skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10.

Sekcia: Aplikácie & Desktop 28.02.2007 | 01:18
tiberius   Návštevník
Vážená komunita, dovoľte mi zdeliť pár dojmov z používania Ubuntu 6.10., ktorú som si vybral aj pod vplyvom vašich rád. Prv sa mi to celé veľmi páčilo. Potom ale mi veľmi začal chýbať program na správu súborov, nefunguje poštový klient ako má a nemôžem ani napaľovať, prehrávať hudbu ani video. Doinštalovať aplikácie sám nedokážem a nikto mi ani v blízkosti neporadí. Všetky manuály sú iba elektronicky a v angličtine. Jednoducho sa nemám od koho učiť. Navyše som pracovne vyťažený, potrebujem šľapať a s Linuxom to bohužial zatiaľ nejde.
Má to ďalej podľa vás zmysel???
Alebo napokon zaplatím Billovi, nech sa stane čo sa má. Ale bude to aspoň fungovať a budem mať technickú podporu či nie??? Hm, máte návrh na inú distribúciu? Vďaka.
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 02:41
      Avatar Slavo Ubuntu  Používateľ
      Nevzdavaj to! Ubuntu je fakt dobra distribucia. Problem mazes vyriesit programom automatix 2. Jednoduchy navod najdes tu na tejto stranke http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy#How_to_install_Automatix2_on_Ubuntu.2C_Kubuntu.2C_and_Xubuntu Potom pomocou automatixu jednoducho doinstalujes potrebne veci. V prvom rade odporucam ovladac grafiky. Potom restartuj komp. Potom Javu, codeky...... Je to fakt jednoduche. Potom uz slapes na plno... Drzim palce!
      Ubuntu 9.04 Beta Atholon 6000+ 2G Ram Nvidia 8600GTS
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 02:49
      Avatar pe3k Debian, Feisty  Používateľ
      ubuntu je v poho. ja by som ti este odporucal (ja viem kazdy chvali to svoje) skusit DeamLinux. S multimediami nebudes mat problem, a je to jeden z mala linuxov kde som sa nemusel babrat dlhy cas s prisposobovanim ho na svoje potreby. Jedine co ti moze vadit (mne vobec) je sice xfce prostredie je lokalizovane do slovenciny, ale vela veci mimo neho nie je.
      kazdopadne to nevzdavaj. mam kamosa, uplneho zaciatocnika nie len v linuxe, ale aj v pocitacoch vobec a zije iba na linuxe
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 09:36
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
      Možno ti pomôžu Poinštalačné tipy v Databáze znalostí alebo počkaj nejaké 3-4 dni, možno sa ti zapáči iné distro, pracujem na tom :-)
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 09:48
      still   Návštevník
      Ak si zaciatocnik a fakt sa nechces otravovat so systemom a len ho pouzivat, skus este chvilku ubuntu...
      taky mensi navod ako doinstalovat potrebne veci najdes aj tu na linuxos v sekcii Databaza znalosti, konkretne http://www.linuxos.sk/index.php?show=KnowledgeBase_show_entry&id=1 zacni sekciou 3. Sources.list, ked budes mat dobre nastavene repozitare, do konzoly staci zadat zopar prikazov a programy, ktore potrebujes budes mat nainstalovane :-)

      konkretne pre spravu suborov
      sudo apt-get install gnome-commander
      postoveho klienta som neskusal ineho ako Thunderbird, teraz pouzivam GMail a staci mi :-) ak chces thunderbird, tak
      sudo apt-get install mozilla-thunderbird
      program na napalovanie
      sudo apt-get install gnomebaker
      a na hudbu odporucam Rhythmbox, jednoduchy a ucinny :-)
      sudo apt-get install rhythmbox
      a na video mplayer
      sudo apt-get install mplayer
      a samozrejme musis doinstalovat zopar kodekov
      sudo apt-get install libdvdcss2 w32codecs
      a mozno budes chciet na strankach vidiet aj flash
      sudo apt-get install flashplugin-nonfree
      a toto vsetko mozes nainstalovat aj naraz :-)
      sudo apt-get install gnome-commander mozilla-thunderbird gnomebaker rhythmbox mplayer libdvdcss2 w32codecs flashplugin-nonfree

      pre dalsie vecicky vies kde sa mas pytat :-))
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 09:55
      Palo   Návštevník
      Co ti nato povedat. Ibaze tolko ze ja mam Ubuntu 6.10 a mne v nej funguje vsetko ako ma byt okrem radia na TV karte. To co si napisal ze nefunguje mne slape ako hodinky. Pouzivam Mozillu Tundrbird Krusader Amarok Mplayer K3B a ide mi aj 3D a hry v vsetko v pohode. Ja tiez som zaciatocnik (mam okolo 35r a anglictinu tiez neviem len rustinu a nan len skoncenu ucnovku) a to co som poreboval pre nastavenie som nasiel tuto na tomto webe a na www.ubuntu.cz . A co sa tyka vytazenosti. Asi tolko ze ja som z vychodu ked chcem take vymozenosti ako internet atd a ktomu vyzivit rodinu. tak mam dve prace ktomu sa musim venovat dvom skolkopovinym detom a samozrejme aj manzelke ;) a najdem si cas aj na ten PC ak chcem.
