NTFS a specialne znaky

Sekcia: Konfigurácia 11.01.2013 | 13:38
Palo   Návštevník
Ahojte,
chcel by som sa spytat na jednu vec, kedze postupom casu by som chcel prejst na linux.

Kedze vo firefoxe pouzivam addon mozilla archive format (MAFF), tak on pri ukladani si berie nazov z titulku stranky a tak sa mi v nazve suboru objavuju znaky ako dvojbodka, uvodzovky alebo aj lomitko alebo sa nazvy suborov lisia iba vo velkosti pismen a/A a pod.

Ked potom spustim windows, tak tie subory sa nedaju ani citat ani premenovat. Da sa toto v linuxe (mint, ubuntu) nejak osetrit, napr. nejakym daemonom? Chcel by som tieto veci zakazat "globalne", cize bez ohladu na to ci budem zapisovat na ntfs, ext2, ext3, proste pri vytvarani suboru by som chcel aby ma system upozornil ze tieto znaky su nepovelene, tak ako vo windowse.

Dakujem vam za rady.
    • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 14:07
      WlaSaTy   Návštevník
      Tieto problémy sú spôsobené návrhom súborového formátu NTFS. Dvojbodka v názve súboru oddeluje názov súboru od bitovej oblasti jemu prislúchajúcej, ktorú však nevidíš bežným spôsobom. Zápis, čítanie a vymazanie je tým pádom obtiažne, i keď možné. Toľko k Tvojmu problému spôsobenému používaním produktu od firmy MicroSoft.

      Takže, ak sa chceš takému niečomu vyhnúť, tak použi súborový systém ktorý takou vymoženosťou netrpí. To je najjednoduchšie a najefektívnejšie riešenie.
      • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 14:50
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        Existuje taky suborovy system pre Windows?
        • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 15:30
          WlaSaTy   Návštevník
          Skús sa opýtať na technickej podpore firmy Microsoft, tam Tvoja otázka ohľadne OS windows patrí.
      • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 15:00
        Palo   Návštevník
        Ahoj, ja ta uplne chapem, len keby sa dalo od produktov M$ tak lahko odlepit. Linux uz par rokov pouzivam, ale zatial som sa v nom tolko nesprtal a stale sa citim ako zaciatocnik, ale to je teraz jedno. Linux pouzivam na browsovanie, a ak som si stiahol nejake zipko a nezda sa mi, tak ho otvorim v linuxe a tam nejaky virus len gula ocami a nic nezmoze. A potom si to ukladam na ntfs particiu do NB kde je win XP. Obcas stiahnem nejaky free antivirak a prejdem si subory vo windowse. S linuxom takto fungujem niekolko rokov, bud mam linux nainstalovany do windowsu cez wubi / mint4win alebo teraz ficim na novom Slaxe z ubscka.

        Nie je to take lahke sa toho NTFS zbavit, napr. jediny akotak bezproblemovy filesystem pre usb kluce je FAT, aby si vedel pracovat s klucom aj v linuxe. Alebo set top box co mam, tak sa cudujem ze vie vobec na ntfs zapisovat, ziadne linuxove sub. systemy to vediet nedude, a ani fotaky ani ine bezne zariadenia.

        Ale k teme:
        Ak by sa dal spravit nejaky skript alebo daemon (netusim niesom programator) a napr. pri primountovani ntfs particie by sa aktivoval, urcite by zaujemcom ulahcil prechod na linux.

        Uvediem priklad, ak kamaratovi sa rozbije windows a potrebuje zazalohovat subory, tak tam spustim slax, alebo mint a zalohujeme. Kedze kamos je BFU a ziaden linux predtym nevidel, tak si povie aha aky super system a ja mu budem prikyvovat. To ze ziadne rozsirene distro nema defaultne v sebe dvojoknovy suborovy manazer (mc, gnome commander...), teraz nechajme tak, Internet nemusi byt vzdy k dispozicii.
        No a potom s kamosom dozalohujeme bud na ext. hdd ale kluc. Preinstalujeme windows a chceme tie subory nakopirovat naspat, lenze niekolko tych najdolezitejsich sa samozrejme neda vo win otvorit lebo rozdiel v nazvoch je iba male/VELKE zaciatocne pismeno, a zalohovali sme 4 hodiny lebo su ludia ktory vobec nevedia, ze kam ich system tie subory uklada!

