distra Linux a vsetko ostatne

Sekcia: Ostatné 19.12.2017 | 11:51
Avatar Stanke   Používateľ

Nazdar Tipci

Mam dilemu ohladom distier,konkretnych programov a instalacie,momentalne z tychto:https://distrowatch.com/,popripade zo stareho RedHat,tusim 6.2,no neviem ako nainstalovat don novy Netbeans a kompatibylny starsi Blender pre grafiku z roku pana 2007,musi mat vstavany Firewall, novsetko co je uzitocne ako Tor,Torrent,napalovak,kommander,... a o co ide.ide o to aby distro mohlo byt aj stare Grenje z roku 2005,aby to GUI nevyzeralo jak z tabletu pre deti,sry,ale je to hnus tieto Ubunty-z boku tie tlacidla.nech je to vsetko pekne hore,vyzeralo oldskullovo,tak tieto distra,len aby sa tam dali nainstalovat veci ako novy Netbeans8x, Blender stary, lebo mam stare zelezo,huci to,pasta sedivka tecie furt rozumis,konkretne P4, ak by mal niekto na vyhodenie nieake aspon Intelcoreduo,len Intel,samozrejme uz s podporou 64bit,za symblicku cenu nech sa mi ozve absu@pobox.sk.mate nieaky tip na programy podobne ako ma Win na HTML coding, dajme tomu Dreaweaver,CodelobsterPHP,WebStorm,no vsetko co je pekne,uzitocne jak vo Win.musi to mat vstavaneho browsera aby bol nahlad.Windows mi tece uz krkem, snad to bude dobre. dikes.

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 19.12.2017 | 12:22
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      odhliadnuc od vyjadrovania, formulácie a formátovania toho príspevku skusím poradiť podľa toho čo som pochopil,

      distro aky ty potrebuješ na mieru neexistuje

      ale vieš si každé jedno prispôsobiť

      zober si niečo čo poznáš, alebo niečo mainstreamove (ubuntu, mint) a doinštaluj čo potrebuješ

      blender má na stránke aj staršie verzie, stačí stiahnuť a spustiť - aj ked neviem či pomôže stará verzia aby sa v blenderi dalo daco robit pod P4 (skôr bude otázka aká tam je grafika a ci je na nu driver)

      netbenas netuším, nepoužívam

      čo sa týka vzhľadu, ak sa ti nepáči default vzhad distribúcie, do všetkých sa dá doinštalovať napr. MATE prostredie (vygoogluj si screenshoty - klasická horná a dolna lista), mne sa páči aj gnome3 (gnome-shell)

      ak chceš úplnú klasiku typu windows XP skús LXDE

      osobne by som na tak starý stroj odporučil asi LUBUNTU (ktore je s LXDE) prípadne XUBUNTU (s XFCE) ak ma ten stroj dosť ramky (2GB minumum ideálne 4GB) tak kludne UBUNTU MATE + na staré mašiny je ideálny MX LINUX (prípadne ANTIX) rovnako sa don da dosinstalovat akekolvek prostredie

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 19.12.2017 | 15:27
      Avatar redhawk75   Používateľ

      čéčé tebe niekto rozumie?

      Suhlasim s Branislav Poldauf, akurat by som sa vyhol Linux MInt Cinnamon, Ubuntu ci Fedore ak je to starsi pocitac s Pentium4 s Prescottom.

      TOR browser j nutne vsade doinstalovat, Torrent klient naopak je vsade uz v instalacii.

      Jednoduche riesenie, skusit si Live verziu, pozriet co tam je v instalacii a co treba nainstalovat.

       

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 19.12.2017 | 16:02
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
      lebo mam stare zelezo,huci to,pasta sedivka tecie furt rozumis

      No z tohoto som pochopil iba prvú polovicu :) Neuvádzaš RAM. Ak máš menej ako 1GB, tak Linux ešte rozchodíš ale Internet ti ho spoľahlivo zadusí. Mám na stroji z roku 2005 (RAM 1GB) MX Linux a chodí spoľahlivo, aj keď Internet je už dýchavičný. To rozumíš nájdeš v Eláne, Spolok cvokov :)

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 00:46
      Avatar Stanke   Používateľ

      takze netreba ziadny package,jedno na ake jadro sa to instaluje?to je zaujimave tvrdenie,kedze kazde distro ma nielen iny GUI,iny package,ine bugy,podporu balikov,niektore ani nejdu,inde su neaktualne a v starych distrach baliky nejdu.co sa da zistit tak su konkretne distra pre server,penetraciu,multimedia,specialne,podla vas je to jedno,ale podla coho vyberat?ide mi len o stabilny univerzalny system, kde pojdu pouzivane veci.je napisane,ako to nainstalovat.t.j.postup v terminali,ako vyladim popripade jadro,nastroje k tomu.Blender bol uz v distre Mandriva cca 2002.GPU je ATI2600Pro,CPUpresscotHT,RAM3GB.dajme ten RedHat6.2je32bit,64bitLinux ma problem co sa pise uz roky.instaluje sa rychlo,opak Debian-a.Torrent client nieje vobec na vsetkych,Tor ma v sebe este trojan,pre institucie ako nsa,fbi.ako ho dam prec? predpokladam ze vdaka tomu tecu data aj niekam inam a zatazuje to datovy tok,takze preto ta pomalost na nom.kde najdem kvalitne programy? nikde nic,asi sa hanbite za ne,len hate jak z moje video.sk,vraj Linux.sk.zatial z vasich komentov nik nezmudrel,toto dokaze vyGooglit aj decko co ste dali.zatial najdupanejsie distro co sa objavilo je Apodio11beta0,2,je zvlastne zeklavesa A je zamenena s Q, to je bug :)))

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 02:23
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ak máš desať rokov, tak to chápem, inak by som navštívil odbornú lekársku pomoc.

        Napríklad toto:

        dajme ten RedHat6.2je32bit,64bitLinux ma problem co sa pise uz roky.instaluje sa rychlo,opak Debian-a.Torrent client nieje vobec na vsetkych,Tor ma v sebe este trojan,pre institucie ako nsa,fbi.ako ho dam prec?

        Toto by mali problém rozlúštiť aj v NSA.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 05:00
          Avatar Stanke   Používateľ

          diky za vycerpavajucu radu tipek o tom ale toto vlakno nebolo.uz ked si taky dolezity inteligent,mohol si to nam laikom vysvetlit podobnym humorom a konecnym vysledkom aspon takto:Ako nainštalujem individuálny balík v systéme Linux? konkretne islo o postup na distro RedHat,jednoducha otazka...desat rocne decko by z toho tvojho prejavu dostalo depku. druhy krat napis, som lavy z toho,ok? Musím na svojom počítači nainštalovať nový balík TeX / LaTeX / ConTeXt. Používam Ubuntu / Fedora / Slackware / Some-Version-Of Linux. Aké sú možné spôsoby, ako to urobiť?

          Poznámka: Dostávame niekoľko otázok, ktoré sa v podstate znižujú na túto otázku; bolo to dobrý nápad mať jednu otázku a odpoveď, ktorá môže pokryť všetky štandardné metódy. Pozri "Ako by ste mali inštalovať balíček X na otázky Ubuntu?" pre diskusiu. Otázkou a odpoveďou je CW, aby bolo možné ľahko pridať ďalšie informácie. Ak máte informácie na pridanie, urobte tak. Ak si nie ste istí, nechajte komentár tu alebo (najlepšie) v rozhovore . Komentár k otázke a odpoveď bude pravidelne odstránený, aby sa zabezpečilo, že informácie sú jasné.

          balíky nainštalujúce linux podiel vylepšiť túto otázku editoval 16. marca v 16:37 komunitná wiki 3 otáčky Loop Space pridať komentár 4 odpovede aktívnenajstaršiehlasy up hlasovanie Metóda 1 - (Uprednostňovaná metóda)

          Nainštalujte najnovšie TeX Live

          Je to v prípade, ak je balík v TeX Live a chcete alebo používate TeXLive "vanilka".

          Ak ste ešte nenainštalovali program TeX Live, postupujte podľa pokynov na stránke Ako nainštalovať TeXLive "vanilku" na Debiane alebo Ubuntu? (tieto pokyny sa vzťahujú na systémy Linux vo všeobecnosti, a nie len na systémy založené na Debiane).

          Ako inštalujete balík cez TeX Live závisí od toho, či ste nainštalovali TeX Live ako jediného používateľa alebo ho nainštalovali celý systém. Ak je to prvé, skúste:

          tlmgr install <package> Ak je druhý, budete mať malý problém v tom, že tlmgr nemusí byť v ceste, ktorú sudo automaticky vyhľadáva. Musíte ju najprv nájsť a použiť sudo aby ste ju zavolali úplnou cestou. Ak má vaša shell shell, ktorý je vstavaný, môžete nájsť tlmgr pomocou príkazu which tlmgr . teda: which tlmgr sudo /path/to/tlmgr install <package> Ak váš shell umožňuje použiť výstup príkazu ako druh premennej, môžete použiť nasledujúci príkaz na kondenzáciu vyššie (kde využívame skutočnosť, which vráti jednu inštanciu príkazu bez ohľadu na to, koľkokrát sa objaví na ceste): sudo $(which tlmgr) install <package> (Môžete otestovať svoj shell s menšou riskantnou echo $(which tlmgr) : toto by malo produkovať to isté ako which tlmgr .)

          Metóda 2:

          Vyhľadajte a nainštalujte balík prostredníctvom správcu balíkov.

          Je to v prípade, ak používate verziu TeX, ktorá bola dodaná s vašou distribúciou, a nevadí vám, ktorá verzia inštalovaného balíka.

          Distribúcie Linuxu majú tendenciu zahŕňať TeX ako zbierku balíkov, ale nie je zvyčajne na rovnakej úrovni ako jeden balíček TeX sa rovná jednému balíku Linuxu. Preto musíte nájsť správny distribučný balík obsahujúci balík TeX, ktorý chcete a nainštalovať. Rôzni správcovia balíkov majú rôzne spôsoby vyhľadávania, ak všetko zlyhá, často existuje webová lokalita, na ktorej môžete vyhľadať konkrétny súbor:

          Debian Vyhľadávanie balíčkov Debianu . Ak máte nainštalovaný Debian, vyhľadávanie balíka apt-cache môže pomôcť nájsť balík. ubuntu Vyhľadávanie balíčkov Ubuntu . Apt-cache funguje ako v Debiane Ďalšie distribúcie nájdete na stránke https://unix.stackexchange.com/q/46700/6245 Metóda 3

          Inštalovať manuálne

          V tejto situácii máte dve možnosti: nainštalovať celý systém (všetci používatelia vo vašom systéme) alebo nainštalovať len pre vás. Celý systém znamená, že ho bude môcť používať ktorýkoľvek používateľ vo vašom systéme, len preto, že to znamená len to, že bude nainštalovaný iba pre váš účet. Rozdiel medzi týmito dvoma je základná poloha:

          System-wide: typ kpsewhich -var-value TEXMFLOCAL v termináli nájsť správny adresár Len pre vás: zadajte hodnotu kpsewhich -var-value TEXMFHOME v termináli a nájdite správny adresár Treba poznamenať, že v prípade "konfliktu balíkov", tj ten istý súbor sa nachádza na viacerých miestach (napríklad umiestnenie systému, lokálne umiestnenie a / alebo "individuálny používateľ" umiestnenie) sa použije iba prvá inštancia súboru. V takom prípade je poradie priorít zvyčajne : individuálny používateľ ( TEXMFHOME )> lokálny ( TEXMFLOCAL )> systém. Úplný zoznam (v správnom poradí) možno určiť spustením kpsewhich --var-value TEXINPUTS .

          Čo sa stane teraz závisí trochu na balíku. Ak je distribuovaný v TDS, máte šťastie. Prejdite do adresára hláseného kpsewhich a do podadresára tex (alebo ho vytvorte, ak neexistuje). Potom extrahujte súbor TDS (nezabudnite použiť sudo ak je globálne a skontrolujte, či je umask nastavený na 022 ). Najprv skontrolujte súbor TDS, aby ste sa presvedčili, že bude vytiahnutý na správne miesto: možno budete musieť presunúť hore alebo dole adresár, aby ste ho dostali do poľa .

          Ak nie je distribuovaný v TDS, existujú dve možnosti: Ak je balík dostupný od TeX Live, môžete získať balík TDS verzie z http://mirror.ctan.org/systems/texlive/tlnet/archive/ . tar.xz a rozbaľte ho do dočasného adresára. Vo väčšine prípadov bude obsahovať podadresáre ako tex, písma atď. Skopírujte ich do stromu TEXMF, ako bolo uvedené vyššie. V prípade, že obsahuje adresár texmf-dist alebo podobný, je to balík, ktorý dodáva aj niektoré skripty alebo iné veci mimo hierarchiu texmf, v tomto prípade je najlepšie kontaktovať odborníka. Napokon si môžete stiahnuť balík z CTAN alebo pôvodného distribučného kanála, rozbaliť ho a potom sa môžu vyskytnúť pokyny - v takom prípade ich postupujte - ale všeobecný vzor je dosť podobný. Ak je to balík LaTeX, vytvorte si adresár v <base/tex/latex/<package a extrahujte súbory ( .sty plus plus .cls atď. ) Tam. Súbory dokumentácie sa nachádzajú v <base/doc/latex/<package .

