skusenosť s bezdrôtovou myšou

Sekcia: Hardware a Drivery 29.01.2014 | 19:39
Peťo   Návštevník

Používam L. Mint. Chcem si kúpiť bezdrôtovú optickú myš. Prosím ako je to s funkčnosťou? Sú nejaké problémy s pojazdnením tohto hardwaru? ďakujem za každú odpoveď.

    • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 29.01.2014 | 21:10
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

      vacsinou nebyva, jednu taku pouzivam ... asus.

    • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 29.01.2014 | 21:21
      Avatar MARTIN Linux Mint 17.3 KDE  Používateľ

      čínska myš s klávesnicou z tesca za 5 korún mi funguje cca šiesty rok.

    • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 29.01.2014 | 21:36
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      To so systémom nemá nič spoločné, ten vysielač a prijímač sa správa ako USB kábel k myške a systém ani nevie že ho nemáš.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 29.01.2014 | 21:39
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Teda aby som sa vyjadril konkrétne, pôjde ti to na každom systéme čo vie detekovať USB myš vrátane Linuxu.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 29.01.2014 | 22:07
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Obyčajná myš nemá problém, to rádio je plne transparentné a systém nezaujíma čí to leze vzduchom alebo káblom. Niektoré herné myši však môžu vyžadovať doplnkové programy na prestavenie vysielacieho výkonu, citlivosti alebo zapnutie blikátiek. Ale na hernú myš sa nepýtaš.

      • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 29.01.2014 | 22:33
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Jj u herných myšiek je trochu iná situácia vďaka nastaveniam, ale zas PRO gamers používajú výhradne kábel.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 30.01.2014 | 13:13
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Áno, odozva po rádiu je pomalšia.

          Ale existujú aj myšky ktorým stačí nastaviť balanciu medzi rýchlosťou (citlivosťou) a šetrením baterky. DOma mám jednu takú prastarú od MS. Raz som jej nastavil nízku citlivosť, a odvtedy mi obyčajná nabíjacia NiMH baterka vydrží skoro dva týždne. Alkalické baterky nepoužívam, i keď v starom Logitechu mi vydržala taká baterka cez pol roka. Problém s párovaním BT som nemal, používal som hlavne dodaný RF modul. A ak by som chcel používať BT s PINom, tak si ho dám zapamätať do peňaženky ktorá mi spravuje heslá.

          • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 30.01.2014 | 18:01
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            A aby som nezabudol. Tá myš od MS čo doteraz občas používam je model Wireless Laser Mouse 8000 z roku 2006. Aj po tých rokoch stále bezproblémov drží, i keď jej odišiel spínač stredného tlačítka. Vyriešené premapovaním na jedno z bočných tlačítiek čo som inak nepoužíval. Holt mechanizmus štvorrozmerného posunu s naklápaním kolečka znižuje životnosť, ale niekoľko násobne prežila záručnú dobu pri zachovaní potrebnej funkcionality. Deklarovanú funkcionalitu rozoberať nebudem, nepotreboval som všetky veci.

            • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 31.01.2014 | 00:00
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Kupodivu som mal aj ja myš od MS, niekto mi ju daroval na výstave. Zapojím ju do kompa, príjemná do ruky a až potom pozerám na nápis Microsoft :) Typ si už nepamätám, ale vydržala mi nejaký čas, tiež mi odišlo stredné koliečkotlačítko. Hlavne kámoš sa nej dobre bavil, keď vie že som MS hater. Inak mne odišlo aj skrolovanie, potom som to nejak opravil a pamätám si že sa veľmi zle skladala, všetko to bolo veľmi natesnané a po disassembling už bola nejaká rozvakľaná. Bol to jediný kus HW ktorý som rád vyhodil do koša. Tebe ten nápis nevadí, alebo sa už časom zmazal? :) Ja si nemôžem pomôcť tá firma ma fakt žere.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • MS BT myš - doplnenie 30.01.2014 | 21:12
            Avatar pablo   Návštevník

            Ku tej myši od MS som zabudol dodať jeden, súdiac podľa Tvojej reakcie, dosť dôležitý údaj:

            V dokumentácii tej BT myši z MS vôbec nebol priložený pin-kód a ani v návode nebola o ňom ani zmienka. Čiže niečo také ako zapamätanie kódu v peňaženke neprichádza do úvahy.