        No a opat mozme nastartovat linux bez suboroveho manazera a bez internetu a pracne prehladavat subory. To je jedno ci ich je 10 alebo 1000, to proste praca a komplikacie navyse, ktore zaciatocnikov odradia a dalsich ako ja otravuju. Zial kvoli kapitalistickym monopolom je to tak.

        Minule som tiez dve hodiny kecal susedovi ze co to je linux, principy open source a jeho vyhody. On sa pital si tam idu hry, tak som mu tam spustil live ubuntu a chcel instalnut nejaku free hru z repozitarov, ale cely system zamrzol a aj moje snazenie o propagaciu linuxu, (aspon na den,,,)

        Dalsi moj znami na tu otrasnu vistu na NB, tak som k nemu priniesol live ubuntu aby som mu ukazal, ze linux je krajsi a su tam aj paradne efekty, napr tie horiace okna. Lenze nic sa nekonalo na jeho ati grafike to neslo. Takze tak...


        Mne by stacil aj nejaky skript, ktory by tieto znaky nahradil podtrznikom.

        Alebo ako by ste to riesili vy ostatny ?
        • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 15:11
          Avatar default Debian  Používateľ
          Problém je v tom, že sa nevyznáš, keď chceš propagovať linux, mal by si sa naučiť aspoň nejaké základné veci, a keď sa chceš hrať na supermana s liveCD tak si aspoň sprav vlastné kde budeš mať svoje programy, existujú na to weby, kde si to naklikáš a ono ti to vytvorí ISO, proste nemôžeš čakať, že spravíš všetko bez potrebných vedomostí. Som rád , že si sa do toho pustil, ale mal by sa tým viac zaoberať, keď sa ti nepáči ako niektoré veci idú, ale to zrejme už robíš. Chválim.
          R.K
        • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 15:25
          WlaSaTy   Návštevník
          Aha, takže Ty výslovne trváš na tom, že potrebuješ odstaviť čiastočnú funkcionalitu NTFS. Teda, chceš aby názvy súborov neobsahovali špeciálne znaky ako hviezdička alebo dvojbodka.

          Tak na toto asi hotové riešenie fungujúce na pozadí neexistuje. Nemalo by význam. Čo by to urobilo, odmietlo vytvorenie súboru s takým názvom?

          Ono, môžeš si niečo také urobiť cez fuse, alebo inotify či dnotify. Ale, bude to vyžadovať programovanie.
          • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 15:37
            WlaSaTy   Návštevník
            Hmmn, ojebabral som sa. Pripojenie NTFS môže využiť voľbu windows_names ktorá sa dá na to využiť. man mount.ntfs-3g
          • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 15:47
            Palo   Návštevník
            Tak nejak, proste pri kopirovani takehoto suboru by vyskocilo okno s hlaskou ci ma taketo subory preskocit, a taketo subory by potom zostali nakoniec. Uz tych cojaviem 10 suborov nieje problem premenovat.

            Alebo pri premenovavani by som sa sekol a napisal dvojbodku tak by vyhodilo hlasku ako vo windowse.

            Alebo to riesit nejak inak. Urcite to uz niekto riesil, len ako to najst, urcite to nieje len moj problem, ale trapi to viacerych.

            Este jedna vec: v nazve suboru by som pochopil uvodzovky alebo dvojbodku, ale vysvetlite mi niekto co ma z toho linux alebo system ze je case-sensitive ? Ako v prikazoch v terminali to pochopim aj ja ale mat 200 suborov v jednom adresari s tym istym nazvom musi byt na zblaznenie !!!
            • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 15:53
              Palo   Návštevník
              No nieco som nasiel ale este som to necital (ach ta moja anglictina)

              http://serverfault.com/questions/125347/linux-case-insensitive-filesystem

              http://www.mono-project.com/IOMap
              • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 16:00
                WlaSaTy   Návštevník
                Viď vyššie.

                http://linuxos.sk/forum/21778/index.html#link_193460
                • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 16:38
                  Palo   Návštevník
                  Pozeram si tieto stranky:
                  http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-manual/
                  http://linux.die.net/man/8/mount.ntfs-3g

                  Ale nechcel by som si nejakou neopatrnostou nieco zmazat, teda ako to defaultne nastavim pre linux mint pre ten Caja (je to ako Nautilus) manazer okien ?
                  • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 16:47
                    WlaSaTy   Návštevník
                    Vlastnosti pripojenia disku sa natavujú pre systém. Nastavuje sa to buď v /etc/fstab alebo v správcovi pripájania výmenných diskov či ako sa to volá.
                    • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 17:52
                      Palo   Návštevník
                      Ak to budes vediet ako to presne krok za krokom nastavit pre linux mint 14 s mate, tak to sem pls napis.