          Ak ste ho nainštalovali globálne, teraz budete musieť spustiť mktexlsr (alebo ekvivalentne texhash ) cez sudo . Ak mktexlsr nie je v ceste, ktorú hľadá sudo , musíte ho nájsť. Môžete robiť: which mktexlsr sudo /path/to/mktexlsr Alebo ak to vaša shell dovolí: sudo $(which mktexlsr) Toto nie je potrebné pre miestne inštalácie.

          Metóda 4:

          Ukážte to

          Toto platí pre prípad, keď máte súbor .sty alebo .cls ktorý nechcete inštalovať centrálne, z iného dôvodu. Napríklad, môže to byť špecifické pre určitý projekt (napríklad neobvyklý súbor štýlu časopisu), alebo môže byť známe, že sa stotožňuje s inými balíkmi, alebo si ho môžete ponechať vedľa zdrojových súborov v repozitári.

          Ako bolo popísané vyššie, rodina programov TeX konzultuje cestu pri hľadaní vstupných súborov vrátane súborov .sty a .cls . Môžete to prepísať pomocou premennej prostredia TEXINPUTS , ktorá (na unix) pozostáva zo sekvencie adresárov oddelených dvojbodkami; TeX vyhľadáva každý z týchto adresárov. Takže, ak ste mali súbor .sty v styles podadresárov, potom TEXINPUTS=styles: by spôsobilo, že TeX najprv vyhľadá súbor v tomto adresári.

          Všimnite si trailing dvojbodku: nasleduje prázdny prvok cesty, ktorý spôsobí, že TeX vložiť štandardnú cestu vyhľadávania v tejto pozícii. Preto TEXINPUTS=:styles spôsobia, že TeX vyhľadá štandardnú cestu pred styles podadresárov.

          Ako je uvedené vyššie, môžete použiť kpsewhich aby ste skontrolovali, či sú veci nakonfigurované správne. % ls styles myfancypackage.sty % kpsewhich myfancypackage.sty # doesn't find anything % export TEXINPUTS=styles: % kpsewhich myfancypackage.sty styles/myfancypackage.sty # found it! % Poznámky a doplňujúce

          Poznámka o sudo

          Keď pripojíte TeX Live k vašej ceste, nebude to bežne pridané do cesty pre používateľa root, takže nebudete môcť používať sudo . Vyššie uvedené metódy používajú na nájdenie tlmgr , atď. , Z cesty "bežného používateľa" a odovzdá správnu inštrukciu sudo . Toto funguje s bash a zsh : ak používate iný shell, možno budete musieť namiesto toho poskytnúť úplnú cestu k tlmgr .

          Pri spúšťaní sudo je použité prostredie zmesou superuserov a miestnych užívateľov. Okrem vyššie uvedenej cesty je dôležité zabezpečiť, aby nastavenie umask bolo dostatočne laxné: používateľ by mal mať umask 077 ale koreň 022 . umask ovláda predvolené povolenia novovytvorených súborov: s 077 bude môcť iba čítať (a tak ich používať). S 022 , každý môže čítať (a možno vykonať) je.

          Ak váš systém nemá štandardne nainštalovaný sudo , pravdepodobne ho má vo svojom úložisku balíkov. Ak nie, pozrite si Ako univerzálne je sudo? pre alternatívy.

          Poznámka k mktexlsr a texhash

          Na urýchlenie vyhľadávania knižnica kpathsea používa vo viacerých adresároch vyrovnávacie pamäte vo forme súborov s názvom ls-R . Tieto súbory obsahujú všetky súbory, ktoré by kpathsea našli, ak by v tomto adresári vyhľadávali správne (podriadené rekurzívnym smerniciam vyhľadávania). Súbory sú vytvorené príkazom mktexlsr (ktorý je krátky pre súbor "Make TeX's ls-R"), ktorý musí byť spustený ručne (niekto s prístupom na zápis do adresára, zvyčajne root - pozri poznámku o sudo ), ak je potrebné. Tento príkaz bol nazývaný texhash a je to stále alias tohto príkazu (technicky symbolický odkaz ).

          Poznámka o kpsewhich

          TeX používa kpathsea knižnicu na vyhľadávanie súborov. Tam, kde to vyzerá, závisí od rôznych premenných, ktoré môžu byť nastavené v konfiguračných súboroch alebo v užívateľskom shell. Zoznam adresárov, ktoré kpathsea môže zobraziť zadaním kpsewhich --var-value TEXINPUTS . Výstup je trochu skondenzovaný. Nasledujúce pokusy o to trochu objasniť:

          Cesty sú oddelené dvojbodkami (ako v premenných prostredia, ako je $PATH ) Ak začína cesta !! znamená to, že namiesto súborového systému sa bude konzultovať s ls-R súborom. Ak cesta končí // , bude vyhľadávaná rekurzívne. Trasy alebo časti ciest môžu byť zoskupené pomocou zátvoriek. teda {!!/usr/local/texlive/2012/texmf-dist,!!/usr/local/texlive/2012/texmf-var}}// znamená, že sa budú vyhľadávať v tomto poradí /usr/local/texlive/2012/texmf-dist a /usr/local/texlive/2012/texmf-var . Obaja skutočne použijú vyrovnávaciu pamäť uloženú v ls-R v databáze vyhľadávania (napríklad /usr/local/texlive/2012/texmf-dist/ls-R ). A oba vyhľadávania budú rekurzívne.

          Testovanie inštalácie

          Najjednoduchší spôsob, ako skontrolovať, či je nájdený inštalovaný súbor, sa spustí kpsewhich <package_name> (kde <package_name> obsahuje rozšírenie). Ak sa zobrazí zoznam novo nainštalovaného súboru, všetko by malo byť v poriadku. Ak to nie je, ale zobrazí niečo, potom môže byť, že existuje iná verzia tohto balíka inštalovaný, ktorý sa nachádza najprv. Ak je to tak, potom kpsewhich --all <package_name> zobrazí sa zoznam všetkých zodpovedajúcich mien, aby ste mohli otestovať, či ich vôbec nájde.

          Ak to našlo, ale nepoužíva, budete si musieť vybrať miesto, ktoré sa vyhľadá skôr ako nájdená verzia, alebo odstrániť najskôr nájdené verzie.

          Ak ju nenájdeme vôbec, existujú nejaké možné dôvody.

          Ak ste vykonali úplnú inštaláciu TeX Live, je to príkaz kpsewhich z novej inštalácie? Skúste, which kpsewhich zistiť. Ak nie, nastavte si $PATH a skúste to znova. (Ak je vaša cesta správna, môže to mať za následok, že váš shell si ju nevšimol: skúste to opraviť (Bourne-Again Shells). Ak ste nainštalovali iba balík, umiestnili ste ho niekde, kde ho TeX nájde? Úplný zoznam adresárov, v ktorých sa nachádzajú vyhľadávania TeX, je možné nájsť spustením kpsewhich --var-value TEXMF Tieto sú vyhľadávané rekurzívne. Ak je v adresári vyhľadávaný službou TeX a tento adresár je v zozname predpísaný !! potom je to miesto, kde TeX konzultuje cache, nie aktuálne súbory na disku. Ak chcete obnoviť vyrovnávaciu pamäť, spustite mktexlsr alebo texhash ako superužívateľ. Závislé balíky

          Ak nepoužívate správcu balíkov na inštaláciu TeX alebo jedného z jeho balíkov (tj nepoužili ste metódu 1), potom správca balíkov nevie, že je nainštalované to, čo ste práve nainštalovali. Znamená to, že inštalácia systémových balíkov, ktoré závisia od týchto manuálne nainštalovaných balíkov, sa bude pokúšať ich opäť nainštalovať. Najjednoduchším riešením je nechať ich robiť tak, ako je zvyčajne to, že vaše manuálne nainštalované veci sa nachádzajú pred systémovými. Ak je priestor tesný, veľa distribúcií obsahuje "fiktívne" balíky, ktoré môžu byť nainštalované, aby zablokovali správcu balíkov. Pozri Ako nainštalovať TeXLive "vanilla" na Debian alebo Ubuntu? pre viac detailov.

          podiel zlepšiť túto odpoveď editoval 13. apríla o 12:37 komunitná wiki 15 otáčok, 8 používateľov 66% Loop Space AFAICS sudo tlmgr install foobar robí foobar nainštalovaný pre užívateľa root, ale nie celý systém (aspoň na Debiane). - Skippy le Grand Gourou Dec 5 '15 o 17:29 pridať komentár up hlasovanie Keď používam Ubuntu, nainštaloval som TeX Live a samozrejme používam apt-get na inštaláciu balíkov.

          Zistil som, že mi chýbali niektoré súbory potrebné na zostavenie môjho dokumentu. Použitie apt-cache podľa odporúčania v Metóde 1 vyššie som zistil, že texlive-latex-extra bol balík, ktorý som potreboval. Veľkosť sťahovania bola však obrovská (327 MB).

          Iba základný balík bol ľahko inštalovaný sudo apt-get install texlive-latex-extra --no-install-recommends Vrátane --no-install-recommends vyhýba obrovským (320 MB) doplnkov.

        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 05:00
          Avatar Stanke   Používateľ

          diky za vycerpavajucu radu tipek o tom ale toto vlakno nebolo.uz ked si taky dolezity inteligent,mohol si to nam laikom vysvetlit podobnym humorom a konecnym vysledkom aspon takto:Ako nainštalujem individuálny balík v systéme Linux? konkretne islo o postup na distro RedHat,jednoducha otazka...desat rocne decko by z toho tvojho prejavu dostalo depku. druhy krat napis, som lavy z toho,ok? Musím na svojom počítači nainštalovať nový balík TeX / LaTeX / ConTeXt. Používam Ubuntu / Fedora / Slackware / Some-Version-Of Linux. Aké sú možné spôsoby, ako to urobiť?

          Poznámka: Dostávame niekoľko otázok, ktoré sa v podstate znižujú na túto otázku; bolo to dobrý nápad mať jednu otázku a odpoveď, ktorá môže pokryť všetky štandardné metódy. Pozri "Ako by ste mali inštalovať balíček X na otázky Ubuntu?" pre diskusiu. Otázkou a odpoveďou je CW, aby bolo možné ľahko pridať ďalšie informácie. Ak máte informácie na pridanie, urobte tak. Ak si nie ste istí, nechajte komentár tu alebo (najlepšie) v rozhovore . Komentár k otázke a odpoveď bude pravidelne odstránený, aby sa zabezpečilo, že informácie sú jasné.

          balíky nainštalujúce linux podiel vylepšiť túto otázku editoval 16. marca v 16:37 komunitná wiki 3 otáčky Loop Space pridať komentár 4 odpovede aktívnenajstaršiehlasy up hlasovanie Metóda 1 - (Uprednostňovaná metóda)

          Nainštalujte najnovšie TeX Live

          Je to v prípade, ak je balík v TeX Live a chcete alebo používate TeXLive "vanilka".

          Ak ste ešte nenainštalovali program TeX Live, postupujte podľa pokynov na stránke Ako nainštalovať TeXLive "vanilku" na Debiane alebo Ubuntu? (tieto pokyny sa vzťahujú na systémy Linux vo všeobecnosti, a nie len na systémy založené na Debiane).

          Ako inštalujete balík cez TeX Live závisí od toho, či ste nainštalovali TeX Live ako jediného používateľa alebo ho nainštalovali celý systém. Ak je to prvé, skúste:

          tlmgr install <package> Ak je druhý, budete mať malý problém v tom, že tlmgr nemusí byť v ceste, ktorú sudo automaticky vyhľadáva. Musíte ju najprv nájsť a použiť sudo aby ste ju zavolali úplnou cestou. Ak má vaša shell shell, ktorý je vstavaný, môžete nájsť tlmgr pomocou príkazu which tlmgr . teda: which tlmgr sudo /path/to/tlmgr install <package> Ak váš shell umožňuje použiť výstup príkazu ako druh premennej, môžete použiť nasledujúci príkaz na kondenzáciu vyššie (kde využívame skutočnosť, which vráti jednu inštanciu príkazu bez ohľadu na to, koľkokrát sa objaví na ceste): sudo $(which tlmgr) install <package> (Môžete otestovať svoj shell s menšou riskantnou echo $(which tlmgr) : toto by malo produkovať to isté ako which tlmgr .)

          Metóda 2:

          Vyhľadajte a nainštalujte balík prostredníctvom správcu balíkov.

          Je to v prípade, ak používate verziu TeX, ktorá bola dodaná s vašou distribúciou, a nevadí vám, ktorá verzia inštalovaného balíka.