            Čo sa týka všeobecného použitia pin kódu "0000", o ktorom bola zmienka v ktoromsi zahraničnom fóre riešiacom problémy pri spárovaní myši s BT - pre túto myš to bola len povera, že by na ňu platil pin-kód s hodnotou "0000". Pri Win 7 pomohlo v núdzi vybratie bateriek a surové skratovanie kontaktov. Pre použitie tej istej myši v linuxe nepomohlo v podstate ani to... (občas áno - tuším sa mi to podarilo dohromady len asi 3 až 5 krát).

            A ešte niečo - ku tej myši nebol dodaný ani RF modul - človek si buď musel dokúpiť nejaký šikovný BT alebo to muselo nadviazať spoluprácu so vstavaným BT (čo obyčajne netbooky mávajú).

            • RE: MS BT myš - doplnenie 31.01.2014 | 12:45
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Mne tá moja myš pod BT nevyžadovala párovanie pri každom pripojení alebo štarte systému a fungovala aj po ďalšom štarte, ale až v grafike po prihlásení keďže som ju pároval v user space. Keby som ju narval do systémových nastavení, tak by som stratil aj túto limitáciu. Ale, pôvodne som ju kupoval s popisom BT myš s adaptérom, dlhou výdržou na jedno nabitie a s nabíjacou kolískou. Rozhodoval som sa medzi viacerými modelmi, a táto vyhrala. Nečestným spôsobom keďže ten dodaný adaptér nebol BT ale RF a tá myš bola lacnejšia zrovna o cenu BT adaptéru ktorý som chcel na pripojenie telefónu. Akurát mi chvíľu trvalo pochopiť ako má blikať v procese párovania BT alebo RF. Nebolo to v návode popísané. A párovanie BT myšky pre každý box nebolo pre mňa to orechové, najmä ak som ju chcel dočasne pripojiť do prehrávača. S RF som len prehodil príjmač a bolo hotové.

              PIN kód 0000 sa nemusí uvádzať keďže je to štandardný pin (no pin required). Ale to, že si musel vyberať baterky a niečo skratovať sa mi nezdá. Tá Tvoja myš sa po prvom zapnutí síce dala automaticky do módu párovania, ale tlačítko na dodatočné párovanie bolo na spodu myšky. Takže skratovanie len poukazovalo na prevalený mikrospínač do ktorého niekto zatlačil perom silnejšie ako to znieslo a odtrhol ho, alebo na nenájdenie daného spínača ktorý mal jasné logo BT a bol krásne popísaný v quick start guide.

              A nejako som nepochopil Tvoje informácie o tom že rádiové myši fungovali aj pod DOSom. Rádiové myši sa pripájali cez USB a MS DOS nemohol mať zo svojej podstaty podporu USB keďže prehuloval CPU a na obslúženie USB sa nedostalo. Nepomýlil si sa? Ak nie, tak povedz aká rádiová myš fungovala na PS/2 porte alebo nebodaj na COM porte.

              • BT myš a MS DOS 31.01.2014 | 16:37
                Avatar pablo   Návštevník

                Nehovorím, že fungovali pod MS DOSom (čiže v čase, keď existoval len MS DOS a o Windows sa ešte ani nechyrovalo), je to trochu ináč. Aj dnes fungujú pod MS DOS 6.22 - pred chvíľou som to vyskúšal - aj tá bezdrôtová klávesnica s myšou mi normálne fungovali! 

                Popíšem, za akých podmienok to bolo:

                Mám vytvorený bootovateľný USB-kľúč s operačným systémom MS DOS 6.22 (to bol tuším posledný samostatný DOS od MS - potom už boli spájané najprv s nadstavbami Windows a neskôr už len ako konzola vo Windows). Vytvoril som si ho sám, potreboval som sa pohrať s nejakými aplikáciami, ktoré fungovali výhradne pod DOSom a neznášali spustenie v okne pod Windows (boli rôzne hry, emulátory 8-biťákov, editory ap.). Sám som si napísal CONFIG.SYS a AUTOEXEC.BAT a doladil aby to chodilo (zahrnul som tam aj ovládače na myš a na rozšírenú pamäť atď). Že to funguje sa aj ja divím - veď o USB zariadeniach v čase operačného systému MS DOS 6.22 sa mohlo nanajvýš snívať v nejakej sci-fi literatúre.

