Dual boot novacik

Sekcia: Aplikácie & Desktop 18.03.2007 | 23:15
Trastronaut   Návštevník
Zdravim...mam 60 GB disk, chcel by som urobit dual boot - Win XP (20 GB) a Linux - Slackware alebo Gentoo uvidim (40 GB). Ako na to? Najprv zrejme nainstalujem na 20 GB XPcko. Co vsak potom? Vlozim Live CD, nainstalujem Linux na 40 GB particiu....ako potom nastavim zavadzac? aky zavadzac bude defaultny? Linuxacky alebo windovsacky? chcel by som pouzit GRUB...ako bude vyzerat grub.conf ? Dakujem, viem ze je to zlozita otazka ale potrebujem s tym pomoct...
    • Re: Dual boot novacik 18.03.2007 | 23:34
      Ubuntu rulez :)   Návštevník
      Nuz najskor treba nainstalovat urcite WIN (jeho zavadzac pozna iba WIN) a az tak instalovat linux. Treba si nechat aj miesto na 2 particie (SWAP a samotnu na koren. adresar). S grubom neviem poradit sam to velmi neovladam.(Inu aspon v Ubuntu nie je grub.conf ale menu.lst v zlozke /boot/grub). Pouzivam Ubuntu a on to vsetko automaticky nastavi-rozpoznal aj win particiu a nastavil konf. subor(instalacia mozno pohodlnejsia ako win aspon z mojho pohladu). Vysek z mojho menu.lst(linux na sda1, swap na sda2, winXP na sda3):

      default 0
      timeout 10

      title Ubuntu, kernel 2.6.17-11-generic
      root (hd0,0)
      kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/sda1 ro quiet splash
      initrd /boot/initrd.img-2.6.17-11-generic
      quiet
      savedefault
      boot

      title Windows NT/2000/XP (loader)
      root (hd0,2)
      savedefault
      makeactive
      chainloader +1

      ps. A ubuntu pouziva splash screen co nebudete mat asi najskor tak volby splash a quit nebude treba.
    • Re: Dual boot novacik 18.03.2007 | 23:38
      Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
      Grub sa Ti zapíše do MBR (ak nenastavíš, aby sa nainštaloval inde), t.j. pri ďalšom zapnutí PC sa Ti zobrazí ponuka, kde si budeš môcť vybrať, ktorý OS chceš nabootovať. Defaultne bude prvý Linux (ak si v ponuke do určitého časového limitu nevyberieš Windows, nabehne Ti Linux). Keď budeš chcieť, aby bol prvý Windows, stačí prepísať čísla pri OS (tuším v tom grub.conf), to Ti niekto poradí bližšie...
      • Re: Dual boot novacik 19.03.2007 | 10:34
        Abrakadabra   Návštevník
        A cim mam pripravit disk, akoze urobit particie....moze byt napr. Gentoo netinstall CD? Mozem s fdiskom nastavit particiu aj ako NTFS?
        • Re: Dual boot novacik 19.03.2007 | 13:13
          Avatar Lubo FC8, Ubuntu, Solaris 10/u8  Používateľ
          Na urobenie particii by som ti odporucal Partition Magic 8.05 je to pohodlne a pokial mas aj bootovaciu disketu alebo cd tak to ani instalovat netreba a vie to spravit particie FAT16,32,NTFS,EXT2,EXT3,SWAP...

          p.s.: este k tomu uvodu odporucal by som vzdy instalovat winshit na samostatnu particiu na ktorej by bol iba os a programy, nie vsak data. Velmi sa mi osvedcilo vyhradit particiu C:\ 10Gb pre win a program filez a potom nejaku inu na data.
          • Re: Dual boot novacik 19.03.2007 | 19:23
            Avatar srigi   Používateľ
            No moze robit cez PQ magic, ale to by najskor musel mat win. Takze bootni Gentoo LiveCD (Slackware, Slax, hocico co ma lnx komandlajnu). Najskor sa treba presvedcit ci je disk rozoznany Linuxom. fdisk -l /dev/hda ak mas IDE HDD fdisk -l /dev/sda ak mas SATA HDD
            Nesmie to vyhodit ziadnu hlasku typu, unknown device a pod.