          Distribúcie Linuxu majú tendenciu zahŕňať TeX ako zbierku balíkov, ale nie je zvyčajne na rovnakej úrovni ako jeden balíček TeX sa rovná jednému balíku Linuxu. Preto musíte nájsť správny distribučný balík obsahujúci balík TeX, ktorý chcete a nainštalovať. Rôzni správcovia balíkov majú rôzne spôsoby vyhľadávania, ak všetko zlyhá, často existuje webová lokalita, na ktorej môžete vyhľadať konkrétny súbor:

          Debian Vyhľadávanie balíčkov Debianu . Ak máte nainštalovaný Debian, vyhľadávanie balíka apt-cache môže pomôcť nájsť balík. ubuntu Vyhľadávanie balíčkov Ubuntu . Apt-cache funguje ako v Debiane Ďalšie distribúcie nájdete na stránke https://unix.stackexchange.com/q/46700/6245 Metóda 3

          Inštalovať manuálne

          V tejto situácii máte dve možnosti: nainštalovať celý systém (všetci používatelia vo vašom systéme) alebo nainštalovať len pre vás. Celý systém znamená, že ho bude môcť používať ktorýkoľvek používateľ vo vašom systéme, len preto, že to znamená len to, že bude nainštalovaný iba pre váš účet. Rozdiel medzi týmito dvoma je základná poloha:

          System-wide: typ kpsewhich -var-value TEXMFLOCAL v termináli nájsť správny adresár Len pre vás: zadajte hodnotu kpsewhich -var-value TEXMFHOME v termináli a nájdite správny adresár Treba poznamenať, že v prípade "konfliktu balíkov", tj ten istý súbor sa nachádza na viacerých miestach (napríklad umiestnenie systému, lokálne umiestnenie a / alebo "individuálny používateľ" umiestnenie) sa použije iba prvá inštancia súboru. V takom prípade je poradie priorít zvyčajne : individuálny používateľ ( TEXMFHOME )> lokálny ( TEXMFLOCAL )> systém. Úplný zoznam (v správnom poradí) možno určiť spustením kpsewhich --var-value TEXINPUTS .

          Čo sa stane teraz závisí trochu na balíku. Ak je distribuovaný v TDS, máte šťastie. Prejdite do adresára hláseného kpsewhich a do podadresára tex (alebo ho vytvorte, ak neexistuje). Potom extrahujte súbor TDS (nezabudnite použiť sudo ak je globálne a skontrolujte, či je umask nastavený na 022 ). Najprv skontrolujte súbor TDS, aby ste sa presvedčili, že bude vytiahnutý na správne miesto: možno budete musieť presunúť hore alebo dole adresár, aby ste ho dostali do poľa .

          Ak nie je distribuovaný v TDS, existujú dve možnosti: Ak je balík dostupný od TeX Live, môžete získať balík TDS verzie z http://mirror.ctan.org/systems/texlive/tlnet/archive/ . tar.xz a rozbaľte ho do dočasného adresára. Vo väčšine prípadov bude obsahovať podadresáre ako tex, písma atď. Skopírujte ich do stromu TEXMF, ako bolo uvedené vyššie. V prípade, že obsahuje adresár texmf-dist alebo podobný, je to balík, ktorý dodáva aj niektoré skripty alebo iné veci mimo hierarchiu texmf, v tomto prípade je najlepšie kontaktovať odborníka. Napokon si môžete stiahnuť balík z CTAN alebo pôvodného distribučného kanála, rozbaliť ho a potom sa môžu vyskytnúť pokyny - v takom prípade ich postupujte - ale všeobecný vzor je dosť podobný. Ak je to balík LaTeX, vytvorte si adresár v <base/tex/latex/<package a extrahujte súbory ( .sty plus plus .cls atď. ) Tam. Súbory dokumentácie sa nachádzajú v <base/doc/latex/<package .

          Ak ste ho nainštalovali globálne, teraz budete musieť spustiť mktexlsr (alebo ekvivalentne texhash ) cez sudo . Ak mktexlsr nie je v ceste, ktorú hľadá sudo , musíte ho nájsť. Môžete robiť: which mktexlsr sudo /path/to/mktexlsr Alebo ak to vaša shell dovolí: sudo $(which mktexlsr) Toto nie je potrebné pre miestne inštalácie.

          Metóda 4:

          Ukážte to

          Toto platí pre prípad, keď máte súbor .sty alebo .cls ktorý nechcete inštalovať centrálne, z iného dôvodu. Napríklad, môže to byť špecifické pre určitý projekt (napríklad neobvyklý súbor štýlu časopisu), alebo môže byť známe, že sa stotožňuje s inými balíkmi, alebo si ho môžete ponechať vedľa zdrojových súborov v repozitári.

          Ako bolo popísané vyššie, rodina programov TeX konzultuje cestu pri hľadaní vstupných súborov vrátane súborov .sty a .cls . Môžete to prepísať pomocou premennej prostredia TEXINPUTS , ktorá (na unix) pozostáva zo sekvencie adresárov oddelených dvojbodkami; TeX vyhľadáva každý z týchto adresárov. Takže, ak ste mali súbor .sty v styles podadresárov, potom TEXINPUTS=styles: by spôsobilo, že TeX najprv vyhľadá súbor v tomto adresári.

          Všimnite si trailing dvojbodku: nasleduje prázdny prvok cesty, ktorý spôsobí, že TeX vložiť štandardnú cestu vyhľadávania v tejto pozícii. Preto TEXINPUTS=:styles spôsobia, že TeX vyhľadá štandardnú cestu pred styles podadresárov.

          Ako je uvedené vyššie, môžete použiť kpsewhich aby ste skontrolovali, či sú veci nakonfigurované správne. % ls styles myfancypackage.sty % kpsewhich myfancypackage.sty # doesn't find anything % export TEXINPUTS=styles: % kpsewhich myfancypackage.sty styles/myfancypackage.sty # found it! % Poznámky a doplňujúce

          Poznámka o sudo

          Keď pripojíte TeX Live k vašej ceste, nebude to bežne pridané do cesty pre používateľa root, takže nebudete môcť používať sudo . Vyššie uvedené metódy používajú na nájdenie tlmgr , atď. , Z cesty "bežného používateľa" a odovzdá správnu inštrukciu sudo . Toto funguje s bash a zsh : ak používate iný shell, možno budete musieť namiesto toho poskytnúť úplnú cestu k tlmgr .

          Pri spúšťaní sudo je použité prostredie zmesou superuserov a miestnych užívateľov. Okrem vyššie uvedenej cesty je dôležité zabezpečiť, aby nastavenie umask bolo dostatočne laxné: používateľ by mal mať umask 077 ale koreň 022 . umask ovláda predvolené povolenia novovytvorených súborov: s 077 bude môcť iba čítať (a tak ich používať). S 022 , každý môže čítať (a možno vykonať) je.

          Ak váš systém nemá štandardne nainštalovaný sudo , pravdepodobne ho má vo svojom úložisku balíkov. Ak nie, pozrite si Ako univerzálne je sudo? pre alternatívy.

          Poznámka k mktexlsr a texhash

          Na urýchlenie vyhľadávania knižnica kpathsea používa vo viacerých adresároch vyrovnávacie pamäte vo forme súborov s názvom ls-R . Tieto súbory obsahujú všetky súbory, ktoré by kpathsea našli, ak by v tomto adresári vyhľadávali správne (podriadené rekurzívnym smerniciam vyhľadávania). Súbory sú vytvorené príkazom mktexlsr (ktorý je krátky pre súbor "Make TeX's ls-R"), ktorý musí byť spustený ručne (niekto s prístupom na zápis do adresára, zvyčajne root - pozri poznámku o sudo ), ak je potrebné. Tento príkaz bol nazývaný texhash a je to stále alias tohto príkazu (technicky symbolický odkaz ).

          Poznámka o kpsewhich

          TeX používa kpathsea knižnicu na vyhľadávanie súborov. Tam, kde to vyzerá, závisí od rôznych premenných, ktoré môžu byť nastavené v konfiguračných súboroch alebo v užívateľskom shell. Zoznam adresárov, ktoré kpathsea môže zobraziť zadaním kpsewhich --var-value TEXINPUTS . Výstup je trochu skondenzovaný. Nasledujúce pokusy o to trochu objasniť:

          Cesty sú oddelené dvojbodkami (ako v premenných prostredia, ako je $PATH ) Ak začína cesta !! znamená to, že namiesto súborového systému sa bude konzultovať s ls-R súborom. Ak cesta končí // , bude vyhľadávaná rekurzívne. Trasy alebo časti ciest môžu byť zoskupené pomocou zátvoriek. teda {!!/usr/local/texlive/2012/texmf-dist,!!/usr/local/texlive/2012/texmf-var}}// znamená, že sa budú vyhľadávať v tomto poradí /usr/local/texlive/2012/texmf-dist a /usr/local/texlive/2012/texmf-var . Obaja skutočne použijú vyrovnávaciu pamäť uloženú v ls-R v databáze vyhľadávania (napríklad /usr/local/texlive/2012/texmf-dist/ls-R ). A oba vyhľadávania budú rekurzívne.

          Testovanie inštalácie

          Najjednoduchší spôsob, ako skontrolovať, či je nájdený inštalovaný súbor, sa spustí kpsewhich <package_name> (kde <package_name> obsahuje rozšírenie). Ak sa zobrazí zoznam novo nainštalovaného súboru, všetko by malo byť v poriadku. Ak to nie je, ale zobrazí niečo, potom môže byť, že existuje iná verzia tohto balíka inštalovaný, ktorý sa nachádza najprv. Ak je to tak, potom kpsewhich --all <package_name> zobrazí sa zoznam všetkých zodpovedajúcich mien, aby ste mohli otestovať, či ich vôbec nájde.

          Ak to našlo, ale nepoužíva, budete si musieť vybrať miesto, ktoré sa vyhľadá skôr ako nájdená verzia, alebo odstrániť najskôr nájdené verzie.

          Ak ju nenájdeme vôbec, existujú nejaké možné dôvody.

          Ak ste vykonali úplnú inštaláciu TeX Live, je to príkaz kpsewhich z novej inštalácie? Skúste, which kpsewhich zistiť. Ak nie, nastavte si $PATH a skúste to znova. (Ak je vaša cesta správna, môže to mať za následok, že váš shell si ju nevšimol: skúste to opraviť (Bourne-Again Shells). Ak ste nainštalovali iba balík, umiestnili ste ho niekde, kde ho TeX nájde? Úplný zoznam adresárov, v ktorých sa nachádzajú vyhľadávania TeX, je možné nájsť spustením kpsewhich --var-value TEXMF Tieto sú vyhľadávané rekurzívne. Ak je v adresári vyhľadávaný službou TeX a tento adresár je v zozname predpísaný !! potom je to miesto, kde TeX konzultuje cache, nie aktuálne súbory na disku. Ak chcete obnoviť vyrovnávaciu pamäť, spustite mktexlsr alebo texhash ako superužívateľ. Závislé balíky

          Ak nepoužívate správcu balíkov na inštaláciu TeX alebo jedného z jeho balíkov (tj nepoužili ste metódu 1), potom správca balíkov nevie, že je nainštalované to, čo ste práve nainštalovali. Znamená to, že inštalácia systémových balíkov, ktoré závisia od týchto manuálne nainštalovaných balíkov, sa bude pokúšať ich opäť nainštalovať. Najjednoduchším riešením je nechať ich robiť tak, ako je zvyčajne to, že vaše manuálne nainštalované veci sa nachádzajú pred systémovými. Ak je priestor tesný, veľa distribúcií obsahuje "fiktívne" balíky, ktoré môžu byť nainštalované, aby zablokovali správcu balíkov. Pozri Ako nainštalovať TeXLive "vanilla" na Debian alebo Ubuntu? pre viac detailov.

          podiel zlepšiť túto odpoveď editoval 13. apríla o 12:37 komunitná wiki 15 otáčok, 8 používateľov 66% Loop Space AFAICS sudo tlmgr install foobar robí foobar nainštalovaný pre užívateľa root, ale nie celý systém (aspoň na Debiane). - Skippy le Grand Gourou Dec 5 '15 o 17:29 pridať komentár up hlasovanie Keď používam Ubuntu, nainštaloval som TeX Live a samozrejme používam apt-get na inštaláciu balíkov.

          Zistil som, že mi chýbali niektoré súbory potrebné na zostavenie môjho dokumentu. Použitie apt-cache podľa odporúčania v Metóde 1 vyššie som zistil, že texlive-latex-extra bol balík, ktorý som potreboval. Veľkosť sťahovania bola však obrovská (327 MB).

          Iba základný balík bol ľahko inštalovaný sudo apt-get install texlive-latex-extra --no-install-recommends Vrátane --no-install-recommends vyhýba obrovským (320 MB) doplnkov.

