Ako sa spravne pytat otazky na fore?

Sekcia: Ostatné 22.06.2006 | 16:42
Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
Upozornenie: Toto v skutocnosti nieje otazka, sem budem odkazovat vsetkych, ktory polozia do fora otazku typu "Pomoc". 1. Ako spravne nazvat otazku? V prvom rade musite do tych 50 znakov vtesnat co najviac informacii. Cim viac tym lepsie. Jedno slovo NESTACI !!! Bezpodmienecne vsak musi otazka obsahovat predmet (gramaticky predmet). Tu je par prikladov z tohoto fora, najprv zly nazov, potom lepsi: Help!!! --> Zaciatocnik - aky linux 32/64bit Pomoc --> PC-BSD instalacia, particie Pomoc --> Ako spustim http server? Niektori uz toto pochopili a pytaju sa aspon tak ze daju do predmetu konkretne slovo, aj tu vsak velmi pomoze doplnenie par slov aby bolo jasne o co ide, opat staci specifikovat dalsi predmet. Na skodu nieje ak rovno specifikujete aj distro alebo verziu. Par prikladov: zenwalk --> zenwalk, pridavanie balickov, netpkg pracovna plocha --> ako pridat analog hodiny na plochu zvuk --> v niektorych programoch nejde nastavit hlasitost --> Velmi oblubenou otazkou je tiez "Aku distro si vybrat", tu mozete uz v predmete specifikovat za akym ucelom. Inak vas prvy odpovedajuci posle na najcitanejsi clanok na tejto stranke. Tu je par prikladov: Ake 64bit distro? Ake distro na http server Ake distro na javu Ake distro pre sekretarku Ake distro na hry Ake distro pre zaciatocnika Ake distro na palmtop Ake distro na programovanie v c++ Ake distro pracu s grafikou ... Ak sa chcete opytat otazku ktora priamo nesuvisi s tu preberanymi temami, dajte pred nu "OT: ", znamena to off topic, cize mimo temu. 2. Co napisat do samotneho obsahu Okrem vasej otazky je vo vseobecnosti vhodne spomenut niektore dolezite parametre vasho linuxu ako druh distribucie, verzia,... Zistite ich takto: Distribucia: cat /etc/issue Verzia Kerneul: uname -r Verzia X Windows: X -version Verzia programu: man program - zobrazite si manualove stranky a najdete tam verziu (vacsinou uplne dole) alebo spustite program s parametrom -version alebo --version alebo v manuale zistite aky parameter volat aby vam vypisal program verziu Chybove hlasky: dmesg Logy: cat /var/log/messages Tiez mozete povedat aky desktop pouzivate (kde, gnome, ...). Dalej ci je chyba reprodukovatelna, ak ano tak popiste sposob ako sa k tej chybe co najjednoduchsie dostat. Ak nieje reprodukovatelna tak povedste pri akej prilezitosti sa vyskytla, atd... Ak sa jedna o HW chybu tak popiste aky mate hardver (procesor, kolko pamate, zakladna doska, graficka karta, sietova karta, mys, disk, cd...) 3. Zhrnutie Pred polozenim kazdej otazky sa uistite ze v predmete naozaj je gramaticky predmet. Ak tam je, zamyslite sa ci by sa tam este nedal nejaky pridat. dvh
    • Re: Ako sa spravne pytat otazky na fore? 15.06.2006 | 18:04
      Mozko   Návštevník
      Ty si novinár.... hmm Už máč toho dosť? Zapaľ sa! Trápne. Aj tak nikoho týmto nepresvedčíš aby sa toho riadil. Ale za pokus dať to na viditelne miesto to stojí. I Bill Gates len tak skúsil programovať....
      • Re: Re: Ako sa spravne pytat otazky na fore? 15.06.2006 | 23:37
        Stano   Návštevník
        tu jeho pracu si na rozdiel od teba velmi vazim. zaplo mu to. kym tebe moc nie...
    • Re: Ako sa spravne pytat otazky na fore? 15.06.2006 | 19:50
      ventYl   Návštevník
      clovek by povedal, ze to je nieco, co uz kazdy davno vie :))) ale uz sa tesim na tie reporty s kilometrami listingov dmesgu a /var/log/messages :))) jediny problem tohto prispevku je, ze ho aj tak nikto, kto taketo otazky postuje, citat nebude, pretoze keby to cital, tak take otazky klast nebude :)
      • Re: Re: Ako sa spravne pytat otazky na fore? 15.06.2006 | 19:58
        Avatar chembro   Používateľ
        heej admini!! kedy bude to nove forum?? :P Pred pol mesiacom bolo na 99% hotove. Citujem Tomasa Srnku z 26.05.2006 o 14:23 : ".... nechce sa mi moc zaoberat sa starym forom, ked nove je uz z 99% hotove."
        • Re: Re: Re: Ako sa spravne pytat otazky na fore? 15.06.2006 | 20:09
          Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
          Ono forum ako take je napisane, ale nie je portovane na stary redakcny system, a posledne 2-3 tyzdne som nic ine nerobil, len pisal projekty do skoly a ucil som sa, preto sa to zaselko. Uz buduci tyzden mam volno od skoly, tak zas zacnem makat a budem sa snazit to spravit cim skor.
          Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
          • Re: Re: Re: Re: Ako sa spravne pytat otazky na for 15.06.2006 | 20:34
            WlaSaTy   Návštevník
            ked ho tak chce, moze prispiet. ci uz pracou alebo inac, nie?
    • Re: Ako sa spravne pytat otazky na fore? 22.06.2006 | 16:42
      Avatar Lucas Lommer Debian stable, LinuxMint, Foresight  Používateľ
      http://freepgs.com/vladinator/posting_and_you.html
      -- Buduj vláčky, posílíš mír!