Aké nové distro

Sekcia: Ostatné 19.12.2015 | 13:23
Filip359   Návštevník

Ahoj,

Potreboval by som poradiť ohľadom zmeny OS. Už dlho používam Ubuntu a som celkom spokojný ale rád by som prešiel na niečo iné. Jednak Unity mi už veľmi nevyhovuje a chcel by som niečo rýchlejšie do notebooku kde by možno aj batéria vydržala dlhšie. Rozmýšľam hlavne nad Linux Mint alebo Manjaro xfce. Niesom žiadna skilla s linuxom proste som len používateľ, terminál používam len na inštaláciu niečoho prípadne pozretie si nejakých informácií o PC, vyťaženosť ram a pod. Chcem niečo čo keď si nainštalujem a poriadne sa s tým pohrám ponastavijem tak bude fungovať. Na manjaro ma najviac zaujalo že je to rolling release a že nemusím stále preinštalovávať OS.

    • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 13:47
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Rolling release distro neznamená že ho nemusíš preinštalovávať. Rolling release znamená že nemá "zmrazené verzie" programov. Ani distribúcie ktoré majú zmrazené verzie programov nemusíš preinštalovávať ak v sebe majú možnosť upgrade distribúcie. Táto možnosť je aj v Ubuntu. Doteraz mi žije jedna inštancia na ktorej som to testoval. Začalo to 2008.04, upgrade na 2010.04 a potom každého pol roka upgrade na každú vyššiu verziu. Nezaznamenal som vážnejšie problémy. Jediné problémy boli keď bol ten upgrade na ešte nezverejnenú testovaciu verziu distribúcie, ale to je pochopiteľné. Ajtak to bolo do dvoch pracovných dní fixnuté.

      Ak Ti Ubuntu vyhovuje, tak ho používaj. Ak Ti nevyhovuje Unity, tak si to jednoducho prepni na mate-desktop, xubuntu-desktop, ubuntu-gnome-desktop, ubuntu-desktop-mir, lubuntu-desktop, kubuntu-desktop, edubuntu-desktop alebo mythbuntu-desktop. Pôvodný metabalík ubuntu-desktop môžeš potom odinštalovať, samé ti to ponúkne aj odinštalovanie nepotrebných balíkov. Alebo si môžeš vyskladať desktop podľa bedňových návodov na minimalizmus.

      A ak chceš vyskúšať inú distribúciu, tak ju vyskúšaj. Kľudne si sprav si dual boot alebo trial boot a vyber čo bude pre teba najsympatickejšie, najrýchlejšie ...

      • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 14:15
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Tu by som si dovolil polemizovať, pretože používam Manjaro a systémom neustálych aktualizácií mám stále najnovší stav všetkých programov a jadra, takže ak sa mi nerozbije, nemám dôvod ho preinštalovať. Druhou stránkou mince je to, že tým, ako stále dochádza k zmenám, sa čas od času niečo nepodarí. Čiže to nie je až také stabilné. Za cca rok a pol som musel už trikrát opravovať chyby pri aktualizácii. Našťastie má Manjaro s XFCE zadefinovaný skript fixit, ktorý všetky príkazy v termináli dávkovo vykoná a aktualizáciu opraví.

        • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 14:23
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          No, vidíš. Ja som to za 5 rokov tej inkarnácie Ubuntu nemusel opravovať ani raz. Je to len o preferenciách. Iné to bolo pri Gentoo, ak som 1/4 roka nedal upgrade. To bolo srandy, ...

          • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 16:25
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Toto ma zaujíma, čo konkrétne robilo to Gentoo, ak sa dlho nedal upgrade? Koketujem totiž s myšlienkou, že by som Gentoo skúsil.

            • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:02
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Skús, nainśtaluj, rozbehaj, dolaď a nehaj tak na rok. Potom sa k tomu vráť aby si vedel ako sa rieši tento typ problémov.

              • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:23
                Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                Toto je na dlhé lakte, bol by som radšej, keby si mi priamo povedal, s akými problémami si sa stretol a nechodil okolo horúcej kaše, možno mi to ušetrí spústu času.

                • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:39
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Na výzvu "do pondelka mi dodajte zoznam chýb na produkcii vrátane potencionálnych, aj s riešeniami" nereagujem ani keď ma k zadávateľovi viaže zmluva. Nikdy nevieš či bude ten zoznam použitý konkurenciou ako argument nevhodnosti riešenia, alebo či bude mať za následok jednoducho ukončenie zmluvného pomeru a tým pádom výplaty.

                  Ak chceš, tak to skús. Prvotná insťalácia Gentoo sa robí v chroote, z pôvodnej distribúcie. Takže sa nefunkčnosti počítača nemáš prečo báť.

                  A ak chceš ušetriť "spústu času", tak na Gentoo zabudni. Už len čas inštalácie jednotlivých balíkov je vyše sto krát pomalší.

                  • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:58
                    Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                    Ja som rozhodne po tebe nechcel aby si sem dal zoznam problémov s ich riešeniami. Stačilo povedať to, čo z teba nakoniec nevdojak vyliezlo a síce, že to strašne dlho trvalo, kým sa všetky aktualizované programy prekompilovali. A s tým ušetrením času som myslel to, že sa do toho ani nepustím ak s tým majú byť nejaké ťažkosti. No vidíš aký si šikulka.

                    • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 11:31
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      Dependency hell. Ten je problémom vo všetkých distribúciách, a vyskytuje sa v dvoch prípadoch. Ak dlho nedáš aktualizácie, a ak násilím osekáš inštalované alikácie (uzamkneš verzie, zamaskuješ novšie verzie alebo vyhodíš niečo z metabalíku). Tento problém nie je viazaný na distribúciu alebo OS.

                      Problém s zdieľanými knižnicami, ten bol v Gentoo vyriešený už dávno. Nevyhodí ti to knižnicu ak ju ešte nejaký program používa. Ak zbehneš na tie programy čo závisia na nahradených knižniciach update a knižnice sa prestanú používať, tak sa samé vyhodia ako nepotrebné.

                      S obidvomi problémami som si za tých 10 rokov s Gentoo užil svoje. Ten druhý je, ako som už spomínal mimo.

                      • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 13:07
                        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                        OK. Dík za odpoveď.

      • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 21:17
        Avatar Naaaaaah   Návštevník

        Link na tie bednove navody pls?

        • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 21:32
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Linky má v odpovedi 18:17

        • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 22:00
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Diely: 1 2 3 4 5

          Mám rozpísaný aj šiesty, vlastne ultimátny postup, no je naviazaný na dokončenie LegacyIcy-antiX, čo už vlastne linkoval vxmery.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 13:55
      Avatar fela   Návštevník

      Ja by som sa prihovoril za Antix. Je to distro postavené na debiane, a teda nie je problém s balíkmi... a je skutočne ľahké...

      • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 18:17
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Heya, welcome to the club. Ja tiež používam antiX, no mám k nemu spravené vychytávky a ako WM mám IceWM. Projekt mám na GitHube, momentálne tam robím dosť zmien, pretože som to vyvíjal na desktope a netbooku a vďaka rozličnému HW, sú všade rozdielne preferencie. Snažím sa to celé zjednotiť a spraviť k tomu vychytanú dokumentáciu.

        Momentálne sa to dá použiť, ale odporúčam počkať na finálnu verziu, ktorá bude hotová za pár dní.

        Nájdeš ma na IRC Freenode kanál #KERNEL_ULTRAS, alebo na Jabbery linuxos.sk@conf.netlab.cz, ak si chceš pokecať.

        GL.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 13:22
          Avatar fela   Návštevník

          IceWM je super, hlavne 'winoptions' je úžasne jednoduché a priamočiare (lepšie ako nejaké wmctrl)...

          A keďže pri práci uprednostňujem klávesnicu (s výnimkou kdejakých cadov), nastavenia IceWM sú bohaté a jednoduché.

