"Bezpecny linux" - ako si to linux hovori

Sekcia: Ostatné 09.05.2005 | 19:13
Thomas   Návštevník
"Linux enthusiast at the RSA Conference in San Francisco has reluctantly concluded that Microsoft produces more secure code than its open source rivals. In an academic study due to be released next month Dr Richard Ford, from the Florida Institute of Technology, and Dr Herbert Thompson, from application security firm Security Innovation, analysed vulnerabilities and patching and were forced to conclude that Windows Server 2003 is more secure than Red Hat Linux. "Vulnerability counts are much higher with Red Hat than with Microsoft," said Dr Ford. "I am a huge Linux fan, and I have a Linux server in my basement. The first time I saw the statistics I thought someone had mucked about with my database." http://www.vnunet.com/news/1161323 PREKLAD: Linuxovi nadsenci na RSA konferenciu v San Francisku zdrahavo usudili, ze microsoft produkuje bezpecnejsi kod ako jeho open source rivaly.V akademickej studii ktora bude zverejnena dalsi mesiac Dr. Richard For, z floridskeho technologickeho institutu a Dr Herbert Thompson z firmy Security Innovation, zanalyzovaly zranitelnost a zaplaty a boli museli priznat ze windwos server 2003 je bezpecnejsi ako Red Hat Linux. "Pocet zranitelnosti je ovela vacsi u Red Hat-u ako u Microsoftu", povedal Dr Ford. "Som obrovsky fanusik Linuxu a pouzivam linux ako server. Prvy krat ako som videl statistiky som si myslel ze niekto bol v mojej databazy.
    • Re: 20.02.2005 | 21:08
      Toudy   Návštevník
      Toto ma byt akoze provokacia na vyvolanie flame alebo co? Ja si mylsim, ze ano tak k tomu prilozim nejake to polienko aby to lepsie horelo.. 1. Takze, porovnavaju sa tam 2 firmy: microsoft a redhat. To si asi kazdy vsimol.. Lenze ak porovnate, ze ms vyraba cely system narozdiel od redhatu, ktory "iba" pozliepa casti, ktore napisal niekto iny.. Cize toto sa mi nezda ako nejake fer porovnavanie.. 2. Redhat NEMA co v systeme opravovat.. Iba ak nejaku nekompatibilitu niektorych aplikacii (ktore pozliepali).. Ano, ano.. Vrtaju sa aj v kernely, ale by som povedal, ze len pisu ovladace.. Neviem, opravte ma ak sa mylim.. Takze ak sa napriklad objavi bug v kde (iba priklad) a opravi ho kde-team tak si oni (kde- team) pripisu bug fix a nie redhat.. Ale ak sa naopak objavi hociaka chyba vo windows tak ju nemoze opravit NIKTO INY ako ms lebo nik k nim nema pristup na urovni vyvoja.. 3. Teraz som v rozpakoch, ze ci menej bug fixov znamena kvalitnejsi software alebo naopak.. Aj ked je tam pisane o case za kolko je chyba opravena.. Mne sa zda ze tych 30 dni co ms prezentuje ako "days of risk" :) je totalna blbost.. V ms musia mat asi specialne odelenie co vymysla nazvy pre produkty a slogany.. ;) A maju asi vela prace! Ved koho by napadlo pomenovat kancelarsky balik "kancelaria" alebo operacny system s gui v podobe okien "okna" alebo textovy editor "slovo".. Hmmm.. Ti asi zarabaju poriadne prachy za take nazvy.. To je asi vsetko co som chcel.. Ak sa v niecom mylim tak ma kludne opravte.. Ja sa zaujimam skor o system a jeho pouzivanie ako o nejake "Get the facts" od ms, ktory iba robi reklamu Linuxu, ze na obzore je naozaj pouzitelny system..
      • Re: Re: 20.02.2005 | 21:15
        jiriczech   Návštevník
        Presne tak!! No, pravda je, ze u Microsoftu je mezi poctem zaplat a bezpecnosti neprima umera. Nedavno to rekl nejaky sef divize bezpecnosti, nebo kdo. Cert vi, kdo za touhle zpravou stoji...
      • Re: Re:ms 20.02.2005 | 21:29
        gavial   Návštevník
        tu je viac takych ******** Vziat treba do uvahy, ze ms neposudzuje linux celkom objektivne, pretoze vacsinou sa tam porovnava neporovnatelne. ..."Windows Server 2003 v několika případech dokonce levnější než jeden nebo i oba z uvedených komerčních systémů Linux." - ku kazdej komercnej aplikacii vacsinou existuje alternativa zadarmo. A este nieco, v Microsofte nie su programatori, ale Ekonomovia. Plne suhlasim s predoslym prispevkom.
