Hjustne, mame dalsi problem - VBox na Linux host s Wirus 10 guest

Sekcia: Ostatné 02.09.2020 | 19:00
Avatar benson   Návštevník

Ahojte,

Zostal som z toho v soku, a preto to sem pisem ako kuriozitu: Mam dualboot Win10 (bol predinstalovany) a Linux. Pouzivam Linux a W10 tam mam len kym ho zmazem. Linux host ma vsak VBox Win10 guest, ktory obcas pouzivam na testovanie veci - starsia VM, tento vsak nebol aktivovany - neda sa teda by default menit vzhlad prostredia. Na predinstalovanom W10 som skusal minule Linux Subsystem (Debian), a potom sa hral so vzhladom, nahodil tmavu temu a pekny cierny Debian wallpaper, Edge browser - tmavy, a tak... Na W10 VM guest bolo vsetko default - pozadie a tema bez moznosti zmeny, svetle prostredie, Firefox - svetly.

Som na guest-ovi W10, zrazu mam tmavy browser (? - novy update ? - verzia stara Firefox 79.0, ale podoba sa na Edge...?)...hodim sa na desktop - vsetko tmave - wallpaper - Debian cierny (mal byt predsa modre okno... ?), tema tmava... tematicky ako na predinstalovanom, registrovanom W10... Pozrel som, ci mam vsetky aplikacie pokope - zda sa, ze to sedi :-/...ved jasne, nema preco nesediet.

Haluz.

Najprv som podozrieval Win, ze vie precitat, napr. vzhladom na nejake nastavenia a prava VBox-u aj z guestu co to o host-ovi (nastavenia pozadia existujucej Win instalacie :DDD - top priority vec! ), alebo pomocou guest additions...Linux s Win particiou nema problem, ale to by bola trochu svojvola...a nedava to celkom zmysel.

Pravdepodobnejsie sa mi zda, ze registrovana instalacia Win si cez nejaky MS login ulozila nastavenia prostredia v cloude (hoci sa tvarime, ze som to vypol a -skoro- nic sa neposiela) a ze na guest-ovi som bol tiez lognuty cez rovnaky account, alebo si ich sparoval vdaka podobnosti - to by bolo riskantne, nepravdepodobne. Stale svojvola.

Ma to urcite normalne vysvetlenie tohto nenormalneho spravania a nechcem robit hon na carodejnice, len preto, ze v tejto chvili netusim presne ake.

Na to, ze je to Linux-ove forum, trochu moc tu spominam W-cka, ale tento pripad je prave v kontexte Linuxovom. Zaraza ma najma to, ze (domnela) logicka izolacia systemov nehra ziadnu rolu v takomto pripade a kym pri jednom mam pocit, ze su veci (aspon do takej miery, do akej hlbky nazriem pod kapotu systemu) ako tak pod kontrolou, pri druhom si to robi co chce a kedy sa mu chce (hoci niektore veci sa tiez dali (od)nastavit, ale stale malo ).

Koniec vylevu :-/.

ps: Keby som nahodou zistil, ako k tomu doslo, napisem update.

    • RE: Hjustne, mame dalsi problem - VBox na Linux host s Wirus 10 guest 02.09.2020 | 19:33
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      O Win viem kulové, ale nemáš náhodou účet na MS "One Drive" s nejakou synchronizáciou? To by dosť vysvetľovalo.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Hjustne, mame dalsi problem - VBox na Linux host s Wirus 10 guest 02.09.2020 | 20:02
      Avatar benson   Návštevník

      Bol si blizko! Zda sa, ze za to moze tento proces: SettingSyncHost.exe (host process for settings synchronization)

      Setting Sync Host is Windows service that is programmed to synchronize system settings with other devices, so that changes made on one PC will be reflected on the others. This may include settings such as the wallpaper, scheduled services, browsers, mail app service, OneDrive, Xbox and other useful apps settings.

      Fuu... Takze plany poplach :-/. Nastastie to nie je nic s Linux ani VBox, ale cisto guest a ina instancia. Priznam sa, ze za tie roky som sa s tymto este nestretol, asi preto, ze viac instancii Win som nikdy nepouzival a firemne to maju zrejme zakazane. Asi to moze byt dobra ficura, ale na nieco take by som asi chcel najprv dostat upozornenie, ze sa to bude diat :-/.

      • RE: Hjustne, mame dalsi problem - VBox na Linux host s Wirus 10 guest 02.09.2020 | 20:47
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Čím horší nápad tým to skôr prejde. Teraz je jeden problém, že na tieto vychytávky si musíš dávať bacha aj main stream Linux distrách.

        Ďakujte svätému Lennartovi.

        Pre toto ku mne sa už nesmie priblížiť žiadne smrdľavé distro z Dielne RedHat, čo je dnes bohužiaľ aj Ubuntu, ArchLinux a ich deriváty. Teda výnimkám česť a sláva.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org