Linux+Notebook

Sekcia: Aplikácie & Desktop 18.09.2006 | 17:35
Kapo   Návštevník
Mam problem, mam starsi notebook a potrebujem si nan hodit Linux, bohuzial tento Notebook nema USB, nema disketovku, nema funkcnu CD-ROM.. Ma vsak siet, akym sposobom mozem dostat System do Notebooku? Inak disketovku by som mozno mohol zohnat tak mi pomoze aj rada, ako ho tam dostat cez systemovu disketu.. Dakujem
    • Re: Linux Notebook 14.09.2006 | 15:44
      WlaSaTy   Návštevník
      ak ten notebook umoznuje boot zo siete a chce sa ti s tym pohrat, tak si nastav niekde DHCP server s tftp ktory ti umozni sietovu instalaciu. bude to zdlhave, ale naucis sa velmi vela :-) dalsia moznost je vybrat ten disk a vlozit ho do ineho podobneho pocitaca ktory umoznuje boot z CD. ci uz nejaky podobny notebook (pozor na optimalizacie pre rozne CPU - aspon CPU by to malo mat priblizne rovnake) alebo pomocou kabla ktory sluzi ako redukcia na notebookove HDD to pripoj do nejakeho podobneho desktopu. toto vsak vyzaduje zhananie dostupneho hardware :-( posledna moznost je pozicat si na nejaku hodinku CDROM a vlozit ju tam. boot z floppy moze byt zaujimavy ak je funkcna cdrom ale system nepodporuje boot z cdrom. moderne jadro aj s initrd pre instalaciu linuxu sa nezmesti na disketu. teda zmesti, ak si najdes tie specialne mechaniky co umoznovali pracovat s 20Mb FDD (3.5') ale k tomu uz niesu dostupne media :-(( ps.: len tak pre zaujimavost, v dnesnej dobe sa tu zacinaju vyskytovat otazky ohladom podobneho hardware. kde sa to da zohnat, co je to zac a kolko to stoji? mat doma nejaky graficky terminal, to znie zaujimavo :-))))
      • Re: Re: Linux Notebook 14.09.2006 | 17:27
        Kapo   Návštevník
        OK, povedzme, ze sa mi podari zohnat disketovku, CD-ROM, alebo bootovanie z cdrom nejde, ako tam ten system dostanem? Coho systemovu disketu si mam vytvorit? kde najdem obraz tej sys. diskety.. atd :) A teraz mi usla pointa, ze co myslis tym hardwarom, ak moj notebook :) Tak to zozenies v kazdom bazari v Prahe do 3000 :) na intrak staci, aj ked mi tam zatial bezia len W98 :)
        • Re: Re: Re: Linux Notebook 14.09.2006 | 17:40
          WlaSaTy   Návštevník
          Slack obsahuje malicky obraz systemovej diskety ktory prepne bootovanie na CD-Rom, tym sa eliminuje nedokonalost niektorych biosiv co nevedeli startovat cdrom. slack uz najdes :-) ako to budes chciet instalovat je uz iba na tebe, mas 3 sposoby a vsetky su realizovatelne. inac tym hardware ma zaujimala jeho konfiguracia (RAM/CPU/HDD + porty SVideo OUT/USB/NETWORK + ci je dostupny zdroj, vydrz baterky ma nezaujima i ked mat pracovnu stanicu s baterkou je fajn) a cena, teda ci sa oplati rozmyslat nad nejakym grafickym terminalom k mojmu macu, nechce sa mi totizto vzdy sediet za kompom. otazka je ci dana zostava stoji za tych 3000 (zrejme CZK) kedze neobsahuje USB. tym sa vyznacovali notebooky starsie od PII, teda P1 a nizsie .takt som zohnal lacnejsie, len mam problem do toho zohnat tak stary typ RAMky.
          • Re: Re: Re: Re: Linux Notebook 14.09.2006 | 17:54
            Kapo   Návštevník
            No ono to je Pentium 1, 133Mhz a 40Mb RAM, sietovku je pcmcia, tento ma stal 2000Kc, teraz ma napada, ake graficke prostredie na tom rozbeham.. Mozno snad Fluxbox :)
            • Re: Re: Re: Re: Re: Linux Notebook 14.09.2006 | 18:14
              WlaSaTy   Návštevník
              pozrem sa doma ze co mi to vobec islo na tom mojom (PI 120Mhz, 16Mb ram bez networku momentalne)? bola to nejaka minidistro ktora bola uplne do pohody svizna ale neobsahovala moc softu :-)
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux Notebook 14.09.2006 | 18:35
                Kapo   Návštevník
                Ja som sa pred nedavnom doma hral s distribuciou damn small Linux, podla tej minimalnej konfiguracie co tam je pisana, by som to rozbehat mohol..
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux Notebook 14.09.2006 | 21:25
                  WlaSaTy   Návštevník
                  hehe, bol to on. DSL lnux :-) isiel v pohode. instalacia jednoducha, odporucil by som skusit aj ich testovaciu verziu.
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux Notebook 18.09.2006 | 16:14
                    Kapo   Návštevník
                    Tak som sa do DSL trosku zalubil :) A paci sa mi aj ta verzia co frci pod Win.. sice zerie dost prostriedkov, ale na vyskusanie staci.. Dlho som hladal nieco podobne, Cygwin ma nejako nechytil a projekt Pygmi uz davno nie je..
                    • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux Notebook 18.09.2006 | 17:35
                      WlaSaTy   Návštevník
                      DSL ma verziu co bezi pod windows? toto by ma zaujimalo. kedysi existoval projekt ktory dokazal implementovat api z linuxu do windows podobne ako wine, ale ten sa stratil v klucovom slove historie (line). ibaze nevidim dovod :-) no, ale to som ja. ale, pokial mas tamagoci vo virtualnej masine (qemu/wmvare player/ms virtual pc) tak by to malo zmysel. ibaze to potom nebezi pod win ale pod virtualnym pocitacom.