        • Re: Re: Re:ms 20.02.2005 | 21:43
          Thomas   Návštevník
          Ale co s tym ma MS? Porovnania robia agentury, ktore nemaju s MS dokopy nic...ale nejde o to, vyssie uvedene prehlasenie povedali linuxovi nadsenci cize linuxaci a slachti ich to, ze niesu taky zaslepeny....ja nemam proti linuxu, ale mam niekolko vyhrad voci niektorym linuxakom. Ak sa bavime o tom, ze MS nieco porovnava neobjektivne, chyba...MS sa nesnazi nakydat hnoj na linux zatial som zadebneni linuxaci kydaju na MS vkuse.....staci citat....a tesi ma ze su aj taky, ktory na vec hladia objektivne a sami linuxaci, ked uznaju, ze ano, je to tak, tesi ma, ze si priznavaju chybu
          • Re: Re: Re: Re:ms 20.02.2005 | 23:50
            charley   Návštevník
            Ale co s tym ma MS? Porovnania robia agentury, ktore nemaju s MS dokopy nic. To je teda pekne zidealizovany pohlad na vec :) Ved aj tu vysli pekne clanky o MS, ktore nekydaju na MS, predkladaju fakty, a tak to ma byt... http://www.linuxos.sk/clanok.php?clanokid=38 http://www.linuxos.sk/clanok.php?clanokid=40 Prijemne citanie :)
          • Re: Re: Re: Re:ms 20.02.2005 | 23:58
            Toudy   Návštevník
            Eh, Eh, Ehhh..(kaslanie) Mozes sa do 5 sekund opravit.. Myslim tuto vetu: "Porovnania robia agentury, ktore nemaju s MS dokopy nic..." Myslim, ze na takuto "otazku" ti odpovie asi kazdy rovnako.. A to, ze nie len jedna firma dostane peniaze za to, ked napisu ze windows je lacnejsi ako Linux.. Sice si tym (mozno) znicia meno, ale budu mat aspon peniaze.. Celkom podobnym prikladom je ze cesky server root.cz ("linuxovo" zalozeny) dava na svoje stranky bannery s informaciami, ze je drahsie migrovat z windowsu na Linux! A preco si myslis, ze to robia? Pre peniaze? Ano, je to tak.. Nieco sa stavim.. Ze ten linuxak co to povedal URCITE nebol Linus Torvalds.. :) Jedine co je (podla mna) lepsie na windowse ako na Linuxe je to, ze ma vacsiu hardware-ovu podporu.. To je naozaj pravda! Lenze (bohuzial) toto nema na svedomi ms, ale firmy ktore mu dodavaju driver-e.. Takze ches povedat, ze ms nekyda na LLinux? Hohoho.. Tak to pocujem prvy-krat! Pocul si o tom, ze pravym otcom Linuxu nie je Linus Torvalds? Vyhlasil to jeden, ktory (udajne) dostal od ms zaplatene.. Ale vsetko to nakoniec skoncilo tak, ze LT priznal, ze skutocne je iba babka v tom divadle a ze skutocnymi rodicmi Linuxu su Santa Claus a Zubna vila.. :) Ale mas aj pravdu, ze linuxovo zalozeny kydaju na ms skoro vkuse.. Lenze preco tak robia? Asi maju na to dovod, kedze (takmer s urcitostou) presli z windowsov.. Hmm.. Co na to hovoris?
            • Re: Re: Re: Re: Re:ms 21.02.2005 | 13:48
              Thomas   Návštevník
              ;))) Klasicska odpoved aku som aj cakal. Ja viem, ze si cakal aj ty odpoved z mojej strany, co sa tika tych agentur....aaaale ****** na agentury....ten zakladny kamen tejto konverzacie bolo to, co prehlasili sami linuxaci a su to aspon pre mna znami ludia...ked oni sami povedia, ze MS je lepsi, nieco urcite na tom bude ;) Ide ale o to, ze MS naozaj tak nekyda na Open Source co sa neda povedat naopak...neviem, preco sa linuxaci nestavaju k tomu trochu viac racionalne....maly by chapat, o com to je....nechapem tych linuxakov, co tym sleduju ...tym zhadzovanim, chcu niekomu dokazat, ze kto pouziva linux, to je borec a ten co okna, to je lama??? ;)) alebo co si chcu dokazat? Ide o to, ze kazdy normalny clovek pracujuci pod MS co sa vyzda do danej problematiky, sa nad tymi recami len pousmeju...nieje pre nas potrebne sa vobec nejako vzrusovat nad tym....ale ked linuxak pocuje slovo Windows, zjezia sa mu vlasy a uz pichuje na WIn
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re:ms 21.02.2005 | 15:55
                Toudy   Návštevník
                "kto pouziva linux, to je borec a ten co okna, to je lama" No, netvrdim, ze je borec.. Ale podla mna 80% uzivatelov windowsu si nevie preinstalovat system! A na tom nie je fakt nic tazke! Takze nieco na tom asi bude.. Ked pocujem slovo "windows" nezjezia sa mi vlasy.. Ale ked robim na "okienkach" a spadne (zamrzne, restartuje) tak ma to PORIADNE nastve..
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:ms 15.04.2005 | 13:59
                  Avatar b3u fedora a suse  Používateľ
                  presne tak ..niesom ziaden borec na linux ale keby som nemal win tak mam zivot o par rokov dlhsi.Tolko stresu ako pri win nikde nezazijem..a tych 80% je trochu malo asi 84% je cca pocet ludi ktori si nevedia instalovat OS
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re:ms 21.02.2005 | 17:38
                Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
                Upozornujem, ze prispevky s neslusnymi slovami, budu nabuduce zmazane.
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re:ms 21.02.2005 | 17:43
                peter   Návštevník
                no rad by som vedel co MS vymyslel prevratne?Co spravil co tu este nebolo???????A co neukradol????Age of Empairs??? :)))) Mne sa ani nezda,ze Linux chce byt ako Win ale ze Win chce byt ako MacOS!!!MacOS X a Win "XP",aj graficke prostredie XPcka tomu nasvedcuje, preboha ved to bije do oci.Je mi to smiesne,ked niekto tak zaryto veri jednemu z najvacsich(ak nie najvacsiemu) podvodov v IT.A pripada mi to tak,ze vela o tom nevies. Len veris srackam co si precitas od Gatesa a tym to asi pre teba konci, kuknes do nejakych statistik a je z teba odbornik.
      • Re: Re: 20.02.2005 | 21:47
        steve   Návštevník
        k bodu 1. red hat, suse, debian aj ostatne distribucie su pozliepane. samotne jadro by na server asi nedal nikto. takze si napisal blbost. k bodu 3. ehm, len tak pre zopakovanie, ako sa vola najlepsi a najpouzivanejsi software na editovanie textu? ze by SLOVO? ako sa vola uzivatelsky najprivetivjesi a na desktop bezkonkurecne najlepsi os? OKNA XP. a na tie nazvy maju oddelienie, ktore sa nezaobera len nazvamy.
