UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO SYSTEMU

Sekcia: Aplikácie & Desktop 03.12.2005 | 10:54
Avatar maxl Ubuntu 7.10  Používateľ
Pouzival som povodne Mandrake 2005 LE. Preinstaloval som UBUNTU 5.10. Neviem sa vsak prihlasit do systemu. Po zadani uzivatelskeho mena a hesla mi system vypise hlasku. ze mam nedostatocne prava k suboru, ktory obsahuje nastavenia Gnome (nazov by som doplnil). Cez konzolu som sa snazil upravit uzivatelske prava tohto suboru, avsak neviem sa prepnut ako superuzivatel (dovod uvadzam nizsie). Pocas instalacie som zadal noveho uzivatela s rovnakym menom ako v Mandrake, a zachoval som aj povodne /home priecinky, a mam podozrenie, ci to nie je sposobene prave povodnym nastanenim z Mandreke. Mam problem aj hlavnym heslom, nakolko pocas instalacie som toto nezadaval (opravte ma ak sa mylim), a na niektore operacie a prikazy je nevyhnutne. Neviem zistit, ci nahodov nie je neake defaultne nastavene. Za kazdy vecny prispevok budem vdacny.
Quis custodiet ipsos custodis?
    • Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO SYSTEMU 30.11.2005 | 15:39
      Avatar maxl Ubuntu 7.10  Používateľ
      Trochu som hladal a na ceskom serveri http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=14 som nasiel prispevok ohladom root hesla: Při první instalaci Ubuntu je administrátorský účet (root) vypnut. Uživatel vytvořený během instalace má administrační práva systému a může spouštět programy jako uživatel root s příkazem sudo a běžným uživatelským heslem. Například: sudo apt-get update. Pokud chcete využívat root účet tradičnějším UNIXovým způsobem, můžete nastavit heslo roota příkazem sudo passwd root. To vám umožní používat příkazy su nebo login s právy roota v konzoli. Pokud potřebujete shell s právy roota, spusťte sudo -s. Při každém použití sudo bude vyžadováno uživatelské heslo. Týká se všech verzí Ubuntu. Nadalej vsak pretrvava problem s prihlasenim do GNOME. Budem sa snazit prilepit vypis.
      Quis custodiet ipsos custodis?
      • Re: Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO SYST 30.11.2005 | 18:33
        123   Návštevník
        mam ubuntu 5.10 ,ale taketo problemy som nemal,mozno preto ze som to instaloval s volbou expert a tam mi to ponuklo vytvorit root-a. Potom som sa prihlasil do ubuntu ako uzivatel a cez konzolu (ako root) som upravil /etc/sudoers ,pridal som na koniec uzivatel ALL=(ALL) ALL , uzivatel je moje prihlasovacie meno.
        • Re: Re: Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO 30.11.2005 | 18:35
          azurIt   Návštevník
          spravne po slovensky sa hovori 'POuzivatel' a nie 'uzivatel'.
        • Re: Re: Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO 30.11.2005 | 20:40
          peter golis   Návštevník
          neviem ci by nemali byt uzivatelia ktory pouzivaju sudo aj v skupine wheel a ci nebude treba upravit aj PAM konfig. nieco podobne som riesil kamaratovi na notebooku s debianom.
    • Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO SYSTEMU 01.12.2005 | 11:12
      Avatar maxl Ubuntu 7.10  Používateľ
      Vcera večer (v noci) som sa do toho pustil, a pravdepodobne je cely problem v pristupovych pravach, naviac sa tam biju povodne nastavenia s Mandake 2005LE. Vytvoril som noveho pouzivatela nastavil som nove heslo pre spravcu (roota). Po prihlaseni pouzivatela do GNOME ma system uporoznil na nove aktualizacie. Pokusal som sa spustit Synaptic, ale vsetka snaha, bola marna aj po zadani hlavneho (root) hesla (pouzivatel nebol na zozname sudousers). Aktualizoval (update, upgrade) som cez konzolu ako root. V konzole som narazil este pred aktualizaciou aj na problem s prikazom sudo. A sice ako od pouzivatela si to vypytalo heslo roota ale prikaz na aktualizaciu neprebehol. (V tomto pripade sa jedna asi o situaciu, ze pouzivatel nebol uvedeny v zozname sudousers). Ked som sa prihlasil v konzole cez prikaz su ako superuser aktualizacia prebehla OK.
      Quis custodiet ipsos custodis?
      • Re: Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO SYST 02.12.2005 | 09:13
        dvh   Návštevník
        Ja by som spravil to ze by som si kazdu distribuciu nainstaloval na samostatnu particiu. Problem je v tomto. Co ak ta mandrake verzia pouziva inu verziu glibc alebo iny kernel ako ta ubuntu verzia? Z mdk budes mat napr. program mc ktory ti ubuntu prepise svojim mc. Potom v mdk spustis mc ale nepojde ti kvoli inym knizniciam. Navrhujem spravit si dve particie, napr hda1 hda2 a v lile alebo co pouzivas nastavit pri starte aby ti ponukalo moznost bootovat jedno alebo druhe. dvh
        • Re: Re: Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO 02.12.2005 | 09:34
          macbeth   Návštevník
          Preinstaluj UBUNTU ale daj naformatovat len odiel "/" teda systemovy adresar, v /home si nechaj co len chces
      • Re: Re: UBUNTU 5.10: PROBLEM S PRIHLASENIM DO SYST 03.12.2005 | 10:54
        Avatar maxl Ubuntu 7.10  Používateľ
        Pri instalacii Ubuntu 5.10 som postupoval tak, ze som naformatoval patriciu kede bol povodny Mandrake 2005LE a Ubuntu som dal na tuto naformatovanu cast disku. Cast disku s /home priecinkami zostala povodna. Problem nastal nastal ked som sa chcel prihlasit pod menom povodneho pouzivatela. Cely problem bol, ze ma to neprihlasilo kvoli autorskym pravam jedneho suboru do GNOME. Cele som to obisiel tak, ze som vytvoril noveho pouzivatela a subory resp. priecinky som si nakopiroval do noveho.
        Quis custodiet ipsos custodis?