                Proste nabootujem MS DOS 6.22 z USB-kľúča a keď pustím ktorýkoľvek program podporujúci myš (boli aj také, čo s myšou nevedeli spolupracovať) - napríklad obyčajný dosovský editor EDIT.COM - tak mi normálne funguje aj bezdrôtová klávesnica. A môžem povedať, že keď som zapojil ďalšiu samostatnú BT myš so svojim bluetoothom, fungovala samostatne - kurzor bol síce len jeden, ale dal sa ovládať dvomi BT myšami. Taká malá kuriozita - ani jedno zariadenie nie je od MS!!! Tú Microsoft BT myš ešte mám - ale s ňou spolupráca nebola žiadna!

                Ešte niečo dodám - bol som zvedavý, či by tie zariadenia fungovali pod Windows 95, čo bola v podstate len nadstavba DOSu (aj keď MS tvrdil niečo iné) - úspešne som zvládol na jednom prastarom HDD inštaláciu Windows 95 - samozrejme sa to rozchodilo len v tom najhoršom grafickom mode a každú chvíľu chcelo niečo inštalovať (samozrejme neúspešne - kdeže by mohlo nejaké zaradenie vyrobené 15 rokov po Win95 spolupracovať s Windowsom 95) ale žiadne zariadenie USB nemalo úspech (bolo to iba medzi hromadou žltých výkričníkov v správcovi hardware) - iba to som chcel zistiť a aj som to zistil. Ináč, to je pekný paradox - MS DOS zvládal USB BT myš a klávesnicu a Win95 ani zasvet nie!!!

                Celý vyššie popisovaný pokus som robil na laptope Fujitsu Siemens Amilo pi 3525 (okrem tej časti z inštaláciou Win95 na prastarý HDD - to som robil na desktope), ale aj na desktope - na zostave vôbec v tomto prípade nezáleží, takže ani ju neuvádzam.

                Ku tej tvojej poznámke: to s tým párovaním pomocou tlačítka naspodu myši mi fungovalo (vyskúšal som teraz - ešte aj funguje), ale keď som chcel tú myš bez vymazania z hardware v tom PC zapojiť do iného PC, musel som použiť fintu z vytiahnutím bateriek a skratovaním kontaktov. Nie je tam nič zlomené, len sa to zas niečo "úžasné" Microsoftu podarilo...

                • RE: BT myš a MS DOS 31.01.2014 | 22:51
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Takže v BIOSe máš zapnutý USB Legacy mód čo emuluje klávesnicu na PS/1 porte a myš na PS/2 porte. To s OS MS DOS nemá nič spoločné.

                  A to, že tá myška nezabudla adresu BT modulu pri párovaní sa mi nezdá. Keby to tak bolo, tak by ju už pred rokmi znosili pod čiernu zem. Skôr ju zachytil zapnutý pôvodný BT modul pri párovaní, a znova si ju uzurpoval. Ale to je v dnešnej dobe už jedno.

                  • RE: BT myš a MS DOS 01.02.2014 | 01:20
                    Avatar pablo   Návštevník

                    Keby si poznal konkrétny laptop, na ktorom som to robil, vedel by si, že má BIOS, v ktorom sa v podstate nič nedá nastaviť - dá sa tam nastaviť len priorita diskov pri bootovaní, heslo pre BIOS a nič ohľadom MB. (Je to Amilo pi 3525.)

                    Ono mi to funguje aj na iných PC (s BIOSom, kde sa skutočne dalo niečo také nastaviť, ale nebolo treba nič nastaviť - aj tak to ide)...

                    Ďalšia vec - určite Ti je známe, že ani myš ani klávesnica sa do portu PS/1 a PS/2 nemôže zapojiť po zapnutí PC (ani odpojiť) - musí k tomu dôjsť ešte pred zapnutím, takže o žiadnu emuláciu PS portov nemôže ísť, nakoľko to u mňa funguje tak, že môžem kedykoľvek pri spustenom PC v DOSe nabootovanom z USB-kľúča zapojiť myš alebo klávesnicu a okamžite funguje (a tiež aj kedykoľvek odpojiť). A jedná sa o skutočný MS DOS - spoznáva len oddiely podporované MS DOSom.

                    A keby sa naozaj jednalo len o emuláciu PS portov, ako je možné, že pri skutočne nainštalovanom MS DOSe (na tom starom HDD, čo som už spomínal) to naozaj fungovalo pokiaľ som to nechal len v DOSe? Keď som išiel do Windows (príkaz WIN), tak už bezdrôtová klávesnica ani myš nefungovala.

                    A tú konkrétnu BT myš naozaj znosili pod čiernu zem - zistil som, že bola krátko po uvedení na trh stiahnutá z predaja a nahradená novším typom...