        • Re: Re: Re: 20.02.2005 | 23:08
          Toudy   Návštevník
          1. Jasne ze kazda distribucia je pozliepana.. Netvrdim ze nie je, ale je naozaj blbe porovnavat dve firmy, ktore maju na praci dost odlisnu pracu (aj ked vlasne aj ms "lepi").. Ferove porovnavanie by bolo napriklad s (kym inym ako) Apple.. Ich politika sa mi naozaj paci: nechali svoj dlho vyvijany os aby sa nakoniec skryli pod bsd.. Tento prejav beriem vazne ako "cin storocia" pretoze priznali, ze zacali na zlych zakladoch.. A toto si dnes malokto prizna! No, samotne jadro na servry by bola riadna sprostost kedze by sa staralo iba same o seba.. To by bolo "plytvanie Linuxom".. :) A este som chcel, ze je rozdiel medzi distribuciami, ktore si zliepas sam a ktore uz dostanes hotove.. 3. Neviem ci najpouzivanejsi ale najlepsi soft pre editovanie textu je bezpochyby vi(m).. Zastancov Emacsu prosim aby si predchadzajucu vetu nevsimali.. :) A uzivatelsky najprivetivjesi a na desktop bezkonkurecne najlepsi os? Hmm.. Zeby Mac OS X? Takze neviem kto pise blbosti.. :) No, a samozrejme este k tomu oddeleniu: najvic sa mi paci tato: -"Where do you want go today?" -"Dakujem za opytanie.. Mozete ma zobrat do kina?" ;)
          • Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 12:23
            steve   Návštevník
            nechem sa tu hadat, ale hadam mi nechces tvrdit ze VI alebo jeho odrody VIm alebo elVIs etc. su pouzivanejsie ako SLOVO. daleko najpouzivanejsi je SLOVO, je v skoro kazdom kancli a kazdej domacnosti, tych par milionov ludi co pouziva odrody VI akosi je velmi malo oproti desaitkam milionov ktory pouzivaju SLOVO. robil si niekedy s MAC OS X? jeho uzasny sposob jedineho menu ktore je vzdy na jednom mieste a neda sa presunut naozaju neuveritelny system. treba vsak povedat ze farbicky su pekne. freebsd pod kapotou je tiez fajn. ale microsoft vie velmi dobre co ludia(1) chcu a robi veci tak aby boli simple a easy. *(1)- pod pojmom ludia myslim obycajny ludi ktory pouzivaju pocitac tak ako video ale cd prehravac a nie tych co to pouzivaju na obzivu alebo s nadsenim.
            • Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 13:21
              peter   Návštevník
              no no no!neviem ci si niekedy MacOS pouzival,ale netvrd mi prosim ta , ze nieco od MS je lepsie!!!!To je teda riadny blud.Ci uz len si spomeniem na stare verzie ako 7.5,7.6 ci 8.0(od ktorej sa MS ako inac velmi priucil :)) ).A MacOS X????....co dodat.Nechcem tu trepat,ze Apple je naj na svete(no pre mna a moje potreby asi urcite), ale asi by som nebol az tak daleko. A MS? Ten je tiez naj svete.V COPY a PASTE, v tom su Naj na svete to ano.Ved co prevratne alebo inovacne kedy MS vydal?Nepovedz mi,ze DOS, ani ten nevytvorili, ale kupili! :))) takze si myslim, ze MS naozaj vie co ludia chcu,ale tak isto aj vie odkial to ma ukradnut.
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 14:07
                Thomas   Návštevník
                Naco sem pleties nejake kradnutie? MS vytvoril toho dost a vacsinou su tie produkty akoze good, snad svedci o tom podiel trhu, ktory MS zasluzene zabera...a preco tolko zabera? Preto lebo jeho produkty ludia povazuju za najlepsie, pre ich konkretne pouzitie...nehovor ze nie...Ak sa jedna o Mac OS X, nemam ziadne pripomienky (je skvely a aj preto, ze ma pod kapotou FreeBSD...ale tiez by som neplietol FreeBSD sem, to je tiez ina kategoria), avsak si myslim, ze sem apple nepatri...do tejto konverzacie. Apple je urceny pre malu skupinu ludi, pre ludi, neutralnych, ktory sa nestaraju moc ani o MS ani o Linux....urcite su aj vynimky.
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 16:06
                  Toudy   Návštevník
                  Pripustam, ze ms maju dobre zaklady softov.. Lenze samozrejme tie ukradli, okopirovali alebo kupili.. Preco su vsake windows, office,...? Kto to nevie nech si to podhlada na nete.. Bude sa tam objavovat IBM, pc, ms-dos.. Len nechapem preco existuje office, ie,.. pre mac os (x).. Zeby preto, lebo je to uplne ina platforma na ktoru lamy (asi) nikdy neprejdu? Kebyze je ms naozaj fer tak by portoval nejake "kvalitne" aplikacie aj na Linux.. Preco to neurobi? Nie je to nahodou znevyhodnovanie ostatnych (os) platforiem? Preco ms zavedie obranu pred pouzivanim office pod wineom? Je tu nejako vela nezodpovedanych otazok..
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 19:26
                    steve   Návštevník
                    \"Len nechapem preco existuje office, ie,.. pre mac os (x).\" pretoze apple sa s ms dohodli, a uzivatelia apple si tie programy kupia, takze sa to ms oplati portovat. ad lamy: neznasam tento vyraz. kto je lama? ludia ktory neovladaju perfektne pocitac? alebo ludia ktory pouzivaju win? uvedom si prosim ta, a myslim to seriozne, ze pocitace su tu pre obycajnych ludi a nie pre programatorov, pocitac je nastroj na vykonanie inej prace, ludi neazujima ci maju na pocitaci mac os x, alebo linux, alebo win, ludi zaujima iba pouzitelnost a jednoduchost systemu a to ako im pomoze pri praci. takze delenie lamy a geek-ovia je blbost. su proste uzivatelia a potom ludia, ktory sa o to zaujimaju viac. programator videi a hifi veze ta tiez nenaziva lamou pretoze nevies ako to funguje vo vnutri. \"Kebyze je ms naozaj fer tak by portoval nejake \"kvalitne\" aplikacie aj na Linux.. Preco to neurobi?\" ha ha ha ha, to snad nemyslis vazne!!!!!?? a preco by mal? proste sa mu to neoplati portovat. a pre radost linuxakov to robit nebudu. \"Nie je to nahodou znevyhodnovanie ostatnych (os) platforiem? \" urcite nie! ja ked spravim program tak tiez nie som povinny ho portovat na linux, freebsd, mac, solaris atd. preco by som mal byt? to je fakt blbost toto.to ako keby mercedes vymysli novy volant a je potom ho povinny vyrabat aj pre ostatne automobili, kravina. ale uplna, fakt. \"Preco ms zavedie obranu pred pouzivanim office pod wineom?\" pretoze tak 99% ludi co pouzivaju office ho nemaju kupeny ale kradnuty. pretoze office je pre win. a pretoze moze.