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 12:33
      ---   Návštevník
      to ze su vsetky navody po anglicky urcite nie je pravda ,ubuntu ma silnu podporu u nas a hlavne u nasich zapadnych susedov. Tento navod by ti mal pomoct.
      Ked nemas cas ,tak to skus s tym automatixom2 , naklikas co potrebujes (multimedia, napalovanie,...) a uz len pockas kym sa to nainstaluje. Samozrejme automatix2 nie je vseliek , vseliek sa vola synaptic (v menu System-->Sprava-->Spravca balikov Synaptic) , pomocou synaptic-u nainstalujes vsetko.

      Platit Billovi je to najkrajnejsie riesenie , to fakt uz ked budes na pokraji bezradnosti. A to sa nestane.
      Inac niekto tu radil DreamLinux ,ja by som ti poradil Mint Linux , je to ubuntu v inom kabate, s multimediami a par dalsimi vecami.

      Ale ak chces naozaj vsetko v jednom a bez starosti ,tak siahni po Ubuntu Ultimate Edition 1.2, to je akurat pre takych ako ty ,ze chcu mat vsetko naraz , bez namahy a bez stracania casu ,hladanim co este treba doinstalovat. Vyskusaj a uvidis.
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 12:53
      Elven   Návštevník
      suhlasim s radami ludi co tu napisali... a pokial ide o mna, tak odporucam slovensky manual pre zaciatocnikov. stiahnes ho zo stranky http://ubuntu.kayle.sk
      • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 01.03.2007 | 09:10
        Elven   Návštevník
        inak... teraz vysla nova verzia 1.6b3 :) len tak btw... :)
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 18:23
      rmajtan   Návštevník
      Ja som tiež začal s Linuxom nedávno. T.j. tri mesiace. To čo píšeš je pravda a linuxáci tu darmo budú kričať a presviedčať. Rozbehal som všetko čo treba na klasický dektop v Kubuntu 6,10. Takisto som pracovne vyťažený a poradiť mi nemal kto. Som lama ako z čítanky. Na tieto rady čo tu dávajú aby si ich mohol použiť musíš dva víkendy študovať všetky možné základy až sa ti bude z kečky dymiť. Len aby si mohol skopírovať do konzoly príkaz na X-riadkov zabudni na Ctrl-C Ctrl-V. Miesto Ctrl-V musíš Shift-Insert. Kto to vymyslel neviem. A máš ušetrenú hodinu klepačky. To ti tu ale nikto nepovie. Takých vecí je XXX!! Je fakt že www.ubuntu.kayle.sk je dobrý. A komunita okolo linuxu má chuť poradiť. Zabudni na PnP inštaláciu zariadení. Ak sa nechytia pri inštalácii linuxu, my začiatočníci sme postavený pred niekoľkotýždňové samoštúdium a klepanie nezrozumiteľných a hlavne zreťazených povelov. Ale musíš ich najprv nájsť :-))hahaha. Aj keď si prečítaš čo ten príkaz znamená ver, nebudeš veľmi múdrejší. Ja to nevzdám a zdokonalím sa ale v čase voľna alebo musím prestať podnikať. :-))) Účtovnícto aby šlo--zabudni!!! Ja neviem ako sa má Linux presadzovať bez tak zásadných vecí ako účtovníctvo. Ja robím napr. štítky na tlačiarni Novexx Cobra (kotúče štítkov, nie A4 formát). Stála 60-litrov. Že by sa dala použiť v Linuxe-ani náhodou. Aj keby som chcel za soft zaplatiť. Nedá sa. Linux mi odfajčil všetky scanery. Starý Leo Plus P6 nenašiel som podporu. Na Astru Scan Slim20 (mám vo firme 3kusy) našiel som abrakadabraka jeden návod bez záruky a laborovať aspoň týždeň pri mojom vyťažení. A hneď