Prekazka prechodu z WIN na Linux - casty upgrade

Sekcia: Ostatné 28.01.2006 | 00:47
GeorgeSK   Návštevník
Sam sice Linux az tak casto nepouzivam, hoci som fanusik, len sem-tam live CD, lebo este nemam vlastny pocitac a v robote ho nechcem pripadne rozhasit, ale zaujala ma jedna otazka, o ktorej sa tu veľa nehovori, a to casty upgrade distribucii, niekedy aj 2x za rok. Zda sa mi, ze to, co je na jednej strane vyhoda - velke mnozstvo sofwaru pribaleneho k operacnemu systemu - je aj jeho prekliatim, lebo sa musi casto upgradovat cely system, niekedy je to aj 3 giga, co nie je malo. A to nielen soft, ale aj komponenty - KDE a spol. Clovek si ledva zvykne na system a uz ho ma upgradovat na nieco, co sa sice mozno podoba, ale je uz nieco ine, nez predtym. Ja napr. sam zatial pouzivam WIN98 uz 8 rokov, som za firewallom, mam nainstalovane najnovsie open source programy a k tomu, aby som ich upgradol, staci pomerne jednoducha procedura. Ako je to s novymi jadrami Linuxu - budu podporovat napr. pocitac stary 3-5 rokov, alebo je to uz stara sunka na Linux, kedze napr. najnovsi WIN nan bez problemov nainstalujem (mam dual bood WIN98 a XP na skoro 4-rocnej masine). Dakujem vopred za odpovede.
    • Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - casty upgra 27.01.2006 | 09:11
      frufru   Návštevník
      skus distribuciu debian. obsahuje cez 15000 balickov cize najdes tam programy na vsetko co si len spomenies. upgrade je v tejto distribucii zalezitostou 2 prikazov: apt-get update apt-get upgrade, pripadne 2 moznost upgrade je cez program aptitude co je od verzie Debian GNZ/Linux 3.1 Sarge odporucany sposob. tam kde si nainstaloval XP urcite pojde aj linux, nema vyssie naroky na hardware.
    • Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - casty upgra 27.01.2006 | 09:52
      Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
      A prečo by ste museli upgradovať každý polrok? Podpora u distribúcií (vydávanie bezpečnostných záplat) je minimálne rok-dva...
    • Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - casty upgra 27.01.2006 | 16:27
      WlaSaTy   Návštevník
      :Ako je to s novymi jadrami Linuxu - budu podporovat napr. pocitac stary 3-5 rokov, alebo je to uz stara sunka na Linux, kedze napr. najnovsi WIN nan bez problemov nainstalujem (mam dual bood WIN98 a XP na skoro 4-rocnej masine). nove jadro linuxu je spetne kompatibilne aj s starymi pocitacmi. vratane procesora 386 s alebo bez koprocesora 387. i ked cena takych pocitacov je dnes nulova. 8 rocny pocitac zodpoveda konfiguracii cca PII 300 Mhz. a to staci na prevadzkovanie novych distribucii. bude to sice pomale ale to sa da ocakavat od vykonu danej architektury. Sam som fungobal dost dlho na podobnom stroji. ale ty si sa asi pytal ci ti na takom stroji pojde najnovsie graficke prostredie (KDE/Gnome). ze? pre ozivenie stareho pocitaca je zakladom co najviac RAM, aktivovat DMA na diskoch, dat do agp slotu nejaku postarsiu grafiku s akceleraciou (podla moznosti opengl). a povypinat zbytocne sluzby a graficke efekty. a napriklad aj prekonvertovat ikony z formaju tijj/jpeg/svg na xpm. a podobne
    • Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - casty upgra 27.01.2006 | 16:28
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      ono ked upgradujes pribezne z internetu, dajme tomu kazdych par dni (napr. ja kazdy den), tak je to zalezitost par minut. linuxovy kernel podporuje aj starsie pocitace, jadro sa da v pohode skompilovat aj pre procesor 386 a takisto prevadzukujem na 5 rocnom pocitaci linux bez problemov.
      • Re: Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - casty u 27.01.2006 | 16:38
        GeprgeSK   Návštevník
        Diky za odpovede. Ked je jadro spatne kompatibilne a pridavaju sa tam nove veci, ako podpora USB a SATA, neznamena to, ze jadro bude casom velmi velke a obsiahle (a tym pomale)? Alebo sa uz stare technologie, ako napr ISA, priebezne vyraduju z jadra?
