Nebootuje mi gentoo

Sekcia: Konfigurácia 03.11.2005 | 19:48
maro   Návštevník
jadro mam gentoo-dev-sources vsetko som urobil podla gentoo handbook prelozenej do cestiny.teda dufam ze vsetko. gentoo zacne bootovat a neskor sa zastavi na hlaske: "The root block device is unspecified or not detected" Please specify a device to boot,or "shell" for a shell... Som zaciatocnik v linuxe. robil som to cez stage3. Prosim pomozte. uz to instalujem 4.x DAKUJEM.
    • Re: Nebootuje mi gentoo 26.10.2005 | 19:05
      Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
      Myslim, ze nemate v GRUBe nastaveny parameter pri kernel: real_root(nastavte ho na particiu kde mate korenovy priecinok=/). U mna to je: kernel /kernel-genkernel-x86-2.6.12-nitro5 root=/dev/hda3 real_root=/dev/hda3 video=vesafb:1280x1024@60 quiet pci=biosirq dxs_support=3 udev
      Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
      • Re: Re: Nebootuje mi gentoo 26.10.2005 | 19:36
        maro   Návštevník
        DAKUJEM PEKNE. nemal som tam ten real_root DAKUJEM majte sa DOBRE s pozdravom Mario
    • Re: Nebootuje mi gentoo 26.10.2005 | 19:10
      meno   Návštevník
      jou jou, nechapem preco si davas ako uplny zaciatocnik zrovna gentoo, ked existuje toliko jednoduchsich distribucii na instalovanie, hoci nehovorim ze gentoo je nejak velmi narocne distro, to rozhodne nie, ale pre uplneho zaciatocnika to nie je najvhodnejsia volba... nuz ale bodlo by vypisat co mas vlastne nastavene v /boot/grub/grub.conf ... a aj ako mas nastaveny disk + ktore particie su na co ...
      • Re: Re: Nebootuje mi gentoo 26.10.2005 | 19:38
        maro   Návštevník
        Diky aj tebe za snahu. su aj ine distribucie ale v gentoo vraj ide uplne vsetko nastavit tak ako chces... no mozno nie.neviem. cau.
        • Re: Re: Re: Nebootuje mi gentoo 27.10.2005 | 14:36
          peter golis   Návštevník
          ano, vsetko ide nastavit tak ako clovek chce. len je to trochu nemotorne pre cloveka ktory chce iba klikat. ja som si dal gentoo presne koli tomu ;-)
          • Re: Re: Re: Re: Nebootuje mi gentoo 27.10.2005 | 14:52
            meno   Návštevník
            hej, da sa nastavit tak ako clovek chce, to je pravda( nebudem sa tvarit ze sam toto distro nemam... ), ale myslim ze kym clovek pride k tomu bodu aby si to vedel nastavit tak aby to fungovalo vazne optimalne podla jeho predstavy vratane ceckych priorit procesom a podobnych detailov, tak je podla mna zacat s necim viac "desktopovym", iba koli tomu ze aj tak clovek nebude studovat linux nonstop, popritom by si co to chcel pozrie, vypocut a inak sa zabavit... preto ak studovat linux tak myslim ze lepsie zacat s niecim uz robenym pre desktop a pomalicky si prerypavat dnu... hoci toto je, uznavam, lepsia cesta co sa tyka rychlosti a dokonalosti, len to vyzaduje dost vela casu na zaciatku, vratane vrasok, a ked uz chcel dotycni neco sam nastavovat tak mal ist na lfs, nie gentoo, v gentoo sa to tiez dost casto zvrhne na nejake emerge neco...
            • Re: Re: Re: Re: Re: Nebootuje mi gentoo 27.10.2005 | 17:43
              peter golis   Návštevník
              mam presne opacne skusenosti. ludia ktory sa naucia vykonavat dajmetomu konfiguraciu cez graficke nastroje si tazsie zvykaju na plnohodnotnu konfiguraciu pomocou obycajneho textoveho editora. ale ked zacnu rovno s rucnou konfiguraciou tak sa skor naucia vyuzivat system na plno a samozrejme dosiahnu vyssiu uroven vzdelania za kratsi cas. ale ma to aj temnu stranu, je to tazsie a narocnejsie. gentoo je vcelku dobra volba. ma spravu balikov, dokaze riesit zavislosti (aj ked to nerobi poriadne) a ma aj automaticke nastroje na udrzbu systemov. naproti tomu ked som chcel vyskusat linux from scratch, tak toto mu chybalo. ano, v gentoo sa vselico zvrhne na emerge nieco popripade aj urcitej verzie. ale to je tym, ze je naveznosti (dependencies) maju niekolko urovni. vyzadovane (required) a volitelne (optional). obcas sa vyskytne aj bug v balickovacom systeme, ja som nasiel jeden co ma dost rozculil. stal ma niekolko hodin rekompilacie. Nechcel som KDE, ale mplayer chcel ARTS ktory je sucastou KDE. nakolko som nemal zakazany ARTS, tak mi to islo instalovat KDE ktore bolo u mna zakazane. Sranda, ktora ma stala jednu vrasku na cele a zopar hodin. ale zhrniem to. nic nie je dokonale, vsade sa najdu chyby. nech si kazdy pouziva to co mu vyhovuje a nech si to robi tak, ako sam uzna za vhodne. ak sa chce nieco naucit, tak si moze vybrat prostredie ktore ho to nauci. ak to chce iba pouzivat, tak si moze vybrat nejaku distribuciu ktora mu vsetko nastavi aj sama. linux a aj ine volne systemy su o slobode vyberu. a v tom je ich skutocna sila. clovek nemusi platit za drahe vybavenie ale moze si vybrat nieco co je zadarmo a hlavne ma vsetky pozadovane vlastnosti. moze si vybrat. zdarma a legalne.
