vytvorenie modernej webstránky

Sekcia: Programovanie 09.07.2014 | 12:27
Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

Zdravím. Taká malá otázka, ako urobiť dobrú webstránku? Samozrejme som pár stránok robil, no zaujímal by ma názor na aktuálne trendy. Čo teraz "letí". Konkrétne otázky:

  1. Čo Javascript? Obmedzovať ho a nahradzovať s CSS kde sa dá, aj za cenu slabšej podpory v zastaralých prehliadačoch, alebo nie?
  2. Aký CMS systém zvoliť? Viem, je ich veľa a sám mám jeden z menej známych a je s tým kus problém - chýba mi možnosť bezbolestnej aktualizácie, organizovanie stránok do kategórií či nejakých custom fields a minimum použiteľných tém.
  3. Ako riešiť šírku? Skôr v percentách, alebo cez fixnú šírku v pixeloch? A ak fixnú, tak na koľko?
  4. Ako fungujú stránky, typu m.stranka.sk, kde je mobilný obsah? Akým spôsobom je riešené, aby sa nemusel dávať obsah 2x?
  5. Čo možno urobiť, aby bola stránka dobre prezerateľná na mobiloch i veľkých displejoch? Myslím teraz hlavne používanie rôznych medzier, "read more" a podobne.
  6. Hodí niekto odkaz na moderné a dobre zvládnuté stránky s nejakým dobre použiteľným CMS?
    • RE: vytvorenie modernej webstránky 09.07.2014 | 13:44
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      Ahoj, rovno pisem odpovede:

      1. ak sa da nahradit, tak radsej vyuzivat CSS. Ak by to ale malo mat velmi vyrazny vplyv na funkcnost/grafiku tak sa pouzitiu JS neboj. To ci podporovat, alebo nepodporovat zastarale prehliadace si zisti podla percentualneho zasupenia navstevnikov z danych prehliadacov na tvojej stranke.
      2. Zvol si taky, s ktorym sa ti bude najlepsie pracovat. Na ucel tvojej katalogovej stranky kludne aj wordpress s marketpress pluginom a advanced custom fields pluginom. Pre zaciatocnika na dorabanie funkcionalit je velmi prehladny, vynikajuco zdokumentovany a ma mnozstvo kvalitnych pluginov (este viac nekvalitnych, ale to zistis sam :)
      3. sirku coho? Ak stranky - nepisany standard pri fixnej je teraz okolo 900-1000px. Ked chces riesit responzivny dizajn tak percenta. Najrozumnejsie si znova pozriet v analyticsoch z akych rozliseni mas najvacsie podiely navstev a podla toho prisposobit dizajn.
      4. Obsah sa taha z jednej databazy. Pre subdomenu je nasadeny odlisny template a pri prvom nacitani stranky ta server posle na hlavnu domenu/subdomenu podla toho, ako sa hlasi prehliadac klienta. Druha moznost je jedna databaza ale dve CMSka. Moderny sposob je responzivny dizajn, pri ktorom subdomenu riesit nemusis a odpada ti nutnost spravovania kodu na dvoch miestach (pozor - nie obsahu ale kodu)
      5. Responzivny dizajn, alebo redirect na subdomenu s templatom optimalizovanym na matlacie zariadenia s malou obrazovkou
      6. vyhladaj si best responsive design sites. Od CMSka to nezalezi, ked mas dobre spraveny template, dokazes ho navliect na akekolvek CMS
      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!