rozdelenie disku

Sekcia: Konfigurácia 25.10.2006 | 21:52
Avatar hacker666 kubuntu 6.10  Používateľ
mam 250 gb disk,mam na nom ubuntu a chcem ho rozdelit.da sa to vobec???ak noa,poradte prosim.diki
    • rozdelenie disku 25.10.2006 | 18:44
      Avatar hacker666 kubuntu 6.10  Používateľ
      inak sa opytam.ako treba rozdelit disk pri instalacii a naformatovat ho pred instalaciou???
      • Re: rozdelenie disku 25.10.2006 | 19:40
        katnel   Návštevník
        http://gparted.sourceforge.net/livecd.php podla toho, co vsetko chces mat na disku ..
    • Re: rozdelenie disku 25.10.2006 | 19:45
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
      Záleží na tom, koľko priestoru budeš potrebovať pre inštaláciu Ubuntu včetne ďalších dodatočne pridaných programov. Disk jednoducho rozdelíš počas Ubuntu inštalácie (Alternate CD), alebo si stiahni napr. Image CD s GParted a prerozdeľ disk. Príklad rozdelenia môjho disku: Zariadenie Veľkosť Súb.sys. Príp.bod Poznámka /dev/hda 40.0 GB celý disk /dev/hda1 403.0 MB swap swap odkladací oddiel /dev/hda2 10.0 GB ReiserFS / celý systém /dev/hda3 29.6 GB ReiserFS /mnt/datadisk moje dáta Prvý disk v Linuxe má byť swap (kvôli rýchlosti) a jeho veľkosť býva zvyčajne 2x veľkosť pamäte RAM. Je viacej spôsobov ako rozdeliť disk, napr. swap, systém na / a osobné údaje na /home, v tomto zostávajú nastavenia Linuxu aj po formátovaní / disku. Keďže ale často skúšam rôzne distrá, radšej preferujem moje rozdelenie, disk pripojený na /mnt/datadisk mám vyhradený čisto na dáta (dokumenty, multimédiá, programy...) a zostáva mi "nedotknutý" pri inštalácii rôznych distier.
      • Re: Re: rozdelenie disku 25.10.2006 | 21:18
        skywaker   Návštevník
        ja by som dal swap particiu niekde do stredu a nie na zaciatok... lebo inac ak budes napr. prehravat film z home tak ti bude musiet citat zo zaciatku aj z konca ... 8.2gb / -- bohate staci na root swap -- 2x velkost ramky /home -- vsetko ostatne -- potom si mozes na home ukladat data a tie pri dalsej reinstalacii linuxu ak by k nej muselo dojst (z nejakeho vazneho dovodu napr. ak by sa ti poruchal linux) ich nestratis ale len home primontujes Ja zase rozmyslam aky filesystem pouzit kedze vela distribucii ako Suse, Fedora, a ine radsej odporucaju ext3 ....
        • Re: Re: Re: rozdelenie disku 25.10.2006 | 21:52
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
          Mám na /home trochu iný názor, skúšal som ho pripojiť po inštalácii iných distier a dosť to blbo, nesedeli konfiguráky pre rôzne verzie niektorých programov. Preto mám radšej / pre celý systém včetne konfigurákov a /mnt/datadisk pre všety moje dáta. Že niečo na štýl pretým používaného Windowsu - disk C celý sysém a disk D kvôli bezpečnosti pre dáta. Používam ReiserFS odvtedy, ako mi to automaticky navrhlo SuSE, predtým som mal va Manadrake Ext3. Tuším je ReiserFS okrem toho že je novší rýchlejší pri kopírovaní menších súborov, ale zase na druhej strane je pravda, že sa z neho nedá už nič obnoviť. ReiserFS nepodporuje priamo napr. Fedora a musel som použiť pri inštalácii parameter. Som sa trochu oklamal, keď som prvý krát inštaloval FC a nevedel som pripojiť disk :-)