Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS

Sekcia: Konfigurácia 08.07.2015 | 14:54
Avatar user42050   Návštevník

Ahoj, mám takú otázku k nadchádzajúcim udalostiam, čoskoro sa chystá vydanie Windows 10 a mňa by zaujímalo ako by to fungovalo na PC s dvoma OS a to : Win 10 a Ubuntu (14.04LTS), či by sa proste nebili, neviem ako na takéto veci bude reagovať nový Windows. Pýtam sa aj z toho dôvodu, pretože neviem či nainštalovať Ubuntu teraz (ešte keď mám na PC Win 7) alebo počkať až kým nevydajú Win 10 a až potom to urobiť. Ja sám mám ešte notebook [taký ten krpatý VAIO( model : PCG-21313M)], ktorý som ale dlho nepoužíval z dôvodu malej RAM pamäte (1GB), keďže po čase začal byť dosť spomalený a aj tak som si kúpil PC, a tak som ho už nepotreboval a mal ho iba dlhý čas odložený, no ale v poslednej dobe mi jeden kamarát ukazoval a hovoril výhody Linuxu atp. (čím naznačujem, že som nováčik), a tak som sa rozhodol, že ho vyskúšam, na nb som si nainštaloval 32-bitovú verziu Ubuntu 14.04 LTS a celkom sa mi to zapáčilo, nb je o niečo rýchlejší ( i keď netvrdím, že občas sa nezasekne, raz za čas sa to stane ak mu dám veľa roboty naraz) a páči sa mi aj možnosť používať až 4 pracovné plochy ale hlavne je to o dosť rýchlejšie ako s Windows čo tam bol... no ale k hlavnému problému, mal by som záujem si Ubuntu nainštalovať aj na PC s tým aby som mal aj Ubuntu aj Windows [hlavne kvôli MS Office ( Ubuntu používa LibreOffice, ktorý mne až tak nevyhovuje)], ale neviem čo spraviť, na nb pri rozdeľovaní internej pamäte medzi Win a Ubuntu vypisovalo, že to prepíše disky a je to nevratná zmena, ale bolo mi to akosi jedno, keďže v tom počítači nebolo nič dôležité a riskol som to a všetko dopadlo dobre. Iné je to ale pri PC, kde mi to až tak jedno nie je a navyše (mám dva disky po 500GB ), kde na každom disku je nejaká časť z mojich súborov, a tak neviem či ak sa budú rozdeľovať, nenastane nejaký problém. A aj to by ma ešte zaujímalo, či mám ešte vyčkať alebo to urobiť radšej teraz, skôr, ako vyjde Windows 10. 

Vopred ďakujem za odpovede :)

    • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 08.07.2015 | 15:06
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      No tak po porade. Neviem ci je dobre ist robit upgrade zo sedmicky na desinu (skor stiahnut .iso a reinstalovat). Dalej, je dobre instalovat najskor win a nechat pri rozdelovani diskov miesto aj pre linux a tam potom nainstalovat linux sposobom:

      30GB pre /

      cca 4GB pre swap

      a ostatok volneho miesta pre /home

      Ploch sa v linuxe da dat aj 10. Vo win10 to bude mozne tiez. Skus aj ine distribucie, nielen Ubuntu. Mozno ti padnu viac. LibreOffice je predinstalovany vo viacerych distribuciach co neznamena ze nemozes pouzit aj iny (napr. wps office je podobny win office) alebo mozes instalovat aj Microsoft Office ale pokial robis nejake velke haky-baky v office od MS tak rataj s nejakymi obmadzeniami. Pokial si si neni isty instalaciou tak skus vyhladat pomoc u niekoho kto ti pomoze s instalaciou alebo napis od kial si a mozno sa niekto najde.

      • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 08.07.2015 | 15:50
        Avatar user42050   Návštevník

        Tak Windows má na upgrade automatiku, tak som dúfal, že by to mohlo ísť pomocou toho...Mám 15, takže to s tou pomocou by prišlo do úvahy jedine cez internet, ale inak mi radíte, teda radšej počkať a nemontovať sa do toho, kým nemám znalosti a nie som si istý, že niečo nepokazím ? Pretože, ako chápem čo spraviť, ide o to, že neviem presne ako, a ešte k tým MS Office atp. mám Office 2013 na 4 roky, takže nemám v úmysle zatiaľ prechádzať na iné programy, popravde som prešiel z nich na MS, kvôli tomu, že sa mi v ňom najlepšie robí ... ale aj tak ďakujem.  + Linux som chcel aj kvôli nejakými predchádzajúcimi znalosťami s Raspberry Pi na ktorom mám Debian, no priklonil som sa k Ubuntu, páči sa mi najviac, a teda aby som si občas mohol niečo skúsiť s programovaním v ňom a ovládaním príkazového riadku.

        • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 08.07.2015 | 15:55
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          No nebude to take lahke jak to opisuje MS. Urcite zo 7 na 10 budu problemy. To ze ti skola zabezpecila Office na 4 roky tak to je hlupost. Budes ho mat nastalo - pokial si ho nedas odinstalovat ;)

          Ako som spominal, mozes si spravit particiu na ktorej budes mat linux a tym padom dualboot s win. Alebo si sprav testovaci stroj z toho Vajca a daj si tam neaky win + linux a testuj. Potom si to daj na hlavny stroj ked budes vedet ako a co. My ti tu poradime s instalaciou.

      • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 24.07.2015 | 13:46
        Avatar SVKroderik - neprihlásený   Návštevník

        <style>p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }</style>

        Kriste prečo by mal oddelovať / a /home na čo je to dobré najme ak je nováčik a nevie kolko bude mať programov alebo dokumentov a tak to bude neprehľadné (s / a swap sa s tým nemusí nažahovať), nech si proste s ponuky vyberie možnosť nainštalovať vedľa Windows a inštalátor sa už o všetko postará a nemusí šachovať s partíciamy… a o dáta nepríde a bude to fičať..

        • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 24.07.2015 | 14:20
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          To je riesenie ala blbec. Ked to oddelis mas v tom poriadok a "bezpecie". A navyse ked sa to nauci teraz tak mu to neuskodi. Novacikovia by mali pochopit ze nie vsetko je C:\ a D:\

          • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 24.07.2015 | 16:33
            Avatar SVKroderik - neprihlásený   Návštevník
            <style>p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }</style>

            Aký poriadok a bezpečie ? to že mam na disku 300 Patrícii a že mam pevne nastavenú kapacitu na programy a dokumenty zvlášť tomu hokeju hovoríš poriadok ? Si predstav že zaplníš kapacitu aplikácii ale na dokumentoch máš ešte 40 miesta a teraz čo nainštaluješ riť alebo opačne, to len vy puberťáci sa machrujete ako zo všetkým robíte zložito a pritom to len robíte na hovno lebo jednoduchšie je lepšie...


            • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 24.07.2015 | 20:21
              Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

              @ SVKroderik – neprihlásený

              Si predstav že zaplníš kapacitu aplikácii ale na dokumentoch máš ešte 40 miesta a teraz čo nainštaluješ riť alebo opačne, to len vy puberťáci sa machrujete ako zo všetkým robíte zložito a pritom to len robíte na hovno lebo jednoduchšie je lepšie...

              Ak pri inštalácii systému pridelím na / (root) 25 – 30 GB miesta, tak je priam nemožné, aby som systémový oddiel zaplnil. Samotný systém už s množstvom nainštalovaných programov zaberie cca 5 GB. Nemyslím si, že ak niekto navrhuje rozdeliť disk manuálne na / (root), /home a swap, tak sa predvádza alebo machruje. Je to to isté, ako by si inštaloval Windows a nevytvoril by si oddiel na dáta – čiže všetko by si ukladal na systémový oddiel, čo je dosť riskantné. To isté platí aj pri Linuxe. Ak by sme Linux porovnali s Win, tak linuxový /root je ekvivalent oddielu C a /home dátovému oddielu D vo Win. Treba si ešte uvedomiť, že nie vždy je možné vybrať automatickú inštaláciu a tak vyznať sa v inštalátore pri manuálnej inštalácii je len výhoda. Vždy hovorím: Tak ako sme sa všetci poctivo učili pracovať s Windows, je potrebné naučiť sa pracovať aj s Linuxom. Bez učenia sa a čítania to nejde. :)

        • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 24.07.2015 | 19:19
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Sorry, ale keď nemáš prehľad nemal by si tu výriť vodu. Mať oddelené /home má len výhody, hocikedy preinštaluješ systém a všetky užívateľské dáta ti ostanú, nepoznám jedinú nevýhodu. Veľkosť partícií? Tá sa dá hocikedy upraviť, ale keď si dáš 20GB na systém a ostatné na /home tak to nikdy meniť aj tak nebudeš.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 08.07.2015 | 15:26
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Ahoj Patrik a vitaj na fóre :)

      na nb som si nainštaloval 32-bitovú verziu Ubuntu 14.04 LTS

      Na 1GB to nie je navhodneší výber, lebo Ubuntu má náročnejšie grafické prostredie. Skús trebárs Linux Mint Xfce, Manjaro Xfce, Xubuntu, Lubuntu, AntiX - teda niečo s ľahším prostredím, bude to chodiť rýchlejšie.

      ako písal Andrej, najprv Win a potom Linux. Linux Win spozná a nechá (ak chceš) Win sa nič nepýta a Linux odstráni.  

      Nezabudni na zálohu dát pred inštaláciou

      • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 08.07.2015 | 15:56
        Avatar user42050   Návštevník

        No, notebook bol skôr akýsi pokusný králik, iba aby som si ukázal ako by inštalácia prebiehala, ale ďakujem a ak to budem robiť tak určite zálohujem.

      • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 24.07.2015 | 21:08
        Avatar www   Používateľ

        Tiež si myslím, že by mal kvôli kapacite RAM-ky zvoliť inú distribúciu. Osobne by som šiel do Linux Mint Mate 17 (alebo Xfce), prípadne Xubuntu. Najskôr by bolo dobré vyskúšať z live DVD/USB.

    • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 02.08.2015 | 16:14
      Avatar mt Arch Linux  Používateľ

      Pokial mas iba 1GB ramky, odporucam skor skusit MATE verziu Linuxu Mint, ktora bezi omnoho lepsie (tiez mam doma netbook).

    • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 01.09.2015 | 13:21
      Avatar Tux   Návštevník

      Ahoj, do toho starého notebooku 1GB RAM si daj Linux Mint 17.2 Rafaela (Xfce alebo Mate) a budeš spokojný. Ten platený windows(xp,7,8,10 ???)a ms office, čo tam máš nainštalovaný, už potom nebudeš potrebovať a kľudne ho vymaž... Ušetríš si do budúcnosti náklady na licencie, antimalware ochranu a kopec času a nervov...

      • RE: Windows 10 a Ubuntu 14.04 LTS 01.09.2015 | 17:24
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Na 1GB lepšie Xfce, MATE bude trocha dýchavyčný.