        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 05:00
          Avatar Stanke   Používateľ

          diky za vycerpavajucu radu tipek o tom ale toto vlakno nebolo.uz ked si taky dolezity inteligent,mohol si to nam laikom vysvetlit podobnym humorom a konecnym vysledkom aspon takto:Ako nainštalujem individuálny balík v systéme Linux? konkretne islo o postup na distro RedHat,jednoducha otazka...desat rocne decko by z toho tvojho prejavu dostalo depku. druhy krat napis, som lavy z toho,ok? Musím na svojom počítači nainštalovať nový balík TeX / LaTeX / ConTeXt. Používam Ubuntu / Fedora / Slackware / Some-Version-Of Linux. Aké sú možné spôsoby, ako to urobiť?

          Poznámka: Dostávame niekoľko otázok, ktoré sa v podstate znižujú na túto otázku; bolo to dobrý nápad mať jednu otázku a odpoveď, ktorá môže pokryť všetky štandardné metódy. Pozri "Ako by ste mali inštalovať balíček X na otázky Ubuntu?" pre diskusiu. Otázkou a odpoveďou je CW, aby bolo možné ľahko pridať ďalšie informácie. Ak máte informácie na pridanie, urobte tak. Ak si nie ste istí, nechajte komentár tu alebo (najlepšie) v rozhovore . Komentár k otázke a odpoveď bude pravidelne odstránený, aby sa zabezpečilo, že informácie sú jasné.

          balíky nainštalujúce linux podiel vylepšiť túto otázku editoval 16. marca v 16:37 komunitná wiki 3 otáčky Loop Space pridať komentár 4 odpovede aktívnenajstaršiehlasy up hlasovanie Metóda 1 - (Uprednostňovaná metóda)

          Nainštalujte najnovšie TeX Live

          Je to v prípade, ak je balík v TeX Live a chcete alebo používate TeXLive "vanilka".

          Ak ste ešte nenainštalovali program TeX Live, postupujte podľa pokynov na stránke Ako nainštalovať TeXLive "vanilku" na Debiane alebo Ubuntu? (tieto pokyny sa vzťahujú na systémy Linux vo všeobecnosti, a nie len na systémy založené na Debiane).

          Ako inštalujete balík cez TeX Live závisí od toho, či ste nainštalovali TeX Live ako jediného používateľa alebo ho nainštalovali celý systém. Ak je to prvé, skúste:

          tlmgr install <package> Ak je druhý, budete mať malý problém v tom, že tlmgr nemusí byť v ceste, ktorú sudo automaticky vyhľadáva. Musíte ju najprv nájsť a použiť sudo aby ste ju zavolali úplnou cestou. Ak má vaša shell shell, ktorý je vstavaný, môžete nájsť tlmgr pomocou príkazu which tlmgr . teda: which tlmgr sudo /path/to/tlmgr install <package> Ak váš shell umožňuje použiť výstup príkazu ako druh premennej, môžete použiť nasledujúci príkaz na kondenzáciu vyššie (kde využívame skutočnosť, which vráti jednu inštanciu príkazu bez ohľadu na to, koľkokrát sa objaví na ceste): sudo $(which tlmgr) install <package> (Môžete otestovať svoj shell s menšou riskantnou echo $(which tlmgr) : toto by malo produkovať to isté ako which tlmgr .)

          Metóda 2:

          Vyhľadajte a nainštalujte balík prostredníctvom správcu balíkov.

          Je to v prípade, ak používate verziu TeX, ktorá bola dodaná s vašou distribúciou, a nevadí vám, ktorá verzia inštalovaného balíka.

          Distribúcie Linuxu majú tendenciu zahŕňať TeX ako zbierku balíkov, ale nie je zvyčajne na rovnakej úrovni ako jeden balíček TeX sa rovná jednému balíku Linuxu. Preto musíte nájsť správny distribučný balík obsahujúci balík TeX, ktorý chcete a nainštalovať. Rôzni správcovia balíkov majú rôzne spôsoby vyhľadávania, ak všetko zlyhá, často existuje webová lokalita, na ktorej môžete vyhľadať konkrétny súbor:

          Debian Vyhľadávanie balíčkov Debianu . Ak máte nainštalovaný Debian, vyhľadávanie balíka apt-cache môže pomôcť nájsť balík. ubuntu Vyhľadávanie balíčkov Ubuntu . Apt-cache funguje ako v Debiane Ďalšie distribúcie nájdete na stránke https://unix.stackexchange.com/q/46700/6245 Metóda 3

          Inštalovať manuálne

          V tejto situácii máte dve možnosti: nainštalovať celý systém (všetci používatelia vo vašom systéme) alebo nainštalovať len pre vás. Celý systém znamená, že ho bude môcť používať ktorýkoľvek používateľ vo vašom systéme, len preto, že to znamená len to, že bude nainštalovaný iba pre váš účet. Rozdiel medzi týmito dvoma je základná poloha:

          System-wide: typ kpsewhich -var-value TEXMFLOCAL v termináli nájsť správny adresár Len pre vás: zadajte hodnotu kpsewhich -var-value TEXMFHOME v termináli a nájdite správny adresár Treba poznamenať, že v prípade "konfliktu balíkov", tj ten istý súbor sa nachádza na viacerých miestach (napríklad umiestnenie systému, lokálne umiestnenie a / alebo "individuálny používateľ" umiestnenie) sa použije iba prvá inštancia súboru. V takom prípade je poradie priorít zvyčajne : individuálny používateľ ( TEXMFHOME )> lokálny ( TEXMFLOCAL )> systém. Úplný zoznam (v správnom poradí) možno určiť spustením kpsewhich --var-value TEXINPUTS .

          Čo sa stane teraz závisí trochu na balíku. Ak je distribuovaný v TDS, máte šťastie. Prejdite do adresára hláseného kpsewhich a do podadresára tex (alebo ho vytvorte, ak neexistuje). Potom extrahujte súbor TDS (nezabudnite použiť sudo ak je globálne a skontrolujte, či je umask nastavený na 022 ). Najprv skontrolujte súbor TDS, aby ste sa presvedčili, že bude vytiahnutý na správne miesto: možno budete musieť presunúť hore alebo dole adresár, aby ste ho dostali do poľa .

          Ak nie je distribuovaný v TDS, existujú dve možnosti: Ak je balík dostupný od TeX Live, môžete získať balík TDS verzie z http://mirror.ctan.org/systems/texlive/tlnet/archive/ . tar.xz a rozbaľte ho do dočasného adresára. Vo väčšine prípadov bude obsahovať podadresáre ako tex, písma atď. Skopírujte ich do stromu TEXMF, ako bolo uvedené vyššie. V prípade, že obsahuje adresár texmf-dist alebo podobný, je to balík, ktorý dodáva aj niektoré skripty alebo iné veci mimo hierarchiu texmf, v tomto prípade je najlepšie kontaktovať odborníka. Napokon si môžete stiahnuť balík z CTAN alebo pôvodného distribučného kanála, rozbaliť ho a potom sa môžu vyskytnúť pokyny - v takom prípade ich postupujte - ale všeobecný vzor je dosť podobný. Ak je to balík LaTeX, vytvorte si adresár v <base/tex/latex/<package a extrahujte súbory ( .sty plus plus .cls atď. ) Tam. Súbory dokumentácie sa nachádzajú v <base/doc/latex/<package .

          Ak ste ho nainštalovali globálne, teraz budete musieť spustiť mktexlsr (alebo ekvivalentne texhash ) cez sudo . Ak mktexlsr nie je v ceste, ktorú hľadá sudo , musíte ho nájsť. Môžete robiť: which mktexlsr sudo /path/to/mktexlsr Alebo ak to vaša shell dovolí: sudo $(which mktexlsr) Toto nie je potrebné pre miestne inštalácie.

          Metóda 4:

          Ukážte to

          Toto platí pre prípad, keď máte súbor .sty alebo .cls ktorý nechcete inštalovať centrálne, z iného dôvodu. Napríklad, môže to byť špecifické pre určitý projekt (napríklad neobvyklý súbor štýlu časopisu), alebo môže byť známe, že sa stotožňuje s inými balíkmi, alebo si ho môžete ponechať vedľa zdrojových súborov v repozitári.

          Ako bolo popísané vyššie, rodina programov TeX konzultuje cestu pri hľadaní vstupných súborov vrátane súborov .sty a .cls . Môžete to prepísať pomocou premennej prostredia TEXINPUTS , ktorá (na unix) pozostáva zo sekvencie adresárov oddelených dvojbodkami; TeX vyhľadáva každý z týchto adresárov. Takže, ak ste mali súbor .sty v styles podadresárov, potom TEXINPUTS=styles: by spôsobilo, že TeX najprv vyhľadá súbor v tomto adresári.

          Všimnite si trailing dvojbodku: nasleduje prázdny prvok cesty, ktorý spôsobí, že TeX vložiť štandardnú cestu vyhľadávania v tejto pozícii. Preto TEXINPUTS=:styles spôsobia, že TeX vyhľadá štandardnú cestu pred styles podadresárov.

          Ako je uvedené vyššie, môžete použiť kpsewhich aby ste skontrolovali, či sú veci nakonfigurované správne. % ls styles myfancypackage.sty % kpsewhich myfancypackage.sty # doesn't find anything % export TEXINPUTS=styles: % kpsewhich myfancypackage.sty styles/myfancypackage.sty # found it! % Poznámky a doplňujúce

          Poznámka o sudo

          Keď pripojíte TeX Live k vašej ceste, nebude to bežne pridané do cesty pre používateľa root, takže nebudete môcť používať sudo . Vyššie uvedené metódy používajú na nájdenie tlmgr , atď. , Z cesty "bežného používateľa" a odovzdá správnu inštrukciu sudo . Toto funguje s bash a zsh : ak používate iný shell, možno budete musieť namiesto toho poskytnúť úplnú cestu k tlmgr .

          Pri spúšťaní sudo je použité prostredie zmesou superuserov a miestnych užívateľov. Okrem vyššie uvedenej cesty je dôležité zabezpečiť, aby nastavenie umask bolo dostatočne laxné: používateľ by mal mať umask 077 ale koreň 022 . umask ovláda predvolené povolenia novovytvorených súborov: s 077 bude môcť iba čítať (a tak ich používať). S 022 , každý môže čítať (a možno vykonať) je.

          Ak váš systém nemá štandardne nainštalovaný sudo , pravdepodobne ho má vo svojom úložisku balíkov. Ak nie, pozrite si Ako univerzálne je sudo? pre alternatívy.

          Poznámka k mktexlsr a texhash

          Na urýchlenie vyhľadávania knižnica kpathsea používa vo viacerých adresároch vyrovnávacie pamäte vo forme súborov s názvom ls-R . Tieto súbory obsahujú všetky súbory, ktoré by kpathsea našli, ak by v tomto adresári vyhľadávali správne (podriadené rekurzívnym smerniciam vyhľadávania). Súbory sú vytvorené príkazom mktexlsr (ktorý je krátky pre súbor "Make TeX's ls-R"), ktorý musí byť spustený ručne (niekto s prístupom na zápis do adresára, zvyčajne root - pozri poznámku o sudo ), ak je potrebné. Tento príkaz bol nazývaný texhash a je to stále alias tohto príkazu (technicky symbolický odkaz ).

          Poznámka o kpsewhich

          TeX používa kpathsea knižnicu na vyhľadávanie súborov. Tam, kde to vyzerá, závisí od rôznych premenných, ktoré môžu byť nastavené v konfiguračných súboroch alebo v užívateľskom shell. Zoznam adresárov, ktoré kpathsea môže zobraziť zadaním kpsewhich --var-value TEXINPUTS . Výstup je trochu skondenzovaný. Nasledujúce pokusy o to trochu objasniť:

          Cesty sú oddelené dvojbodkami (ako v premenných prostredia, ako je $PATH ) Ak začína cesta !! znamená to, že namiesto súborového systému sa bude konzultovať s ls-R súborom. Ak cesta končí // , bude vyhľadávaná rekurzívne. Trasy alebo časti ciest môžu byť zoskupené pomocou zátvoriek. teda {!!/usr/local/texlive/2012/texmf-dist,!!/usr/local/texlive/2012/texmf-var}}// znamená, že sa budú vyhľadávať v tomto poradí /usr/local/texlive/2012/texmf-dist a /usr/local/texlive/2012/texmf-var . Obaja skutočne použijú vyrovnávaciu pamäť uloženú v ls-R v databáze vyhľadávania (napríklad /usr/local/texlive/2012/texmf-dist/ls-R ). A oba vyhľadávania budú rekurzívne.

          Testovanie inštalácie

          Najjednoduchší spôsob, ako skontrolovať, či je nájdený inštalovaný súbor, sa spustí kpsewhich <package_name> (kde <package_name> obsahuje rozšírenie). Ak sa zobrazí zoznam novo nainštalovaného súboru, všetko by malo byť v poriadku. Ak to nie je, ale zobrazí niečo, potom môže byť, že existuje iná verzia tohto balíka inštalovaný, ktorý sa nachádza najprv. Ak je to tak, potom kpsewhich --all <package_name> zobrazí sa zoznam všetkých zodpovedajúcich mien, aby ste mohli otestovať, či ich vôbec nájde.

