Otazka amatera...

Sekcia: Ostatné 13.02.2006 | 09:29
jan   Návštevník
Moj problem spociva v tom, ze som kupil moj prvy pc asi pred troma mesiacmi. Do tej doby som ziaden nemal a moje znalosti z oblasti infrmatiky boli naozaj velmi chabe. Za tie 3 mesiace som sa cosi naucil, ale mam pocit ze neviem ako pokracovat vo vlastnom zdokonalovani v oblasti pc. Napadlo ma, ze taky linux by mohol byt niecim, co by mi mohlo pomoct, pretoze ako som pocul, clovek co ma linux musi neustale nieco riesit, ucit sa. Co si o tom myslite? Mohol by byt linux nieco, co ma donuti viac sa naucit, alebo je este pre mna priskoro? Ak skusit linux, konkretne aky, kde sa da stiahnut (byvam v zahranici, navsteva knihkupectva nemozna)? Bolo by mozne to vyriesit nejak tak, aby na mojom jedinom pc (pouzivanom aj priatelkou) bezal aj linux aj windows? za pripadne odpovede velmi dakujem...
    • Re: Otazka amatera... 12.02.2006 | 10:53
      Avatar chatpall   Používateľ
      Hmmm. Lahka odpoved s tazkym jadrom :) Ak mas chut skusit Linux. tak si zodpovedaj otazku: Naco chces pocitac vyuzivat? V Linuxe sa naucis vela veci ale neber to tak ze Linux je nejaka nadstavba Windowsu. Linux a Widows su dva odlisne systemy s odlisnymi pristupmi. Ak ti je toto jasne a stale chces vyuzivat linux tak odporucam nejaku s jednoduchsich distribucii, nakriklad Ubuntu 5.10. Stiahnut sa da na http://www.ubuntulinux.org/download/. Je to prijemna distribucia. Potom odporucam stiahnut si Linux dokumentacny projekt http://www.linuxos.sk/index2.php?id=manualy a uz iba skusat a skusat a hlaat veci cez google.
      NERUSTE TENTO UCET!!!
      • Re: Re: Otazka amatera... 13.02.2006 | 01:17
        jan   Návštevník
        dakujem, presne to som potreboval pocut. To, ze je linux samostatny os je mi jasne, len som chcel vediet, ci by bolo mozne aby na jednom pc bezal aj win aj linux. Odpoved som sa dozvedel od kamarata (ktory pouziva win), tvrdi ze by to slo nastavit na urovni biosu kde by som mal na jednom z diskov linux a na druhom win. Kazdopadne dakujem a stahujem...
    • Re: Otazka amatera... 12.02.2006 | 11:19
      WlaSaTy   Návštevník
      :byvam v zahranici, navsteva knihkupectva nemozna kde presne? v rakusku, nemecku a v cechach su niektore knihkupectva orientovane cisto na linux. na slovensku sa najdu tiez knihkupectva ktore maju v ponuke aj linuxove zalezitosti. knihy a aj instalacne media. :clovek co ma linux musi neustale nieco riesit, ucit sa. na linuxe nie je potreba stale nieco riesit, linux sa nastavi iba raz za par rokov a funguje. teda pokial vies co a ako ma byt nastavene ;-) linux je nieco co ti poskytne viacej moznosti ako hole operacne systemy. linux moze byt kompletne ovladany ako cez prikazovu riadok, tak aj cez grafiku. linux obsahuje viacero roznych programovacich jazykov (c, forth, ada, pascal, java) a ma aj moznost skriptovat. linux ti da (zdarma a legalne) vela veci ale obcas si nieco zoberie. niekedy sa vyskytne kombinacia hardware kde clovek musi pouzit vlastny usudok a nieco priamo doinstalovat a nastavit.
      • Re: Re: Otazka amatera... 13.02.2006 | 01:33
        jan   Návštevník
        :kde presne? Takze byvam v U.K., avsak znalost mojej anglictiny je na slabej urovni. :na linuxe nie je potreba stale nieco riesit, linux sa nastavi iba raz za par rokov a funguje. teda pokial vies co a ako ma byt nastavene ;-) Ked toto zvladnem, budem so sebou spokojny :-)
        • Re: Re: Re: Otazka amatera... 13.02.2006 | 09:29
          oxymoron   Návštevník
          to je problem? :) ved urob zo seba hlucheho zisiti si na nete kde take nieco v tvojom okoli existuje a nechaj si od niekho napisat si to na papier :) a uz len prides a ukazujes papieriky :)