Novacik

Sekcia: Ostatné 07.03.2005 | 13:01
Badass   Návštevník
som uplny novacik, linux som este poriadne v rukach nemal, ale chcel by som to skusit. mam vsak par otazok- linux vraj troxku viac pehrieva procesor, potrebujem lepsi chladic? je mozne nainstalovat do linux nieco aby mi tam bezali programi typu A. Photoshop, Flash a pod graf editory? zvladnem to bez zakladov hociakeho prog jazyka? diky moc
    • Re: Novacik 07.03.2005 | 12:15
      Avatar pepsy Mandrake 10.1  Používateľ
      No to stym prehrievanim je tak: podlatoho aky mas pocitac si zvolis distribuciu a ta ti pojde bez toho aby sa ti cokolvek prehrialo :) Nenapisal si aky mas komp ale ked mas aspon 800 MHz a 256 RAM tak skus Mandrake 10.1(ak mas horsi comp tak skus starsiu verziu). Programy typu photoshop... ti bezat mozu pod nejakym emulatorom. Neodporucam to pretoze Linux ma ekvivalenty k tymto programom ktore su kvalitnejsie ako originali. Zaklady programovania niesu potrebne ... Prajem vela stastia a pevne nervy (oboje sa ti zide viac ako programovanie :) )
    • Re: Novacik 07.03.2005 | 12:25
      Avatar juice Arch Linux  Používateľ
      taktiez by som rad prispel, svoju odpoved rozdelim do bodov: 1. procesor sa v linuxe neprehrieva o nic viac ako v inych operacnych systemoch, priznam sa ze tento argument som este nepocul, mozem vas ubezpecit ze je to nezmysel 2. urcite existuju alternativy mnohych programov, aj grafickych (napr. Photoshop = Gimp), treba pohladat a skusit, navyse mnoho nativnych windowsackych programov sa da rozbehat priamo pod linuxom s pomocou softveru wine 3. neviem kde sa ten mytus o nutnosti ovladat programovanie v linuxe berie, nie je to samozrejme vobec pravda, nainstalovat, nakonfigurovat a pouzivat linux zvladne aj bezny pouzivatel, ktory nie je programator, ci iny IT odbornik, existuju napr. aj distribucie, v ktorych cela instalacia/konfiguracia prebieha pomocou pohodlnych klikacich grafickych nastrojov (Suse, Mandrake, Fedora)
    • Re: Novacik 07.03.2005 | 13:01
      peter golis   Návštevník
      1) zahrievanie procesoru je umerne jeho vyuzitiu. na linuxe si clovek vsimne chybu sposobenu prehriatim procesora, pri windows sa to len resetne.
      2) programy na grafiku existuju. napriklad gimp, flash nepouzivam.
      3) ano, linux sa da zvladnut aj bez znalosti programovania. ale tieto znalosti niesu na skodu ;-)