          Nepoužívam ani nejaké pozadie plochy či ikony či iné hračky, základ sú pracovné plochy s maximalizovanými (prípadne fullscreen) oknami, vzhľad Win3x, a (najmä) zatváranie tlačidlo na ľavej strane okna (kto si pamätá Win3x, tak doubleclick na neho robil zatvorenie, inak ponuka)... Dodnes nechápem, ako môže byť tak fatálne tlačidlo ako zavrieť v blízkosti iných....

          • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 17:00
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            IceWM je super, hlavne 'winoptions'

            YES

            A keďže pri práci uprednostňujem klávesnicu

            Rovnako

            Nepoužívam ani nejaké pozadie plochy či ikony či iné hračky

            Rovnako

            Plochy mám rozdelené na vývoj, terminál, konfiguráky a zábavu. Som rád že som našiel ďalšieho spokojného užívateľa.

            Osobne používam aktívne vyvíjajú verziu IceWM, zrovna pred štyrmi dňami vyšla nová verzia 1.3.12.

            Aktuálny screenshot s mojou vlastnou témou.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 21:04
              Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

              Chalani ako riešite rôzne výzory pri GTK2, GTK3 a KDE lebo toto ma doháňalo do šialenstva hlavne GTK3 bolo nehorázne. A aj toto bol jeden z dôvodov prečo som opustil WM (konkrétne OpenBox) a prestúpil na KDE. Zo začiatku som mal vlastný štýl nakoľko žiadny sa mi nepáčil a ktoré aj boli prijateľné tak boli len na GTK2 alebo GTK3 žiaden pre oba. Sám som nezvládal robiť štýl pre GTK3 lebo som to ešte riadne nepochopil kde čo treba urobiť. Zlaté GTK2, texťák jednoduchý na pochopenie a úpravu.

              • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 23:07
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Sú témy ktoré majú kompatibilitu GTK2/3, ale GTK3 fakt brojí proti upravovaniu a Gnome vývojári sú bez toho že by som ich chcel nejak chváliť fakt idioti.

                Bez hanbi sa chvália nekompatibiltou v desatinkových verziách, s tým že si budujú svoju značku. Pre GTK3 všetky témy umreli, ako písal Ignorantgur, nieje možné udržať tému kde sa API mení aj v desatinkových verziách. Je to typický príklad open source bez možnosti doň zasiahnuť.

                No a čo sa týka KDE, tak to nestojí ani za reč, nekompatibilita je ich hlavným heslom, padanie aplikácií, alebo celých Xiek som nikde inde nezažil. Amatéri, dilentantizmus atď.

                Momentálne je pre mňa najlepšou variantou GTK2 aplikácie s IceWM.

                Možno sa raz dožijeme, že nikto zdvihne hodenú rukavica a preportujú aplikácie do FLTK, alebo iného frameworku, kde si z nás vývojári nebudú robiť prdel.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 23:22
                  Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                  V KDE5 mi X-ka nepadajú a ani aplikácie, síce plasma občas spadne ale nezhodí aspoň nič. Ale popravde KDE je lepšie ako Gnome 3, to by som asi nerozchodil.

                  • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 23:43
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    Gnomáci kontra KDEčkári je na flame, pravda je taká, že GTK je rock stable a keď niečo menia tak je to stabilné hoci to smeruje do prdele. KDE sú dilentanti, ktorí nasadia novú verziu bez toho aby ju odskúšali ako to funguje u užívateľov.

                    GTK3 malo sľubný začiatok, ale skončilo u sebastredných vývojárov, nie nepodobných systemd. Ja som stred vesmíru a mám nekonečnú pravdu.

                    KDEčkári ako väčný dilentanti ktorí sa proste hrajú a stabilita je niekde na poslednom mieste, alebo tesne pred ním. O tomto môžeme dlho diskutovať, no mne už nič nespadlo roky.

                    Dokonca až to neodstránili by som ti nasimuloval situáciu ako do KDE už nikdy nenabootuješ a takéto chyby pokladám za zlý žart, napr, vypnutím pri štarte Xiek.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 23:14
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Inak QT5/KDE aby bola rovnaké s GTK riešim cez workaround

                export XDG_CURRENT_DESKTOP=gnome
                Ten si pichni niekde do štartu Xkiek.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Aké nové distro 25.12.2015 | 08:49
              Avatar fela   Návštevník

              Ja mám starú verziu 1.3.8, ale ja som taký užívateľ, že keď niečo nainštalujem a jak-tak vyladím, potom to už veľmi nemením... doteraz som ešte používal kernel 2.6.39...

