Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone

Sekcia: Konfigurácia 11.11.2013 | 19:42
Kolobot   Návštevník

Zdravím Je výborné že už sa dá dať linux aj na telefón http://www.ubuntu.com/phone Nevyznám sa do toho moc ale je mi z androidu zle, ale pre istotu respektíve kvôli prípadnej reklamácií telefónu by som ho tam ešte nechal. Preto som sa chcel spýtať či sa to dá nejako jednoducho nainštalovať ako na desktop s Windowsom ten linux a že by napríklad sám spravil to úvodné menu kde vyberieš čo chceš naštartovať keď zapínaš počítač. Na desktope je to takto ľahké to som zvládol aj ja amatér sám. Ale ako to dostanem na mobil aby som si mohol naštartovať čisto len linux alebo len android ktorý tam je - aby to proste bežalo nezávisle a nie jednu v druhom. Ak viete či prípadne ste mi aj ochotný poradiť keď to tam budem dávať napríklad asistovať cez skype alebo hocijako tak by som sa aj samozrjem nejako odmenil. Dakujem za rady

    • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 11.11.2013 | 20:35
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      v prvom rade si skontroluj ci mas kompatibilny telefon https://wiki.ubuntu.com/Touch/Devices

      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 14.11.2013 | 21:47
        Avatar Kolobot   Návštevník

        Tak som to pozrel a zistil, že tam ten môj telefón nie je. Len škoda že mi niekto nedal ten zoznam predtým než som ho kúpil, bol by som si vybral nejaký z toho zoznamu. Dobre tak teraz doplňujúca otázka - takže tie čo sú už na tom zozname tak na tie sa linux dá dať a sú aj ovládače takže to pôjde - tak to mám chápať ?

        • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 15.11.2013 | 09:32
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Len pre info, nie. Skús si preložiť vetu "The latest status for what is working is here" a nájsť ju v texte.

    • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 13.11.2013 | 00:04
      Avatar Michelozzo   Návštevník

      Možno sa mýlim, ale pre istotu si ešte skontroluj licenčné podmienky, či také niečo vôbec môžeš urobiť. Snáď ti z toho nebude ešte horšie...

    • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 13.11.2013 | 09:51
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      >Preto som sa chcel spýtať či sa to dá nejako jednoducho nainštalovať ako na desktop s Windowsom ten linux a že by napríklad sám spravil to úvodné menu kde vyberieš čo chceš naštartovať keď zapínaš počítač.

      Samozrejme. Vypáliš si LiveDVD s danou distribúciou a vložíš ho do optickej mechaniky v Tvojom mobilnom telefóne. V menu si vyberieš pokročilú inštaláciu aby sa Ti kompletne neprepísal pevný disk, a prerozdelíš ho tak ako uznáš za vhodné. Teda tak, aby sa Ti zmestil aj Android, a aj Ubuntu na daný disk. A nezabudni si skontrolovať či sa Ti zavádzač systému nahral do správnej oblasti disku.

      Ale dosť bolo srandy. Telefóny sú dosť odlišné od počítačov, ich zavádzač systému je obvykle veľmi chabo konfigurovateľný a majú malú internú pamäť takže sa dva operačné systémy do nich nezmestia. A keby sa aj zmestili, tak nastáva problém s ovládačmi ktoré si rieši každý výrobca sám a dosť často porušujú GPL (linkujú BLOB priamo do jadra). Telefóny dokonca ani nemajú zbernicu PCI, takže bežný užúvateľ si nevie pozrieť čo má ten telefón za črevá. A ak sa uklepneš pri inštalácii a zrušíš si zavádzač, tak Ti ostane tehla s ktorou pôjdeš do servisu aby Ti tam nahrali pôvodný firmware. K tomu ho ale budú musieť otvoriť, a tým Ti odíde záruka.

      Suma sumárum. Ak je Tvoj telefón v záruke, tak si rozmysli či sa Ti oplatí dávať aspoň alternatívnu ROM. Napríklad cyanogenmod.

    • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 28.11.2013 | 10:49
      Avatar Marcel   Návštevník

      Ak chces linux v mobile da sa to naistalovat cez rozne appky co mas na google store. Napr. linux deploy alebo complete linux installer.

      • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 28.11.2013 | 13:28
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        On chcel nahradiť Android nejakou distrobúciou Linuxu. V tom mu nepomôžu aplikácie pre Android ktoré zanesú do Androidu Busybox alebo nahodia Linuxové prostredie v chroot-e.

        Ale iným tento typ informácie pomôže. Napríklad ja osobne k spokojnostu využívam BusyBox pod Android-om. Inak by som si napríklad nepripojil do prehrávača disk s EXT4FS.

    • RE: Ako spravit dual boot Andorid a Linux na Smartphone 28.11.2013 | 18:00
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      Vieš vec je trocha zložitejšia, musíš totiž manuálne "natvrdo " upraviť veľkosť partícií na SD-karte pre tvoj Linux (distribúciu). Napríklad na Galaxy Note 10.1 je to v skratke postup, dávam príklad:

      http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2258867

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."