          Ak to našlo, ale nepoužíva, budete si musieť vybrať miesto, ktoré sa vyhľadá skôr ako nájdená verzia, alebo odstrániť najskôr nájdené verzie.

          Ak ju nenájdeme vôbec, existujú nejaké možné dôvody.

          Ak ste vykonali úplnú inštaláciu TeX Live, je to príkaz kpsewhich z novej inštalácie? Skúste, which kpsewhich zistiť. Ak nie, nastavte si $PATH a skúste to znova. (Ak je vaša cesta správna, môže to mať za následok, že váš shell si ju nevšimol: skúste to opraviť (Bourne-Again Shells). Ak ste nainštalovali iba balík, umiestnili ste ho niekde, kde ho TeX nájde? Úplný zoznam adresárov, v ktorých sa nachádzajú vyhľadávania TeX, je možné nájsť spustením kpsewhich --var-value TEXMF Tieto sú vyhľadávané rekurzívne. Ak je v adresári vyhľadávaný službou TeX a tento adresár je v zozname predpísaný !! potom je to miesto, kde TeX konzultuje cache, nie aktuálne súbory na disku. Ak chcete obnoviť vyrovnávaciu pamäť, spustite mktexlsr alebo texhash ako superužívateľ. Závislé balíky

          Ak nepoužívate správcu balíkov na inštaláciu TeX alebo jedného z jeho balíkov (tj nepoužili ste metódu 1), potom správca balíkov nevie, že je nainštalované to, čo ste práve nainštalovali. Znamená to, že inštalácia systémových balíkov, ktoré závisia od týchto manuálne nainštalovaných balíkov, sa bude pokúšať ich opäť nainštalovať. Najjednoduchším riešením je nechať ich robiť tak, ako je zvyčajne to, že vaše manuálne nainštalované veci sa nachádzajú pred systémovými. Ak je priestor tesný, veľa distribúcií obsahuje "fiktívne" balíky, ktoré môžu byť nainštalované, aby zablokovali správcu balíkov. Pozri Ako nainštalovať TeXLive "vanilla" na Debian alebo Ubuntu? pre viac detailov.

          podiel zlepšiť túto odpoveď editoval 13. apríla o 12:37 komunitná wiki 15 otáčok, 8 používateľov 66% Loop Space AFAICS sudo tlmgr install foobar robí foobar nainštalovaný pre užívateľa root, ale nie celý systém (aspoň na Debiane). - Skippy le Grand Gourou Dec 5 '15 o 17:29 pridať komentár up hlasovanie Keď používam Ubuntu, nainštaloval som TeX Live a samozrejme používam apt-get na inštaláciu balíkov.

          Zistil som, že mi chýbali niektoré súbory potrebné na zostavenie môjho dokumentu. Použitie apt-cache podľa odporúčania v Metóde 1 vyššie som zistil, že texlive-latex-extra bol balík, ktorý som potreboval. Veľkosť sťahovania bola však obrovská (327 MB).

          Iba základný balík bol ľahko inštalovaný sudo apt-get install texlive-latex-extra --no-install-recommends Vrátane --no-install-recommends vyhýba obrovským (320 MB) doplnkov.

          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 14:06
            Avatar samalama.   Návštevník

            stanke ty prijebany kokot...

            Táto téma poskytuje postupný postup inštalácie novej inštancie servera SQL Server pomocou sprievodcu inštaláciou nastavenia SQL Server. Sprievodca inštaláciou SQL Server poskytuje jediný strom funkcií pre inštaláciu všetkých komponentov SQL Serveru, takže nemusíte ich inštalovať individuálne. Ďalšie informácie o tom, ako samostatne nainštalovať komponenty SQL Server, nájdete v časti Inštalácia servera SQL Server. Tieto ďalšie témy dokumentujú iné spôsoby inštalácie servera SQL Server: Nainštalujte SQL Server z príkazového riadka Nainštalujte SQL Server pomocou konfiguračného súboru Nainštalujte SQL Server pomocou SysPrep Vytvorenie nového klastra na obnovenie zlyhania služby SQL Server (inštalácia) Inovácia SQL Serveru Pomocou Sprievodcu inštaláciou (Setup) Získajte inštalačné médium Miesto sťahovania pre server SQL Server závisí od vydania: SQL Server Enterprise, Standard a Express Editions sú licencované na použitie v produkcii. V prípade podnikových a štandardných verzií sa obráťte na dodávateľa softvéru pre inštalačné médium. Informácie o zakúpení a adresár partnerov spoločnosti Microsoft nájdete na webovej lokalite spoločnosti Microsoft. Voľné vydania sú dostupné v preberaniach programu SQL Server. predpoklady Skôr ako nainštalujete SQL Server, prečítajte si témy v časti Plánovanie inštalácie servera SQL Server. Poznámka Pri lokálnych inštaláciách musíte spustiť inštaláciu ako správca. Ak nainštalujete SQL Server zo vzdialenej zdieľanej zložky, musíte použiť účet domény, ktorý čítal a vykonal povolenia na vzdialenom zdieľaní. Inštalácia požiadavky na opravu

            Spoločnosť Microsoft zistila problém s konkrétnou verziou binárnych súborov Microsoft VC ++ 2013 Runtime, ktoré sú nainštalované ako predpoklad pre SQL Server. Ak táto aktualizácia binárnych súborov runtime VC nie je nainštalovaná, SQL Server môže v určitých scenároch zaznamenať problémy so stabilitou. Skôr ako nainštalujete SQL Server, postupujte podľa pokynov v poznámkach k vydaniu SQL Server Release Notes, aby ste zistili, či váš počítač vyžaduje opravu pre binárne súbory runtime VC. Ak chcete nainštalovať SQL Server Vložte inštalačné médium SQL Server. Z koreňového priečinka dvakrát kliknite na položku Setup.exe. Ak chcete nainštalovať zo zdieľanej siete, vyhľadajte koreňový priečinok na zdieľanom zariadení a potom dvakrát kliknite na položku Setup.exe. Sprievodca inštaláciou spúšťa inštalačné centrum servera SQL Server. Ak chcete vytvoriť novú inštaláciu servera SQL Server, kliknite na položku Inštalácia v ľavej navigačnej oblasti a potom kliknite na samostatnú inštaláciu nového servera SQL Server alebo pridajte funkcie k existujúcej inštalácii. Na stránke Product Key zvoľte možnosť, ktorá indikuje, či inštalujete bezplatnú edíciu servera SQL Server alebo výrobnú verziu produktu, ktorý má kľúč PID. Ďalšie informácie nájdete v časti Edícia a podporované funkcie produktu SQL Server 2017. Ak chcete pokračovať, kliknite na tlačidlo Ďalej. Na stránke Licenčné podmienky skontrolujte licenčnú zmluvu a ak súhlasíte, začiarknite políčko Súhlasím s licenčnými podmienkami a potom kliknite na tlačidlo Ďalej. Ak chcete pomôcť vylepšiť SQL Server, môžete povoliť aj možnosť používania funkcií a odoslať správy spoločnosti Microsoft. V okne Globálne pravidlá sa postup nastavenia automaticky presunie do okna Aktualizácie produktu, ak neexistujú chyby pravidiel. Stránka Microsoft Update sa objaví ďalej, ak začiarkavacie políčko Microsoft Update v ovládacom paneli \ Všetky položky ovládacieho panela \ Windows Update \ Zmeniť nastavenia nie je začiarknuté. Ak vykonáte kontrolu na stránke Microsoft Update, zmeníte nastavenia počítača tak, aby zahŕňali najnovšie aktualizácie pri skenovaní služby Windows Update. Na stránke Product Updates sa zobrazujú najnovšie dostupné aktualizácie produktov SQL Server. Ak nie sú zistené žiadne aktualizácie produktu, SQL Server Setup nezobrazuje túto stránku a automatické zálohy na stránke Inštalácia súborov inštalácie. Na stránke Install Files files (Inštalácia súborov s nastaveniami) inštalácia poskytuje priebeh sťahovania, extrakcie a inštalácie inštalačných súborov. Ak sa nájde aktualizácia pre inštaláciu SQL Server a je zadaná, aby bola zahrnutá, táto aktualizácia bude tiež nainštalovaná. Ak sa nenájde žiadna aktualizácia, inštalácia sa automaticky posunie. Pravidlá inštalácie Inštalačný program SQL Server kontroluje identifikáciu možných problémov, ktoré sa môžu vyskytnúť pri spustení inštalácie. Ak sa vyskytnú chyby, kliknutím na stĺpec Stav získate ďalšie informácie. V opačnom prípade kliknite na tlačidlo Ďalej. Pri type inštalácie vyberte buď vykonať novú inštaláciu, alebo pridať funkcie k existujúcej inštalácii. Kliknite na tlačidlo Ďalej. Na stránke Výber funkcií vyberte komponenty pre inštaláciu. Napríklad, ak chcete nainštalovať novú inštanciu databázového motora SQL Server, skontrolujte službu Database Engine Services. Po výbere názvu funkcie sa v podokne popisu funkcií zobrazí popis každej skupiny komponentov. Môžete vybrať akúkoľvek kombináciu začiarkavacích políčok. Ďalšie informácie nájdete v časti Vydania a súčasti SQL Server 2016 a vydania a podporované funkcie pre SQL Server 2016. Predpoklady pre vybraté funkcie sa zobrazia v podskupine Predpoklady pre vybrané funkcie. Inštalačný program SQL Server nainštaluje predpoklad, ktorý ešte nie je nainštalovaný počas kroku inštalácie opísaného neskôr v tomto postupe. Môžete tiež určiť vlastný adresár zdieľaných komponentov pomocou poľa v spodnej časti funkcie Se

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 05:59
      Avatar Stanke   Používateľ

      1 ako do distra RedHat6.2 doinstalujem Netbeans8.2, Torrent client, Tor, FAR manager, Blender-kompatibilny OpenGL pre ATI2600Pro 2 mozem aj do ditra Grenje z roku 2005 a starsi doinstalovat bez nutnosti packageov? 3 postup v prikazovom riadku 4 kde sa da najst zoznam schopnych pouzitelnych programov ako je napr.Dreamweaver,PHPstorm pod Windowsom? 5 kde najdem funkcne, prostredia nepripominajuce hnusny tablet pre deti? 6 preco niektore distra ako napriklad RoboLinux maju baliky spoplatnene? 7 ako sa dostanem do jadra, aby sa dalo vyladit, nastroje, rady. 8 preco si mysli kazdy kto pouziva Linux, je Bezpecny na sieti? 9 preco si kazdy mysli kto pouziva Linux, je stabilny, bez virusov, spybotov, trojanov?

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 08:11
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        1. ak ho RHEL nema v repozitaroch tak si otvoris stranku netbeans, stiahnes si ten SW a naintaluješ podla pribaleného návodu (alebo návodu na stránke)

        z repozitárov v RHEL inštaluješ bud cez grafického správcu balíkov alebo príkazom v terminali: yum install nazov_balika

        torrent klientov mas kopu, vyber si nejaky z repozitárov (po vyhladani slova torrent)

        blender už som ti písal si musis staihnut z ich stránky, robalit a dvojklikom spustit

        2. ak grenje myslíš greenie tak tam môžeš dosinstalovať čo chces ale verziu zroku 2005 určite neodporúčam, lebo už nebude podporovaná ani nebude mať bezpečnostné aktualizácie

        co znamena "bez nutnosti packegeov" si ani netrúfam odhadnúť

        3. postup na čo ? všeobecne otvoríš terminál a zadáš príkaz aký potrebuješ vykonať napr. dmesg (ukáže výpisy z jadra)

        4. alternatívy k windowsovým programom môžeš nbormále skúsiť vygoogliť, najviac info na jednom mieste je na strane alternativeto.net

        5. definuj čo sa ti nepáči na XFCE, LXDE, MATE, gnome3 ? https://www.lifewire.com/best-linux-desktop-environments-4120912

        6. asi sú to komerné verzie s pridanou hdonotou, skus im napísať mail, odpovedia ti

        7. ty sa prosím k jadru nepribližuj, ked nevieš nainštalovať balík jadro nechaj na pokoji, k tomu nie je klikátko kde zvoli vyssí výkon, znížiť zataženie, optrimalizovať rýchlosť ...

        http://www.akitaonrails.com/2017/01/17/optimizing-linux-for-slow-computers

        8. nikto nie je bezpecny na sieti, s linuxom si bezpecnejsi, dovody najdes lahko na nete:

        http://www.learncodeonline.in/blog/linux-secure-operating-systems/

        9. odpovede v 8. pre linux neexistujú vírusy (z princípu) to ale neznamená že by neexistoval škodlivý kód (malware) alebo spyware - len je ho menej

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 13:11
          Avatar Stanke   Používateľ

