Disk analyzer s opravami

Sekcia: Aplikácie & Desktop 15.09.2014 | 13:41
Avatar peacemaker11   Používateľ

Ahojte existuje niečo dobre na linux ako je disk analyzer s možnosťou opraviť chybne sektory. Som na linux minte a použil som gparted aby mi to opravilo chybne sektory ale namiesto toho som ich tam mal ešte viac ..

Dakujem za nejake tipy =)

    • RE: Disk analyzer s opravami 15.09.2014 | 14:47
      Avatar edel   Návštevník

      už pár krát som použil HirensBootCD a spokojnosť

    • RE: Disk analyzer s opravami 15.09.2014 | 18:52
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Chybné sektory sa neopravujú, ale označujú (ak zabudneme na Volkov Commander a killer feature oprava sektorov na disketových mechanikách). Je úplne normálne že sa chybné sektory ďalej šíria až zhebne disk. Nepoužívaj ho, stiahni čo je ešte možné zachrániť a každý opravný nástroj môže situáciu ešte zhoršiť. Keď budeš mať dáta zachránené tak potom sa hraj s nástrojmi viď vyššie.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Disk analyzer s opravami 15.09.2014 | 19:19
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Oprava súborového systému: fsck

      Analýza chybovosti disku: smartctl, badblock

      Samotná ochrana poškodených častí disku je niekedy možná ak nejaký program opakovane číta z poškodeného sektoru a viac krát prečíta zhodný obsah. Vtedy je vyššia pravdepodobnosť že prečítal to, čo tam mohlo byť kedysi zapísané. Ale, skôr by som sa zameral na dôvod prečo k tomu došlo. Notebook zapnutý v dostavníku, desktop s odchádzajúcim zdrojom alebo len starý disk? Nepredpokladám že by si mal v desktope disk do priemyselného diskového poľa ktorý oznamuje aj oneskorené čítanie ako chybu.