na začiatku som nenašiel firmware čo musím mať. (dotyčný ho hľadal vo Win po inštalácii). CD čko som nenapálil ani jedno. Dcéra mala akúsi prepálenú hudbu chcela len kópiu CD. K3B program vyhľadal všetky vadné klastre na CD a trvalo mu to 4 HODINY!!!!! Za boha sa to nedalo urýchliť aj keď som dal ignorovať vadné. Nemal som nervy. Prepol som Win a za 10 minút šla s hotovým CD. A disk NTFS ktorý zdiela aj Win XP aj linux? Kubuntu bez problémov číta tento disk. Ale čuduj sa svete, nie všetky adresáre a súbory. Mám tam archív MP3. Napr. z adresára to neprečíta Track3, potom Track12. Akoby tam ani neboli. Niektoré adresáre sú úplne v háji. Akoby tam tiež neboli. Z Win je všetko OK. Prečo niektoré súbory pre Linux neexistujú neviem. No ale povedzme že servery sú dobré. Skutočne mne Debian server ide ako hodinky. Ale len ako file server. Klient/Server účtovníctva.....firma Kodas s účtovníctom za 70 litrov SQL server na linuxe neodporúča. MRP K/S účtovníctvo-akúsi emuláciu odporúča tuším v RedHat Linuxe.
      No a mobily a MP3 prehrávače alebo Foťáky na linuxe...poviem že možné... ak k tomu príde makač z bohovskými znalosťami. Obyčajný človek sa nechytá vôbec. Mne z tohoto nefunguje vôbec nič. A ani netuším ako by mohlo. Na systém zasuň káblik a pracuj je treba zabudnúť. Bohužial taká je pravda. Roztrieštenosť linuxovej scény hádam aj stovky distribúcií len ešte viac trieštia sily. Ako by som povedal jeden čihy a druhý hota. A nám užívateľom neostáva nič len pchať prachy Billovy do Redmontu. Ak chceš jednoduché rady krok za krokom ozvi sa.
      • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 18:38
        ---   Návštevník
        s tou NEpodporou hardveru places na nespravnom mieste ,s tym nema linux vela spolocneho ,je to neochota vyrobcov hw ist aj do linuxu ,alebo ponuknut specifikacie linuxovej komunite.
        • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 19:08
          Tiberius   Návštevník
          Ďakujem za všetky rady a názory, skúsim to ešte nevzdať:)
      • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 20:52
        Avatar georw Ubuntu 12.04  Používateľ
        Linuxova (GNU) komunita nie je spolok na podporu lamerov. Linuxu (GNU) treba nielen brat ale aj davat - to by si mal kazdy uvedomit. Ak je niekto pracovne vytazeny, zaraba slusne peniaze nie je predsa prenho problem si OS kupit od Microsoftu alebo od Apple.
        Este zareagujem na niektore veci:
        - Shift-Insert fungoval este v DOSe (ak nie skor) a funguje takisto aj vo Win, ja ho pouzivam od cias DOSu
        - Účtovnícto je predsa komercny software, myslis si ze ho niekto bude vyvijat pre firmy zadarmo?
        - Hardware. Tuna treba ist opacnym smerom. Mas linux? Kupuj si teda hardware od takych firiem, ktore dodavaju ovladace pre linux.
        - NTFS, skus naopak z Windowsu precitat linuxove particie (bez instalacie specialneho software-u)
        - MP3, nie je open format, takze necakaj, ze ho bude linux/GNU podporovat - namiesto toho je OGG; len tak na okraj si precitaj spravu na pravo o pokute pre Microsoft za nelegalne pouzivanie formatu MP3, co onedlho moze postihnut aj plno inych firiem
        .
