Knoppix - prava roota

Sekcia: Aplikácie & Desktop 28.04.2006 | 16:13
Avatar stanley Ubuntu,Knoppix  Používateľ
Som novacikom v LINUXe a mam live distribuciu KNOPPIXu (presnejsie PCRLinuxu - vyslo v PC revue). Ked chcem doinstalovat balicek od Debianu pyta odomna prava roota, rovnako aj pri obycajnom nastavovani datumu a casu. System som este neinstaloval, spustam ho z CD. Jedna sa o verziu 2.4.27 a pracujem v prostredi KDE 3.2.3. Na instalaciu balickov pouzivam nastroj KPackage. Ake je heslo? V prirucke k CD nieje. Autora CD som kontaktoval, ale odpoved este neprisla. Byvaju hesla na tychto CD nejako defaultne prednastavene? Ma niekto z vas toto CD a vie heslo? Poradte prosim vas. P.S. Vopred sa ospravedlnojem za moju trivialnu otazku :)
    • Re: Knoppix - prava roota 06.03.2006 | 13:07
      Avatar majo984 Debian,Knoppix,Mandriva  Používateľ
      Prava roota mas bez hesla, v knoppixe si defaultne root. ak sa vsak rozhodnes nainstalovat si knoppix na disk vtedy si urcujes heslo pre roota a aj pre uzivatela. Ak si vsak zaciatocnik odporucam ti Mandrake (Mandrivu) pretoze knoppix je zalozeny na debiane a to je trosku zlozitejsi system Pre zaciatocnika.
      • Re: Re: Knoppix - prava roota 06.03.2006 | 13:21
        Avatar stanley Ubuntu,Knoppix  Používateľ
        Dakujem za radu. Mne sa Knoppix paci a udem pilne studovat a pytat sa. System vsak odomna pyta heslo. Asi si mysli ze root nie som. Co s tym? Na disk si ho dam az ked budem mat istotu, ze mi pod nim pojde vsetko co potrebujem. Nie je toho vela. Nejaky Office, hudba, ftp, html editor. Hlavne chcem mat istou ze mi pojdu novsie verzie ako mam na CD.
        • Re: Re: Re: Knoppix - prava roota 06.03.2006 | 14:35
          Avatar majo984 Debian,Knoppix,Mandriva  Používateľ
          Ja som mal knoppix nainstalovany dost dlho ale neviem ci som instaloval cez kpackage (tiez koli heslu) otvor si konzolu napis su (da ti prava root) potom mc (v konzole ti otvori komander) premiestni sa tam kde mas balik, normalne nan prejdi a stlac enter (otvori ti ho ako subor) a malo by tam byt install alebo nejaky podobny skript. na ktori ked kliknes tak by sa mal balik nainstalovat. (ale robit to vzdy ako zapnes pc je trosicku odveci preto ti odporucam vo win cez Particin magic spravit novu particiu a tam ho nainstalovat)
          • Re: Re: Re: Re: Knoppix - prava roota 06.03.2006 | 19:03
            Avatar stanley Ubuntu,Knoppix  Používateľ
            Dakujem za radu. mc mi pripomina stare casy s nc :) Disk som uz mal predtym rozdeleny na particie. Problem je v tom, ze mam maly disk 3GB a s Win sa tam nevlezu. Na win som este zavisly lebo kazdy den pracujem v OpenOffice 1.1.5. Na Knoppix CD mam len starsiu verziu. Ak opustim win (rad by som sa od nich oslobodil) musim mat istotu, ze zozeniem ten isty Office pracujuci pod Knoppixom a ze ho budem vediet nainstalovat. Ak zozeniem nejaky sw na znizenie far.hlbky z 32 na 16, co bolo mozne v Paintshope nevaham ani chvilu a prejdem pod Linux. Dakujem za rady :) Tvoj postup funguje, ale vypisuje ze suborovy system neumoznuje zapis. Zapis som vsak povolil-nastavil. Asi to bude tym, ze idem z CD a nic sa s tym neda robit. Opravte ma ak sa mylim.
    • Re: Knoppix - prava roota 06.03.2006 | 18:13
      mlp   Návštevník
      live distribuci spoustis z cd , tedy je nactena v ramce a nezapisuje nic na harddisk takze instalace balicku nejspis nebude fungovat knoppix se instaloval spustenim rootshellu (vyhledas v nabidce) prikazem hd-install (ale to uz nevim jiste) urcite to najdes v dokumentaci, nebo na knopiix webu
      • Re: Re: Knoppix - prava roota 06.03.2006 | 19:19
        Avatar stanley Ubuntu,Knoppix  Používateľ
        Dakujem za reakciu. Priciny spustania z CD som vysvetlil vyssie. V prirucke nastastie mam navod instalacie a raz som ju aj robil na inom stroji a fungovala. Ja som si len myslel, ze instalovat mozem na hda (sformatoval som particiu na ext2 a vytvoril tam domovsky priecinok, aj vsetky nastavenia systemu taha odtial) ale pritom mozem spustat system z CD. Bohuzial, neviem to. Ak existuje niekto, kto to dokazal nech sa mi prosim ozve.
    • Re: Knoppix - prava roota 07.03.2006 | 14:24
      Avatar stanley Ubuntu,Knoppix  Používateľ
      Dakujem vsetkym za rady. Linux som uz nainstaloval na disk a vsetko ide v pohode tak ako ma. :)
    • Re: Knoppix - prava roota a dual-boot 28.04.2006 | 16:13
      kefo740ufo   Návštevník
      mam podobny problem. vsimol som si odpoved na prava roota, ale ak ho nainstalujem trebars na druhu diskovu particiu (d:\ alias mnt/hda5), a na c:\ (mnt/hda1) chcem mat win, da sa aj tu nastavit dual-boot?