RSYNC

Sekcia: Konfigurácia 24.10.2005 | 23:55
Vendo   Návštevník
1.Chcem sa opytat ci je RSYNC vhodny na zalohovanie HDD na iny HDD nejako seriozne na parne a neparne dni a hlavne nech prepisuje len aktualizovane subory 2.Ak je na bod 1 kladna odpoved tak potom kde je nejaka dostupna a hlavne slovenska webka ako nakonfigurovat rsync. 3.Pripadne mi poradte nieco ine.
    • Re: RSYNC 24.10.2005 | 22:04
      peter golis   Návštevník
      1) rsync je vhodny na prenos udajov medzi systemami a prenasa iba zmeny v suboroch a ich atributoch. vedlajsim efektom je ze sa da pouzit aj na zalohovanie systemu. a navyse pri prenose po sieti moze pouzivat aj vrstvu SSL, takze prenos je chraneny proti odposluchu. 2) pouzitie rsync-u je dostatocne jednoduche 3) tar, (v)dump, ... zalezi od typu zalohovacich dat a ciela kam sa ma zalohovat (paska/dvd/hdd/...).
    • Re: RSYNC 24.10.2005 | 22:59
      Avatar Vendo Slackware  Používateľ
      Jedna sa o to ze mam systemovu particiu na /dev/hda1 dalej je datovy disk /dev/hdb1 ktory chcem zalohovat na suplik /dev/hdd1 tento suplik budem obmienat v pravidelnych intervaloch a chcel by som aby sa mi zalohovali data v parnych a v neparnych dnoch /v pripade havarie disku by bola max dva dni stara zaloha
      • Re: Re: RSYNC 24.10.2005 | 23:33
        pwtwr golis   Návštevník
        Zaujimava koncepcia. Ale toto vyzaduje restart kazdy (pracovny) den. A umiestnenie diskov znizuje vykon servra. Ak su v systeme pouzite dva disky, tak odporucam mat kazdy na inom kabli (napriklad hda a hdc). Pri kazdodennom vyberani diskov by som odporucil hotplug. Napriklad usb(2) puzdro na disk. Cena sa zdvihne o 1.5 az 2 tis. co je zanedbatelna polozka za systemovy uptime. Pokial sa ovsem nejedna o routrik s postou niekde na streche, vtedy je to vhodnejsie zalohovat data po sieti niekam domov po vnutornej sieti cez noc ;-) co sa tyka pouzitia prikazu rsync, tak manualova stranka je vcelku podrobna.: rsync source target rsync -e ssh -az source host:/path/target rsync -e ssh -az host:/path/source target co znamena ktory parameter, je tam vcelku dobre popisane. ale ak by sa malo zalohovat po sieti, tak jednoznacne pomocou ssh/ssl PS.: neverim, ze by to chodil niekto menit kazdy den, takze v pripade cierneho pondelka by sme mali data stare 3 dni (pi,so,ne). a ak sa vyskytne v pondelok alebo v piatok volny den, tak este dlhsie. preto je to lepsie zalohovat automaticky po vnutornej sieti.
        • Re: Re: Re: RSYNC 24.10.2005 | 23:40
          Avatar Vendo Slackware  Používateľ
          preco umiestnenie diskov znizuje ich vykon? /dev/hda1 master IDE0 - system /dev/hdb1 slave IDE0 - data /dev/dhc master IDE1 - cdrom /dev/hdd1 slave IDE1 - zalohovy disk /suplik/
          • Re: Re: Re: Re: RSYNC 24.10.2005 | 23:55
            peter golis   Návštevník
            hda a hdb su na jednom kabli ktory ma iba obmedzenu priepustnost. o co sa viacej pracuje s diskom hda, o to sa moze menej pracovat s diskom hdb. najme pri dosiahnuti maximalnej fyzickej priepustnosti. priklad zo zivota: mame trubku cez ktoru pretecie 10 litrov za minutu. ak do nej nalejeme 7 litrov piva za minutu, tak do nej nalejeme uz iba 3 litre vina. rozdelenie vysledneho postmixu nas v tomto pripade nezaujima. ale ak potrebujeme vyliat do jednej trubky 7 litrov piva, tak do druhej nalejeme viac ako tie tri litre vina. ovsem ak sa do tej druhej trubky neleje este nieco ine. napriklad fernet. hda - system - pivo, hdb - data - vino, hdd - zaloha - fernet. fernet si mozeme naliat do ploskacky (usb suflik) a preniest na miesto urcenia. ps.: mena potravin boli vybrane nahodne a nesluzia na propagaciu.