        "A nám užívateľom neostáva nič len pchať prachy Billovy do Redmontu?"
        ludia venuju linuxu/GNU svoj cas a svoje schopnosti, ty svoj cas venujes firme, ktora ti za to plati, takze je od teba dost pokrytecke chciet aby linux vyhovel vsetkym tvojim prianiam - zadarmo. Je vela ludi, co chcu vsetko zadarmo, ale malo je medzi nimi takych, ktorych linux/GNU potrebuje.
        Takze asi tak.
        • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 23:49
          tiberius   Návštevník
          "Ak je niekto pracovne vytazeny, zaraba slusne peniaze nie je predsa prenho problem si OS kupit od Microsoftu alebo od Apple."
          Komentár: Neviem, či zarábam slušné peniaze, všetko je relatívne. Viem len, že som pracovne vyťažený a voľného času mám minimum. Nie preto som chcel skúsiť Linux, lebo nemám peniaze na Windows alebo aby som si ušetril. Ale z princípu, chcel som podporiť používanie "slobodného softvéru". Chcel som sa zároveň naučiť niečo nové, ale to je v mojom prípade oveľa ťažšie, som ročník 1970, informatiku som v škole vôbec nemal, mám humanitné vzdelanie, všetko pri PC som si osvojil z nutnosti. Ale rozhodne nie je pre mňa zmysel života v tom, aby som si zvykol na linux. Nuž mňa asi linuxová komunita nepotrebuje, milý georw, či sa mýlim?
        • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 01.03.2007 | 00:26
          Avatar Slavo Ubuntu  Používateľ
          1.)No musim podotknut ze 95% uzivatelov pocitacov na svete su lamy. georw odhalil si prave preco nie je linux rozsireny? ;-) Nesuhlasim Linux je pre vsetkych.
          2.) Mam zakupene dve licencie od Microsoft ale pouzivam Linux. Preco? Lebo sa mi paci. Je to o slobode.
          3.) Ako moja babka hovory tym ze Microsoft dostal pokutu lacnejsi chleba nebude. Dalsia vec netreba zit z nenavisti(k Microsoftu) ale z lasky(k Linuxu) ;-)
          4.) Pre tych ostatnych vedsinu malych uctovnictiev rozbehnete pod wine.
          Ubuntu 9.04 Beta Atholon 6000+ 2G Ram Nvidia 8600GTS
          • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 01.03.2007 | 13:14
            tiberius, iniciátor diskusie   Návštevník
            Môžeš mi prosím vysvetliť, čo sú to "lamy"? Možno rozmýšľam staromódne, ale zatiaľ som to z diskusie nepochopil.
        • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 01.03.2007 | 17:09
          rmajtan   Návštevník
          Som rad za sa rozprudila diskusia na tuto temu. Nazory od uzivatela georw nasvedcuju tomu, ze Linux vidí ako otvorený systém v uzavretej komunite. S prepacenim. Nechcem nikoho urazat ale operacny system nie je na sústavné odladovanie. Na to sú vývojári alebo zrelí uzivatelia. Bezny uzivatelia sa snazia na tom pracovat. Aby im to ulahcilo a sprehladnilo prácu. Presna to, na co sú PC stavané. Ak sa mýlim opravte ma - uzavretá komunita Linuxu. Linux má predsa vela výhod. Je stabilný, bezpecný, chyby sa odstranujú rýchlo, má milión PRO-PRO-PRO a vsetci kricia ze je vyvíjaný pod GNU.. tak mi nezazlievajte ze som za to nezaplatil. Lebo dakto to takto vymyslel. Najprv je na vsetkých fórach aký je Linux perrrfiš a potom mi tu vycítate ze "co vsetko by si chcel zadarmo!" To je ponuka Linux-komuniti uzivatelom. Nadarmo bude niekto vyrábat boooohovské auto ked ho nikto neukocíruje. A ma margo dalsej reakcie ze stací pichnút káblik a cárimári vsetko ide tak, tak to teda nejde ak a chce dotycny na to kuknut rad pridem autom pre neho. Ja som tiez nie j....nutý a mám za sebou pomerne bohaté skúsenosti s Novellom, od verzie 3.11 vyssie (samozrejme cena 70 litrov), DOS od roku 1989 (madarske PC HD-20MB hehehe ). ja by som aj ucovnictvo si kupil, iste ze ano len nemam kde. A vela ludi by si aplikácie kupilo. Len kto by to vyvíjal-distier je