                      Ak sa to podari mne tak to sem napisem ja. Chcem len tolko ze ked kliknem na disk s ntfs aby sa to namountovalo s tym windows_names parametrom.
                      • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 18:34
                        WlaSaTy   Návštevník
                        Ja nepoužívam Linux Mint 14 s maté a tým pádom neviem čím sa líši od Linuxu. Ak by si chcel návod na aktivovanie toho parametra pre pripájanie NTFS diskov v Linuxe a návod na pripájanie diskov Ti nestačil, tak sem daj výstup z pikazu mount | grep ntfs
                        • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 20:04
                          Palo   Návštevník
                          Neviem v com je problem ale po zadani mount | grep ntfs to nic nevypise. Som na live DVD.
                          • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 20:12
                            WlaSaTy   Návštevník
                            Ten príkaz by vypísal vlastnosti pripojenia dostupných NTFS diskov. Keďže žiadne také disky nemáš pripojené, tak ten problém neexistuje.

                            Brú noc.
                            • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 20:15
                              Palo   Návštevník
                              No pripojil som oba ktore su v NB a nic
                              • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 21:26
                                WlaSaTy   Návštevník
                                Predpokladám, že si to spúšťal v emulátore terminálu. A tak isto predpokladám, že samotný príkaz mount nevypíše tiež nič. Že?
                                • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 21:39
                                  Palo   Návštevník
                                  Ja mam spustene liveDVD mint 14, neviem co to je emulator terminalu, ale klikol som na oba disky aby sa mountli a do terminalu napisal mount a vyhodilo toto:
                                  /cow on / type overlayfs (rw)
                                  proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
                                  sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
                                  udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
                                  devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
                                  tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
                                  /dev/sr0 on /cdrom type iso9660 (ro,noatime)
                                  /dev/loop0 on /rofs type squashfs (ro,noatime)
                                  none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
                                  none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
                                  none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
                                  tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
                                  none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
                                  none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
                                  none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
                                  binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
                                  gvfsd-fuse on /run/user/mint/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=mint)
                                  /dev/sda5 on /media/mint/DATA type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=4096)
                                  /dev/sda1 on /media/mint/WinXP type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=4096)
                                  • Re: NTFS a specialne znaky 12.01.2013 | 23:42
                                    WlaSaTy   Návštevník
                                    umount /dev/sda5
                                    mount /dev/sda5 /media/mint/DATA -o windows_names
                                    
                                    • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 10:03
                                      Palo   Návštevník
                                      Tu je vypis z terminalu (...ano je to emulator...)
                                      mint@mint ~ $ umount /dev/sda5
                                      umount: /dev/sda5 is not in the fstab (and you are not root)
                                      mint@mint ~ $ sudo umount /dev/sda5
                                      mint@mint ~ $ sudo mount /dev/sda5 /media/mint/DATA -o windows_names
                                      fuse: failed to access mountpoint /media/mint/DATA: No such file or directory
                                      mint@mint ~ $

                                      • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 10:33
                                        Avatar default Debian  Používateľ
                                        tie priečinky v media sú tuším generované automaticky, a po umounte sa zmažú, ty to v podstate môžeš mountnúť kdekoľvek , kde je prázdny priečinok
                                        R.K
                                      • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 11:58
                                        WlaSaTy   Návštevník
                                        Pokiaľ príkazom odpájaš a pripájaš disky, tak to muslíš robiť ako sprácva systému. Teda ako root. To bolo určite písané v tom manuále na pripájanie diskov. Pozrel si si ho?

                                        Prepni sa naň napríklad cez sudo -i a skús ešte raz.
                                        • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 12:16
                                          Palo   Návštevník
                                          Ano, to mi je jasne ze musim byt root aj mi to uz funguje, len som sem este nepisal, lebo som sa sam pokusal to defaultne nastavit v fstab. Ale kedze mi to po odhlaseni a prihlaseni nefunguje, tak sa spytam, ze co som spravil zle

                                          tu je vypis z fstab:
                                          overlayfs / overlayfs rw 0 0
                                          tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
                                          mount /dev/sda1 /media/mint/WinXP -o windows_names


                                          ja som tam dopisal ten posledny riadok
                                          • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 12:28
                                            WlaSaTy   Návštevník
                                            Moment, pochopil som dobre že máš LiveCD vypálené na placke a chceš aby sa Ti tie zmeny na tom LiveCD prejavili tak aby boli dostupné aj po vypnutí a opetovnom zapnutí počítača?

