archivacny program

Sekcia: Aplikácie & Desktop 01.04.2013 | 19:20
Xhost   Návštevník
Zdravim ludia chcel by som vytvorit jeden program, konkretne archivacny program. Kedze som nikdy predtym nic take nerobil potreboval by som pomoct. Nevedeli by ste ma nasmerovat na nejake stranky zaoberajuce sa niecim takym idealne v slovencine alebo cestine. Moj napad je asi taky ze by sa vytvoril kompresny algoritmus s co najvacsou kompresiou. Takze ak viete o nejakom podobnom projekte alebo mi viete s niecim pomoc budem Vam vdacny.
    • Re: archivacny program 01.04.2013 | 21:43
      WlaSaTy   Návštevník
      Zip, gzip, bz2, acb, mpeg, vorbis, jpeg, rle, lempel-ziff ...

      všetko sú to názvy kompresných formátov alebo algorytmou. Bezstratových alebo stratových.
    • Re: archivacny program 14.04.2013 | 18:05
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Je množstvo algoritmov a množstvo teórie okolo (odporúčam hľadať teóriu informácie). Vo všeobecnosti nie je až také ťažké napísať dobrý kompresný algoritmus ... lenže všetky bezstratové kompresné algoritmy sa limitne blížia k entropii zdroja, ktorú nie je možné prekročiť. Je možné vytvoriť algoritmus, ktorý v určitom konkrétnom prípade prekoná všetky ostatné, ale vykompenzuje sa to pri iných dátach. Reálne je takmer nemožné vytvoriť všeobecný algoritmus, ktorý by prekonal napríklad xz (algoritmus LZMA2).

      Okrem všeobecných algoritmov sú aj algoritmy špeciálne určené pre obrázky / zvuk a to stratové ako aj bezstratové. Stratové si vyžadujú dobrú znalosť spôsobu akým mozog / (oko | ucho) rozoznáva obraz / zvuk. Tu istý priestor na zlepšenie existuje, ale za zlepšenia sa platí aj zväčšením nárovkov na výpočtovú silu stroja (napr. h.265).