vela a pre tolko druhov to vyvijat je neunosne. Linux sa nerozsiri pokial nebude mat vela "soferov". A preto jeho soferovanie musi byt co najjednoduchsie a ergonomické. Predvídat co user chce a hlavne ucit sa z chýb Win. Tazit z výhod. A nie aby bolo podstatné ze "ja som linuxák" a tým je dané ze som dobrý. Potom uzívatelia kricia na fórach a kukajú na "linuxákov" so zbozným pohladom prosia o nainstalovanie servera. Ked som tu pred rokom PROSIL linux komunitu o nainstalovanie servera, rozposielal maily kde komu, ozval sa mi po mesiaci pán Hucko a poradil mi Linuxáka od Kosíc.(inak dakujem) ja bývam pri ceských hraniciach. Siel som autom pre neho cez celú republiku. Teraz trpnem aby sa nieco nestalo!! Ceskí linuxáci z Brna ako zistili ze som Slovák okamzite prestali so mnou komunikovat. Sever mám. A ak mi niekto postaví aj stanice s mojim softom. Preco by som nezaplatil. Zatial sa ucim sam, skolenia tu na slovensku skoro vobec nefunguju a zda sa ze Linux (podla mna perla medzi softom) caka na objavenie beznymi ludmi. Ale to chce asi krok Linuxu k ludom-potom krok ludi k Linuxu. A organizovat sedenia, propagacie a skolenia a instalovat linux ludom. To musia robit spokojny pokrocilejsi uzivatelia. Ale nie sa furt hrabat v jadre a nastaveniach a zit Linux pre Linux. To nie je spravne. Linux musi byt na pracu. A kde je praca, su aj peniaze. A to komunita Linuxu a samotny Linux potrebuje velmi moc. A neposielajte ma stale z trucu k Win a Apple ale je treba sa zamysliet nad tymito faktami.
          • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 02.03.2007 | 11:35
            tiberius, iniciátor diskusie   Návštevník
            Ďakujem za tento zaujímavý príspevok. Určite hovoríš zo srdca všetkých "lám", aby som parafrázoval niektorých diskutérov. Ja som tiež taký lama. PC používam, lebo bez toho sa neuplatním. Nie som informatik, ale snažím sa priebežne pestovať svoju informačnú gramotnosť.
            Je linux pre mňa alebo nie?
            Je linux pre programátorov, alebo aj pre bežného koncového používateľa?
            Toto by bolo dobré si ujasniť, milá komunita.
            Zatiaľ mi to ubuntu nejako ide, možno s mojim zdatnejším kamarátom, keď bude mať čas a chuť, pokúsime sa doinštalovať nejaké aplikácie.
            Ale pozor, iba vo firme. Tam stačia kancelárske aplikácie, napaľovanie, prehrávanie, internet. Doma, kde potrebujem spoľahlivý a bezvadne fungujúci operačný systém a bezproblematickú podporu všetkých hardvérov, budem musieť zaplatiť billovi svoj "psí tridsiatok", čiže XP Home za 3191,- Sk. Lebo chcem mať jednak čisté svedomie a jednak technickú podporu, ak niečo nejde.
            A prečo by som nemohol zaplatiť raz povedzme polovičnú cenu za niečo podobné - ale od linuxu???
            • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 02.03.2007 | 12:01
              ---   Návštevník
              ked si lama ,ako hovoris ,tak lama nemusi a ani nevie nainstalovat system , ani ho rozbehat , tak co tu stale hovoris ,ze sa ti nedari s linuxom? Podla definicie lamy ,to ani nie je tvojou starostou ,nieco instalovat Mal by si nanajvys ovladat takto pre teba pripraveny system .Nic viac. Nestavaj sa do polohy pokrocilejsieho uzivatela a potom tu nariekas ze to nevies ,vzapati napises ze si len doplnas IT gramotnost. To sa vylucuje. Ty si podla vsetkeho POUZIVATEL.
              Jedno ale treba ocenit ,ze si sa do toho vobec pustil. A ze si to nevzdal pri prvych problemoch.
              S tym billovym systemom za 3litre ,myslis ze si kupis aj technicku podporu? Pokial viem, tech. podporu pri OEM produktoch zabezpecuje dodavatel ,nie vyrobca, ano mozes povedat ,ze si myslel nekonecne zaplaty ,na nekonecne deravy system ,potom sa da suhlasit.