                                            Ak Ti je zložitý návod na tvorbu vlastného LiveCD čo je tu na titulnej strane vďaka Stanovi už hodne dávno, tak to si priprav najtenšiu ihlu akú máš, a najsilnejšiu lupu. Budeš opravovať jedničky a nuly na tom médiu. Dúfam, že sa Ti netrasú ruky.
                                            • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 12:45
                                              Palo   Návštevník
                                              Ale nieeeeeeeeee,

                                              Mam spustene liveDVD a len chcem vyskusat ci by to fungovalo aj po odhlaseni a opatovnom prihlaseni, nie restarte, dal som CTRL+ALT+BACKSPACE. Vsak tie zmeny v tom fstab subore sa nestratili ale ostali v pamati, teraz som si ten fstab otvoril. Vsak je to v pamati a ked je ten toto mount /dev/sda1 /media/mint/WinXP -o windows_names v tom subore dobre tak som mal po kliknuti na ntfs disk ho mat mountnuty s tym windows_names parametrom.

                                              Ale kedze subory viem premenovat na : aj na " tak to nefunguje. Ja to chcem len v tom live dvd vyskusat, vsak ked to ide v terminali, tak by to malo sa dat aj tak ako so pisal, vyssie nie ?
                                              • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 13:10
                                                WlaSaTy   Návštevník
                                                Mno. Ten Mint čo používaš vyzerá byť o kúsok mladší ako hnedé uhlie. Ak to nefunguje, tak použil zastaranú verziu ovládača súborového systému ntfs a nie ntfs-3g. Takže si tam do parametrov pridaj aj typ ntfs-3g. A ak ani to nepôjde, tak si pozri z ktorého roku má to LiveCD implementáciu NTFS a porovnaj to s dátumom kedy sa tá voľba doň pridala. Z toho budeš vedieť odhadnúť, že či máš použiť novšie LiveCD.

                                                A nezabudni si skontrolovať, či Ti to nepripojilo ten disk niekam vedľa. Ten automounter si vždy robil čo chcel.
                                                • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 15:43
                                                  Palo   Návštevník
                                                  No uz to FUNGUJE, len parametre sa musia zadavat inak:

                                                  1. to mount sa do suboru fstab nepise
                                                  2. tej tvoj zapis -o windows_names nezobere, lebo po zadani sudo mount -a vyhodi mount: unknown filesystem type '-o', asi syntax bude zla
                                                  3. Mint je najnovsi 14-ka
                                                  4. riesenie som poskladal odtialto: forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65812.0;nowap a wiki.ubuntu.cz/p%C5%99ipojen%C3%AD_disku/fstab sice sa mi disky nepripoja automaticky, ako to tam niekdo chcel, ale ja to nepotrebujem, este to popozeram ze preco sa mne nepripoja
                                                  5. do fstab som teda pridal toto:
                                                  /dev/sda1 /media/mint/WinXP ntfs-3g defaults,windows_names,locale=sk_SK.utf-8 0 0
                                                  /dev/sda5 /media/mint/DATA ntfs-3g defaults,windows_names,locale=sk_SK.utf-8 0 0
                                                  6. dalo by sa to spravit aby to fungovalo univerzalne napr. pre USB kluce, alebo ext. HDD cize miesto sda1, sda5... dat nieco univerzalne?
                                                  • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 15:46
                                                    Avatar default Debian  Používateľ
                                                    cez fstab, nastavuješ konkrétne zariadenia
                                                    R.K
                                                    • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 15:53
                                                      Palo   Návštevník
                                                      a ako to nastavim pre kazde zadiadenie s ntfs alebo fat, ktore pripojim?
                                                  • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 15:46
                                                    Palo   Návštevník
                                                    Proste pripojim hocico co ma ntfs, alebo fat a system to windows_names uz aplikuje ?
                                                    • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 18:01
                                                      WlaSaTy   Návštevník
                                                      Súborový systém FAT má iné obmedzenia a tým pádom naňho tá voľba asi nemôže fungovať. Pre FAT sa to rieši inak.

                                                      Ohľadne iných USB kľúčov alebo iných prenosných diskov, tak tie by sa mali riešiť cez nastavenie automountera. Ale, to preklikávať pri každom štarte je na môj vkus dosť pritiahnuté za vlasy.

