Prosím o radu.

Sekcia: Ostatné 18.05.2007 | 20:01
Avatar kuko2   Používateľ
Stiahol som Mandrivu 2007 cz,v počítači mám dva HDD, na 1.dva oddieli C:Win XP,ktorý si chcem zatial ponechať,D: dáta.Na druhom HDD tiež dva oddiely E: a F: zatiaľ prázdne, a na to éčko by som chcel dať Mandrivu,len neviem ako?Podotýkam že HDD som vložil do bedny zapojil a to je všetko nikde nič som nenastavoval,lebo neviem či vobec treba,kde a čo nastaviť,najde sa niekto kto mi poradí,presne,polopaticky čo by som mal urobiť a ako?Skúšal som naištalovať ju aj mi vyšla úvodná obrazovka a keď som dal naistalovať systém po chvíli mi vypísalo fatal error a ešte niečo po anglicky a OK.Neviem či už som moc starý na také zmeny ale strašne rád by som ju vyskúšal.Nájde sa nejaký odvážlivec?Zdravím všetkých linuksákov a vopred ďakujem za radu a pomoc.
    • Re: Prosím o radu. 18.05.2007 | 20:43
      Avatar kookie gentoo,debian  Používateľ
      A co bolo to nieco po anglicky?
      Problem moze byt aj v tom ze pri zakladani disku do bedne si nic nenastavoval.
      Kedze mas dva disky jeden musi byt primarny...

      Dostal si sa pri instalacii k tvorbe partici?
      Be Linux
      • Re: Prosím o radu. 18.05.2007 | 20:58
        Avatar kuko2   Používateľ
        Nie nedostal.Teraz si spomínam že keď zapnem comp vypisuje IDEprimary Maxtor..atď akože1.disk a ďalej primary slave-none alebo tak nejako.
    • Re: Prosím o radu. 18.05.2007 | 21:00
      ---   Návštevník
      stalo by za zvazenie pozriet aj do manualu , ktory je v zrozumitelnom jazyku a myslim si ze je vyrazne kvalitny
      manual (cca 44.5 MB)
      • Re: Prosím o radu. 18.05.2007 | 21:29
        Avatar kuko2   Používateľ
        Za zváženie by to stálo ale s mojím pripojením od O....U,je to asi ťažké dokázať,ale pokúsim sa to nejak ináč vyriešiť.Pred chvíľou som sa pozrel do biosu a tam je napísané:
        primary master Maxtor...atď čiže 1.disk
        primary slave---- none
        secondary master---CD Rom
        secondary slave------2.hard disk.
        • Re: Prosím o radu. 18.05.2007 | 22:00
          :-)   Návštevník
          tvoj disk e bude myslim v linuxe dostupny pri rozdelovani disku ako /dev/hdd1 - urcite ho nejako spoznas podla jeho velkosti
          • Re: Prosím o radu. 19.05.2007 | 01:16
            Avatar kuko2   Používateľ
            Aby som začal od začiatku,ak vložím cd s linuxom do mechaniky a restartnem pc nestane sa nič nabehne XP.V biose som dal 1.boot device cd-rom,2.boot device HDD 0,3.HDD 1(aj naopak),vyšla mi úvodná obrazovka Mandrivy,prečítal som si pomoc F 1,dal som Nainstalovať systém,vypísalo zavádím linuxové jádro,za chvíľu vyhodí tabuľku "fatal error finishing initialization-OK,dole piše ALT F1-tuším help,ďalší alt asi F3 zobraz log súbor, a niečo ako restartuj,ten log je veľký na celú obrazovku netrúfol som ho opísať,len som si zapamätal že tam bola časť IDE searching(prepáč neviem po anglicky)hda0,ako 1.disk,ďalej cd rom,a hdd1,na českej stránke sa ma pýtali či som skontroloval nejaký kontrolný súčet,bohužiaľ neviem lebo to sťahoval syn ako ISO obraz a aj ho potom napaľoval,som z toho paf,ten manuál si budem musieť stiahnuť,alebo nájsť niekoho možno z kolegov či s tým nemajú nejaké skúsenosti.Aj tak ďakujem za snahu aj to sa cení.
            • Re: Prosím o radu. 19.05.2007 | 02:14
              WlaSaTy   Návštevník
              este by stalo za to opisat zostavu (velkost RAM, vek optickej mechaniky). pri napalovani instalacnych cd totizto robia ludia najvecsiu chybu ked to napalia na najvyssej rychlosti aby to mali skor hotove. pri datach to nevadi ale systemove instalacne medium musi byt vypalene perfektne. moze byt ze ho mechanika zle precitala (preto ta kontrola integrity dat na CD). alebo je dalsia moznost, ze je v pocitaci menej ako 256Mb RAM ci kolko chce ta distribucia, to je pri kazdej individualne. a vtedy sa instalator nezmesti do pameti a samozrejme zlyha s podobnou chybou.

              no, kazdopadne za vyskusanie to stoji. clovek sa nauci aj nieco nove a aj sa z najvecsiou pravdepodobnostou zbavi virusou a inej pliagy. ale bude sa musiet na oplatku nieco nove naucit :-).

              • Re: Prosím o radu. 20.05.2007 | 16:26
                Avatar kuko2   Používateľ
                RAM mám 756MB,CPU AMD Athlon 2400+ g.kartu asus 6200,2x HDD po 40GB,napalovačku neviem nesťahoval som doma ale syn,nebudem písať že kde, lebo možnosti môjho pripojenia sú značne obmedzené,pri pokusu o instaláciu Mandrivy som sa snažil zistiť kde je problém tak opíšem celý postup čo som robil 1. vložil som DVD,restartol pc v biose som nastavil 1.boot device cd rom,lebo ináč mi nabieha XP,začalo mi tam načítať a vyšla úvodná obrazovka mandrivy boli tam 4 možnosti 1.spustit z disku 2.instalovat M.Linux na váš systém 3.záchranný systém 4.Test pamäti Dal som druhú možnosť,ďalej tabuľka "zavádím linuxové jádro",potom tabuľka "FATAL ERROR FINISHING INITIALIZATION-OK,na spodku som dal na asi F4 alebo 5 "kernel..." a tam mi vyhodilo toto: <6>hdc:ATAPI 126× DVD-ROM.......2048kB cahe,UDMA(66) <6>Uniform CD-romdriver version:3.20 <7>ISO 9660 Extesions: Microsoft Joliet level 3 <7>ISO 9660 Ext......:RRIP_1991A <6 Atempt to access beyond end of devices <6>hdc:rw=0,want 8835400,limit 534 653 <3>Buffer I/O error on device hdc,logical block 2208850 atď na celý monitor,opisovať by to bola drina,myslím si že to podstatné tu je napísané ak nie tak to opíšem celé ale mám také tušenie že to bude s tým kontrolným súčtom alebo chybne to napálilo, asi si tú mandrivu kúpim v e-shope a budem mať istotu.Ahoj
                • Re: Prosím o radu. 20.05.2007 | 16:37
                  xxx   Návštevník
                  to asi fakt vyzera na problem s mechanikou a mozno aj s napalenim ,kontrola md5 toho isa by bola vhodna ,aby bolo jasne ,ze nie je poskodene. (ak to bolo stahovane cez torrent ,tak to netreba kontrolovat) Dalej pouzit kvalitnejsie medium a ako pisal WlaSaTy , prisposobit rychlost napalovania.