Router

Sekcia: Hardware a Drivery 04.08.2016 | 00:19
Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

Ahojte,

potreboval by som poradiť alebo nasmerovať ohľadom jednej veci. Ide mi o jednu vec potreboval by som svojim rodičom zohnať router alebo nejaký HW ale podmienka je aby tam mohli dať simku alebo priamo použiť usb adaptér čo majú teraz nakoľko majú mobilný net. Ide mi o to aby to nemuseli vkuse vkladať do usb portu, ale aby sa pripájali potom cez wifi.

A tu som začal rozmýšľať či by sa nedalo to zariadenie použiť už aj ako tlačový server a skenovací server keď už majú tú multifunkčnú tlačiareň. Došiel som k záveru, že na toto by mohla byť použitá buď malina alebo niečo na arch x86.

A tu by som potreboval poradiť ktorým smerom sa vybrať. Potrebujem niečo čo by bolo router, printserver a skenovanie v jednom.

S routerom by asi bol problém lebo taký čo by to zvládol by bol niekoľkonásobne drahší ako napr. malina.

Pri maline vidím problém s sd kartou či by to malo dostatočnú životnosť aby to bolo spoľahlivé. Výkonovo neviem ako je na tom.

A tretia možnosť niečo na x86 netuším čo by sa na to hodilo nakoľko hotové zariadenia ako Intel NUC sú aj drahé a výkonovo ako kanón na vrabce. Nejaká skladačka tá tiež vychádza cenovo niekde mimo nakoľko jediné použiteľné dosky s DC napájaním sú s intel procákom.

Ďakujem za akékoľvek posunutie

    • RE: Router 04.08.2016 | 07:17
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Čau

      Chýbajú ti tu tri dôležité informácie. A to cenový strop, či by rodičia zniesli mať niekde v "pracovni" zrazu o niekoľko krabičiek naviac, a aj či tá multifunkcia nemá náhodou WiFi modul.

      Námatkovo som sa pozeral na ceny. Router s portom na modem mobilného internetu stojí od 25E. Print server je od 40 (nepozeral som či vie zdieľať aj skener), čo je približne cena RasPI _bez_ krabičky a zdroja (s zdrojom a krabičkou to je o minimálne 25 viac). To sme už na počiatočnej cene medzi 65 až 90E za jednoúčelové hračky. Ale píšeš o rodičoch. Ako často z počítačov odpájajú ten usb modem a ako často skenujú a tlačia keď nie si u nich na návšteve? Teda, len že či to využijú alebo to máš ako logické puzzle. Aby to neskončilo ako niekoľko tabletov čo pokupovali moji mladší a naivnejší kolegovia. V šuflíku nech na to nepadá prach.

      • RE: Router 04.08.2016 | 09:11
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Ahoj,

        cena samozrejme čo najmenej platím to ja :-), ale nie myslel som tak do 150€.

        Zniesť by zniesli,m bude to vo vedľajšej miestnosti.

        Multifunkcia je stará a jednoduchá bez wifi.

        Aj ja som pozeral routre ale tie lacné sú nespoľahlivé alebo ak budem mať smolu tak nebude fungovať jestvujúci USB adaptér. S printserverom by nemal byť problém ale problémom je práve skener taj je vysoká pravdepodobnosť že nebude fungovať.

        Ide mi hlavne o pohodlie, oni by o tom ani nemali vedieť, zapnú počítač a sú na nete, potrebujú tlačiť alebo skenovať zapnú multifunkciu a vytlačia to čo potrebujú bez zbytočného zapojovania káblov. Nakoľko majú len notebook s debianom, predtým tam bol win7 ale po posledných updatoch naprosto nepoužiteľný.

        • RE: Router 04.08.2016 | 10:09
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Skús sa s rodičmi porozprávať čo na tom počítači robia. Napr. skenovanie fotiek urobených digitálnym foťákom aby ich poslali ďalej nie je dôvod na živenie skenera. A vytlačenie zopár fotiek za rok na tlačiarni vyjde drahšie ako keby si ich človek nehal vytlačiť cez internet a poslať poštou hoci aj rodičom. A na skypofón (videotelefóniou) nepotrebuješ počítač, na to stačí tablet alebo smartfón do ktorého tú dátovú SIMku vopcháš napriamo. Ak si skolektuješ požiadavky a vyhodíš nepotrebné veci, tak budeš mať podklady.

          To odpájanie káblov vo mne totižto evokuje pocit, že ten starý notebook chcú odkladať ako nástroj čo používajú rovnako často ako hrniec na zaváranie, len v inom ročnom období.