                    • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 11:09
                      Toudy   Návštevník
                      Napisal som, ze som programator? Ako citam, tak citam nikde to neviem najst! Ja nie som programator, len si niekedy daco napisem v php a nejake jednoduche skriptiky v bashi.. Nic viac! Cize geek naozaj nie som ani zdaleka.. Ja len mam rad slobodu a otvorenost vo vodach soft/hardware-u (ale aj v skutocnom zivote).. A preco sa OSI a ms nedohodnu na podpore programov? Ciste teoreticky samozrejme, lebo asi to nikto nechce.. Preco? Pretoze by to nevedeli portovat, bol by vacsi odliv uzivatelov a existuju imho lepsie nahrady.. Aj kebyze si za to linuxak zaplati tak by to neportovali.. Ak urobis program tak ho naozaj nemusis portovat na xy platformu, ale ak chces aby sa ten program viac rozsiril tak je samozrejme jasne, ze nemoze byt obmedzeny iba na jednu platformu.. Cize ak pride taka situacia, ze Linux bude mat na poli desktopov min 20% tak ms bude donuteny vydat napr. office aj na tuto platformu.. Aj ked mame nas skvely OOo, vsak? ;) Ako hovoris "tak 99% ludi co pouzivaju office ho nemaju kupeny ale kradnuty" tak potom len nechapem zkadial ma (de)bill tolko penazi? To nie je skratka mozne.. Pravdaze to moze urobit! Len ci mu zase EU neklepne po prstoch ako s wmp.. Aj ked toto je kus ina situacia..
                      • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 16:55
                        steve   Návštevník
                        zvycajne sa tolko nevykecava, ale ty sa mi zdas celkom seriozny, takze ti odpoviem. ja netvrdim ze si programator. to bol priklad. pozri, uplne logicky, microsoft bude portovat iba veci, ktore sa mu portovat oplatia. portovat na linux sa mu v ziadnom pripade neoplati. ja som nemyslel ze 99% vsetkych ludi co maju office ho maju kradnuty, ale 99% ludi ktori ho spustaju pod linuxom ho maju kradnuty. inu a tie zisky sa daju lahko spocitat su to zisky s windows, office, mssql server(stoji okolo 10000$ pre jeden procesor), visual studio(okolo 100000), atd. atd. microsoft ma mnoho produktov. a za to ze znemoznili pustit office pod wine im nikto klepnut po prstoch nemoze, pretoze ked si vsimnes pri spustani office tak tam mas napis ze je to pre windows takze to ze to niekomu nejde po emulatorom tak za to im fakt nemozu nic spravit. pochop, microsoft je komercna firma. oni nemozu fungovat ako open source.
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 25.04.2005 | 15:51
                    Petr   Návštevník
                    Ale ale, najednou ma MS portovat svoje aplikace na linux? Preci jsi sam napsal ze nikdy u MS nic poradneho nevymysleli. Dokonce tvrdis a nejenom Ty sam, ze vsecko co dnes MS prodava v minulosti ukradl nebo koupil s nejakou mensi firmickou :-) No a najednou by Ti tedy nevadilo, kdyby to kradene zbozi portovali na linux :) Jsi docela srandista a mel by ses nad sebou zamyslet. Mac Os do toho kecani skutecne pletete vsichni uplne zbytecne. Jednak je Apple o hodne vetsi zmetek nez cely MS a take je vic monopolisticky nez MS a druhak Mac OS je vazany vyhradne na stroje od zmineneho Apple a pak nejde porovnavat tuto platformu s jinymi.
                • Xixixi to som sa pobavil :) 21.02.2005 | 17:35
                  Maxos   Návštevník
                  Taka mala malickost :) Skus si pozriet na nete od koho MS prebralo pointu wokien :)) Ok koho no redsa od Apple.Byt Stevom Jobsom tak pekne mileho Billa povesim za **** do prievanu a nexam ho tam zdoxnut a mali by sme po problemox no nie ?:).Apple uz v roku 1983 faxcil na myske a woknax(system Lisa) kym Microsrot faxcil na tom ix kupenom(za smiesnyx 50 000 USD) nie vytvorenom prosim pekne MS-DOSe.Az v roku 1985 prisli s Winsows 1.A to s tak xrapunskym sposobome ze to az mozne nie je.Je inak o tom aj celkom dobry film :) Mrkajte:) http://www.jmusheneaux.com/9000b.htm
                  • Re: Xixixi to som sa pobavil :) 21.02.2005 | 19:34
                    steve   Návštevník
                    si uplne mimo!!!! ms aj apple prebrali, graficke prostredie, okna od XEROX PARC!!!! pohladaj na nete a mozno najdes meno Alan KEY. je to taku ujo. ten ujo vymyslel graf. prostredie v xerox parc, potom to odkukali ms a apple. xerox zabalil tuto diviziu a Key odisiel do apple spolu s dalsimi, a ostatny odisli do ms.
                    • Re: Re: Xixixi to som sa pobavil :) 22.02.2005 | 21:49
                      porter   Návštevník
                      ale kdeze!Apple kupil napad s myskou a graf. prostredim od Xeroxu!!!A potom zacal vyvoj 1.Macintosha!Narozdiel od MS, ktory sa tvaril,ze bude spolupracovat pri vyvyjani prveho Macintoshu a popri tom sa spojil s Japonskym NECom(ktory spravil Hardware) a predbehli Apple ako s myskou tak aj s graf. prostredim.Presne tak to bolo na 100%.Preto tu asi niekto spomina kradeze MS,lebo je to vlastne pravda.Ale to je minulost, teraz sa treba zamerat na to ako MS poriadne konkurovat a znizit ich podiel na trhu a tym konecne zrusit ich "skoromonopol"......alebo nie???