              Môj aktuálny screenshot - screenshot menu - menu

              Je to upravená Win3.x téma, zatváracie tlačidlo vľavo, žiadne pozadie, v konzole font 'consolas', panel schovávaný, jednoduchšie už to asi nemôže ani byť...

    • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 14:01
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Obidve voľby sú dobré, ja na jednom počítači používam Manjaro s XFCE už cca 1,5 roka. Som s ním spokojný, občas sa stane, že pri aktualizácii dochádza k chybám a treba to opraviť. Len ako tak sledujem linuxové fóra, tak každá distribúcia si občas vyžaduje nejaký zásah, žiadna distribúcia nie je dokonalá. Na druhom počítači som testoval Manjaro s KDE, LXDE a Mate. Verzia s XFCE je zrejme na základe mojich skúseností a obľúbenosťou u užívateľov z nich najlepšia. Takisto linuxmint s Mate je fajn. Ak by som nepoužíval Manjaro, zvolil by som LM Mate na báze Debianu, čiže LMDE 2 Mate.

    • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 15:38
      Avatar Filip359   Návštevník

      Aha tak vďaka za objasnenie. Inak podľa vás čo je lepšie Manjaro založené na Archu alebo Mint založený na Ubuntu? O manjaro som čítal, že majú vlastné balíčky a tak sú otestované a stabilné, ale zároveň aj aktuálne.

      • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 16:14
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Tu bude najlepšie, ak si obidve distrá vyskúšaš a uvidíš sám. Obidve majú niečo do seba. LM na báze Debianu (LMDE 2) by som uprednostnil pred verziou na báze Ubuntu.

        • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 16:36
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Pridám sa k Livanovi, Linux Mint na báze Ubuntu (t.j. posledná verzia 17.3 pre Cinnamon a MATE a 17.2 pre Xfce a KDE) je pre BFU jedno z najvhodnejších distier ready out-of-box.

          Naviac kopu zaujímavých článkov a tutoriálov nájdeš v Českom akebo Slovenskom jazyku tutok.

          Čiže odskúšaj si Livká a uvidíš sám.

        • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:00
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Ubuntu je tiež na báze Debianu. Čo myslíš, v čom je rozdiel?

          • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:15
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Skúšal som obidve verzie LM, teda tú na báze ubuntu (LM 17.2) aj Debianu (LMDE 2) a tá debiania mi pripadala byť lepšie vyladená. Samozrejme teraz neviem ako je na tom LM17.3, tú verziu som neskúšal.

            • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:27
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Subjektívny dojem je neopísateľný argument. Ale vždy je lepší ako dojemný subjektivizmus.

              PS: Má už Mint možnosť upgrade? To je totižto vec, ktorá ho degraduje oproti zdroju z ktorého čerpal. Na svete sú ľudia čo nepotrebujú preinštalovávať počítač každých pár mesiacov.

              • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 17:46
                Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                Má už Mint možnosť upgrade? To je totižto vec, ktorá ho degraduje oproti zdroju z ktorého čerpal.

                To je tiež subjektívne. Sám vieš, že upgrade je možné ale veľakrát zhavaruje ako u ostatných *buntu distier. Prečo? to je otázka na Canonical.

                Na svete sú ľudia čo nepotrebujú preinštalovávať počítač každých pár mesiacov.

                Svätá pravda. Preto je fajn, že je na výber pre bfu, intermediate alebo experta.

                K Debian Teamu chovám úctu, avšak si nemyslím že je pre pre bfu vhodný.

                • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 16:27
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Ako som spomínal, tak s upgrade mám v posledných rokoch len pozitívne skúsenosti. Zopakujem ti ako som spomínal o upgrade 2008.04 až doteraz?

                  Možno je to tým, že neťahám do systému veci ktoré niesú v primárnych repozitároch, alebo robím upgrade štandardným spôsobom.

                • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 21:09
                  Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                  Nemyslím si že debian je len pre zdatnejších ja som v linuxe BFU a som spokojný užívateľ debianu (a to mám testing), jasné niekedy treba niečo rúčo nastaviť ale komunita je veľká a veľa vecí sa dá nastaviť. Upgrade mi fungovalo vždy vpoho aj na ubunte ale asi preto že som to robil vždy cez terminál a nikdy v klikátku a nemal som iné repozitáre ako oficiálne. Teraz v debiane mám aj iné repozitáre a upgrade mi funguje tiež (klop, klop na drevo)

    • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 18:32
      Avatar Brainwall Debian 9 Stretch KDE  Používateľ

      Ja osobne co uzivam linu uz asi 8 rokov som si tych distribucii presiel vela.

      Najviac co mne vyhovoalo bol Arch lenze stale som sa tam potykal s problemamy co sa tyka ovladacov na Nvidia a s hramy proste herny priemisel a hlavne teraz Steam nestiha s novinkami/zmenami Linuxu cize je pekne ze v Arch je secko nove ciste atd ale proste raz nejde tamta hra raz henta, potom nejde myska alebo ide ale nie korektne ako by mala a tak podobne

      Debian je super system stabilny jak sfina ale zase veeelmi ale veeelmi pozadu s softwerom. Inak odporucam pre pracu idealny OS.

      Fedora to je tiez na dlho napriklad posledna 23 tam je uz problem s Nvidia drivermi a tak samozrejme si to viem spravit ale ako uz ide cas a vek stupa hore mnie dole :D tak prichadza taka ta pohodlnost

      Zacinam prichadzat na chut celkovo Ubuntu tam naisntalujem ide to chcem napriklad SSR pridam PPA a ide to chcem OBS studio pridam ppa a ide v hore spominanchy distrach je furt daky problem tam nejde to vtom os nejde zase to

      Co sa tyka Enviroment tak ja som za Gnome jednoduche spolahlive, do nedavna to bolo KDE 4 tam uz slapalo secko co sa dalo a prislo KDE5 takze si zase asi 2 3 roky pockam nez vychitaju muchi a kedze ma to uz nebavi pokazde cakat tak sme zase spet u Gnome ... o Unity ja osobne ani pisat nejde a hlavne ten Compiz vrrrr hnus...

      Takze ak nieco hladas easy and ready tak s OS Ubuntu a s Enviroment Gnome or XFCE tot moj osobny nazor ono sa da pisat o to m dlho ale kto by to cital :D

      [diakritika off]
      Som príliš starý aby som bol dieťaťom, a mladý na to aby som bol mužom...
      • RE: Aké nové distro 19.12.2015 | 19:16
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        S týmto názorom sa dá všeobecne súhlasiť, až na to pokiaľ nechceš od svojho destopu niečo viac.

        Gnome3 je stable to je fajn. Čo nieje fajn, že pokiaľ si ho chceš upraviť, toš smola, pretože už začali robiť zmeny aj v destinkových verziách, to je neprípustné a vývojári customizácií GTK3 to proste zabalili. Vyjadrenia Gnomakov sú v štýle že budujú značku kde bude všetko rovnaké, žiadny užívateľ si nič nedokáže kustomizovať a keď to predsa spraví, tak v najbližšej aktualízácií to fungovať nebude. Odporúčam si pozrieť blog IgnorantGuru, ktorý vyvíja aplíkacie pre GTK a jeho sklamanie, keď dokonca chcel programovanie zabaliť, samozrejme systemd tomu pridal esenciu. Zhodou okolností patrí medzi mojich najobľúbenjších vývojárov open source a každý mu písal nejaký povzbudzujúci odkaz aby to rozchodil. Všetko čo napísal, tak pod sa podpisujem aj ja, hovorí mi z duše. Gnome3 najnovšie začalo prebíjať nastavenie titebaru, nechutný hack kde si ho emmbedujú priamo do okna, nemám chuť to riešiť, páč to určite b najbližšom update aj tak rozbijú. Toto je typický príklad open source a nemožnosť doň zasiahnuť.

