Napalovanie iso 2 - pokracovanie...

Sekcia: Aplikácie & Desktop 25.02.2019 | 21:40
Avatar Peetr   Návštevník

Zdravim. Kedze som vcera uspel, rozhodol som sa vas dnes poprosit opat o pomoc, aj ked tentokrat to uz bude komplikovanejsie, ale verim, ze pre vas to bude hracka... :-) Ako som vcera spominal, nainstaloval som si virtual box a do neho Kubuntu, zatila na skusku, ale planujem ho nainstalovat natvrdo.. Zatial by som chcel ale vyskusat jednu vec a to : Potreboval by som aby programy z VB pristupovali na net cez VPN, ktoru mam nainstalovanu na hostitelskom systeme, u mna Ubuntu. Idealne by bolo, keby sa to spustalo automaticky, skratka kazdy program vo Virtualboxe by sa pripajal na net cez VPN a hostitelsky pc isiel normalne, standartne, bez VPN, ale to by problem nemal, byt, staci ju nezapnut... :-) Problem, je ze vo virtualboxe to neviem nastavit, hladal som na nete, vsetko v anglictine a dost sa v tom stracam, teda najvhodnejsie by bolo, keby to uz niekto takto mal nastavene a jednoducho mi poslal postup v par krokoch... Najde sa niekto..., Vdaka ! :-)

    • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 08:00
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      A co taktu VPN nainstalovat na to kubuntu a tam ho spustit. Nemusis to robit komplikovane.

      Skor nam povedz o co ti ide realne? Keby si si chcel vyskusat system ktory si chces dat ako hlavny tak si to vyskusas ako Live priamo na tom HW a neriesis virtualizaciu.

      • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 11:01
        Avatar Peetr   Návštevník

        No asi by to šlo aj tak, ale som rád, že som ho rozhodol na tom Ubuntu .. k tým podozrenian, samozrejme neskôr plánujem na tom kubuntu spúšťať nejaký bezpečný anonymizacny systém, neviem zatiaľ ktorý, ale všetko má svoj čas, zatiaľ riešim to čo má páli... Bezpečný systém chcem najmä z dôvodu nákupu a obchodovaniu s kryptomenami, ale to je zatiaľ budúcnosti aj keď blízka, nerád by som tu riešil postranné témy, držme sa prosím podstaty môjho vlákna... Ďakujem. :-)

        • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 13:16
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Mali by sme sa teda držať toho napaľovania ISO, alebo zbytočne zložitého smerovania sieťových pripojení ak chceš mať VPN v hypervízore ktorú budeš používať čisto len v hosťovaneom virtuálnom počítači?

          VPN ťa neuchráni pred krádežou identity, skôr naopak. Viď napríklad vypnutie VPN poskytovanej Facebookom po tom ako sa prevalilo že odpočúva užívateľov. Ale to je už zbytočné rozoberať. Každý ma iné bezpečnostné kritériá.

          • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 15:37
            Avatar peetr   Návštevník

            No, nechytaj ma za slovo, tato tema je pokracovanie, ktore riesi iny problem, ako bol ten v predoslej... Tak to si ma moc nepotesil, co som zatial cital fora, ( O KRYPTOMENACH...) najma zahranicne, 9 z 10 odporuca linux, aj ked cisty linux a nejaky anonymizacny softweare vo virtuale, zvazoval som Quebes, ale to je nad moje sily, takze mi zostal na vyber len Whonix a Tails, ale zrejme zostanem pritom Whonixe, kedze nepotrebujem, ziadnu amneziu, ale skor naopak, zmrazenie toho, co som robil predtym. Samozrejme nalepsi by bol asi ten cisty linux, ale to ak sa nemylym predpoklada ovladanie prikazoveho riadku a ten sa teraz "na stare kolena" ucit nemienim, resp. na jeho plhohodnotne zvladnutie nemam ani cas.. Preto hladam co najjednoduchsiu cestu, predstavujem si ten Kubuntu, na tom VB s Whonixom, v ktorom by som sa pripajal na trhy, a burzy a mal v nom penazenku/y... Zatial idem cez Win 10, ale vsetko mam na Coinbase, co je dost neprakticke, ale to by bola ina tema... Samozrejme dalsi problem bude zabezpecenie toho pc, ktore bude sluzit len na obchodovanie, na nic ine, maximalne na citanie for a podobne... Mimochdom existuje aj Word pre linux ? Ten LibbreOficce mi nesedi... :-).

            • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 16:13
              Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

              Co je podla teba "Cisty linux"?

              Nemyslis nahodou toto?

              V prvom rade ak chces byt nejako chraneny tak treba zacat od routra a pokracovat dal. To ze budes mat deravu siet s nejakym dlinkom na zaciatku a nainstalovany Linux na PC aj s nejakou VPN ti moc nepomoze.

              Mam taky dojem ze si to predstavuje ako hurvinek valku. Kolko mas tych kryptomien? Aj tazis ci len obchodujes?

              • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 16:29
                Avatar peetr   Návštevník

                Aha pozriem sa na to vecer... Ano, ano presne tak uz zohanam router, mam nordvpn, takze najlepsie nejaky asus, ale ako som pisal, to budem riesit az nakoniec, ked budem vediet, ze do toho idem... teda do toho linuxu... :-)

              • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 16:36
                Avatar peetr   Návštevník

                Zatial som len nakupil, bitcoin a litecoin, inak na bitcoine cisty zisk za posledne tri tyzdne cez 1000 € ... Ale ocakava sa prepad, nakupim dalsie... :-)

                • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 19:37
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Ach, tak. Potom povedz ako ťa ochráni VPN pred daňovým priznaním ak ťa niekto závistlivý natre. Najmä ak sa škrípnu toho, čo vytvoril umelú inteligenciu ktorá obchoduje pomocou mikrotransakcií, a on si za to berie percentá zo zisku.

            • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 19:21
              Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

              Ešte som zabudol. Myslíš ten tuším poľský projekt Qubes OS? Čo na ňom nevieš? Čo je nad tvoje sily?

              Vyjadrujes sa dosť zmätene a nejednoznacne. Chces jedno a hneď druhé a najlepšie hneď.

              Odporúčam ti najskôr si niečo naštudovať (reálne nie len bulvárne články na živé.sk) a hneď aj skúšať. Nebáť sa experimentovať, aj keď si nahodis niečo na disk tak v najhoršom preinstalujes.

              Neskôr môžeš virtualizovat, anonymizovat a pod.

              S týchto kryptomien nezbohatnes za noc a aj keby áno nestihnes to ani vybrať a hneď si s kontom tam kde ja.

              Ked ti LO nesedí tak si daj Open Office. Ak máš zakúpený MS Office môžeš si ho skúsiť nainštalovať len neemulator Wine.

              • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 19:41
                Avatar samalama.   Návštevník

                ... Vyjadrujes sa dosť zmätene a nejednoznacne...

                zhrniem to v jednej vete: dalsi chytralek, ktory nevie soferovat ani osobne auto s automatom, ale chce si kupit kozmicku lod, pretoze na zive pisali, ze ludia coskoro poletia na mars...

                • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 19:46
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Za koľko? Kúpim. Spravím z toho turbokremačku. Pozývam na otvorenie.

                • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 20:29
                  Avatar peetr   Návštevník

                  Co tak skusit hejtovat na Hlavnych spravach.. Takych ako ty milujem, hovno pomozu a zasieraju diskusie OT invketivami... Ja sa nepotrebujem ucit soferovat, to viem velmi dobre, potrebuje len poriadnu garaz, ked uz mam klesnut na tvoju uroven prejavu...

                  • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 00:32
                    Avatar samalama.   Návštevník

                    soferovat zjavne nevies (dopravne predpisy, vyznam znaciek... = pouzivat linux), ked nevies ani nastartovat (nainstalovat linux). inac by si nedaval take nezmyselne otazky a nepisal blbosti, ktore si navzajom odporuju...

              • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 20:20
                Avatar peetr   Návštevník

                Nevim ci je polsky, ale nezvadol som ani instalaciu a podla tohoto typka to nie je vobec jednoducha zalezitost... http://blog.nechutny.net/post/qubes-os/ Okrem toho aj experti to neodporucaju zaciatocnikom, je podla hodnoteni ktore som nasial na nete narocny... No ved prave to robim, odhodlal som sa nainstalovat Ubuntu, teraz skusam ten virtual a jeho nastavenie, neskor zabezpecenie pripojenia, sifrovanie disku atd, atd. teda idem krok po kroku tym smerom, ktorym chcem ist... Zas nema cas sa ucit vsetko, ja potrebujem aspom to zakladne minimum aby som mohol rozbehnut to co chcem a neskor ked bude cas sa tomu mozem venovat postupne, kazdy den pol hodku, ale nemienim teraz zvladat cely linux, prikazovy riadok a x dalsich veci, hoci zakladnych, skratka selektujem podal toho, co je pre mna aktualne potrebne a snazim sa zorientovat... Napriklad teraz som sam prisiel na to, ze samozem prihlasit cez stranku Micorosoftu do Wordu a mozem pisat cez webove rozhranie ako vo Worde... Zial musel som na to "prist" (teda napadla ma takto moznost...) sam :D. Nemusim nic instalovat a postacuje mi to.

                • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 00:40
                  Avatar samalama.   Návštevník

                  len zopakujem - chces riadit vesmirnu lod, ale nevies soferovat ani auto = chce sa za par dni naucit nieco, co vyzaduje hodiny studia a hlavne praxe. chces rovno pilotovat raketu bez toho, aby si najprv zvladol lietadlo = chces pouzit vpn, ale ani netusi, ako funguje siet ako taka. chces B, ale este nevies A, atd. co je na tom nepochopitelne? chces to pre tvoj zisk, ale spravas sa k ostatnym povysenecky, aj ked hovno vies...

                  • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 09:57
                    Avatar peetr   Návštevník

                    S hejtovanim a invektivami si zacal ty, mna obvinujes z toho co sam cinis, presne ako na Hlavnych sr*ckach, nebudes ich adminom...? :D Ja nepotrebujem spravovat siet, len ju vyuzivat, ty tvrdis, ze nato aby som sa stal soferom sa musim stat najprv automechanikom az potom si mozem sadnut do auta.. taras hluposti.

                    Podla teba by som asi ani nemal pustat pc... :D

    • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 20:25
      Avatar peetr   Návštevník

      Chlapci, zacineme riesit ...coviny, co som nechcel... Nuz asi to tu uzavriem.. nemusite mi radit ohladne dani, ani kryptomien, obchdoval som uz aj s akciami, v tom sa celkom slusne vyznam na rozdiel od linuxu.. kryptomeny su velmi riskantne podnikanie a chcem znizit rizika na minimu... ale pokial to nepojde, zostanem na win a sustredim salen na zebezpecenie pripojenia...

      • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 20:51
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Kryptomeny prinášajú rovnaké riziko ako každé iné derivačné burzy.

        Ohľadne ostatných vecí, tak napríklad enkrýpcia disku sa dá elegantne naklikať rovno pri inštalácii Linunxu. Či už enkrypcia kompletného disku, alebo len domovského priečinku.

        • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 21:03
          Avatar peetr   Návštevník

          Nesuhlasim, akcie ti nikto nevybieli z penazenky... :D

          Ano, to som uz niekde cital, ale opat ...... to budem riesit ked budem instalovat to Kubuntu natvrdo. Zda sa, ze nikto nevie ako na to, zrejme to budem muset vyriest tym reutrom...

          • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 08:50
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Nesúhlasím. Konto alebo kartu ti tiež bez problémov vyberie nejaký mallware, a to aj s dvojfaktorovou autentifikáciou.

            No, máš pravdu, nikto nevie ako zbytočne zložito to chceš mať. Najmä ak sa to dá jednoduchšie.

            • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 09:59
              Avatar peetr   Návštevník

              Presne tak, kontaktoval som nordvpn, poslali mi odporucane modely routrov, nastavenie mi poslu tiez, to bude najjednoduchsia cesta, staci ked to budem mat na routri, na pc nebude nutne nastavovat nic...

    • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 21:26
      Avatar peetr   Návštevník

      Odporucenie z ineho fora : https://askubuntu.com/questions/419327/how-can-i-make-virtualbox-guests-share-the-hosts-vpn-connection

      Ale opat, toto urcite nie je pre zaciatocnika a nepredpokladam, zeby mi to niekto vysvetlil, takze to asi uzavriem a pojdem cez ten reuter... Neviete mi aspom poradit aky, vzhladom k mojim poziadavkam...

      • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 08:05
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Aj ked bude bedna namietat tak ti odporucam kup si MikroTik.

        napr: tento

        Skus si popozerat nejake YouTube navody ako si ho nastavit na zaklad a hraj sa potom s dalsimi bezpecnostnymi pravidlami

        • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 09:06
          Avatar samalama.   Návštevník

          a pritom s len o 10e drahsim https://datacomp.sk/mikrotik-routerboard-hap-ac2-l4-716mhz-128mb-ram-5xglan-switch-1x-2-4-5ghz-802-11ac-plastic-case-zdroj-_d362389.html by mal 5ghz wifi, hw podporu pre ipsec a vacsi vykon (4core). ale mkt fakt nie je pre niekoho, kto...

        • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 10:03
          Avatar peetr   Návštevník

          mam doporucene tieto, musia mat podporu nordvpn ... https://www.flashrouters.com/vpn-types/nordvpn#a_aid=123456

          • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 11:13
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Neviem co ta drzi stale na nordvpn.

            Si myslis ze ked mas nejaku platenu VPN tak budes v bezpeci? Si myslis ze oni ti nedokazu odpocuvat tvoju komunikaciu?

            Skor by som skusil to co navrhuje bedna. Cize TOR a vlastne VPS VPN.

    • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 26.02.2019 | 22:23
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Vbox používam výnimočne, tak to nebude úplná nápoveda, len postup ako na to.

      Zapni si vo Vbox ku Kubuntu v sieťových nastvenich Bridge mod a tam si vyber virtuálnu VPN sieťovku, tá by mala mať v názve "tun".

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 00:08
        Avatar peetr   Návštevník

        DIky za pokus, ale nic podobne sa tam nenachadza ("tun") .. Inak, cele som to specifikoval zle... Totizto aj keby si nainstalujem Kubuntu ako primarny system, teda zakladny operacny system, tak aj tak musim nainstalovat VirtualBox a az do neho Whonix. Ina instalacia nie je mozna, aspom inu instalaciu ako do VirtualBoxu neponuka ani stranka Whonixu... Cize pristup na VPN musim riesit vo Whonixe, resp. v jeho VirtualBoxe, nie vo VirtualBoxe kubuntu... Aktualne mam Ubuntu vo VirtualBoxe a je tym padom "paralelne" vedla Kubuntu... Skratka nemozem do neho cez virtual Kubuntu nic nastavit... Trosku chaoticke, ale snad jasne...

        • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 00:52
          Avatar samalama.   Návštevník

          ... VPN musim riesit vo Whonixe, resp. v jeho VirtualBoxe, nie vo VirtualBoxe kubuntu...

          :D :D :D

          sorry, ale podla mna si blbecek. taky ten, co si mysli, ze vsetko vie a moze. ale vidis, nemozes, lebo nevies...

          • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 10:05
            Avatar peetr   Návštevník

            SI PRIMITIV ! Viac s tebou nekomunikujem...

      • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 00:45
        Avatar samalama.   Návštevník

        wut? to tazko, kedze tun je "routovany" interfejs a do bridzu sa neda dat (hej da sa, vsetko sa dal a tak to aj potom vyzera). mal si asi na mysli tap, ale vzhladom na vedomostnu uroven OP to podla mna cele nema zmysel riesit...

        • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 10:09
          Avatar peetr   Návštevník

          Presne tak, pojdem na to inak, precital som asi 30 for, v podstate s tym ma problem kazdy aj support nordvpn mi to neodporucal a navrhol aby som to nastavil na routri... Vdaka za snahu pomoct... Tymto diskusiu uzatvaram a az na jedneho blba vsetkym dakujem za snahu pomoct...

          • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 10:22
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Netreba toho veľa, pozri si ako funguje TOR a ako si ho spojazdniť v Linuxe.

            Mrkni na projekt TorBrowser (je súčasťou niektorých distier).

            Pozri tiež na OpenVPN, tú by si si mohol spustiť niekde u poskytovateľa VPS.

            Aby si v tom mal trochu jasno.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Napalovanie iso 2 - pokracovanie... 27.02.2019 | 10:16
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Keď som videl VPN, tak som si automaticky domyslel OpenVPN na hostiteľovi, ale to je teraz už vlastne jedno, keď je to celé úplne inak.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org