Win/Fedora

Sekcia: Hardware a Drivery 06.12.2015 | 18:02
Avatar tomas273   Používateľ

zdravim vsetkych.. Mam problem aj ked teraz s win 7, ale mozno to suvisi s nedoriesenou fedorou..
Mal som dualboot..windows 7 a Fedora, myslim 23.. Vzdy ked som po pouzivani linuxu zapinal windows tak mi robil problem. Nefungoval mi touchpad a pri pisani mi kazdy znak zadalo 2x..aj medzeru, vsetko z klavesnice..pri klikani misou mi vybralo tu polozku na ktoru som klikol, plus vsetky nad nou..ak som klikol na ploche tak vybranu + vsetky nad nou a vlavo.. po preinstalovani ovladacou vo windovse sa to vratilo do normalu ale po spusteni linuxu sa to opakovalo..toto iste mi robi aj pri ubuntu aj pri mint..bez rozdielu na to ci som to instaloval alebo spustal z CD pripadne USB..kedze je tesne pred skuskovim a windows potrebujem koli excelu tak som proste po dlhom trapeni formatoval cely disk nainstaloval windows, ale problem neprestal..uz ani nepomaha preinstalovanie ovladacou..teda momentalne mam nainstalovany iba win7..

Linux mam rad, po skuskach si ho dam ako primarny OS, ale teraz je to velky problem koli skuskam a semestralkam ktore musim robit vo windowse.. Pri kazdej distribucii mi ide vsetko ok, problem robi iba Win7..teda samozrejme sa stretavam s problemami aj pri linuxe(wifi a podobne..), ale vdaka podobnym foram ako je toto vsetko rychlo vyriesim bez toho aby som to musel niekam pisat..Za Pomoc dakujem
Moze byt ten problem v tom ze som disk len formatoval ? Treba urobit aj ine veci ak chcem odinstalovat linux? 

Acer aspire E15, 8GB Ram, Nvidia Geforce 820M 2GB, intel core i3

    • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 18:31
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

      Priznám sa, neviem presne, akú radu očakávaš. Samotný dualboot (Win + Linux) nemá žiadny vplyv na používanie jedného alebo druhého systému. Ak používam Ubuntu, Windows je vypnutý a opačne. Problémy môže spôsobovať v dualboote novší bios s UEFI ak nie je vypnutý rýchly štart, čím by sa Win len uspával a riadne nevypol.

      To čo opisuješ nemá s dualbootom nič spoločné. Linux neovplyvňuje fungovanie Windowsu, ani ho nespomaľuje a neovplyvňuje ani fungovanie HW pod Win.

      Moze byt ten problem v tom ze som disk len formatoval ? Treba urobit aj ine veci ak chcem odinstalovať linux?

      Formátovaním disku sa Linux odstránil úplne, Linux sa dá odstrániť aj cez Windows, ak sa v správcovi diskových oddielov zmažú linuxové oddiely. Po obnovení Win-zavádzača potom Windows normálne funguje ďalej. Ak máš teda problémy s fungovaním Win, bude to len a len problém Win, HW komponentov a ovládačov. Prípadne vyskúšaj Win8/10, ktoré si už dokážu počas inštalácie vyhľadať a stiahnuť všetky potrebné ovládače.

      • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 18:49
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Práveže starší UEFI BIOS, nie novší. V tomto prípade sa môže jednať o zlé iniciovanie HW ktoré môže byť opravené v novšej verzii UEFI BIOSu. Tomu naznačuje aj potreba inštalácie "ovládačov" na generický hardware (touchpad, klávesnica, myš) v OS ktorý má aj ovládač na monitor.

      • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 18:50
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Pravdu povediac, túto teóriu som mal aj ja, že pri dualboote sa windows s linuxom neovplyvňujú. V praxi sa však ukazuje, že to nie je celkom pravda. Ja mám problém s tým, že ak vo win7 nastavím správny čas, tak v linuxe je posunutý o 2 hodiny a po krátkom čase (cca minuta) sa to samo opraví. Potom keď znova nabútujem win7, tak znova vo windows ukazuje o 2 hodiny menej. Toto mám overené veľa krát. Proste po oprave času vo win7 tento ukazuje správne do času, než nabútujem linux a potom znova win7. Čiže nejakým záhadným spôsobom sa vzájomne ovplyvňujú. Dnes to riešim tak, že čas vo windows proste ignorujem keďže ho používam iba sporadicky.

        • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 19:37
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Ale, prosím Ťa. Linux obvykle uchováva čas v HW v zóne UTC, a windows zas v lokálnom časovom pásme. To potom robí odchýľky jednu až dve hodiny pre stredoeurópsky čas, podľa toho či je letný alebo zimný. Prestaví sa to samé keď sa nakopne synchronizácia času cez internet. A zrovna toto asi nebude samé klikať myškou alebo klábosničkou.

          Ak máš dual boot s OS ktorý nevie nastaviť každému užívateľovi vlastnú časovú zónu, tak môžeš v Linuxe ohľaduplne nastaviť aby ukladal čas v HW v lokálnom časovom pásme.

          • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 19:45
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Vo windowse som skúšal nastaviť synchronizáciu cez internet, avšak to nepomohlo. Správalo sa to rovnako, či už bola alebo nebola zapnutá synchronizácia. Zrejme to nefunguje tak, ako by malo.

            • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 20:06
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Ǎno. Pochopiteľne to nefunguje tak, ako by si to rozumný človek predstavoval. Funguje to tak, ako to bolo navrhnuté kôli zlému návrhu Windows. Tvoj problém je v tom, že máš na dual boote nastavené aby sa do jedných HW hodiniek nastavil čas v rôznych časových zónach. A to sa tam nezmestí. Ale akosi nevidím súvis s pôvodnou témou.

    • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 19:14
      Avatar tomas273   Používateľ

      vidim teda asi problem s biosom, ale skusim este win  8 a 10 to je jednoduchsie riesenie ako bios.. Pisal som sem lebo som nevedel ci to moze robit aj linux, alebo ci to ma nejake suvislosti..dakujem za info urcite pomohlo

    • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 19:23
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ
      Ja mám problém s tým, že ak vo win7 nastavím správny čas, tak v linuxe je posunutý o 2 hodiny a po krátkom čase (cca minuta) sa to samo opraví.

      O takomto probléme som raz niekde čítal a ak si dobre pamätám, tak problém bol v tom, že nebol zosynchronizovaný čas v Biose. Alebo ak je vo Win nastavené zobrazovanie času inak ako v Linuxe (hlavne voľba UTC robí problémy) a najčastejšie sa tento problém objavoval v KDE. Osobne som sa s týmto nestretol.

      Zakladateľ témy však teraz nemá dualboot, čiže jeho popisované problémy s Linuxom nesúvisia.

      • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 19:27
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        To malo byť na margo toho, že sa môžu linux s windows ovplyvňovať.

    • RE: Win/Fedora 06.12.2015 | 21:28
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Aby som pravdu povedal, Win už pár rokov nemám v dual boote, ale čo viem že Win klame pri vypnutí a nevypne sa, ale uspí. To robieva problémy. Je to ich fake technika o rýchlom štarte.

      Či to s tým súvisí netuším.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Win/Fedora 07.12.2015 | 20:39
      Avatar tomas273   Používateľ

      Takze win 8 aj 10 funguje vpohode..uz aj s linuxom ako doalboot..problem je len pri win 7.(nieco sa nepaci biosu, asi) dik za pomoc