spustanie clamAV pod inym userom

Sekcia: Ostatné 30.04.2005 | 17:21
andrew   Návštevník
Zdrawim. Mam dlhsie nainstalovany ClamAV. Kedze najlepsie by bolo, aby sa mi pustal hend po starte, tak som povytvaral subory do init.d atd. ale pri starte to vypisalo chybu. Takze som len odkazany, aby som ho vzdy rucne pustal. A tu je problem. clamd daemona mi nejde pustit pod inym uzivatelom nez root. Som hladal vsetky mozne subory, daval im prava na 777 ale nejde. Mam mdk10.1. neviete kde mozete byt chyba? dik
    • Re: spustanie clamAV pod inym userom 29.04.2005 | 15:23
      peter golis   Návštevník
      chyba bola vypisana na obrazovku a tak isto aj do logu. 1) aka je verzia antivirusu? 2) aky balicek sa instaloval (balicek z distribucie - rpm,deb,... alebo bol prekladany z src)? 3) odkial dany balicek pochadzal? 4) ako prebiehala instalacia? 5) aky typ skenovania je pozadovany (mail, http proxy, on acces filesystem)? 6) chyba bola vypisana na obrazovku a aj do logu. vecsinou /var/log/messagess
      • Re: Re: spustanie clamAV pod inym userom 29.04.2005 | 15:28
        andrew   Návštevník
        takze: kedze nie je povolene pustat clamava pod inym userom ako rootom, po zadani prikazu clamd napise, ze dany prikaz neexistuje. to je logicke :). Dalej, verzia je 0.83, kompilovana z clamav.net. A ono to ide normalne pod rootom ako ma, ale pod inym nejde. Sme sa asi nepochopili. A nejedna sa o ziadny scan, ale o pustenie daemona, teda rezidentny stit.
        • Re: Re: Re: spustanie clamAV pod inym userom 29.04.2005 | 16:02
          peter golis   Návštevník
          ano, nerozumeli sme sa. daemon je sluzba, beziaca na pozadi. Clamav ako aj vsetky rozumne antivirove produkty ma niekolko casti: program vykonavajuci manualny scan, sluzbu kontrolujucu email alebo subory stahovane cez http, alebo o rezidentnu cast kontrolujucu kazdy subor pri jeho otvoreni a pocas zapisu. nakolko sa jedna o antivirusovy skener, tak jeho cinnost sa vo vseobecnosti nazyva sken. aj napriek tomu ze pri residentnej kontrole (skene) sa jedna o sluzbu. pokial sa jedna o rezidentnu kontrolu suboroveho systemu, tam musi byt dana sluzba spustena pod spravcovskym kontom, alebo musi byt instalovany interface k jadru (napriklad dazuko).
          • Re: Re: Re: Re: spustanie clamAV pod inym userom 29.04.2005 | 16:26
            andrew   Návštevník
            :) zas sa nechapeme. toto viem :) ale preco sa neda pustit clamd pod inym uzivatellom. potrebujem konkretnu pricinu ak ma niekto poresne takuto istu skusenost. btw, pod mdk10.0 mi to slo, stacilo nastavit len prava.ale teraz pod mdk10.1 nejde.
            • Re: Re: Re: Re: Re: spustanie clamAV pod inym user 30.04.2005 | 17:21
              peter golis   Návštevník
              a ani sa nepochopime pokial si neujasnime ze co ma pod tym inym uzivatelom akoze robit ten antivirus. a ake prava ma dany uzivatel.