Klávesová skratka pre konzolu v štádiu bootovania

Sekcia: Konfigurácia 17.11.2012 | 13:09
User   Návštevník
Dobrý deň,

Mám problém, že mám 2 notebooky avšak jeden z nich s pokazeným displejom chcem používať ako server. Displej je pokazený tak, že ma hrozne malý jas, teda na ňom nič nevidno (musím si naň svietiť mobilom a byť naňom úplne nacapený, aby som aspoň niečo videl). Podarilo sa mi ho rozbehať na externý monitor, avšak omylom som zmenil chkconfig 2345 a odvtedy mi fedora nechce íplne nabootovať (vyzerá, že bootuje, ale pritom nezbehne nikdy do konca). Viem že existuje klávesová skratka aby som sa priamo dostal pri bootovaní do konzoly a nastavil si service sshd start aby som sa naň veedel pripojiť cez ssh a problém odstrániť , ale neviem si absolútne spomenúť aká je tá klávesová skratka. (Rozpísal som problém podrobnejšie, tak ak niekto má aj iný nápad ako to všetko opraviť, budem len rád)

Ďakujem
    • Re: Klávesová skratka pre konzolu v štádiu bootovania 17.11.2012 | 15:46
      WlaSaTy   Návštevník
      Hmm, vadné podsvietenie pod displejom, katódová výbojka stojí zopár mincí.

      V grube sa obvykle menia parametre v nabehnutom menu cez klávesu e. Čo ďalej závisí od toho čo chceš vykonať. možno postačí nox, možno vyhodenie parametra silent. Ale, po pamäti bez monitora to bude zábava. Radšej si tam aspoň na chvíľu daj monitor, kým neopravíš základ.
      • Re: Klávesová skratka pre konzolu v štádiu bootovania 17.11.2012 | 16:07
        User   Návštevník
        ten notebook aj tak chcem používať len ako server, takže displej ma až tak netrápi keď všetko beží ako ma... Monitor tam mám ale obraz sa naň nepresvieti, pretože linux mi ani nechce nabootovať v asi 3/4 skončí preto by som chcel aby miesto klasického grafického bootovania zobrazilo konzolu kde by som si povolil prístup cez ssh a snáď to nejak opravil
        • Re: Klávesová skratka pre konzolu v štádiu bootovania 17.11.2012 | 16:40
          WlaSaTy   Návštevník
          Notebooky majú obvykle nakreslený taký obrázok na F4. Čo myslíš, čo znamená?

          Pretože v tomto stave Ti nepomôže séria kláves ktoré máš postláčať v určitom poradí aj s určitým oneskorením, keďže nik okrem Teba nevie čo všetko si tam prestavil. A ty, nakoľko si asi nespomenieš, tak budeš musieť prepnúť zobrazovanie pomocou kombinácie kláves FN+F4 na externý displej ešte pred štartom systému aby si videl kam si sa aktuálne dostal.
          • Re: Klávesová skratka pre konzolu v štádiu bootovania 17.11.2012 | 17:06
            User   Návštevník
            To, že je skratka pre fn som netušil... Ďakujem aspoň si už nemusím svietiť mobilom :D aj tak by som ale potreboval fungovať v konzolovom režime, nakoľko stále ma nechce dostať do systému a tiež viem, že aj na to funguje skratka ale tú som tiež už roky nepoužíval nevieš mi poradiť? :)
            • Re: Klávesová skratka pre konzolu v štádiu bootovania 17.11.2012 | 18:13
              WlaSaTy   Návštevník
              Či si tušil prečo sú tam tie piktogramy alebo nie je vedľajšie. Dôležité je aby si to použil.

              Tak, a teraz je potrebné zistiť v ktorom kroku sa to zasekne. Skús vypnúť zobrazovanie toho teplomera, tak aby to ukazovalo čo to robí. Vlez do grubu, a vyhoď z riadku veci ako silent, splash a podobne.