RAID1 Swap rada

Sekcia: Konfigurácia 20.05.2015 | 09:00
Avatar johnny.ha ArchLinux  Používateľ

Zdravicko, vedel by niekto poradit ohladom raidu 1 s kombinaciou swap. na jednej stranke som cital ze to davaju do raidu ako /dev/md* a na druhej ze to nechat ako dve particie a dva mountovat dva swapy. Ja si myslim ze ked odide jeden hdd a nieco na je na swape toho disku, tak to asi uskodi, nie?

Pomoc diki.

    • RE: RAID1 Swap rada 20.05.2015 | 11:07
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Swap je spravidla posledné štádium pred pádom systému aby si si ešte zachránil čo sa dá. RAID pre túto úlohu v hocijakej podobe je diskutabilný. Na desktope pokiaľ sa nepoužíva uspávanie úplne zbytočný až na výnimky.

      Výnimkou myslím napríklad mňa, keď dávam prepočítavať 3D cesty a výpočet zožerie 20GB a musel by som kvôli tomu kupovať nové železo. Výpočty robím málokedy a to si tú polhodinku, alebo hodinku počkám.

      Klasicky či už ide o desktop, alebo server, by systém nemal zožrať RAM a preto mu radšej pridať RAM.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: RAID1 Swap rada 20.05.2015 | 14:35
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Nejaký odkaz na tvrdenie o tej druhej strane kde odporúčajú namiesto zrkadlenia dať dva samostatné SWAPy? Také niečo sa robilo len na výpočtových nodoch kde nevadilo že sa občas nejaký odpojil, a nahrádzalo to RAID 0 pri použití rovnakej priority. Ušetrilo sa s tým tak 5 až 10% prostriedkov potrebných na zápis v časoch keď bežný server mal menší výkon ako terajší mobil.

      Inak, v dnešnej dobe, ako už bolo veľa krát povedané, naozaj nemá význam mať SWAP na nič iné ako na hybernáciu. Cena RAM je zúfalo nízka, v núdzi poslúži aj ZRAM a v najvyššej núdzi ten zápis na disk do SWAPu. Neviem či by bolo vhodné mať odpoveď na túto otázku vo FAQ, vyskutuje sa to dokolečka už veľa rokov a objaví sa vždy po pár týždňoch.

    • RE: RAID1 Swap rada 10.06.2015 | 13:55
      Avatar gustopn   Návštevník

      ser na swap. daj to do stripe-setu ako RAID0 alebo ako JBOD, teda len zapises do fstabu obe swap particie a hotovo. ak tam vznikne strata dat, no tak vznikne, a co? ked sa prekoci bit, ani ECC RAM ti nepomoze, pocitac padne.

      • RE: RAID1 Swap rada 10.06.2015 | 16:15
        Avatar samalama   Návštevník

        "... ak tam vznikne strata dat, no tak vznikne..."

        ... poskodeny fs? strata dat? pripadne kernel panic? chytrak...