                    • RE: BT myš a MS DOS 01.02.2014 | 10:16
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      Ja o koze, Ty o voze. Ak chceš podporiť Tvoje slová, tak povedz akú koncovku mali tie Tvoje rádiové zariadenia ktoré Ti fungovali priamo pod DOSom. Rádiové zariadenia pre PS/1 a ani PS/2 neboli v bežnom predaji, a do tohoto regiónu sa špeciálne priemyselné zariadenia dostávali v časoch pred USB veľmi ťažko. A USB v DOSe nefungovalo bez toho že by to BIOS automaticky nekonvertoval na staršie protokoly. To, že to nedokážes vypnúť ešte neznamená že to nie je zapnuté.

                      A problém s Windows a ovládačmi? Prosím Ťa, ako to súvisí s pôvodnou otázkou alebo zameraním portálu? MS potreboval špecifický popisný súbor INF aj keď sa zmenilo ID skladača zariadenia používajúceho HW ktoré v tom OS fungovalo bez problémov a malo už dávno nahodený ovládač.

                      To zistenie o stiahnutí z trhu je dosť zaujímavé, najmä ako argument ktorý pôsobí na zastretie zlého postupu párovania myši a počítača pomocou BT. Ak dáš párovať myš, a pôvodný počítač ju hľadá, tak ju dostane. Riešenie na vypnutie BT na pôvodnom počítači počas párovania alebo vyhodenia myši zo zoznamu spárovaných zariadení na pôvodnom počítači si nahradil skratovaním kontaktov myši. Za toto naozaj výrobca HW nemôže.



                      No nič, ak budeš mať rozumné argumenty, tak sa bude dať s Tebou o niečom porozprávať. Ale nahradenie postupu párovania skratovaním a argument že to nevieš vypnúť a tak to nemúže byť zapnuté nie sú vhodné slová do diskusie. Skôr sa jedná o námet na flame na ktorom nemám záujem. Tak sa maj, a pekný víkend.

                      • RE: BT myš a MS DOS 02.02.2014 | 01:16
                        Avatar pablo   Návštevník

                        Že sme odbočili z pôvodnej témy bolo zásluhou toho, že si sa pozastavil nad fungovaním non-MS myši v operačnom systéme MS DOS.

                        Mne v tom príspevku išlo o to, aby som vystríhal pred kúpou BT myši od MS.

                        Čo sa týka Tvojich otázok o mojich non-MS myšiach funkčných v MS DOSe a naopak nefunkčnosti originál MS BT myši v tom istom DOSe - tie Tvoje reči o emulovaní PS/2 v tomto absolútne neobstoja a ani ma nezaujímajú...

                        Napísal som, že ten spôsob so skratovaním baterkových kontaktov som bol nútený použiť, keď som chcel pripojiť myš k inému počítaču bez korektného odpojenia od pôvodného PC. Lenže to sa vlastne týkalo nového zapojenia myši po preinštalovaní Win (pre myš to bol vlastne vždy nový počítač) po havárii Windows (čiže odpojiť z pôvodného počítača bez funkčného OS to nešlo). Nechcel som to rozvádzať vo svojom príspevku - veď je to úplne mimo tému aj mimo toto fórum...

                        Ale jednu vec nechápem - Ty vlastne obhajuješ brakový HW od MS - načo je to dobré? Zbytočne sa tu bavíme o veciach, ktoré sú mimo toto fórum.

                        Howqh - dohovoril som

                        • RE: BT myš a MS DOS 02.02.2014 | 10:34
                          Avatar WlaSaTy   Návštevník

                          Mne myš od MS funguje bez problémov, takže naň nebudem nadávať.

                          Ale zaujalo ma Tvoje tvrdenie že Ti rádiová myš fungovala v OS ktofý nemal podporu USB. A to podopieraš tým, že sa určite nejednalo o emuláciu USB Legacy zariadení, keďže rádiové myši na PS/2 alebo COM port moc neboli v predaji. Myš pod DOSom na iných ako PS2 a COM portoch nefungovala. Už dlho tu nebol vylosovaný triedny nepriateľ, najmä kôli tomu že si si nepozrel ako sa s takým železom pracuje. Máš k tomu vôbec ničo technicky overiteľné, okrem dohadov vyplývajúcich z neprečítania návodu na použitie?

                          • RE: BT myš a MS DOS 02.02.2014 | 21:31
                            Avatar ms_dos   Návštevník

                            wlasaty, keby si riadne precital co pisu ini nenapisal by si bludy co teraz pises.

