problem s pripojenim externeho usb disku

Sekcia: Aplikácie & Desktop 09.04.2007 | 16:13
Avatar Martin ubuntu 7.04  Používateľ
Chcel sa podelit o moje skusenosti s USB diskom, aby niekto nemusel travit noci pri PC ako ja a radsej sa venoval manzelke v posteli :-) Dostal sa mi do ruk externy USB disk akasa integral high usb 2.0 ( ma 2 konektory 1. datovy usb a druhy napajaci ako na MT nokiach-je napajany z usb). V praci som si nan nakopcil data, ktore som si chcel cez sviatky spracovat. Cuduj sa ale svete, ale pod linux mint bianca 2.2 - som dany disk nevidel. Po prikaze lsusb som videl vo vypise radic (Cypress Semiconductor Corp. USB-2.0 IDE Adapter), ale vo vypise dmesg kde by malo byt vydiet disk, som ten moj neobjavil. Moj prvy predpoklad, ze preco nevidim dany disk bol, ze moja starsia doska ECS K7SEM (Athlon 1700 XP, 512 MB RAM. 120 GB HDD) vybavena USB 1.1 - ze proste je chyba v komunikacii, kedze na disku je napisane USB 2.0. Tak som v sobotu pod zamienkou nakupu vypadol do mesta (zena sa velmi cudovala ze idem ochotne na nakupy :-) ) a zakupil som si PCI USB 2.0 radic v jednej malej firme (inac v nay elektro vo zvolene su super odbornici - ked som si pytal pci usb radic, tak mi doniesol PCMCIA USB 2.0, ze je to to iste :-), este ze tam zamestnavaju odbornikov :-) ). Nateseny som sa ponahlal domov, ani sa nevyzujuc som montoval radic do mojho veterana. Ale disk ani netukol. Tak som zacal patrat po konferenciach, nasiel som iba podobne problemy, ale bez popisu riesenia. Potom uz ked som myslel, ze sa dany disk poskodil prenosom domov som dostal este jeden napad - a to odmerat napajacie napatie a zistil som ze napatie na usb ma 4,6 V (miesto 5V). Tak do toho nokiackeho konektoru som strcil nabijacku z nokie a odrazu som zbadal z nicoho nic na ploche sda1 :-) Takze po sviatkoch rezem kupit nejaky silnejsi zdroj. Dosticka ECS este posluzi nejaky cas :-)
    • Re: problem s pripojenim externeho usb disku 09.04.2007 | 17:42
      Avatar srigi   Používateľ
      Heh, skoda vyhodenych penazi za radic. Inac usmevny pribeh (je malo ludi co lezie do PC s multimetrom). Mam obcas podobne problemy s mojim USB HDD (2.5 Sea - Momentus), ale krabicka nastastie piska pri podpati.
      • Re: problem s pripojenim externeho usb disku 09.04.2007 | 18:56
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        > Bez PC ani vemäno nedojí.
        vemäno?
        Debian. apt-get into it…
    • Re: problem s pripojenim externeho usb disku 09.04.2007 | 18:50
      WlaSaTy   Návštevník
      zrejme ide o to, ze linux nema preco aktivovat napajanie nepouzivaneho usb portu, teda toho, ktory pouzivas ako napajaci. tato vlastnost sa vyskytla v jadre len pred nedavnom a myslim ze som videl nejake navody na to ako to obist, ale asi najstabilnejsie bude pouzit bud externy zdroj. zapnutie napajania neaktivneho usb portu je mozne cez /proc :-)
      • Re: problem s pripojenim externeho usb disku 09.04.2007 | 22:11
        Avatar Martin ubuntu 7.04  Používateľ
        zle si asi cital moj postreh :-) nameral som tam 4,6 V, cize to asi nestacilo, aby sa roztocil motorcek na HDD :-) v praci mam nadupaneho compaga, a tam mi to slo. dost mi huci ventilator na zdroji. takze asi tak. hlavne je, ze HDD mi teraz slape na nabijacku z nokie :-)
        • Re: problem s pripojenim externeho usb disku 09.04.2007 | 22:26
          WlaSaTy   Návštevník
          aha, no to je mozne ze som cital potreh ako otazku, nezaozis o tom radsej blog?
    • Re: problem s pripojenim externeho usb disku 09.04.2007 | 20:39
      Avatar stranger Xubuntu, FreeBSD  Používateľ
      Ja mam toto http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=262
      a no problem, napajanie priamo z pripojeneho usb, a ani jeden zakaznik ktoremu sa takyto disk predal, sa nestazoval.
      Linux is for people who hate Windows, FreeBSD is for people who like Unix. The answer is Ubuntu.