pevny disk uplne v keli

Sekcia: Aplikácie & Desktop 11.10.2006 | 23:43
Stano   Návštevník
ahoj. som spokojny uzivatel ubuntu. po istom case som potreboval autocad, takze som mal potom windows a ubuntu. zatial vsetko v poriadku. potom som nainstaloval mandrivu 2007 a isla, ale moc sa mi nelubila. nainstaloval som ju namiesto ubuntu, o ktore som pochopitelne prisiel. este stale vsetko v poriadku teraz som si ale povedal ze si nahodim xubuntu ako kedysi, a ze mandriva ide von. ale... ono to nejde... hodil som CD, a chces som instalovat, ale nezobrazi mi tabulku na rozdelovanie diskov. teda... bude taky pasik chodit zlava doprava a naopak, a donekonecna. uvedomil som si, ze je zle. tak som chcel spustit mandrivu a zistit wo co go... ale mandriva sa nespusti :( a tak ju nemozem spustit, vyhodit ci nahradit :( pridavne informacie: - windows funguje, a spozna svoj vlastny disk a aj dalsi ktory je fat32. to je asi pochopitelne... - live cd xubuntu funguje, dokonca dokaze sa pripojit na disky a kopirovat medzi nimi. bohuzial len windowsove... pri pokuse o pripojenie linuxoveho disku vypise toto: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda7, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so - nemam ziadne mimoriadne potrebne veci na linuxovych diskoch - stava sa mi nieco taketo pravidelne :( odkedy sa kamaratim s ubuntu a vecami tomu podobnymi :( dakujem za kazdu pomoc
    • Re: pevny disk uplne v keli 11.10.2006 | 22:23
      Avatar KiLo Debian stable  Používateľ
      a ten dmesg|tail co vypise?
      cat /dev/dsp > /dev/sda - ovladanie pocitaca hlasom
    • Re: pevny disk uplne v keli 11.10.2006 | 22:58
      Avatar M@trixX Mandriva 2007.1  Používateľ
      Skus nejakym milym knoppixom zrusit celu particiu s linuxami, a potom napriklad v instalacke na mandrivu 2007 obnov vyndowsovy zavadzac a zacni od zaciatku, teda s instalaciou xubuntu. Mal som podobny problem, ked som sa bil o particiu s oknami a knoppix pomohol.
    • Re: pevny disk uplne v keli 11.10.2006 | 23:15
      Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
      Skus nejak zistit aky je to disk, hovoris o diskoch v mnoznom cisle, predpokladam ze si nepleties pojem disk a particia preto predpokladajme v nasledovnom priklade ze mas dva disky, prvy je /dev/hda s windowsom, druhy je /dev/hdb kde mas linux Nabootuj nejake live CD a pozri co je na tom linuxovom disku: # fdisk -l /dev/hdb alebo # fdisk /dev/hdb a pouzi prikaz "p" na pozretie particii. "m" je tusim help, Dajme tomu ze ti tam najde 2 particie na disku hdb: /dev/hdb1 39 GB Linux /dev/hdb2 1 GB Linux swap Treba to precistit takze: # mkfs -t ext2 /dev/hdb1 ... bla bla bla # mkdir -p /mnt/pokus # mount /dev/hdb1 /mnt/pokus -t ext2 ... ak nevypise chybu tvoj disk je ok # umount /mnt/pokus V tomto kroku normalne restartuj a mozes instalovat na hdb1 kde mas cistu ext2 particiu.
      • Re: Re: pevny disk uplne v keli 11.10.2006 | 23:29
        Stano   Návštevník
        fyzicky mam len jeden disk. primarnu oblast, a v rozsirenej logicke jednotky... takze som sa zle vyjadril... knoppix nemam, ale mam xubuntu a ubuntu live cdcka. skusal som dookola a nic. tak som nahodil mandrivu normalne CD, a bez problemov som ju nainstaloval. tak mi tuklo, ze bude asi chyba v instalatore. natiahol som kubuntu, a na moje prekvapkanie funguje :) takze uz je to v pohode :) len som zvedavy, ze ked mi bude kubuntu naplno fungovat, ci mi spozna live cd xubuntu alebo ubuntu vsetko ako ma :)
    • Re: pevny disk uplne v keli 11.10.2006 | 23:43
      -   Návštevník
      skusil si to riesit pomocou live cd ubuntu v sprave diskov (je to niekde v menu system)?