              Je fakt ,ze ubuntu je na zaciatok ako stvorene , ma kopu balikov ,lahku instalaciu , kopec navodov ak sa vyskytnu problemy
      • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 01.03.2007 | 14:58
        Avatar m4rtin.m   Používateľ
        > No a mobily a MP3 prehrávače alebo Foťáky na
        > linuxe...poviem že možné... ak k tomu príde makač z
        > bohovskými znalosťami. Obyčajný človek sa nechytá
        > vôbec. Mne z tohoto nefunguje vôbec nič. A ani netuším
        > ako by mohlo. Na systém zasuň káblik a pracuj je treba
        > zabudnúť.

        Usb kluc, postup (Ubuntu):
        1) Zasunieme do usb portu.
        2) Pockame 5 sekund
        3) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
        4) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"

        Mp3 player, postup (Ubuntu):
        1) Zasunieme do usb portu.
        2) Pockame 5 sekund
        3) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
        4) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"

        Fotoaparat olympus, postup (Ubuntu):
        1) Zasunieme do usb portu.
        2) Pockame 5 sekund
        3) !POZOR! na displeji fotoaparata vyberieme moznost "PC"
        4) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
        5) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"

        Telefon NOKIA 6280, postup (Ubuntu):
        1) Zasunieme do usb portu.
        2) Pockame 5 sekund
        3) !POZOR! na obrazovke mobilneho telefonu vyberieme moznost "data storage"
        4) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
        5) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"

        ... To musi byt riadny "makac z bohovskymi znalostami" co by toto zvladol :-)
        • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 01.03.2007 | 15:34
          Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
          hh..:)....
          Ináč "lama" je niekto, kto sa do niečoho príliš nerozumie, nie je príliš obratný, nemá veľké skúsenosti, proste to ovláda na nízkej úrovni...asi tak :P
    • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 28.02.2007 | 20:14
      Avatar Pesan Ubuntu  Používateľ
      Ja som to vzdal minuly rok dva razy, ale vzdy som sa vratil. A teraz nelutujem. Linux je na dlhsie zvykanie si. Uz od vianoc som do Windows ani nenakukol. Ubuntu je dobra distribucia pre zaciatocnika. Ucil som sa po veceroch, aj na tomto fore. Citaj hlavne diskusne fora na linuxovych servroch. Staci to, ver mi. Ziadnu prirucku som este necital. Je tu dobry clanok v databaze znalosti Ubuntu "Edgy -> Poinštalačné tipy" A este tato stranka mi pomohla http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy
      • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 02.03.2007 | 15:39
        Avatar Rastislav Majtán Win XP, Win7 64, Mint  Používateľ
        Je zbytočné sa rozčuľovať. Linuxová komunita na Slovensku veľmi veľa dlhuje tomuto systému. Čo sa týka propagácie, marketingua aj nasadzovania tohoto systému medzi užívateľov. Prestať byť zahladený do seba do nastavovania systému a tí, ktorí si trúfnu musia tento systém šíriť medzi užívateľov. Presvedčiť malé firmy že to je to pravé, orechové. A ak má niekto z tých Linuxákov čo čítali tento príspevok skúsenosť že vďaka nemu prešla dáka firma (aj keď len jedna) na komplet Linux (nie Win na pol disku a Linux na pol) nech to tu prezentuje. Nech popíše ako to riešil aký soft použil na OS Linux. Iste všetci užívatelia z firiem si to radi prečítame. Som zvedavý či vôbec niekto niečo napíše.
        • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 02.03.2007 | 16:47
          WlaSaTy   Návštevník
          hovoris o serverovej alebo klientskej platforme?
        • Re: skúsenosti s Linuxom, Ubuntu 6.10. 02.03.2007 | 22:24
          Tom@sQo   Návštevník
          rmajtan: mnoo ja tak pisem s polovice, podarilo sa mi totiz ucitelku informatiky prehovorit najprv na openoffice a gimp a potom celkovo na linux, na skolskych pocitacoch dokonca planuje zacat vyucbu lunixu od dalsieho roku(chce to vraj vtesnat do planov). viem, ze so neprehovoril firmu(nakolko nesom dospely a v ziadnej nerobim), ale viem, ze som pre linuxovu komunitu aspon nieco urobil(prinajmensom sa o linuxe dozve tych 400-450 ziakov nasej skoly) :)