Šum v mikrofóne

Sekcia: Hardware a Drivery 19.01.2016 | 17:53
Avatar tomsk   Používateľ

Zdravím linuxáci,

už dlhšiu dobu uvažujem, že prejdem na linux, tak som si zatiaľ nainštaloval Ubuntu 14.04 LTS cez dual boot (moje skúsenosti s linuxom, boli zatial iba z VPS).

Vyzeralo, že všetko funguje ako má, až ked som nevyskúšal hovor cez skype alebo TeamSpeak, lebo mám strašne veľký statický šum v mikrofóne a neviem sa ho zbaviť. Skúšal som alsamixer aj PulseAudio, ale povedzme si na rovinu tieto programy skoro nič nedokážu, len upravit hlasitosť zvuku, jediné čo som docielil bolo stíšenie, ale to som bol potom tak po tichu, že ma nikto nepočul.

Trošku mi v nastaveniach audia chýbajú pokročilé nastavenia ako vo Windowse (bit rate, frekvencia, potlačenie šumu a pod).

Podotýkam, že na Windowse, žiadny šum nemám a to pri 48kHz, 100% hlasitosti + 20db boost a mám zapnuté potlačenie šumu. Vo Windowse, žiadny problém nemám, bez šumu, ale na linuxe akosi nikde neviem nájsť ako realtime-ovo potlačiť šum.

Headset: SteelSeries Siberia v2 Zvuková karta (integrovaná): Realtek® ALC892 CPU: Intel i5 4670 (píšem to sem, lebo niekde som zahliadol niečo s Intel HD Audio, akurát neviem čo to je)

Ak by mi niekto vedel, bol by som veľmi rád, lebo toto je jedna z vecí, ktorá ma brzdí k tomu aby som prešiel na Linux.

Ak by niekto vedel mi pomôcť, tak môžeme sa dohodnúť na TeamViewer session, ak by to pomohlo
Ak by trebalo dodatočný kontakt tak sa kľudne môžete ozvať aj na Skype: tomsk123



Ďakujem veľmi pekne

    • RE: Šum v mikrofóne 19.01.2016 | 19:33
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      ale povedzme si na rovinu tieto programy skoro nič nedokážu, len upravit hlasitosť zvuku

      Ale povedzme si na rovinu ako Skype a TeamSpeak sú otvorené. Ja komunikujem cez Linux roky a žiadny šum som nezaznamenal. Také Mumble je vždy pred TeamSpeak, čo sa aj kvality kodeko týka. Skype špehuje každý link ktorý cez neho pošleš a dokonca sa tam pokúša pripojiť pod tvojim prihlasovacími údajmi zo SKype. Čo tak Ekiga alebo X ďalších klientov.

      Prv keď som používal aj tieto špehovacie šmejďárny, tak som podoný problém nezaznamenal a skor som radil Windowsákom aki si vyľadiť zvuk.

      Možno máš kuriózny microfón (zvukovú kartu) ktorý Linuxu nesedí, ale ja osobne mám opačné skúsenosti že vo Win je proste s tým viac problémov.

      Čo sa týka cancelation echo, toto má TS aj SKype priamov vo svojich nastaveniach.

      Sorry za trochu nasranú reakciu, ale keď používaš tieto šmejďárny na čo ti je Linux?

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Šum v mikrofóne 20.01.2016 | 08:33
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Odpoved znie jednoducho: Lebo jeho kamosi na Dote alebo LOLku nevedia nic o Mumble laebo Ekige a Skype alebo TS su jedine bozske ;)

    • RE: Šum v mikrofóne 19.01.2016 | 19:44
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Ako znie ten statický šum? Je to klasická sínusovka (50Hz), alebo zosilnené echo?

      Zosilnenie 20dB .. otázka pre audiofilov je to e2 ≅ 7,4-násobok?

      Nechce sa mi skúšať aké mám ja zosilnenie, ale so slúchadlami z kauflandu za 3€ s mikrofónom je statický šum prakticky nulový (pár krát som ho používal ako mikrofón pre nahrávanie prednášajúceho v slušnej vzdialenosti bez reproduktorov).

      • RE: Šum v mikrofóne 19.01.2016 | 19:45
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Ehm asi to najdôležitejšie som zabudol, ak by to bolo len echo tak by malo pomôcť spustenie skype cez PULSE_PROP="filter.want=echo-cancel" skype