          1 neviem co su repozitary, ale ak myslis package, tie ich nema v grafickom spravcovi, asi uz nieje aktualna podporovana verzia. toto je tiez divne, ked pomaly kazdy z vas tvrdi, ze jadro je open source a vyskladam si ho sam. 2 prepac, ano myslel som Greenje, ale asi si pochopil ze je to Grenje 3 myslel som postup pri instalacii, aspon tak sa pise, ale asi s nerozumieme, nespravne sa vyjadrujem. skusal som davno nainstalovat nieaku hlupost, klasickou cestou, ale nemalo to shell instalator aky poznam z Windows, aspon takto som to pochopil. 4 nehnevaj sa, ale naozaj neviem co je podla teba alternativa... alternativy, ktore su free, alebo ak chces nekomercne, nespoplatnene, je ich pramalo a je to viac menej nepouzitelny odpad. prepac, ale nieco free co je na urovni aspon PSPadu asi ani neexistuje. Windows ma toho kvanta.netrufal by som si nieco napriklad v PHPku daco nakodit, asi to nechapes. tie veci nemaju okrem Netbeans ani Debuger. 5 XFCE ako tak ujde {ako pre koho} 6 co su verzie s pridanou hodnotou? 7 nepisal som o planovaci, ale priamo o ladeni jadra 8 niesi spravca serverov, napriklad Apache, manager portov asi ani neexistuje, aby si to mohol tvrdit, nemas nalozeny v obyvacke ani pastebin, jednak niesi programator ani vyvojar. 9 nechce s mi to tu pisat na pobavenie tipkov, ktori sa citia byt frustrovani a zapachaju xenofobiou, ale z principu je asi jasne ze niekto sa bude sustredit na system ktory pouziva vacsie percento userov, nie? virusov je habadej a tvrdit DNES ze nieco je konkretne malware a nieco je backdoor moze len idiot, uz len tym ze sa pripojis k Torentom bez VPN si v pici, aj to je na zvazenie, nie este Tor. spybot musi mat kazdy operacny system, stara vec. momentalne ma Linux stale nedostal, ako zabijak casu pre tipkov co sa nudia a su zakomplexovani asi ako terapia pomaha, ale ako konkurencia k Windows ani nahodou

          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 13:47
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            tak ale ty si sa prisiel postazovat nie riesit problem, tak to nič, moja snaha bola očividne úplne zbytočná

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 00:48
              Avatar Stanke   Používateľ

              dajme tomu prve sklamanie, po rokoch sa to nepohlo okrem toho, ze je zabudovany v telke a pchaju to aj do okresanych ARM, akoby radsej zacali tie programi kodit zmysluplnejsie, uzitocnejsie, tusim aj Android vychadza z Linuxu, nastastie nevlastnim smartphon. tie programy su stale slabe, ale mozno tie spoplatnene su ine, co su zac? teraz nejde o komercne, nikde niesu, alebo su vo forme dema, kde? skusam uz tridsiateosme distro, no zatial je to ako Alica v risi divov, ked si odmyslis distra zamerane na siet a spominany Apodio, no ten bug s klavesami je fakt mimo a to vraj vo vela distrach su spehovacie nastroje, trojany, backdoori, virusy. sem tam vidiet ako to niekto uz robil so serioznmym zaujmom, ale je toho malo. aky to ma vyznam tolko distier? co spravit aby si si vyskladal vlastny system? potrebujes jadro, nieake package, nastroje, kde sa to da zohnat, ako na to?

              • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 01:36
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Človek ktorý sa chce vzdelávať, príde za odborníkmi s pokorou.

                Človek ktorý z hocijakého oboru vie kulové a hneď ohodnotí ako to všetci robia zle je u mňa lúza.

                Takže máš na výber, buď sa chceš vzdelávať a nájsť si tu priateľov ktorí ti s tým pomôžu, alebo ďalej voľ Fica a ži v tom, že Linux sa nikam nepohol a MS je najlepšia firma na svete.

                Život je otázka priorít.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 09:32
                  Avatar Stanke   Používateľ

                  ok, dajme tomu ze mas pravdu, az na ten Epilóg ktory potvrdzuje zasa hlupotu, inak by si vedel ze MS podporil Linux a zasa len hate. stale si neodpovedal, ani nikto z vas, aky ma vyznam tolko distier? nieje to utrpenie minat cas niecim podobnym ako je toto: https://tutorialforlinux.com/2014/02/12/how-to-install-aptana-studio-3-on-red-hat-rhel-6-x-3264bit-linux-easy-visual-guide/ RedHat enterprise 6.4 a stale nejde nic. s tymi depositarmi si mal pravdu, su, ale nic sa nedeje. ked virus v MS vystraja, hned to zistis, no v Linuxe nezistis nic lebo nemas pravo pre root, humoreska. pochopitelne by bolo keby si mohol user vybrat mod v binarkach, alebo shell instalatora, nie ze este nieaky psychopat spravi web a nefunkcny navod na instalovanie. potom sa nedivte ze Linux nikto nechce. pokial je distro neaktualne par mesiacov, spravca balikov uz nefunguje, vraj uz nebude mat bezpecnostnu aktualizaciu, hoci ako tvrdis Linux virusi z principu nema, predpokladam ze ta asi napadne ako prve asi to ze Linux nema.dell-ka.ked je taky dobry, preco ma bugy? otazok je fura, ale ego je dolezitejsie, vsakze? a o tom ten cely Linux asi bude, pokial nejde o specificke distra, len v sietach. pre multimedia, DAW, 3D-aj ked ma podporu Maya, ktora ma bugy jak svina a nepouziva ju nikto pod Linuxom, je viac menej nepouzitelny, nemam pravdu? vsak sa vyjadrite normalne

                  • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 11:18
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                    ze MS podporil Linux a zasa len hate

                    Odkiaľ berieš presvedčenie, že o tom neviem, ale ty nevieš prečo to urobil.

                    stale si neodpovedal, ani nikto z vas, aky ma vyznam tolko distier?

                    Pretože si každý ušije distro na mieru svojim požiadavkám.

                    nieje to utrpenie minat cas niecim podobnym ako je toto: https://tutorialforlinux.com/2014/02/12/how-to-install-aptana-studio-3-on-red-hat-rhel-6-x-3264bit-linux-easy-visual-guide/ RedHat enterprise 6.4 a stale nejde nic.

                    Do toho návodu som sa ani nepozrel, už to že je to návod viac ako tri roky starý nieje dobré znamenie. Aptana Studio 3 si stačí stahnuť z ich stránok, rozbaliť a používať.

                    s tymi depositarmi si mal pravdu, su, ale nic sa nedeje. ked virus v MS vystraja, hned to zistis, no v Linuxe nezistis nic lebo nemas pravo pre root, humoreska.

                    Pletieš piate cez deviate, použi svoj obľúbený internetový vyhľadávač a preštuduj si niečo o balíčkovači pre svoje distro, inštalácií programov so zipu a kompilácií na Linuxe.

                    pochopitelne by bolo keby si mohol user vybrat mod v binarkach,

                    Čo je to mod v binárkach?

                    nieaky psychopat spravi web a nefunkcny navod na instalovanie

                    Na internete si každý môže písať čo chce, keď chceš seriózne informácie, typni si, že kde sa treba obrátiť?

                    potom sa nedivte ze Linux nikto nechce.

                    Nikto si ty a kto ešte? Moja rodina a známi používajú Linux roky a sú spokojný.

                    pokial je distro neaktualne par mesiacov, spravca balikov uz nefunguje, vraj uz nebude mat bezpecnostnu aktualizaciu, hoci ako tvrdis Linux virusi z principu nema, predpokladam ze ta asi napadne ako prve asi to ze Linux nema.dell-ka.ked je taky dobry, preco ma bugy?

                    Neaktualizovať systém pár mesiacov, je v dnešnej dobe škodlivého softvéru, bezpečnostné riziko. Za pár mesiacov prebehlo kopec aktualizácií, takže to naozaj môže zhavarovať, no nemusí. Softvér bez bugov neexistuje.

                    otazok je fura, ale ego je dolezitejsie, vsakze?

                    Nemusíš sa mi ospravedlňovať za svoje ego.

                    a o tom ten cely Linux asi bude, pokial nejde o specificke distra, len v sietach. pre multimedia, DAW, 3D-aj ked ma podporu Maya, ktora ma bugy jak svina a nepouziva ju nikto pod Linuxom, je viac menej nepouzitelny, nemam pravdu?

                    Toto som nerozlúštil

                    vsak sa vyjadrite normalne

                    Nejaká sebareflexia?

                    Mne je úplne jedno, či budeš používať Linux, proste keď sa budeš správať ako majster sveta, papá, keď sa budeš chcieť niečo naučiť som tu.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 14:20
                      Avatar Stanke   Používateľ

                      toto je psychologicke forum? alebo uz si sa dostal do uzkych :))))))) o com furt to pises? ved to vysvetli normalne nealibisticky, ved sa ma neboj, ako laikovi, ktory ako po prvy krat si zapne stroj a kuka. mal si si to oznacit, lebo za chvilku nebudes vediet uz to co si myslis ze je pravda. ma vobec vyznam tu s tebu debatovat? takto len robis hanbu Linuxovi. vies, mam este nostalgicky stale 386, nikdy nic nespadlo, ide doteraz vsetko jak ma, Linux ako pises je potreba po par mesiacoch nainstalovat novy, ak nemas internet, spravne? takže to naozaj môže zhavarovať, no nemusí :))))))))))) dalej piseme o operacnom systeme, nie softwari, ako moze mat Windows bugy, ktory je vsade tam kde je diagnostika, meranie, bankovnictvo, preco tam stale nieje Linux ked je taky dobry?? videl som v jednej fabrike W98SE, ktory bol napojeny na SMD linku, nikdy nespadol, ako kludne tam mohli dat aj 7, ale vidiiiis, islo vsecko jak ma. preco potom vsade vypisujete po nete vraj Linux je cool a MS je virus. ako mne je jedno, len je to trapne a prezradza kulturu naroda. to nevidis inde po internete, len tu na Slovensku, co uz vam na cisto jebe na tie budy?? to si neviete zajst do zberne, opytat sa na serial, co je nalepeny na desktope? a ten link ty chumaj je navod ako nainstalovat na ten RedHat tu vec, no nic nejde, aky ma podla teba vyznam to ze ta stranka je starsia?? osobne tebe by som nezveril ani motyku do ruky, nie to este os. potom poslem link ako som pochodil inde na forach, nebudu Slovenske, hadaj preco. ozaj kto je fico? nepochopil

                      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 16:07
                        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                        Začínaš sa chovať ako troll. Ak chceš odpoveď na nejakú otázku, tak sa normálne opýtaj a nie štýlom, ktorý si predviedol vyššie.

                        Linux ako pises je potreba po par mesiacoch nainstalovat novy, ak nemas internet, spravne? takže to naozaj môže zhavarovať, no nemusí :))))))))))) dalej piseme o operacnom systeme, nie softwari, ako moze mat Windows bugy, ktory je vsade tam kde je diagnostika, meranie, bankovnictvo, preco tam stale nieje Linux ked je taky dobry?
                        Nie je pravda, že ak nemáš internet, tak treba po pár mesiacoch nainštalovať nový. Jednoducho ostane v tom stave, v ktorom bol nainštalovaný. Pokiaľ nie je pripojený k netu, môže tak fungovať donekonečna, akurát programy aj OS bude mať staré verzie a nebudú nainštalované aktualizácie, čo v tomto prípade nevadí.

                        ako moze mat Windows bugy, ktory je vsade tam kde je diagnostika, meranie, bankovnictvo, preco tam stale nieje Linux ked je taky dobry?? videl som v jednej fabrike W98SE, ktory bol napojeny na SMD linku, nikdy nespadol, ako kludne tam mohli dat aj 7, ale vidiiiis, islo vsecko jak ma. preco potom vsade vypisujete po nete vraj Linux je cool a MS je virus.

                        V situácii, keď nie je windows pripojený na internet, tak môže slúžiť bez problémov dlho, pretože najväčšou slabinou windowsu je náchylnosť na vírusy a aktualizačný proces. Pokiaľ nie je pripojený na net, problémy nehrozia, pretože sa tam vírusy ani aktualizácie nemajú ako dostať. Moja osobná skúsenosť je, že PC napojený, ako ovládací k tlakovej stanici slúžil 7 rokov nepretržite bez problémov. Domáci počítač, ktorý používali deti bol najneskôr do pol roka zavírený, nepomáhali žiadne antivíry. Môj domáci počítač vydržal bez preinľtalovania jeden až dva roky.

                        a ten link ty chumaj je navod ako nainstalovat na ten RedHat tu vec, no nic nejde, aky ma podla teba vyznam to ze ta stranka je starsia??

                        Tak toto nie je chyba operačného systému ale toho, kto ten program naprogramoval a nedal správny návod, ibaže by ten návod bol na inú verziu alebo iné distro a potom je to chyba medzi stoličkou a klávesnicou. Bohužiaľ iné verzie distribúcie môžu mať zmeny, ktoré môžu spôsobiť neúspešnosť inštalácie.

                        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 16:34
                          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                          Ja sa vám divím, že s ním vôbec strácate čas. Troll je slabé slovo. Tentokrát to vystihol presne samalama.