        • Re: Re: Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - cas 27.01.2006 | 16:42
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          jadro mozes zmensit vlastnou konfiguraciou a kompilaciou jadra. takisto drivre sa kompiluju vacsinou ako moduly, ktore sa natiahnu iba v pripade ze dany hardware v pocitaci esistuje.
      • Re: Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - casty u 27.01.2006 | 16:46
        GeprgeSK   Návštevník
        Diky za odpovede. Ked je jadro spatne kompatibilne a pridavaju sa tam nove veci, ako podpora USB a SATA, neznamena to, ze jadro bude casom velmi velke a obsiahle (a tym pomale)? Alebo sa uz stare technologie, ako napr ISA, priebezne vyraduju z jadra?
        • Re: Re: Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - cas 27.01.2006 | 22:21
          pzad   Návštevník
          Malokedy sa nieco odobera. Bude velke (napr. FC4 moduly na disku zaberaju 70 MB). Do pamate sa taha len to co sa potrebuje, takze az tak zle to nie je.
        • Re: Re: Re: Prekazka prechodu z WIN na Linux - cas 27.01.2006 | 22:35
          WlaSaTy   Návštevník
          :Alebo sa uz stare technologie, ako napr ISA, priebezne vyraduju z jadra? aj ano, aj nie. z jadra a z hociakeho ineho projektu sa odstranuju casti kodu ktore nie jej mozne udrziavat. bud preto ze spravca daneho kodu nema cas ten kod udrziavat alebo ten hardware uz nikto nepouziva. teraz sa asi ludia pousmievaju. ale linux podporuje aj stare pocitace 386 ktore sa daju pouzit napriklad ako router/postovy server/samba server iked s malym vykonom. ale inteligentnejsi router to zvladne aj sam a ma niekolko nasobne vyssi vykon. spotreba elektriky je priblizne ta ista. inac pri kompilacii jadra mas moznost vypnut nepotrebnu podporu ak ju nevyuzijes. je pravda ze to trochu urychli system, ale iba koli narokom na RAM. niekde pomoze aj usetrenych zopar kb.
    • Moja prekazka prechodu z WIN na Linux 27.01.2006 | 23:41
      Laco   Návštevník
      Nuz co sa tyka mojho nazoru, tak pre mna je este stale prekazkou prechodu na linux fakt ze na tento posraty system nie su stale este aj v roku 2006 poriadne obvadace....Ano, hovorim o usb dsl modemoch nielen od posrateho telekomu...Vsetci linuxovy guruovia sa mozete pokojne smiat ale takto si nepredstavujem sucasny moderny OS ! Aj ked ma linux kurevsky laka, nevyhodim ani prachy za router a nemienim si ani vytrhat vlasy nad rozchadzanim modemu microcom ad2622...Jednoducho na linux serem pokial sa nezbavi detskych chorob, co tak skoro nebude.Skor sa totiz zbavi Windows a bude :) Gatez Rulez.......arriving 2006 - Windows Vista
      • Re: Moja prekazka prechodu z WIN na Linux 27.01.2006 | 23:59
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        a mas ten windows legalne?
        • Re: Re: Moja prekazka prechodu z WIN na Linux 28.01.2006 | 00:18
          Laco   Návštevník
          Ťe péro, si ma teraz fakticky dostal kámo :) Ale ano, mam.Stal ma 2700,- s novym compom BRAVE.
      • Re: Moja prekazka prechodu z WIN na Linux 28.01.2006 | 00:15
        WlaSaTy   Návštevník
        aha, a ty si myslis ze sa jedna o problem linuxu? ovladace na pracu s hardware vyraba v prvom rade jeho vyrobca. places na nespravnom hrobe. inac ovladace pre dany modem existuju aj vo verzii pre linux, ale ich instalacia vyzaduje mat zakladne znalosti hardware, siete a operacneho systemu. a k tomu ochotu nieco urobit, nieco ine ako kliknut mysou. ps: inac aby si sa zasmial aj ty, tak aj v tom routri tiez bezi linux.
        • Re: Re: Moja prekazka prechodu z WIN na Linux 28.01.2006 | 00:20
          Laco   Návštevník
          Mno ved uz som napisal mail CEO HP pred chvilou...Nech si to vyzere :) a nech mi napisu jeho ludia ovladace aj s peknym instalacnym sprievodcom...
          • Re: Re: Re: Moja prekazka prechodu z WIN na Linux 28.01.2006 | 00:47
            WlaSaTy   Návštevník
            a ktoremu? ich je viacej, ved sa jedna o nadnarodnu korporaciu. mimochodom, microcom bol kedy odkupeny firmou HP?