                            pablo nespomina radiovu mys na ps2 ani na com port ale tebe je to jedno, ty si stale melies svoje. a navyse ma pravdu - ked dnes nainstalujes jeden z poslednych samostatnych operacnych systemov ms dos v podstate kazda radiova a bt mys ti bude fungovat okrem tych z ms, ktore sa musia instalovat.

                            pablo nepise nic o technickych overeniach a svojich dohadoch ale vysledok skutocne prevedeneho pokusu so skutocnym pc, resp. ak sa nemylim, pouzil pri tom viac druhov pc a vsetko s kladnym vysledkom.

                            • RE: BT myš a MS DOS 02.02.2014 | 22:01
                              Avatar WlaSaTy   Návštevník

                              Takže Ty tvrdíš že OS MS DOS má v sebe ovládače potrebné pre prácu s USB zbernicou ktorá sprístupňovala na nej zapojené zariadenia bez potreby emulácie v BIOSe? Lebo jak RF, tak BT bolo len cez USB. Takže podľa Tvojich slov samotný MS predbehol dobu a implementoval podporu zbernice pred jej vznikom a rovno bojkotoval svoje výrobky tak, že ich neumožnil využívať vo svojom OS, ale umožnil používanie výrobkov konkurencie.

                              Už to neber, nerobí Ti to dobre.

                              • RE: BT myš a MS DOS 02.02.2014 | 23:14
                                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                Máš pravdu že to je emuláciou PS2 a zapnutou voľbou USB legacy, len je zbytočné vyťahovať osobné ataky a radšej to polopate vysvetliť.

                                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                • RE: ... atak 03.02.2014 | 14:27
                                  Avatar xixo   Návštevník

                                  len je zbytočné vyťahovať osobné ataky a radšej to polopate vysvetliť.

                                  bedna.

                                  teraz neviem, ako to myslis/ ak mu odpovedas. ved s osocovanim zacal ten druhy citaj

                                  Už to neber, nerobí Ti to dobre.

    • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 30.01.2014 | 01:19
      Avatar pablo   Návštevník

      Ja mám osobne zlú skúsenosť s bezdrôtovou, presnejšie s BlueTooth myšou, a to konkrétne s myšou od firmy Microsoft - tuším sa myš volá "Microsoft BlueTooth Netbook Mouse 5000". V čase keď som mal Win Vistu mi robila problémy - hocikedy sa nedala spárovať...

      Potom som prešiel na Win XP  - bez problémov fungovala, podobne to bolo aj vo Win 7.

      Keď som však prešiel na linux (konkrétne Xubuntu - momentálne 13.10), z tou myškou sú problémy - prvýkrát po 6-tich rokoch používania potrebuje na spárovanie PIN-kód. Aspoň ho vždy pýta, ale je tam aj možnosť bez neho - a to sa striedavo dala pripojiť a pri ďalšom zapnutí už nie. Už to je trochu blbé, že sa nepripojí automaticky - ostatné myšky ktoré mám "nonMicrosoft" sa bez problémov pripoja do linuxu aj do win, táto konkrétna sa bez problémov pripojí len do win XP a do win 7. 

      Tie, z ktorými nemám problémy sú Logitech (dodaná spolu s bezdrôtovou klávesnicou) a Trust - tie v každom PC fungujú hneď po zapnutí - bez inštalácie, a to dokonca už aj počas inštalácie operačného systému (na rozdiel od tej skôr menovanej od Microsoftu). Tieto som dokonca mal možnosť vyskúšať na PC s MS DOSom - bez problémov!

      Takže neodporúčam do Linuxu žiadnu Microsoft bluetooth myš (najmä ak je označená ako "netbook mouse") - sú s nimi len problémy...

      • RE: skusenosť s bezdrôtovou myšou 30.01.2014 | 11:06
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • Problém s myšou aj vo Win 7 30.01.2014 | 12:24
          Avatar pablo   Návštevník

          Keď si ma tam naviedol Tvojím odkazom - spomínam si, že mi predsa občas robila tá myš problém aj vo Win 7, že som ju musel ručne spárovať, ale to párovanie potom vydržalo veľa zapnutí a vypnutí PC (resp. reštartov)...

          To sa zas Microsoftu niečo vydarilo...

          • RE: Problém s myšou aj vo Win 7 30.01.2014 | 21:55
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Pokiaľ si kúpiš myš s RF modulom, tak neriešiš párovanie.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org