      • Re: wifi v linuxe 17.11.2012 | 15:45
        Martin   Návštevník
        No ja nemám vôbec čas sedieť za počítačom a hľadať cez google niečo čo ani neviem ako sa to vlastne mám opýtať. A nemám skoro žiadne znalosti ohľadom počítačov ani win a ani linuxu, práve preto som hľadal niekoho kto by mi to vedel nastaviť ale asi ostanem odkázaný na win. Aj tak dík chlapi.
        • Re: wifi v linuxe 19.11.2012 | 20:23
          Avatar vojto   Používateľ
          Myslím, že si to správne vystihol. Pokiaľ nie je pre teba možné sa naučiť niečo nové a ani nemáš po boku niekoho skúseného, s linuxom by sa ti ťažko pracovalo. Nie len to, nikto by ti nedokázal pomôcť, aj keby rovno chcel.

          Nemôžem si pomôcť, ale tvoja odpoveď je na tomto fóre svojou výpovednou hodnotou na rovnakej úrovni ako odpoveď zákazníka pneuservisu - "Čierne" na otázku obchodníka - "Aké pneumatiky si chcete kúpiť?". Ak budeš niekedy v budúcnosti potrebovať pomoc s PC, pochybujem, že s takýmto prístupm kdekoľvek uspeješ.

          BTW: Každý Android smartphone je vlastne zjednodušený GNU/Linux. Počul som, že zopár ľudí sa ho už dokonca naučilo používať. Holt, niekomu stačí reklama a za chvíľu je z neho skúsený užívateľ. Čohokoľvek. Stačí aby sám seba presvedčil, že na to má.
    • Re: wifi v linuxe 20.11.2012 | 11:58
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Pri inštalácií napr. Ubuntu treba povoliť inštalovať softvér tretích strán, viď Krok 3
      Neviem či si driver stiahne samo, alebo keď už je Ubuntu nainštalované treba kliknúť na dodatočné ovládače a tam ho povoliť(nainštalovať).

      Čo ti vypľuje príkaz lsusb
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: wifi v linuxe 20.11.2012 | 17:09
      Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
      niektore lenova maju hw tlacitko na zapnutie wifi. z pohladu usera nefunguje, z pohladu systemu je to poroblem soft a hard blokovania. mam podobny problem ale posledny rok som sa k nemu ale nevratil.

      viac info tu:
      http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=53&t=75086

      ak je wifi integrovana, daj lspci vystup, pripadne relevantnu cast z dmidecode
      lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
      • Re: wifi v linuxe 20.11.2012 | 19:57
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        kupil som si lenovo G580 a tiez problem so sietou ako taky. pikoska c.1 , nedetekuje vobec ethernet, pikoska c. 2, neustale odpajanie od wifiny, takze tu je moj navod, ak budes mat tie iste parametre:

        stiahni si tento tarball: http://www.orbit-lab.org/kernel/compat-wireless-3.0-stable/v3.5/compat-wireless-3.5.1-1-snpc.tar.bz2
        vlez v konzole do toho adresara (ak mas chromium tak v kozole zadas
        cd Stiahnuté

        rozbal ...

        tar -xfz compat-wireless-3.5.1-1-snpc.tar.bz2

        a spusti nasledovne:

        ./scripts/driver-select ath9k
        make
        sudo make install
        sudo make wlunload
        sudo modprobe ath9k


        pri prvom a druhom prikaze ti to hodi to klasicke na zaciatku riadku:
        tvojemeno@nazovpc:/

        ale ci mas toto pouzit ti vieme povedat az ked pastnes ten vypis, co pisali chalani ...