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 19:10
                steve   Návštevník
                ano, ms mozno nic prevratne nevymyslel, ale vie veci inovovat, urobit ich uzivatelsky prijemne a vie ich predat. vies uzivatelovi je jedno kto co vymyslel a ci je to open source alebo komercne, uzivatela zaujima ako produkt vyzera, ci je jednoduchy na ovladanie a ci splni svoj ucel a pomoze pri praci.+ nejaky ten support. a toto vsetko ms produkty splnaju, narozdiel od open source(cest vynimkam). samozrejme to nieco stoji, ale 200$ nie je pre amika polozka a pre ludi zo zapadnej europi tiez. a este dotam ze predsa len ms nieco vymyslel. napr. Indigo, Avalon, podielal sa vyznamne na vyvoji web services, USB, nehovoriac ze vdaka ms sa rozsirili CD atd. dalej, Apple tiez Graficke prostredie nevymyslel ale odkukal od xeroxu. mimochodom, vies kto zamestnava tych ludi co vymysleli graficke prostredie a odisli zo xerox?microsoft. pozri, na rovinu. ja mam microsoft pomerne rad, robi kvalitne produkty, a hlavne produkty pouzitelne pre obycajnych ludi. su ale aj veci co mi na ms vadia.linux rad nemam lebo je to bordel. to ale neznamena ze mam rad open source. osobne pouzivam freebsd, to je super unix like OS, viem kde co je, a viem ze to tam vzdy najdem, ten system je premakany, premysleny, linuxi su zliepance, i ked suse je celkom fajn. a este detail. ak chce byt akykolvek produkt rozsireny tak bude komercny a za peniaze, ci je to open source alebo nie. vid red hat napr.
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 20:22
                  Toudy   Návštevník
                  Skusal si Gentoo? To je podla mna fakt vydarena distribucia.. Ak si neskusil tak to musis vyskusat.. Mozno zmenis nazor! ;)
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 20:52
                    steve   Návštevník
                    nie, gentoo som neskusal. mozno ked sa budem nudit tak to nakopnem. ako unix like system pouzivam freebsd, je to super system. ak mas moznost tak vyskusaj. urcite si ho zamilujes, je trosku iny od linuxu, ale osobne si myslim ze je ovela premakanejsi a presmyslenejsi, asi preto ze sa do toho nemontuje kde kto, ale jeho vyvoj je trochu viac koordinovany. a vsetky tvoje aplikacie ktore ti idu teraz pod linuxom ti pojdu aj pod freebsd,(vdaka linux binary compatibility). java uz je tiez spravena pre freebsd.
                    • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 11:58
                      Toudy   Návštevník
                      Ok.. Sme dohodnuty - ja skusim FreeBSD (aj ked som uz skusal, ale len taku jedno-disketovu distribuciu) a ty skusis Gentoo.. Neviem ci je to pravda, ale kazdy spomina, ze Gentoo je dost podobne prave FreeBSD v systeme balickov.. Ak ano, tak potom by ani pre jedneho z nas nemal byt problem skusit nieco ine, ale podobne.. ;)
                      • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 16:58
                        steve   Návštevník
                        ok, skusim gentoo. len chcem este dodat, ze ja nepouzivam freebsd koli nejakym balickom,alebo graf. prostrediu alebo koli nejakym inym veciam. mne sa paci filozofia a architektura systemu, ktora je podla mojho nazoru premakanejsia ako je to u linuxov.
            • Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 13:29
              Toudy   Návštevník
              Nenapisal som tam, ze vi a jeho kloni su najpouzivanejsi , ale imho najlepsi.. Samozrejme, ze slovo je najpouzivanejsie.. Ale len vdaka vecicke, ktora sa vola zneuzitie monopolneho postavenia.. Podla mna je kazda (cest vynimkam) distribucia (myslim linuxova) dost pouzitelna na to aby sluzila na surfovanie po webe, pozeranie divx (alebo dvd), pocuvanie hudby (mp3 alebo ogg) atd uz hned po nainstalovani narozdiel od windowsov.. Situacia: z nejakeho dovodu mi odisiel hdd a kamarat mi doniesol divxovy film, ktory si nemam kde inde prehrat ako na pc.. Co urobim? 1: zacnem instalovat windows (moj rekord 45 minut-cisty system), potom nainstalovat dodatocne drivere, ak ich nemam na cd tak musim stiahnut z netu.. Dalej potrebujem nejaky kvalitny prehravac s podporou tituliek, takze musim zase ist na net a stiahnut prehravac a samozrejme nevyhnutne kodeky.. Toto by mohlo zabrat 1-2 hodiny, cize dokopy by to bolo cca. 2-3 hodiny.. 2. pouzijem nejaku live distribuciu, ktora sa nastartuje za maximalne 5 minut.. Alebo nainstalujem nejake distro s expresnou instalaciou (Linspire,Xandros,..) ktora zaberie maximalne 10-15 minut.. Este musim spomenut, ze tieto distribucie maju samozrejme prehravac a kodeky.. Takze, neviem co je lahsie? Nainstalovat cely system a doinstalovavat drajvre alebo tam dat napr. Slax-a a spustit film takto.. ;) Moze tam byt este jedna moznost, ze skopirujem to na disk, ale kebyze mi zlyha cely hdd (nie je pouzitelny) tak live distro je jedine riesenie! Docerta! Zas som sa rozpisal.. Musim si na to davat poozor.. :)
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: 21.02.2005 | 20:40
                Thomas   Návštevník
                Veru veru, nemal by si sa tolko rozpisovat!!! Lebo pises somariny!!! Ak povazujes Live distro za skvelu vec, tak nemam co dodat ;) Live distro je vacsinou na nejake ten view systemu ale ak mam mat cd stale zarite v cdrom, heh, nebud smiesny!!! Aj tie casy su smiesne, ty si asi velmi skuseny, ked pises tieto bludy ;) 2-3hod? ;))) dobreee.
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 11:46
                  Toudy   Návštevník
                  Skusal si Slax-a vobec? Ten ma taky pekny boot parameter ze "slax copy2ram eject" po ktorom budes moct dalej pouzivat cd-romku po nabootovani.. Treba na to cca. 256MB ram (cely system+kde+nejake apps), ale si myslim, ze v tejto dobe to nie je problem.. Alebo fakt nainstalujem nejaku tu express instalation distribuciu.. Tie casy su realne.. Ja mam rekord v instalacii (nelegalneho) xp-cka 2 hodiny 39 minut (mam zapisane :) ).. Formatovanie bolo rychle (ntfs) - cca. minutka, na 2GHz, 512MB ram, 7200ot. hdd bolo kopirovanie svizne.. Ponastavovanie hluposti trvalo len chvilku a driver-e som mal vsetky na cd-ckach a nemal som ziadne komplikacie, takze to bolo celkom rychle.. Ak si myslis, ze je to pomale tak ti vzdavam hold!