        Gnome2 sa stále udržuje a API sa už nikdy meniť nebude, takže používaním GTK2+ aplikácií sa dá zaistiť stabilita na roky.

        Ubuntu super, väčšina vecí vychytaná, prechody na novšie verzie nemajú problém, pokiaľ sa počká aspoŇ mesiac po výjdení novej verzie na opravy skriptu. Spravidla alfa, beta chodí dobre a v deň vydania stable niečo pokozia, this is never ending story.

        Pre mňa Ubuntu umrelo vydaním 15.04 kde nasadili systemd, neexistuje žiadna voľba pre zmenu initu, ale komu to nevadí, tak viac menej bude spokojný.

        KDE, to je hračka, kde si vývojari z užívateľov robia doslova prdel, v momente keď sa niečo stabilizuje, tak výde nová nekompatibilná verzia.

        Pre mňa v momentálnej situácií najlepšie vychádza spojenie GTK2+ aplikácií s IceWM.

        IceWM, roky pridáva len opravy a sem tam nejakú fjučúru na požiadanie, ostatné ostáva ako bolo.

        Vývoj aplikácií dnes veľmi rýchlo napreduje a API niektorých projektov sa tak rýchlo mení, že je fakt problém napísať skript, alebo aplikáciu čo bude fungovať dlhšie ako pár mesiacov. Dokonca aj môj obľúbený Blender takto funguje, ale tu hádam toto správanie zastaví obrovská komunita užívateľov, ktorý sú profesionály, čo asi nebude platiť u ostatných projektov.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 15:22
      Avatar Libre-Linux   Návštevník

      Skús Trisquel https://trisquel.info/

    • RE: Aké nové distro 20.12.2015 | 20:31
      Avatar MARTIN Linux Mint 17.3 KDE  Používateľ

      Skúšať sa dá všeličo. Spomínaš Gentoo. Na tom je postavený Sabayon. Mal som ho chvíľu, ale môžem zodpovedne povedať, že nič bezproblémovejšie som na PC nemal. Jediná vec mi vadila. Aktualizácie prichádzali tak každý druhý týždeň a trvalo to nekonečnú dobu kým sa to zaktualizovalo. Vraj to je v poriadku, lebo gentoo...neviem, nevyznám sa. https://www.sabayon.org/

      • RE: Aké nové distro 21.12.2015 | 21:16
        Avatar menom   Používateľ

        Sabayon ako Live system fakt bezproblemovy, jen spustit a jjít. Ale po instalacii na hdd potvrdzovat tie licencie - to je jaky vopruz... blee

    • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 16:39
      Avatar Kowenn   Návštevník

      Aké by ste mi poradili distro ak chcem hlavne stabylitu a nenáročné ale penké upravyteľné prostredie? Skúšal som uť mint ale aj xubuntu ale všade som mal problémi so screen tearing všetko sa sekalo :(. Je mi to jedno aké distro hlavne nech ide a prostredie sa dá upraviť, fonty aké chcem, peknú tému, okná. Chcem ho na notebeek tak nech je čo najmenej náročné. Mám intel i3 s intel hd5500.

      • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 20:31
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Skús si prepnúť youtube na HTML5, a potom povedz kde ešte sa prejavovalo sekanie.

    • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 20:57
      Avatar Kowenn   Návštevník

      No tak youtube už beží fajn ale mám dosť veľký problém aj celkovo v prostredí. Pri posúvaní okien alebo aj pri scrollovaní.

      • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 21:26
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Toto mi pripadá, že máš problém s ovladačmi. Na tej tvojej mašine by to malo fungovať bez problémov. Mne doma na oveľa slabšom procesore a menšou ramkou všechno fachčí bez zásekov.

        • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 21:53
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          To by sa mu neprestalo sekať youtube po odstavení flashu aspoň na tej strínke. Otázkou je,čo robí keď mu to seká. Možno je to len prepojením VGA (D-SUB) na Full HD monitor.

          • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 22:19
            Avatar Kowenn   Návštevník

            Mám notebook. Aj som nainstaloval na hd5500 cez intel graphic installer ovladac najnovsi na xubuntu a nic. Potom som nasiel na nete ze mam nainstalovat Compton. Spravil som to podla navodu a ide to bez tearingu uz. Ale nvm mint sa mi zdal asi lepší. Rozhodujem sa terat hlavne podľa náročnosti prostredia a batérie. Je lepšie Cinnamon alebo xfce? Čo je aj dobre upravytelne? Hlavne aby mi išiel notebook čo najrýchlejšie a nesekal sa.

            • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 22:31
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Skúsil si to bez flashu a inštalácie iných ovládačov? Momentálne sa mi tu váľa i5 s inteláckou kartou, a východzí ovládač tvrdí že pozná aj tvoju gtafickú kartu "intel: Driver for Intel(R) HD Graphics: 2000-6000". A skús povedať, kedy sa prejavuje to sekanie obrazu. Obyčajný pohyb okna, to by si v dnešnej dobe musel jazdiť myšou cez 10Km/h oproti podložke.

              PS: ten Compton je kompozitor, stará sa o priesvitnosť okien. Chceš ich priesvitnejšie ako boli po inštalácii?

              • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 22:48
                Avatar Kowenn   Návštevník

                Jaj tak ono sa to prejavuje stále :D aj keď idem myšou pomaly je to ako keď v hre máte vypnutú vsync. Obraz sa mi rozsekáva.

                • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 23:17
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Opisuješ stav po nejakom nainštalovaní ovládačov a pridaní nepotrebného kompozítora do prostredia ktoré ten kompozítor nevyužije. Pritom opisuješ že seká aj keď prechádzaš myškou, ale neseká keď prehrávaš filmy z youtube.

                  Asi by bolo vhodné skúsiť to xubuntu alebo lubuntu z Live[DVD,USB]. A to bez šachovania s doinštalovávaním nepotrebného cukríkoidného nástroja.

                  Neprekvapilo by ma, keby si bez problémov prehral FullHD filmy priamo cez GPU.

                  • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 23:30
                    Avatar Kowenn   Návštevník

                    Ide oto, že ak použijem live usb xubuntu alebo linux mint s cinnamonom tak hneď stále mám tearing či vo videu alebo celkovo v prehliadači, pri posúvaní okien.

                  • RE: Aké nové distro 28.12.2015 | 23:33
                    Avatar Kowenn   Návštevník

                    https://www.youtube.com/watch?v=FNuotRFDH7c použil som návod a pomohlo to

                    • RE: Aké nové distro 29.12.2015 | 10:00
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      V tom video návode išlo o vypnutie jedného komopzítora a ručné zavedenie druhého kompozítora. Nejako mi nejde do hlavy prečo mal mať práve odľahčený XFCE zapnité 3D efekty pomocou kompozítora, a prečo ich má vyžadovať. Z môjho pohľadu by bolo efektívnejšie nezapínať ten eye candy 3D kompozítor.

    • RE: Aké nové distro 29.12.2015 | 16:38
      Avatar Lukas V...   Návštevník

      tak ma napada co tak skusit 4MLinux, pripadne Void sice su to 2 rozdielne distra ale su nove a maju co ponuknut co sa tyka Void tak je rolling nechcem sa vyjadrovat k distru ako takemu je fajn treba vyskusat maju ale ine veci ako klasicke distra napriklad Runit namiesto systemd tym sa odlisuje ad ARCHu a tiez vlastny xbpm management balickov k tomu 4MLinux mne to pripada celkom zaujimave ma to IceWM :D ja fandim stale este Lubuntu a Salixu ale u Salixu je to takto: ak nainstalujes 32bit verziu mas co mas ak nahodis 64bit tak s 32bit compat sa trap ak si slackwarista trochu si poradit najdes na nete mirrory pripadne cez nejaky tool ale no.... dalsie fajn distro je CRUX ale chyba mi tam aspon trochu inteligentnejsie rc skripty inac CRUX je uz iba 64bit a ma oficialne compat32 .... kedze som lenivy uz ostavam u Lubuntu