                          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 06:52
                            Avatar Stanke   Používateľ

                            Admin, ty ako predpokladajme znalec distra Mint, aspon tak sa ti zjavuje v tvem okenku, ide o standard ISO, rozumis, konkretne 18.3, spusti sa ako live, dam ze instal a po nabehnuti pyta prihlasovace udaje, rozumis, po nainstalovani tejto sracky pise login a pass, zadane je vsecko jak ma byt, este som odpisal udaje aby sem sa nepomylil, len 4 znaky! hoci bolo odkliknute auto prihlasenie, pokus sa konal tri krat neuspesne.jebem ty matku božu takto tyrat ludzi. Greenje-nove je vlastne Lubuntu. Deepin ma zadepkoval, vraj kopia maca :DDDD vam jebe ludia. cely ten software je uplne k nicemu. ako na server RedHat, inak do kosa, spalit a zakopat Linuxa, kery to vymyslel

                        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 20:27
                          Avatar Stanke   Používateľ

                          prepac, nevsimaj si to, niekedy je to aj dobre, takto sa da jednoducho zistit charakter, oddelit plevy od zrna. vsak aj tak vidiet kto mal pravdu a kto je tu debil. vies, ked ma niekto nieco rad, ma vypestovany iny vztah, tak pise k veci s nieakym zaujmom, zapalenim, ne tieto bludy co popisali. v beznom zivote okrem smradlaveho hovna nikdy nic z tychto ludi nevypadne, moja skusenost, len chaos, bludy, negativita, nechce sa mi to pisat, tiez to nemam rad. venujme sa radsej tu Linuxu, cenim si kazdu info, pokial to niekomu vadi, nemusim tu pisat uz nic, aby som nahodou niekoho neurazil ze pisem o Linuxe do ktoreho nejdu poriadne programy.nic sa nestalo, vymazte to, uz ked sme pri tej psychologii. ta Aptana moze byt ako pises, nejde poriadne uz ani pod Windows, mozno pomoze zmena systemoveho casu, ci aktualny framework. nechce sa mi studovat manual, skusat to, codit, aby som potom zistil ze cely Linux stoji za nic. naivne myslel ze tipci co robia pod Linuxom su uchylni coderi co ziju v inej realite, ale bol to momentalne omyl. takze polozim este raz otazku pre teba a komunitu ak sa da: ma vyznam si vyskladat vlastny, alebo postaci nieake distro, do ktoreho instalujem programy, treba konkretne package, nastroje? postup . . . k virusom co ti mozem povedat tolko, ze je jedno aky mas system, su vsade, aj v BSD, aj inych platformach a v Androidoch je toho najviac, hlavne kombinovany RAT. su nenazvyme to konspiracia, implementovane aj hardwareovo v chipe na HDD, mozu to spustit na dialku, hijacky su tak isto vsade, bezne sa vraj deje to ze mas odprintscreenovanu plochu, posiela sa to do nieakych centier, kde to vyhodnocuje super stroj, aby mali prieskumnici prehlad, monitoring o kazdom z nas. CPU ma bezne uz nieaky ten rok zabudovany prvok, okrem ID, ktory vysiela pre druzice GPS. toto su veci, ktore su zname a nezname? takze co je virus a v podstate hrozba? pokial chces byt free, ci hacker, byvas v mestach ako je Rotterdam, Berlin, Moskva, kde su zony, kde niesu odfiltrovane weby ako tu, takze mas dostatok informacii sa vzdelavat, mozes si aktivovat a plne vyuzit potencial distier ako ArchLinux, Kali, Backbox, Tails, Jotosl, ale nie tu. hlavne kazdy debil si mysli ze ked si stiahne tieto distra a nema pristup k plnemu rootu, lebo k tomu sa dostane len par ludi a teda k plnym funkciam, portom natiahne si trapnu masku, je daaky anonymous :))))no v skutocnosti tecu data niekam inam, lebo tie strukturi, ktore ich vytvorili su prepojene. ked sa chces ako tak chranit, pomoze ti maximalne AVG, malwarebytes antimalware, portable NOD, Kaspersky a par utilit na chvilku, pouzi radses cryptovaci nastroj na citlive informacie. niekedy pomoze https://virusscan.jotti.org/ vacsina ludi ani nevie co sa tu deje na tomto svete

                          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 21:09
                            Avatar WlaSaTy   Návštevník

                            Patrik, Ty si ale vyrástol. Len si nemusel toľko hekovať smsky na fasabúku, veď si zabudol ako sa píše sloh.

                      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 17:23
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Musím sa pred tvojím prejavom a vedomosťami skloniť. Takže keď ti už nikdy neodpíšem, znamená to, že len pod stolom ticho šúcham nohami.

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 18:52
                          Avatar Stanke   Používateľ

                          no vidis, lebo aj tak nic nevies, inak by si uz davno daco zmysluplne popisal aby si sa citil tu dolezity, nie sa hral na programatora v C++ z ktoreho si aj tak kkt

                          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 21:42
                            Avatar samalama.   Návštevník

                            jediny kokot si tu ty. hmm tak nie, sorry, ste dvaja, aj plesaty je kokot (tie jeho sracky sa nedaju citat).

                            po precitani clankov na zive.cz a pod. mas pocit, ze vsetko vies a ze vsetkemu rozumies. lunexom, windozom, sietam, programovaniu... proste vsetko vies. ale zaroven sa pytam: preco niekto, kto vsetko vie, pride na lamaforum a pyta sa uplne trivialne [1] veci a este pritom pise totalne bludy? no lebo to je TOTALNE SPROSTY KOKOT, ktory nic nevie. inac si to neviem vysvetlit. ano, mohol by to este trol, ale trol vacsinou vie o com troluje...

                            [1] trivialne pre cloveka na urovni tvojich (udajnych) vedomosti

                  • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 11:20
                    Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                    Prepáč ale z toho, čo tu píšeš som úplne mimo. Je to celé piate cez deviate a nevyzná sa v tom ani divá sviňa. Cez to všetko sa pokúsim odpovedať na alespoň časť Tvojich otázok, ak sa to tak dá povedať.

                    1. aky ma vyznam tolko distier? - Tu je zbytočné pátrať po zmysle, ber to tak, že každý, kto vytvoril nové distro bol proste s niečim nespokojný pri nejakom existujúcom a povedal si, že to urobí lepšie.

                    2. ked virus v MS vystraja, hned to zistis, no v Linuxe nezistis nic lebo nemas pravo pre root, humoreska. - Tak toto tvrdenie je nejaká zkomolenina, ktorá je úplne mimo mísu. Heslo root slúži na to, aby nikto neznalý nemohol robiť zásahy do systému a tým ho poškodiť. Vôbec nič to nemá s tým, či zistíš alebo nezistíš vírus. Heslo root sa zadáva pri činnostiach, ktoré nejako menia systém, aby sa vylúčil vplyv napríklad vírusu

                    3. pokial je distro neaktualne par mesiacov, spravca balikov uz nefunguje, vraj uz nebude mat bezpecnostnu aktualizaciu. - Tu je situácia trošku komplikovanejšia, pretože existuje viacero balíčkovacích systémov používaných v linuxe. Existujú stabilné verzie linuxu, ktoré sú vydávané periodicky a majú podporu dajme tomu 3 roky. Potom si musíš nainštalovať ďalšiu vydanú stabilnú verziu. Potom sú prechodové verzie, ktoré majú podporu iba niekoľko mesiacov. Napr. Ubuntu má stabilnú verziu 16.04 a ďalšia stabilná bude 18.04. Naopak sú verzie linuxu, napríklad Arch linux, Manjaro, Antergos alebo Gentoo, ktoré sú tzv. rolling, to znamená, že neustále dochádza k aktualizácii na najnovšie verzie programov, to znamená, že aktualizovaná verzia je zároveň najnovšou verziou. Napríklad v Arch linuxe, ktorý používam, dochádza denne k aktualizáciám niekoľkých programov ale hlavne tam podpora nikdy nekončí.

                    4. Čo sa týka inštalácie programov, tak principiálne existuje niekoľko spôsobov, prvý a zároveň najjednoduchší je z repozitárov danej distribúcie. Odtiaľ sa dajú inštalovať iba programy, ktoré sa tam nachádzajú, avšak v repozitároch býva veľké množstvo programov, rádovo tisícky. Druhý spôsob je z cudzích repozitárov alebo z githubu. Postup je špecifický pre každú distribúciu. Posledný spôsob je kompilovaním zo zdrojových kódov, čo nie je pre každého. Tu je problémom to, že programy majú závislosti na rôznych balíčkoch a preto je nutné tie balíčky ručne doinštalovať, než sa spustí kompilácia.

                    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 21:38
                      Avatar Stanke   Používateľ

                      hej, vyzera to tak, to su nasledky z toho Linuxu :D

                      2. to je ale samozrejme tvoj nazor. hovori ti nieco Diffieho-Hellmanova vymena kryptovacieho kluca? silne sa da pochybovat o open source a kto to moze potvrdit? ak ta daco napadne napis

                      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 23:40
                        Avatar red   Návštevník

                        co ma spolocne diffie-hellman protokol (Diffie–Hellman key exchange)</em>spolocne s opensource?

                        to je nieco ako spravne urobena klobasa so sojoveho masa?

                        1. open source je sposob "licencovania" (pre jednoduchost nieco volne sirene) ale Open-source softvér je počítačový softvér, ktorého zdrojový kód je prístupný pod takou licenciou, ktorá umožňuje študovanie, poprípade vkladanie zmien a vylepšení do zdrojového kódu a poťažmo do softvéru a umožňuje ďalšiu redistribúciu v modifikovanej alebo nezmenenej forme.

                        2. D-H vymena klucov je sposob aplikacie diskretneho logaritmu na problem zdielania informacii, ktore nemaju byt verejne a zaroven su vo verejnom priestore. vdaka nemu je mozne za pomoci privatnych a verejnych klucov pristupovat k sifrovanym datam nielen medzi server - klient ale aj medzi viac nasobnymi kombinaciami.

                        nejako mi tam unika spojitost...

                        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 14:25
                          Avatar Stanke   Používateľ

                          pises tu stanadardne info z roku 199*, si za zenitom. myslienka bola o otvoreni kodu o ktorom nikto nema paru co sa v nom deje. mozes dokazat okrem toho ze tu zas skopirujes tieto vygrcky, ktore su na to aby si kazdy myslel to co si ma mysliet? aka spojitost ti zasa unika, vyplasilo ta daco?

                • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 11:56
                  Avatar hmm   Návštevník

                  keby tam nebola tá zmienka o ficovi, povedal by som že

                  do kameňa tesať !

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 13:09
      Avatar nechcem_prezradit_meno   Návštevník

      Cav.

      Linux je Linux. MS Windows je MS Windows. ... To, ze su si niecim podobne, neznamena, ze vo vsetkom. Kazdy ma svoje plusy i minusy.

      Pozri si toto predstavenie Linuxu.

      V Linuxe sa kladie vseobecne doraz na bezpecnost a aktualnost. V Linuxovom svete neplati, ze kazdy novsia versia si vyzaduje vecsi vykon. Linux je ako skladacke. Voli sa podla volby uzivatela a pripadne sa este hlavnejsi ohlad berie na vykon.

      Skladacka (priklady niektorych)

      • jadro - Linux, FreeBSD, OpenBSD, MacOS, Hurd
      • zavadzac - Grub, Lilo, SysLinux
      • okenny (prihlasovaci) manager - xdm, kdm, gdm
      • okenny manager (spravca okien) - wmaker, lxde, xfce, mate, kde, gnome

      A co sa tyka instalovania softveru, tak ak mas internet, tak Ti moze byt jedno, co ma distro v sebe. Vsetko si stiahnes a doinstalujes. (Ak by si robil castejsie, tak si napises skript, co sam to za Teba spravi).

      Predtym, nez nieco si zacnes instalovat, si kus o tom aj precitaj. V CZ/SK sa daju najst. Zaklad je vediet aku mas distribuciu a ktorej rodiny je system (Debian, RedHat, Slackware alebo Arch).

      A ak chces mat pokoj, menej utrpenia, tak si daj nainstalovat niekym, kto sa do Linuxu vyzna. Nech Ti predstavi. Ukaze. Ani svoj prvy MS Windows si v zivote, ked si isiel spravovat pc, neinstaloval len tak z hlavy sam. A nepises, z kadial si.

      Tu hladaj alternativy

      Vyber vselijakych okennych manazerov prehladu.

      Ak chces instalovat, tak daj do google, napr.: debian install NAZOV_PROGRAMU. Ja takto casto instalujem programy. Skopirujem prikaz a idem.

      A precitaj si Linux dokumentacny projekt. Tam mas ako to funguje i v CZ jazyku. Rozsahovo najvecia CZ/SK publikacia o Linuxe. A i detailnejsie.

      Co sa tyka Tex/Latex, tak je velky, lebo vela dokaze. Resp. poriadne.

      V Linuxe su rozny ludia. Niektory to maju ako hobby, iny su vo firme zaplateni za vyvoj OS Linux a len za peniaze, lebo ich to zivi (full time, napr. komercne programy). Mas aj platene distribucie.