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nebootuje mi gentoo 31.10.2005 | 15:04
                Toudy   Návštevník
                Mne sa paci, ze si vybral prave distribuciu v ktorej je nuteny nieco sa naucit.. Ked som ja zacinal s linuxom tak mi ludia/web stranky odporucili jednoznacne uz neexistujuci mandrake.. Cakal som nan hodnu chvilu pretoze mali (mandrake.sk) nejaky zmatok v objednavkach.. No, ale nakoniec som mandrake 9.0 vyskusal (este mam aj odlozenu krabicu ;) ) a bol som uchvateny, ze existuje aj nieco skutocne pouzitelne ako je windows.. Lenze mne to nestacilo.. Chcel som sa dozvediet viacej, preto som siahol po gentoo.. A poviem vam, gentoo ma za jednu instalaciu naucilo viac ako mandrake za pol roka klikania.. ;o) Stal sa zo mna naozaj iny clovek.. :) Spoznal som ine graficke prostredia ako KDE.. Ochutnal som vim, kompilacia jadra,... ;) Pripadam si ako nejaky uchyl ked o tomto hovorim.. ;o))) No, ale aj kritika musi byt..Gentoo je samo o sebe fajn distribucia, lenze portage je na moj vkus trochu (dost) pomaly.. A cim dalej tak portage tree je objemnejsi a tym padom este viac spomaluje portage.. Viem, ze tento problem sa uz riesi, ale mimo hlavny strom.. Podla mna sa skvele veci robia _HNED_! Vsak sa pozrite na Xorg aku vyvolal "revoluciu".. Kazdemu sa pacia priehladne okna atd. a urcite by kazdeho gentooistu potesilo zrychlenie/vylepsenie jeho milacika.. ;o) No, to je hadam vsetko co som chcel.. ;) Dakujem za pozornost..
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nebootuje mi gentoo 31.10.2005 | 16:21
                  limbi   Návštevník
                  ja som tiez zacinal na mandrake 9.0. a myslim si, ze si ani zdaleka nevyuzil jeho moznosti. nie zeby gentoo nebolo lepsou volbou pre ludi, ktori chcu do linuxu vidiet viac, ale aj mandrake sa da pekne vyladit nakonfigurovat a urobit z neho jedno stabilne a bezpecne distro. ja som mal to stastie, ze mam dosku s nforce2 chipsetom a k tomu Ati grafiku, nevyhol som sa kompilovaniu jadra, ak som si chcel zahrat CS :). strasne som nadaval, ale teraz sa na to pozeram, ako na to najlepsie, co sa mi mohlo stat. na druhej strane som rad, ze novsie jadra uz take problemy s mojim hw nemaju. co som teda chcel naznacit je: aj mandrake/mandriva sa daju vyladit do naozaj pouzitelnej podoby (aj ked je to tazsie ako s ortodoxnejsimi distrami). kto chce, ten sa aj tu nauci kompilovat, ochutna vi/wim a nauci sa pekne rucne, strucne menit konfiguraky.
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nebootuje mi gento 31.10.2005 | 16:28
                    zz   Návštevník
                    jj, suhlasim .. dost rychlo som prisiel na to, ze vselijake klikacie konfiguracne panely nie su zrovna najvhodnejsie. Aj v Mandraku sa da vela naucit, vyladit ho, ponastavovat.
                    • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nebootuje mi g 03.11.2005 | 19:48
                      Toudy   Návštevník
                      Pravda.. Lenze ak nie je clovek _donuteny_ kompilovat jadro, menit rucne konfiguraky, .. tak sa mu velmi do toho nebude chciet velmi pozriet.. Gentoo, LFS a iné sa bez toho velmi nedaju pouzit.. Aj ked na druhej strane sa mi pacia aj distra ineho typu, ktore sa uberaju opacnym smerom.. Napriklad taky GoboLinux je podla mna uplne genialna vec.. Riesi vela, vela problemov s ktorymi sa stretavaju prvopouzivatelia linuxu.. Alebo taky Slax, ktory je asi najlepsim livecd distrom pod slnkom.. Chcem skusit posledne KDE? Fajn, stiahnem Slax a mam.. Maximalne je to 200MB, co sa s Knoppixom ani porovnavat neda.. No, ale aby som to ukoncil: GNU je o slobode, cize slobodne si pouzivajte co chcete! ;o)