          • RE: Router 04.08.2016 | 11:11
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Čo robia na počítači mám predstavu. Moji rodičia sú so starej školy a nejaké nové technológie idú mimo nich, nejaký smartphone alebo tablet nehrozí. To že aspoň matka robí na počítači je úspech. Počítač používa podľa skoro každý deň, tlačiareň asi raz za týždeň a skener len občas, naskenovanie nejakých dokumentov. A teraz ma napadlo že by sa k tomu mohol pripojiť disk na zálohy.

            • RE: Router 04.08.2016 | 12:56
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Tak s diskom na zálohy sa ti zdvihnú náklady. A tam je už rozumné sa zamyslieť či nepoužiješ najlacnejšie PC s WiFi do ktorého to napcháš a spravíš z neho WiFi server s všetkými službami na ktoré sa bude ten notebook pripájať. Či už kancelárske PC, alebo MiniPC podobné NUC kde tá cena vychádza okolo 200 až 250. Lebo milión krabičiek s malým výkonom ktoré budú poprepájané káblami, ... S jednou krabičkou bude problém, a na diaľku s tým nič neurobíš okrem asistovaného vypnutia a zapnutia elektriky. Len odporúčam aby to nebolo niečo z druhej ruky keďže to bude bežať bez dozoru.

              teoreticky by si sa s týmito požiadavkami zmestil aj do 150E, ale pri zrecyklovanom počítači ktorý nevieš či nevyhorí plameňom.

              • RE: Router 04.08.2016 | 14:14
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Hej takto si to predstavujem jedno zariadenie do ktorého vy bolo napojený mobilný interne a všetky zariadenia. Otázka či by to zvládla malina alebo treba niečo silnejšie.

                • RE: Router 04.08.2016 | 16:09
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  podľa mna by to malina zvladla bezproblemov 

                  zdielanie netu z kabla na wifi pouzivam na maline a nema problem zaroven torrentovat a prehravat video zo sietoveho uloziska ci kopirovat subory vo vnutornej sieti

                  predpokladam ze printserver asi nie je vykonovo narocky kedze ho ma zabudovany moj 15 eurovy router z ciny

                  ALE problem pri maline vidim na opotrebeni pamatovej karty, mne sa suborovy system rozpadne tak po 8-10 mesiacoch denneho pouzivania (mam tam OSMC) - ked zacne blbnut zmazem kartu a obnovim ju zo zalohovaneho obrazu

                  mozno by sa to dalo obist nejakym read olny systemom a ukladanim dat len na externy/sietovy disk 

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: Router 04.08.2016 | 16:35
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    jj, kartu dať readonly a pripojiť HDD, tak som podobný HW používal, hoci priepustnosť dát cez USB bola niekde len na 5MB/s, tak mi to stačilo. Pokiaľ si chce človek pozrieť FullHD film, je to tak na hrane, je možné že to občasne sekne.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: Router 04.08.2016 | 16:59
                    Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                    Mám požičanú malinu 2 v.B, na nej raspbian Jessie a skúšal som KODI a zdalo sa mi to pomalé a to som skúšal prehrávanie len HD Ready nakoľko projektor mám tiež len HD ready, ale možná som to len zle nastavil.

                    Ale keby som to kupoval tak by som kúpil tretiu generáciu ktorá by mala byť výkonnejšia a s integrovanou WiFi.

                    Tak to skúsim spraviť na tej požičanej a testnem to ako sa to bude chovať, a je pravda že to mám na starej sd karte ktorá už nefungovala vo fotoaparáte takže pomalosť môže byť spôsobená aj kartou. Ale na testovanie to bolo dobré :-).

                    • RE: Router 05.08.2016 | 13:36
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      pomale ?? akože video išlo pomalšie či reakcie menu a systemu boli pomale ?

                      ja pouzivam OSMC a OpenELEC na maline 1B a 2B a jediny rozdiel je odozva v menu (na 1tke je tam oneskorenie par milisekund) na ovladanie pouzivam ovladac od telky

                      normalne nemam problem stramovat aj vysokobitratové video (po vnutornej sieti samozrejme)

                      jasne ze dnes by som kupoval iba 3ku lebo cena je myslim rovnaka (plus minus) a vykon a vybava lepsia

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Router 04.08.2016 | 13:05
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Má tá tlačiereň Wifi?

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Router 04.08.2016 | 14:07
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Nie nemá preto to riešim takto že by sa priamo napojila pomocou USB na "server" a pripásalo by sa k serveru cez wifi