Aplikacie pre Linux

Sekcia: Aplikácie & Desktop 22.11.2016 | 09:45
Avatar MarekOravec   Návštevník

Zdravim

Touto cestou by som sa chcel informovat ohladne tohto OS. Nemam s nim ziadne skusenosti ale vzdy mi prisiel zaujimavy. Konkretne sa mi jedna o to, ako su riesene rozne software pre Linux. Konkretnejsie bezna aplikacia , ktoru si mozem stiahnut do windows OS je instalovatelna aj na pc s tymto OS ? . Tato otazka ma napadla hned po tom co som spravil zivotnu chybu a kupil som si mobil s Windows 10 Mobile. Chcel som alternativu k nespolahlivemu Androidu a predrazenemu iOS-u. Vedel som ze pocet aplikacii je okliesteny , ale aj napriek tomu som do toho siel. Rozmyslam nad instalaciou Linuxu na moj desktop pc , ale obavam sa toho isteho. Funguju vsetky aplikacie a rozne software a hry aj na Linux, alebo to je ako pri spominanom OS pre mobilne telephony od Microsoftu, ze aplikacia musi byt vytvorena konkretne len pre tento druh operacneho system. Vobec sa nepohybujem v tychto kruhoch a Linux je pre mna upla neznama, tak by som bol vdacny za kazdu radu. Dakujem a prajem pekny zvysok dna.

    • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 09:59
      Avatar Dušan Kreheľ Debian  Používateľ

      Najprv otázka, ak dovolíš.

      Na čo používaš svoje PC? Aký softvér, aké činnosti?

      človek z Prešovského kraja
    • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 10:54
      Avatar Kyle   Návštevník

      Mohol by si si prečítať, čo je display server. Asi 99% linuxových distribúcií používa X11. Ak máš OS s X11 a chceš použiť GUI aplikáciu, musí byť robená pre X11. Ak máš Android (čo je tiež Linux) a máš GUI aplikáciu, musí byť robená pre SurfaceFlinger. Ak máš aplikáciu bez GUI, môžeš ju použiť vo všetkých druhoch Linuxu. Potom ešte existujú aplikácie, ktoré majú runtime, napríkad Oracle Java/OpenJDK. Tam ti v podstate stačí, ak je to aplikácia robená pre unixové systémy, pôjde na Linuxe aj osX.

    • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 12:23
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ
      Nemam s nim ziadne skusenosti ale vzdy mi prisiel zaujimavy. Konkretne sa mi jedna o to, ako su riesene rozne software pre Linux.

      Nebolo by zlé, keby si si to-čo o nejakej linuxovej distribúcii prečítal a najlepšie otestoval nejaké distro ako Live systém bez inštalácie. Poprezeraj si ho, prejdi Centrum softvéru a získaš prehľad o aplikáciách.

      Konkretnejsie bezna aplikacia , ktoru si mozem stiahnut do windows OS je instalovatelna aj na pc s tymto OS ?

      Hmm, áno aj nie – záleží od toho, čo je možné chápať pod bežnou aplikáciou :) Niektoré windows-aplikácie je možné nainštalovať aj v Linuxe cez WINE alebo PlayOnLinux. V Linuxe sa ale využíva Centrum softvéru a len minimum programov sa sťahuje z netu ako pri Windows.

      Rozmyslam nad instalaciou Linuxu na moj desktop pc , ale obavam sa toho isteho.

      Ako začiatočníkovi by som ti odporučil urobiť na PC dualboot – čiže mať Windows a aj Linux – a časom uvidíš, ktorý systém ti viac vyhovuje.

    • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 12:38
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Čo sa týka programov pre bežné používanie, ako je browser, poštový program, textový editor a pod. existujú tzv. multiplatformné aplikácie ako napríklad poštový program Thunderbird, browser Firefox, textový editor Libreoffice atď. ktoré sa dajú nainštalovať a používať pod windows aj Linuxom. Niektoré aplikácie, ktoré sú určené iba pre windows sa dajú pomocou rôznych fínt (wine) nainštalovať tiež na Linuxe a nakoniec tretia možnosť, pod Linuxom existujú programy, ktoré sú určené iba pre Linux a fungujú a používajú sa podobne ako tie vo windowse, aj keď vyzerajú trocha ináč ako, tie vo windows. Najväčší problém je s hrami pod windows, pretože nie všetky sa dajú spojazdniť pod Linuxom ale zasa sú tam iné hry určené iba pre Linux. Ak by si bol z okolia Nitry, môžeš sa zúčastniť stretávky v Trafačke 14. 12. o 16:00, kde by si si mohol pozrieť a vyskúšať počítače s Linuxom.

    • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 14:22
      Avatar MarekOravec   Návštevník

      Diky za kazdu odpoved , islo mi hlavne o to , ci existuju alternativy k aplikaciam , alebo sa daju preklopit do tohoto OS alebo neexistuju vobec. Uz som si nieco pohladal na nete medzi casom , slo mi o apky podobne creative cloudu ci nieco na edit a vytvaranie webu , pripadne nejake tie softy na programovanie , 3D modelovanie , Autocad a tak. Este jeenu otazocku , nejake delenie podla toho na co je OS urceny , ci server ci desktop pc ,aku verziu , typ odporucate ? Ak zalezi ze na aky ucel , venujem sa grafike a tvorbe stranok , ako uz som hore spomenul.

      • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 15:17
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Čo sa týka základného prehľadu distribúcií, navštív napríklad stránku Distrowatch, tam sa dozvieš viacej.

      • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 16:03
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Na 3D je top Blender, ale je ich ďaleko viac. Ty kreslíš grafiku v AutoCADe? To fakt Inkscape je ďaleko lepší.

        Softov na programovanie je na mraky.

        Steam pod Linuxom natívne šľape a je tam preň kopec hier. Mimo Steamu je tiež kopec hier, záleží zas aký žáner hľadáš.

        Nič odnikiaľ nesťahuj, ale začni napríklad tu.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 16:27
        Avatar Kyle   Návštevník

        Neviem ako vytváraš web, keď nevieš základné veci o Linuxe, ale treba vedieť: podiel na trhu Windows 92%, osX 6%, Linux 2%. Medzi programátormi (Developer Survey Results 2016) Windows 52%, osX 26% (4-násobok), Linux 22% (11-násobok). Čo sa týka webstránok, takmer všetky statické generátory sú len pre unixové OS (https://staticsitegenerators.net/, https://www.staticgen.com). Jekyll pre Windows je neoficiálny projekt.

    • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 20:21
      Avatar MarekOravec   Návštevník

      Nie grafikj som vzdy robil v apkach od adobe , myslel som autocad pre pracovne ucely pracujem v sttojarskom podniku, A co sa tyka toho ze ako robim web ked nepoznam linux , zastresujem prevazne graficku stranku a vytvorit jednoduchy web nie je nic narocne , html a css, zakady SQL. Nemusim poznat vsetky podrobnosti a okolnosti , kef sa tym nezivim , ty urcite tiez nevied vsetko o neznamych OS , a linus nie je ten najznamejsi , teda ak neberieme do uvahy servery ,

      • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 21:13
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Autocad sa pre Linux už nevyvíja. Pri cene prenájmu (napr. ročný za 1400 USD) na OS toľko nezáleží.

        PS: Linus je bežné severské meno.

      • RE: Aplikacie pre Linux 22.11.2016 | 22:32
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Tak Autocad pod Linuxom natívne nefunguje a asi nikdy fungovať nebude, dokonca ani ho prevádzkovať cez Wine, pretože používa lowlevel používania grafickej karty.

        Ako náhradu v strojárskej firme by som doporučil VariCAD a ďalšie.

        Zrejme si položil otázku moc zoširoka a bolo by lepšie sa konkrétne pýtať.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Aplikacie pre Linux 23.11.2016 | 07:07
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Ten VariCAD vyzerá zaujímavo. Má však aj ten VariCAD moduly skladového hospodárstva, alebo testovanie opotrebenia výrobku tak ako to má AutoCAD už od minulého tisícročia? CAD už dávno nie je len technické kreslenie.

          Pokiaľ platia AutoCAD, tak ho využijú. A pokiaľ ho nevyužijú, tak máš pravdu.

          PS: Ak sa len chcel opýtať či si môže preinštalovať pracovný desktop na Linux, tak tú otázku vie lepšie zodpovedať jeho lokálna technická podpora ktorá pozná zoznam SW preňho potrebný, a kompatibilitu toho SW.