            Potom uz natvrdo fdisk /dev/hda. Predpokladam podla predch. postov, ze ides instalovat na cisty disk. No data on the HDD? Ak ano, tak v prostredi fdisku ako prve stlac o a ENTER. Tymto odtranis vsetky partisny. Dalej je vhodne si dobre premysliet rozdelenie HDD. Ak teda WinXP + Gentoo, odporucam taketo:
            
            1.prim    /dev/hda1  10GB      NTFS        C:\
            2.prim    /dev/hda2  100MB     Linux       /boot
            3.prim    /dev/hda3  50GB      EXTENDED
              1.log   /dev/hda5  1GB       SWAP
              2.log   /dev/hda6  4GB       Linux       /
              3.log   /dev/hda7  600MB     Linux       /usr/portage
              4.log   /dev/hda8  40GB      Linux       /home
              5.log   /dev/hda9  cca 4GB   NTFS        D:\
            Vyzera to hrozivo, ale idealne pre tvoj pripad. Vo WinXP budes mat 4GB D-ecko na data (velmi odporucam), 4GB na samotny Linux system a 40GB na data. No ako to porozdelovat.

            Ked si v tom fdisku, sme po prikaze o. Takze teraz zase stlac n ako ze nova partisna. Zvol primarna, cislo 1. Prvy sektor odklepni ENTERom a teraz pride to zaujimave. Ako posledny sektor napis +10240M, cize 10240MB tj, 10GB. Treba jej zmenit typ na NTFS, cize tukni do t, cislo 1 a cislo typu je 7. Potvrd. Dalej je treba spravit tuto partisnu bootovaciu. Stlac a a zvol cislo 1. Potvrd ENTERom a pozri si svoj vytvor tuknutim do p. Mal by si vidiet jednu partisnu s boot-flagom typu NTFS oznacenu /dev/hda1.
            Podme dalej, znova stlac n (nova partisna), primarneho typu, cislo 2. Start sektor odklepni bez zmeny (bude nadvazovat hned za /dev/hda1), End sektor zadaj +100MB. Typ netreba menit je Linux (83h).

            Teraz treba vytvorit EXTENDED partisnu, cize stlac n, ale tentokrat zvol extended typ particie, cislo 3. Odklepni Start aj End sektor. Toto zabazpeci, ze tato partisna bude nadvazovat na /dev/hda2 a dlha bude az do konca volneho miesta. Teraz treba povytvarat logicke partisny. Takze opat pomocou prikazu n, ale teraz zvol logicky typ partisny. Velkost daj +1024M. Takto povytvaraj vsetky zvysne partisny. Obcas kukni pomocou p v akom to je stave. Nakoniec zmen typ /dev/hda5 na cislo 82 a /dev/hda9 na 7.

            Hotovo, zapis zmeny na disk pomocou w a restartuj. Nainstaluj WinXP a potom sa znova ozvi.
    • Re: Dual boot novacik 19.03.2007 | 16:46
      ---   Návštevník
      podla tejto otazky ,by som ani nahodou neodporucal slack a uz vobec nie gentoo , ono pri slabsich znalostiach treba postupovat osvedcenym sposobom , najprv nieco user friendly a potom nieco mierne hardcore ,nie naopak ,lebo nezistis vyhody linuxu ,ked neuvidis co to v tych uzivatelsky privetivejsich distrach vlastne dokaze. A moze ta to skor odradit ako pritiahnut do sveta linuxu.
      • Re: Dual boot novacik 19.03.2007 | 17:11
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
        skus si len tak zo zaujimavosti pozriet innotek virtual box - podla mna ovela lepsie riesenie nez dualboot. umoznuje spustit windows z linuxu
        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • Re: Dual boot novacik 19.03.2007 | 20:53
      --   Návštevník
      keby si pri nastaveni bootloadera nieco pokasles tak ta zachrani super grub disk.

      ak mas chut experimentovat tak si pokojne instaluj co chces, daj si hoci aj slackware alebo gentoo. bud vsak pripraveny ze mozno budes instalovat aj 20 x kym sa tio to podari ale aspon sa naucis nieco poriadne o systeme. vela stastia. pre istotu maj poruke aj nejake livecd alebo nejake privetive distro (slax, ubuntu, mandriva apod.) keby ta presla chut experimentovat.

      male info: slackware pouziva ako zavadzac lilo, gentoo myslim ze grub.