licencia SUSE

Sekcia: Aplikácie & Desktop 01.02.2007 | 16:40
nuxill   Návštevník
neviete nahodou ako je to s licencnou politikou OS SUSE Linux 10.0 ?
Mozem ho pouzit na firemny server zadarmo?
    • Re: licencia SUSE 01.02.2007 | 18:58
      Meno   Návštevník
      preco sa neopytas rovno u susakov... mas to 100% garantovane co ti odpovedia :-P
      • Re: licencia SUSE 01.02.2007 | 19:03
        Attila   Návštevník
        pokojne ho môžeš použiť. Tá ich licencia len bráni, aby sa na internete suse nepovalovala, ale ak ju zo ženieš od nejakého známého, môžeš Suse Linux pokojne použíť.
    • Re: licencia SUSE 02.02.2007 | 12:28
      Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
      Va:csina softveru je pod licenciou GPL, takze nemas problem ho pouzivat. Kedysi to bolo tak, ze ak si SuSE Linux napr. 10.0 zohnal legalnym sposobom, tzn. niekto ti daroval media, alebo si ju stiahol z verejneho ftp, kde sa vyskytla az po nejakom case po vydani, tak ju mozes pouzivat. Dnes uz je to vsetko inak, pretoze je tu openSUSE, kde sa kladie doraz na GPL kompatibilne licencie u vsetkych programov. Preto existuje nonOSS CD, ktore je tiez dostupne na internete, ale v USA by som ho nedoporucoval instalovat vo firme. V EU je to v pohode.
      Preto ti doporucujem pouzivat openSUSE, ktore sa od plateneho SUSE (tzv. krabica angl. box) lisi iba podporou.
      Tiez je mozne pouzivat SUSE Linux Enterprise produkty, pretoze su pod GPL. Stiahnut sa daju de jure legalne a plati sa iba za podporu. U openSUSE je podpora (tzn. security updaty a ine) zadarmo na 3 roky. U SLE je to 7 rokov ale za peniaze.
      Neviem z akeho dovodu chces pouzivat 10.0, ked je tu 10.2. Urcite zvaz pouzitie najnovsej verzie. Je to rozdiel asi ako medzi win 2k a vista.
      Only man who sells empty boxes is the undertaker.