      Linux je bezpecnejsi, lebo ma lepsie nastavene a realizovane standardy. A sa vie, co je v Nom (kod je znamy - nie je tajomna cierna skrinka). A caste aktualizie. Napr. v Linuxe sa nasla vazna chyba(Vazna je, napr. ak bezny uzivatel nema dostat najvyssie prava, a on to nejak dostane. Doma Ti do vadit nemusi, ale na serveri, citat ine stranky, databazu, to je uz vazne.), uz na dalsi den bola v distribucii nova verzia jadra s opravou pristupna pre uzivatelov.

      A nepis komenty ako SMS, ale ako spravy/prispevok. Ze nie, co najviac informacii na co najmensom priestore. Skoro ako osnova. To co im moze byt jasne, Tebe nemusi.

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 15:38
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Nuz co, nic sa neda robit, pridal sa ku nam dalsi autista.

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 20.12.2017 | 19:32
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Mal by si viac chodiť do spoločnosti. Toto bežná forma komunikácie mladých ľudí. A keby si videl ako dávajú namiesto bodky alebo čiarky vo vete niekoľko smajlíkov, tak sa asi zblázniš.

        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 07:59
          Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

          S chodenim do spolocnosti nemam problem, skor som taky kaviarensky typ cloveka, teda v NR kaviarensky a na Krahuliach krcmovy. A na moju velku radost, v mojom okoli, sa velmi nevyskytuje podobne vnutorne vyzarovanie z jedincov.

          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 09:35
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Asi som mal preklep v slove školopovinných.

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 21.12.2017 | 22:59
      Avatar Stanke   Používateľ

      Tipci co poviete na toto? jeden koment dole je tiez vystizny o psychickom poskodeni Linuxom https://www.root.cz/clanky/ubuntu-17-10-bylo-docasne-stazeno-poskozuje-bios-nekterych-notebooku/nazory/

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 09:50
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Nič. Už v minulom tisícročí panoval názor:

        HW ktorý sa dá zničiť pomocou SW si ani nič iné nezaslúži.

        Ak máš iný názor, tak vyzneje ako keby si mal sekeru s ktorou nemôžeš drevo rúbať aby sa ti nepokazila.

        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 10:46
          Avatar samalama.   Návštevník

          a ktory hw sa neda(l) znicit pomocou sw, ty chytrak? uz pred 20-timi rokmi som odpalil mb tak, ze som miesto suboru s bios-om nahral io.sys z dos-u. takze netrep zase somariny.

          a to prirovnanie so sekerou je tiez riadna blbost...

          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 11:03
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Ten BIOS sa vtedy dal vybrať a naflashovať v programátore. Boli to štandardné šváby. Toľko k tvojej posadnutosti cikáčikmi.

            • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 14:27
              Avatar Stanke   Používateľ

              pleties si eprom pamate, tie prve BIOSI nesli fleshnut

              • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 15:59
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Išli, bez problémov. A to už v čase pred tým ako sa dali nahrať obrázky na 3D výtlačok ikonky save/uložiť. Akurát sa to nemazalo UV lampou. Ale to si nemôžeš pamätať, nezažil si to.

                • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 16:08
                  Avatar Stanke   Používateľ

                  netaraj

    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 11:45
      Avatar redhawk75   Používateľ

      Tak debata fajn.

      Co sa tyka povodneho prispevku, snad som ho desifroval. Vysli mi tieto moznosti:

      1. obyčajný troll

      2. neobyčajný troll s malým a mäkkým

      3. seriozne sa informujúci s dyslexiou a disgrafiou.

      4. zamestnanec SIS hladajúci krypto, oného zoológa.

      Ale teraz vážne, RedHat 6.2 je z roku 2000 ( RHEL 6.2 je z 2010 a je plne podporovany do 2020) a netuším či sa niečo normálne pod ním v súčasnosti dá pustiť. 

      Blender pre VGA z roku 2007 je napriklad nVidia GF 9000 series či Radeon HD3650, a na tej blender ide bez problemu, staci openGL 2.1 podpora. Inak to nema nič spoločné s OS, to treba ist na forum blenderu. na Windows ma rovnake poziadavky, pokial viem min Windows 7.

      čo sa týka Greenie, tak v defaulte je pre bežných užívateľov a myslim si, že STano odvadza dobrú robotu.

      Dreaweaver,CodelobsterPHP,WebStorm,no vsetko co je pekne,uzitocne jak vo Win.musi to mat vstavaneho browsera aby bol nahlad.</em>

      WebStorm je pre Windows aj pre Linux, stačí doinštalovať.

      Quanta Plus je alternativou k Dreamweaveru

      namiesto CodelobsterPHP je fajn Eclipse

      Poprípade je tu bluefish a pár ďaľších vecí

      Až na ten Blender by všetky mali fungovať aj na P4 32bit. Skor sa obavam o OS, tam asi najjednoduchšie riešenie by bolo použiť Linux Mint 17.3 Mate 32bit a v nom je priamo možné doinštalovať aj Blender (staršiu verziu)

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 15:56
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Zimné prázdniny začali. To tu bude zas plno humoru, a názorov na veci ktoré deti ani nezažili.

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 15:58
        Avatar vakus   Návštevník

        urcite Moznost c. 1 Klobuk dole vsetkym, ktori sa mu pokusili odpovedat. Stacilo precitat jeho prvych par slov a clovek si lahko urobi obraz.

        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 16:07
          Avatar Stanke   Používateľ

          zial, riesili sme dilemu, nie nieci obraz, ktoremu rozumies iba ty debilko

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 22.12.2017 | 16:04
        Avatar Stanke   Používateľ

        Tipek, je uvedene 6.4, islo o Santiago, kernel 2.6.32-358.el6 GNOME 2.28.2 presne, toto by ta malo zaujimat, predpokladam, ak si teda znalec z oboru Linux, co urcite niesi, podla toho ako pises. ak by ta zaujimalo aj nieco ine ako honenie ega, sgooglil by si ze existuju package a prikaz yum install nejde ako tu pisal dalsi googler, ked nemas repositar, aj to je otazne a distro RedHat je na samom vrchole, ale ty si len zistil, ze si ho nestiahnes hocikde a cakas ze ti postnem tu link, aby si v bare pourazal svojich vrstovnikov. nechaj tak, len si sa zhovadil zas, rozumis. co si tu zas popisal, si normalny? WebStorm je komercny, Qanta Plus sa nedotahuje ani na verziu 8, este pod Macromedia. CodelobsterPHP sa neda nahradit Eclipsom. bluefish je lacny editor tak pre deti, alebo tych, ktori niesu coderi, staci im sablona, necodia Web na mieru, ci nerobia zlozitejsie projekty v preprocesoroch SCSS, Sass, LESS :)))Atom je plny bugov, Bracket to same, mozno este SublimeText, ale pod PC ide vsetko ako ma, Netbeans vo verzii 7 co nacitalo distro pod Ubuntu, nepodporuje nielenze JS, nepodporuje ani CSS, XML, aspon to tak pripadalo. ako vidiet nemas prehlad ani o svojom milom Linuxe, ked toho softwareu je tak pramalo

        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 10:37
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          teba niekto z pritomnych nuti pouzivat linux a pren dostupny SW ??

          nevahaj prejst na MAC (ak ti maminka kupi na vianoce) alebo windows, ktoreho sw vybavenost ti vyhovuje

          ale prid prosim raz za cas na toto forum napisat aby tu nebola nuda

          btw nechapem co furt mutis s tym redhatom a rhel, zato ze sa jedna o uspesny komercny projekt neznamena ze je na inej urovni ako ostatne distra, rhel pouziva fedoru ako testovaciu zakladnu, tak ju aspon skus pouzivat mesiac dva, nie hned zmazat po tom ako sa ti nepaci predvolene pozadie

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 15:10
            Avatar Stanke   Používateľ

            nevies citat, alebo mas problem s pamatu? ak myslis MacOS, lebo ani napisat to neves, pletes si to z MAC adresou :DDD kera sa mimochodem da pekne vo Win menit, v Linuxe sa o tom ani nechyruje. vo Windows sa da pekne zistit aj IP, ktorehokolvek vas, vsecko z prikazoveho radku, jednoduche. pisem z internetovej kavarne ak vas to zaujima a dakto z vas tu injektuje zbytocne :D maco sa da spustit aj virtualne ak ves co to je, okrem teho ako je to pradrahe s malym okenkem, neje ani kvalitne za tu cenu, nohy odpadavaju, software taktez k nicemu, su tam bugy :DDD jaky zas maco? ja ty povem preco, aby si sa citil nobel, bo mas nizke ego a nesi uz cloviek, taktez Linux, kopa odbornikov a stale nist :))))) pokal vem, tak RedHat neje komercny v tom slova zmyslu, drzi certifikat, kery schvalila asociacia a nema nic spolocne s Linuxami. to su take servre, kere padaju potem, alebo ty nic nejde. inak OpenSUSE je tez dobry, stary neaktualny Netbeans sa ma zlakol co nesel doinstalovat :DDD a Tor aj ked kuka nainstalovany, instalovany neje, FURT UPDATE :DDD videt ze to Santiago si nedrzel v rukach chumaj. mimochodem BSD system je coraz vac mesto Linuxu, koli bezbeciu, meni sa to a po pravde, ani sa nedivim PS: nevete nahodu, kde ujebem stromek teraz tu v blave, sekyru mam, ne na vas nebojte :DDD co sem ojebal cigana, predal mu dojebanu motorovu pilu a pridal kokot dobru sekyru :DDDDdD sem na obchodnej momentalne

            ok Tipci, ak by to nekoho zajimalo, chcel len internetovat, mat tam office ako taky, bo ten office nestoji zas ani za guvno, neni tam Skype, chce bezpecie a pekny vzhlad, kery nepochopili v DEEPIN-e, nech si stahne http://ghostbsd.org/download/ bo vas je mi luto ze ste one na mozek a da sa usudit preto ze ste jebli Slovaci, kokoty, idem ja za tym ficom radsej

            • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 16:48
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Na Obchodnej, v McDonalds sa to hemží ľuďmi ktorí majú podobné vyjadrovanie ako ty. Keď vyrastieš, budeš sa môcť pohrať s tou ich horčicou čo nevidela krukumu ani na obrázku.

            • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 16:56
              Avatar j@zwecz   Návštevník

              "dakto z vas tu injektuje zbytocne"

              teba asi ktosi injektoval do mozgu..

            • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 17:24
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              mac je bezny pouzivany hovorovy vyraz oznacujici hw produkty apple najmy macbooky a imac pripadne macpro

              macos je ich operacny system, ktory nie je stavany na chod na inom hw ako sundane macy

              zvysok som nepochopil ale vety su koncipovane nadherne

              byt tebou sa vobec nevyjadrujem k tomu co vie kto ako napisat lebo pises a polomadar s obrnou alebo downovym syndromom

              nemas fotku ? strasne rad by som ta videl

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: distra Linux a vsetko ostatne 28.12.2017 | 16:13
                Avatar Stanke   Používateľ

                nikto sa ťa tu na nič nepytal, neviem či si to dokažeš uvedomiť... čo si to tu zasa popisal za bludy?!! k teme si sa ako odbornik nevyjadril, leda to ako si odkopiroval, lebo tomu ani nerozumieš, podobne ako tato chora parta debilov :))) čo sa tyka Linuxu, vyvoj nijako ani nemôže isť do predu, už pre jednoduchy zabugovany kernel, takže žiadna instalacia baličkov, ktora nieje ani na urovni 386. pre blbov čo si myslia že ich nikto nebude sledovať na internete, lebo pozeraju buzikov, ako si aj ty Branislav Poldauf?? potaraj ešte dačo, sa z teba rehlia až v Kanade, nemate žiadny argument.

                • RE: distra Linux a vsetko ostatne 29.12.2017 | 09:53
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  vidím že počas sviatkov či absolvoval kurz slovenčiny, začína ti byť rozumieť a predstáva to byť vtipné

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 10:12
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Pokojne, krasne a bohate Vianoce prajem vsetkym tu pritomnym a ich blizkym. Dovolte mi zaroven vyslovit malu prosbu, ten generator nahodnych slov by sa nedal vypnut?

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 10:29
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Števko, na to si mal založiť nové vlákno :) Aj Tebe, priateľu

        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 13:13
          Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

          Mario, kamo, pozdrav som dal sem, lebo som vedel, ze si to kazdy precita, lebo Stanke, dufam, ze nie Richard, + prosba preto, ze by som uz rad v diskusiach cital aj nejake suvisle a pre mna pochopitelnejsie myslienky, od Vas ostatnych.

      • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 10:32
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        nie borbelyho nevypinajte ani neblokujte, ja sa bavim neskutocne toto je lepsie ako vojna medzi lamou a vlasatym

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: distra Linux a vsetko ostatne 23.12.2017 | 11:52
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Blbo sa to číta na mobile, je to také rozťahané ako žuvačka v lete na lavičke. A na rifliach.