                                                      Ak to chceš trvalejšie, tak porozmýšľaj nad zálohou disku a odrež si z neho aby si si nainštaloval Linux. To bude rozumnejšie.
                                                      • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 19:47
                                                        Palo   Návštevník
                                                        Dobre, ked je to zlozite ani mne by sa to nechcelo preklikavat furt.
                                                        Instalaciu linuxu chcem skusit, len ak budem mat vsetko odzalohovane, nechcem teraz riskovat. V starom pocitaci mi pred par mesiacmi odisiel disk, pozeral som nieco na bazosi, ale este som sa nerozhodol..., neviem ci sa da verit tym "nerozbalenym" diskom, pouzity kupovat je podla mna risk.

                                                        Par dni skusam aj Slax pre usb kluc a funguje tam aj ukladanie zmien, a keby si napisal navod tak by som to nastavil v Slaxe, aj ked Slax je ine distro. Ale navod by uz bol tu na fore napisany aj ked len pre jedno distro.

                                                        Je to take zlozite?
                                                        • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 20:34
                                                          Avatar default Debian  Používateľ
                                                          Off topic: By si neveril jak sa dá dostať k disku, sused chcel vyhodiť disk 80GB SATA , len preto, lebo mu to zlyhalo na defragmentácií dákym pofidérnym MS programom, a ja som si to zobral domov, pozerám smart : a všetko v poriadku :D , žiadne vadné sektory, nič.
                                                          R.K
                                                          • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 20:36
                                                            Avatar default Debian  Používateľ
                                                            Pritom na tom disku mal systém, čo mu normálne išiel , ...
                                                            R.K
                                                        • Re: NTFS a specialne znaky 13.01.2013 | 21:16
                                                          WlaSaTy   Návštevník
                                                          Ono, návody na správu alebo nastavenia sa nedelia na distribúcie ale na návody pre prostredia. To, že sú použité prostredia v distribúciách a tým pádom v tých distribúciách fungujú dané návody je teda pochopiteľné.

                                                          Takže, akako sa to nastavuje v SLAXe neviem. Nepoužívam ho. Ale henten návod bude z najväčšiou pravdepodobnosťou fungovať aj v SLAXe a inde. Teda všade kde je libata alebo SATA disky a kde je nahodený ovládač NTFS-3G. To je v dnešnej dobe splnené takmer všade, teda okrem androidu a WRT. Ale, tie sa na desktopoch moc nenosia.

                                                          Mimochodom, kúpa ojazdeného disku je vždy solídne riziko. Čím viac predávajúci tvrdí že je tá haraburda bezproblémová, tým má tá haraburda bližšie k smrti. Ale to platí nielen v prípade diskov.
                                                          • Re: NTFS a specialne znaky 14.01.2013 | 17:17
                                                            Palo   Návštevník
                                                            Tak skoro druhy disk mat nebudem, tak neviem, napises navod teraz, alebo sem na forum mam napisat az potom ked bude linux nainstalovany na HDD.

                                                            Ak mozes tak napis, ten navod, mozno sa to zide aj dalsim.
                                                            • Re: NTFS a specialne znaky 14.01.2013 | 17:42
                                                              WlaSaTy   Návštevník
                                                              Ako som už písal:
                                                              Ale henten návod bude z najväčšiou pravdepodobnosťou fungovať aj v SLAXe a inde.

                                                              Takže, skús a uvodíš. Ja si nemám dôvod kupovať USB kľúčik aby som skúšal či to v ňom pôjde a tak isto aj ďalší disk (ktorý by som kôli tomu mal naformátovať na NTFS ktorý sa podľa môjho názoru nehodí na externé disky, mnou používané zariadenia ho nepoznajú). A tak isto nemám dôvod ani kupovať a ani kradnúť Windows v ktorom by som potom taký disk skúšal.

                                                              Takže ak chceš odpoveď, tak sa pridaj k spoluriešiteľom.
                                                              • Re: NTFS a specialne znaky 15.01.2013 | 11:20
                                                                Palo   Návštevník
                                                                No dobre, ozvem sa ked budem mat Mint nainstalovany.
                                                                • Re: NTFS a specialne znaky 15.01.2013 | 16:27
                                                                  WlaSaTy   Návštevník
                                                                  Pýtal si sa na SLAX alebo na Mint?

                                                                  Ak si spomínam, tak si vravel že máš SLAX na USB kľúči. Skús to na ňom a poreferuj.