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 01.03.2005 | 16:43
                    Thomas   Návštevník
                    Samozrejme ze je to pomale, ja mam doma masinu o polovicu pomalsiu a laptop o nieco pomalsi a ani zdaleka mi to netrva tak dlho :) Neber to ako ze ta tym urazam alebo podcenujem alebonieco ine ale XP povazujem za dobry system tak isto ako Linux nepovazujem za zly ale tie casy su mi tak trochu smiesne...aaaaaale sak setci mame nieco, co povazujeme za oblubene a povazujeme to za dobre, len jako zistujem, ze vacsinou je lepsie to, co je komercne, niesom sice legalny vo vsetkom ale sak co ;) ide o to, ze aj komercny linux je lepsi.....FreeBSD je vinimka ktora ma cestne miesto!!!
        • Re: Re: Re: 25.02.2005 | 17:30
          zajko   Návštevník
          word nie je editor ale word procesor najlepsi editor je asi vi :)
    • Re: 20.02.2005 | 21:20
      lukipuki   Návštevník
      http://www.theregister.co.uk/2004/10/22/linux_v_windows_security/ http://www.theregister.co.uk/security/security_report_windows_vs_linux/ Tiež si môžeš pozrieť http://secunia.com/product/1173/ a http://secunia.com/product/2719/ . Toto je zase také nerovné porovnanie. Prvý je Windows Server 2003 Standard, druhý je kernel 2.6. Windows tam má oveľa závažnejšie chyby ako linuxové jadro. Keďže Windows 2003 je viac ako jadro, tak by niekoho mohlo napadnúť porovnať Red Hat server alebo napr. Debian s Windowsom. Lenže teraz máme na jednej strane Win, ktorý má jadro a tuším služby ako IIS a základné systémové nástroje. Na druhej strane sú distribúcie s 8000 aplikáciami. Skús si prečítať tú druhú linku hore, aj keď je to dosť dlhý článok.
      • Re: Re: 20.02.2005 | 23:30
        Toudy   Návštevník
        Na tych grafoch to naaadherne vidiet.. Sice mas prevdu, ze je to zase nerovne porovnanie, ale napr. cez kde ziskas malokedy root shell.. Ten druhy clanok je na takyto cas dost dlhy.. ;)
    • Re: 20.02.2005 | 23:57
      Ondrej Hučko   Návštevník
      A nezda sa vam zvlastne, ze na konferenciu RSA Conference, ktoru financuje MS, pride Linuxovy nadsenec a zdrahavo prizna, ze predsa su len produkty Microsoftu bezpecnejsie ako Linux :) Zamyslite sa... :)
      • Re: Re: 21.02.2005 | 20:06
        Thomas   Návštevník
        Tak aby som to uviedol na pravu mieru! Ja niesom zaryty microsoftak, nemam nic proti linuxu, ale ked tak citam tie argumenty napr.: co setko ukradol MS, co take vymyslel, je nestabilny, podoba sa na mac os x, blbe nazvy OS, ukradnute zaklady......preberte sa!!!!!!! To jako nedokazete stravit, ze to proste Microsoft vie? Kazdy sa nehava inspirovat!!! Napr Mac OS X fakci sa Darvine(FreeBSD) a aj tak ho setci chvalia, aky je skvely...nemam nic proti tomu. Ono ide o rivalstvo...keby bol miesto MS taky uspesny Apple....zas by ste sa setci ohradzovali, ze sak to ma jadro FReeBSDcka....Mna najviac rozosmeje, ked Pan Hučko pise o grafickej dokonalosti, stabilite, a neviem co setko to tam este bolo....ak ma niekto nazor, ze Linux nahradi lepsie win na desktope....nechapem ho...nepredstavujem si jednoduchost pouzivania v tom, ze mi spusta Open Office.org tolko, ze si stihnem zaliat kavu, Firefox to iste, rychlost KDE neporovnatelna s WinXP, a stabilita, nepostrehol som stabilitu lepsiu u Linuxu, zdaleka nie, taktiez KDE kolko chyb povyhadzuje a to nic dokopy nerobim...ak si predstavuje Linux ako user friendly a na windows xp nahadze tolko dristov....tomu sa hovori "slepy linuxak" . Mali by ste sa kazdy k tomu postavit racionalnejsie, mat realnejsi pohlad na vec a miesto kydania na MS sa radsej podielat na zlepsovani Linuxu....ak sa ma niekedy dostat na desktop a byt !!!REALNOU!!! alternativou. Tym, ze si kazdy z Vas nakopne mandraaaka alebo inu skvelu distribuciu, skompiluje mplayer a sviatocne to konecne spravi na 3x, neviem, ci sa citite ako borci, ze ste to dokazali a linux bol nastrojom vasej sikovnosti :) ...Ak ma niekto z Vas predstavu, ze 80% userov windowsu si nedokaze reinstallnut OS, tak k tomu sa radsej uz ani nebudem vyjadrovat. Ja som sa zapodieval s Linuxom asi 2 roky a vyskusal som tych distribucii dost....ale zeby som dospel po tom case k nazoru, ze je lepsi v niecom na desktop...ee. A ohradzovat sa tym, co MS pokradol....ked sa to tak vlastne vezme, ujo Linus sa nehal az privelmi inspirovat UNIXovym jadrom, co vymyslel take prevratne??? Ak chcete polemizovat furt dokola na zaklade vasich argumentov o tom, co sa ukradlo, co sa na co podoba a reci, aky je to shit ten MS....ja sa rad rozpravam a vymienam nazory na veci tejto problematiky ale nie s ludmi zadebnenymi jednoznacne proti MS. Nedokazete proste zvladnut, ze je MS na tom tak, jak je...cize skvele a budem len rad, ak bude pokracovat vo vyvoji podla mna, dobreho software...zatial sa mu to dari. Takze som dopisal...pekne forum, len vacsina ucastnikov si musi nieco dokazovat ;))) Have a nice day
        • Re: Re: Re: 22.02.2005 | 00:18
          peter   Návštevník
          je mi ta luto.co si ty?zazraty Microsoftak.A ked tvrdis,ze nie asi si..... .Nikto nic Ms nezavidi, ono vlastne neni ani co. Ide len o to ,ze trepu same zvasty.Ved cele MS je zalozene na klamstve,ktoremu aj ty tak zaryto veris.smutne naozaj.Ale asi sam nevies co robis.Co take si s Linuxom robil.Naistaloval, bol zneho cely paf ze sa nikde nevies preklikat a bolo, co?Odbornik.Taki su najlepsi.A co mozes takemu Apple vycitat?Snad len to ze veril MS a spojil sa snim a tak to aj dopadlo.Gates sa realizoval a na kradezi zarobil.MS sa brani proti konkurencii, len tak ze to rychlo okopci a vyda skor nez konkurencia uplnu verziu.O tom to je.Uspech ma preto, lebo svet sa sklada zo strasne vela blbov ako ty, ktori ho stale podporuju.
          • Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 00:34
            Thomas   Návštevník
            Ja tu nepisem a nenazyvam nikoho blbom...ale tebe to asi nic nehovori ;) Jako pozri, ja niesom ziadny debil a dokazem sa preklikat daleko ;) mozno dalej ako ty...aaaaaaaaaaale sak nejde o to. Asi by si sa mal naucit lepsie citat, lebo nejako ti nedochadza co som napisal...to je fakt tak tazke na pochopenie??????? Ale sak nebudem sa pozastavovat. Len tak pre zaujimavost, zrovna fungujem na Suse Linux 9.2 a ako jeden z velmi mala OS unixoveho typu sa mi paci....celkom je fayn. Mna nesere Linux ako OS ako ludia, co furt kecaju kraviny...asi si clenom tej community ;) ...poradim ti, precitaj si to este raz...a ked sa ti bude zdat, ze si uz konecne pochopil, co som napisal, potom mozno nebudes nikoho urazat. Ja tu nikoho neurazam za to, ze pouziva linux ale linuxaci zjavne radi urazaju win userov. To je pekna vizitka ;))))) A to uz som sem nechcel pisat ale koli takymto ludom mi to neda....co uz, aj pre vas slnko svieti ;)
            • Re: Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 00:49
              Thomas   Návštevník
              A vlastne ked tak citam ten tvoj uzasny prispevok, ty si genialny prejav sprosteho linuxaka ;) Jedna pripomienka...Apple som nikdy nic nevycital tak aspon netrep kraviny...To nie microsoftaci trepu kraviny, ale ty! Ono je pekne, ze su taketo portali, ale ak tu bude viac takych expertov ako si ty....bude to nieco na sposob blackhole.sk ....a to nieje bohvie co ;) Aj tam je jeden expert, Neologism, meno jeho...je to frajer, ale uznavam aspon to, ze sa vyzna do FreeBSD a aspon k tomu viem co povedat. Narozdiel od teba....setci rad radom trepete...vkuse dokola, jedno a to iste, jak kradne ten MS, jak kopiruje a robi z toho final version...tak ale na tom som sa uz musel fakt zasmiat. Tie argumenty..ak vies co znamena to slovo, pouzivaju prave taky frajery, ktory nainstaluju linux a su z neho cely baf ;))) ja neviem co uz tebe pomoze, buchni si rad ale poriadne gebulu o nieco a mozno sa preberes ;)))
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 12:00
                h.xman   Návštevník
                prosim Thomas, neuchyluj se ke generalizovani. ze "vsetci trepeme"... eh, to je snad trochu silne tvrzeni, nezda se ti?
        • Re: Re: Re: 22.02.2005 | 11:57
          h.xman   Návštevník
          Thomas, v podstate s tebou souhlasim. sice mam ponekud lepsi mineni o stabilite a rychlosti Linuxu v te podobe, jak ja ho pouzivam a taky si myslim, ze i jako desktop muze mit Linux oproti Windows i jiste prednosti, nejen slabiny (ktere samozrejme taky uznavam) a taky nepovazuju MS produkty za zas tak skvele jako ty... ale taky mi leze na nervy to nesmyslne hazeni spiny na Microsoft. I kdyz je neco z te kritiky Microsoftu mozna opravnene, je to ponekud nekonstruktivni to porad omilat. A uplne trapne jsou takove ty kecy o kradeni, o neustalem padani Windows (v praci pouzivam Win XP, a zatuh systemu jsem nevidel ani nepamatuju) a psani o MS jako o Micro-shitu, Mrkvosrotu nebo Malem-mekkem - to mi vzdycky uplne naskakuje husi kuze, jak linuxakum delaji tihle zaslepeni taky-linuxaci ostudu. IMHO pokud chce nekdo byt skutecny linuxak, tak si nebude hojit ego na MS, ale bude se od MS ucit to dobre a na Linuxu bude hladat to spatne, aby se to dalo vylepsit.
          • Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 12:50
            Thomas   Návštevník
            Dakujem, ze si napisal ako jeden z velmi mala nieco, co dava zmysel. Mas pravdu a suhlasim s tebou. Neviem ci som tvrdil, ze su setci zatvrdnuti, ale urcite to neplati pre vsetkych. Je mozne ze som to napisal ale to uz bolo v tom afekte a rozhorceni, ked som cital tie blbosti, co tu vacsina popisala. Samozrejme, uznavam, ze linux moze plnit aj funkciu desktopu, taktiez, ze popri WinXP mam nainstalovanu Suse Linux 9.2 a dost sa mi paci... Nemam nic proti linuxu, len proti ludom a ich nazorom, ktore su mnohokrat neopodstatnene.
