Skúsenosti s Debian sid

Sekcia: Ostatné 18.04.2014 | 20:14
Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

Dobrý deň...

Chcel by som vedieť aké sú Vaše skúsenosti s Debianom sid, momentálne bežím na testing a rozmýšľam o prechode na sid.

Mám sa pripraviť na komplikácie alebo bude všetko fungovať hladko??

Ide mi hlavne o to aby som mal aktuálne verzie programov..

Ďakujem za odpovede :)

Happy falling
    • RE: Skúsenosti s Debian sid 18.04.2014 | 21:26
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Trochu z opačnej strany o ktoré konkrétne programy ti ide? Teda ak len napríklad o FireFox a nejaký ďalší program, aktuálnosť sa dá zabezpečením stiahnutím binárky s ich stránok a tá sa bude aktualizovať sama.

      Už Jessie je tak na hrane. Všetko nestabilnejšie ťa pripraví o voľný čas. Nie že by to nechodilo, ale občas sa niečo rozbije. Však to možno poznáš aj s Jessie.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Skúsenosti s Debian sid 18.04.2014 | 21:44
        Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

        Novinky všeobecne a rýchli vývoj.

        Možno by bola lepšia otázka či sa mi oplatí prejsť na nejakú rolling release distribúciu, ale to bude pre mňa niečo nové, poznám viac menej len debian...

        Happy falling
        • RE: Skúsenosti s Debian sid 18.04.2014 | 21:55
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Takže chceš také distro na hranie? Pretože novinky mi nič moc nehovorí. Väčšina ľudí Internet, napísať dokument, pošta. Neviem čo čakáš, zázraky :)

          Prejsť z Debiana na hocičo iné znamená zahodiť komfort na ktorý si zvyknutý. Ja teraz pár mesiacov fungujem na Sabayon, len ja som vedel prečo chcem novší softvér a to sú nástroje okolo CNC na Linuxe. Pokiaľ chceš novší softvér len pretože je viac cool, tak ešte ARCH, ale to už je "Vyšší dívčí". Pokiaľ si na Debian zvyknutý skús teda unstable, ale sprav si predtým zálohy.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Skúsenosti s Debian sid 18.04.2014 | 22:03
            Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

            postupne sa tie aplikácie kopia... LibreOffice (chcel by som 4.2 v repozitári 4.1), kdevelop 4.5, a to pred vyśe pol rokom vśla 4.6, a firefox už mám z repa mozilli (28)

            Áno Debian je luxus... tiež si s tým rád pohrám, asi skúsim ten Arch (alebo niečo čo z neho vychádza) zatiaľ vo vortuálke a potom aj na ostro.. :)

            Ďakujem :)

            Happy falling
            • RE: Skúsenosti s Debian sid 18.04.2014 | 22:28
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Nieje zač, len s Archom treba začať čítaním dokumentácie, nieje to taká sranda. Arch má najväčšiu komunitu balíčkovačov, takže ponúka najaktuálnejší softvér ale za cena nejakých tých problémov. Lepšie povedané čo užívateľ to balíčkovač :) Výborná komunita, len pre mňa to už je moc hardcore, ja už radšej Gentoo a trochu stability.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Skúsenosti s Debian sid 18.04.2014 | 23:05
      Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ

      Mám skúsenosti s Debian lenny a boli veľmi dobré. Rozhodol som sa ho vymeniť za Fedoru, ktorej vtedajšia posledná verzia bola 11. Jeho inštaláciu som zvládol relatívne bez problémov, akurát ma hnevalo wi-fi, ktoré mám myslím že Atheros. To som musel rozbehávať ručne. Debian Lenny fungoval perfektne. Mal možno najlepšiu podporu grafickej akcelácie na mojom grafickom chipsete Intel spomedzi všetkých Linuxov, ktoré som vuskúkšal. Napríklad pretekárska hra Torcs mi na ňom fungovala úplne bez problémov, čo o Ubuntu 12.04 a 14.04 povedať nemôžem, na nich mi seká, ale ostatné grafické aplikácie idú bez problémov. V Debian lenny som tlačiareň obsluhoval cez webové rozhranie systému CUPS, čo mi niekedy bolo trochu nepohodlné, ale nevadilo mi to. Dnes oceňujem Amarok, resp, stav, v ktorom sa Amarok v tomto Debiane nachádzal. Bola to asi verzia 1.4, ktorú sa snaží oživiť prehrávač Clementine, na ktorý mimochodom nedám dopustiť a dávam ho aj svojim kamarátom do ich Windowsov. Ak chce niekto vyskúšať Debian, nech do toho Ide!

      http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
    • RE: Skúsenosti s Debian sid 19.04.2014 | 22:17
      Avatar 3xc   Návštevník

      pridaj si len experimentalne repozitare. To by ti malo stačiť. Sid obsahuje aj staršie balíčky ako testing. BTW debian testing je rolling up.

      • RE: Skúsenosti s Debian sid 20.04.2014 | 11:57
        Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

        Ďakujem, na experimental som zabudol :)

        Happy falling