Co je HAL?

Sekcia: Hardware a Drivery 09.12.2006 | 07:13
disoft   Návštevník
Zdravim vsetkych.Dnes som kupil Mandrivu 2007 CZ. Po nainstalovani som chcel prekopirovat nejake subory z cd-cka na plochu.po kliknuti na ikonu CD-ROM-ky sa mi zobrazi sprava - Chyba Konqueora -Vlastnost dostupna le pomocou HAL - moze mi niekto poradit ,co je HAL a ako prehliadnut CD-cko so softom , ded v tel istej mechanike origonal CD-cko Mandrivy ide prehliadnut. Za odpoved dakujem.
    • Re: Co je HAL? 08.12.2006 | 01:44
      Avatar KiLo Debian stable  Používateľ
      neviem co je to za problem, ale ten HAL, co ja poznam, je Hardware Abstraction Layer. V standardnych repozitaroch by sa mal nachadzat.
      cat /dev/dsp > /dev/sda - ovladanie pocitaca hlasom
      • Re: Re: Co je HAL? 08.12.2006 | 02:02
        disoft   Návštevník
        No to prave neviem.Ked vlozim CD-cko do mechaniky,a kliknem na ikonu zariadenia,malo by mi zobrazit co na tom cd-cku je.A nezobrazi.Vypise horeuvedenu chybovu hlasku.Opakujem, original DVD Mandriva mi funguje 100 pero.Jednoducho mi mechaniku nepripoji.
        • Re: Re: Re: Co je HAL? 08.12.2006 | 11:25
          WlaSaTy   Návštevník
          ked berieme dve otazky, tak co je to hal uz vies. ako si pozries obsah cdcka je jednoduche, vecsinou staci kliknut pravym tlacitkom a z kontextoveho menu vybrat pripojit medium. alebo ho pripojis jednoduchym prikazom mount /dev/cdrom. ale ty si sa asi pytal ako si budes automaticky pripajat cdcka, k tomu budes potrebovat uvedeny HAL Daemon. ten si nainstaluj a aktivuj. potom sa ozvi ci to pomohlo. mandrake uz roky nemam a netusim ci sa nieco nezmenilo.
          • Re: Re: Re: Re: Co je HAL? 09.12.2006 | 07:13
            disoft   Návštevník
            Najvacsia sranda na tom je to, ze v Nastaveni pocitaca som nasiel ze HAL nainstalovane je , len je zastavene. Ked som dal HAL spustit , tak mi system oznamil, ze sa neda spustit.Tak som zaklikol "SPUSTIT PRI STARTE",dal restartovat komp a zase nic. Este som sa s tym chvilu hral,potom som cely system znova preinstaloval a zaujimae ze uz to facha.Uz sa mi to stalo raz ,ci dvakrat predtym , ked som prechadzal z Mandrivy 2006 Free na Mandrivu 2007 Free.Pri 2006-ke sa mi to nikdy nestalo,len pri 2007-ke. Este musim pripisat , ze ani z kontextoveho menu ,ani prikazom mount/dev... som mechaniky nepripojil,napriek tomu, ze po vlozeni original boot DVD Mandrivy mi aumaticky pripojilo zariadenie a aj obsah media som mohol prezriet. Vdaka za rady