          • Re: Re: Re: Re: 22.02.2005 | 17:17
            steve   Návštevník
            hey h.xman! neveriiim. :-) ty si objektivny. ooo aka radost. super. vazim si tvoj vyvazeny nazor. Kazdy zo systemov ma svoje pre a proti. Problem je prave to ako si naznacil, ze niektory "linuxaci" nerobia nic ine iba hadzu spinu na MS. v prvom rade treba pochopit ze MS je komercna firma takze uplne logicky nebude robit nic neziskove. osobne som programator web a win applikacii, ciastocne robim nieco pre freebsd. ako programator vidim vela nedostatkov v produktoch microsoftu. urcite nemaju dokonale produkty, ale treba povedat ze su cim dalej tym lepsie. to iste plati o linuxe. ide dopredu. nepochybne. vidim to aj ked linux denne nepouzivam. ale ma co dohanat hlavne co sa tyka user friendly policy. uzivatelov totiz nezaujima ci je program v c, c++, c#, python, ci je kod prehladny atd. uzivatelov zaujima len ako mu program pomoze v praci a jednoduchost pouzivania. no a ako si poveal dristy typu, windows pada, je deravy, atd. to su fakt len monotonne klamstva ktore ti akoze "linuxaci" opakuju stale dokola. preco sa nespojit. spojme sa. som ochotny diskutovat s programatorom pod linuxom, vymenime si skusenosti, povieme si co je lepsie v linuxe a co vo win a zlepsime svoje programy.
    • Re: 22.02.2005 | 14:48
      marosh   Návštevník
      Citujem: "Ja tu nepisem a nenazyvam nikoho blbom..." A znovu:" A vlastne ked tak citam ten tvoj uzasny prispevok, ty si genialny prejav sprosteho linuxaka ;) " Naozaj plodna debata o bezpecnosti linuxu. Ale o nu vam asi vobec nejde. Kazdy vie, ze neupdatovany system nie je bezpecny, nech je akykolvek. A kazdy vie, ze den po vydani SP2 bola objavena vazna diera, co cert nechcel, priamo v nom. Lenze opakujem, nejde vam o debatu, ale o to nastvat par ludi. Vobec by som nebol prekvapeny, keby ste vyvolali takyto flame aj vo fore pre Windows, samozrejme s opacnymi argumentami.
      • Re: Re: 22.02.2005 | 17:39
        Thomas   Návštevník
        Tie citaty, ani trochu ma neseru a poviem ich znova. Nehnevaj sa, ked mne moze niekto nadavat koli nazoru do blba, nemam pravo povedat konkretnej osobe nieco?...alebo si aj ty linuxak a chytas sa kazdej kraviny len nie temy. Ak sa bavime o deravosti, 2.6 tiez jako nieje slava....ale nebudem to tu zas rozoberat. Nejde vobec o to, co ty pises, ze nam nejde o temu ale nasrat par ludi. Ide o vymenu nazorov a poznatkov. Skoda len ze s mnohymi to jaksi nejde....linuxaaaaaaaaaaci ;))) co tocia fust dokola tie iste kecy
        • Re: Re: Re: 06.05.2005 | 05:53
          ubuntuser   Návštevník
          Dakujeme za pekny FUD. Inac kde robis? na recepcii u MS?
    • Re: uz prestante 22.02.2005 | 15:08
      titanik   Návštevník
      myslim, ze by uz aj stacilo. snazme sa hladat na veciach to dobre. Pokoj a dobro :)
      • Re: Re: uz prestante 24.02.2005 | 01:13
        Avatar Jasomsef Mandrake 10.1  Používateľ
        Napriek tomu ze na 90% pouzivam GNU/Linux drzim M$ palce... Mojim snom je, ze raz sa im podari vymysliet neprekonatelny system proti nelegalnemu kopirovaniu (aj ked pri nich neprekonatelny nic neznamena). Rad by som potom videl kto bude potom povazovat Win za taky dokonaly soft ze si ho kupi, alebo bude bezat na obstaroznych XP, ktorych by sa ale M$ snazil rychlo zbavit. Lebo pri terajsom stave ked su oba systemy "zadarmo" ma vyrazne lepsie postavenie Win, pretoze B(ezny)F(ranta)U(ser) porovna oba systemy a zisti ze na win ho stoji 1CD a standardna distribucia GNU/Linux 3-5CD a este mu tam ide viac hier, nema HW problemy a nemusi sa ucit nove veci...
    • Re: 25.03.2005 | 17:08
      Yin   Návštevník
      Trosku sa hrajkam z linux from scratch (rucne kompilovanie _CELEHO_ systemu)... vyzaduje si to cas, kym sa to clovek nauci naspamet, ale stoji to za to... Tak, ak sa chce Microsoft robit frajerom, tak nech napise lespi OS, ako ten co som ja doma LEN skompiloval, opatchoval a nakonfiguroval...
    • Asi to vyriešim... 25.04.2005 | 16:06
      LinuxFTP   Návštevník
      Asi to vyriešim najlkepšie. Bezpečnosť linuxu? Tá je proste najlepšia. Je to najstabilnejší systém, ktorý ma priam uchvatil (prešiel som na Linux SuSE pred týždňom). A prečo je to tak že je bezpečný? Lebo je ešte dosť ludí ktorý si kuppujú drahý a bezúčelový MSWindows a tým pádom nevedia na Linuxe a o linuxe. Teda nevedia taktiku či už ako sa naburať alebo zhodiť systém. :-) Krista...dúfam že to nieje kravina...čisto môj názor...
    • Re: Počudovanie ... 05.05.2005 | 13:36
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Ako je možné, že admin sem pustil takýto flaw !?
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Re: Počudovanie ... 05.05.2005 | 13:56
        LinuxFTP   Návštevník
        HEY to je môj nick ta hore!...hmm.....
        • Re: Re: Re: Počudovanie ... 06.05.2005 | 10:46
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
          Je to reakcia na hlavný článok, nie na tvoj.
          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: 09.05.2005 | 19:13
      tux   Návštevník
      total blbost vsetky tie kecy okolo toho ze ms windows je bezpecnejsi nez linux.ano, mozno RH.ale treba povedat, ze nieje linux ako linux a dost zalezi aj od admina.ak clovek co sa rozumie adminuje win a clovek co sa nerozumie adminuje linux, je mu prt platne ze ma dobry operacny system.operacny system je len zaklad.ale to suvusu len okrajovo lebo sa bavime o bugoch, vsak? :) dam krk za to, ze dokona RH linux ma menej bugov ako win server!!!